ביטקוין יכול היה להפוך אתכם למיליונרים. אם הייתם משקיעים בו בתחילת הדרך הייתם מרוויחים סכומים דמיוניים – השקעה של מאות דולרים בודדים שווה כיום יותר ממיליון דולר, וכל זה בשבע שנים. גם מי שהשקיע בשנתיים האחרונות הרוויח הרבה מאוד כסף - פי 20 על ההשקעה.
לא צריך להיות אנשי כלכלה וכספים כדי להרגיש את הבאזז הגדול שיש סביב המטבע הווירטואלי, בעיקר בחודשים האחרונים. לא כולם מתלהבים. חלק גדול מאנשי הכלכלה המסורתית, מתרחק מלהתייחס לביטקוין, הן לשיטה והן למחיר. חלק אחר, שהולך וגדל, מבין שהטכנולוגיה של הביטקוין (הבלוקצ'יין) תישאר כאן זמן ממושך, ותהפוך לגישה מובילה בתחום "יצירת" המטבעות. אבל הביטקוין לא צריך אישור מהכלכלנים – הביטקוין מנסה להיות "המטבע של העם". מה הכוונה? מהו בכלל ביטקוין ואיך סוחרים בו?
מהו ביטקוין?
בהגדרה הפשוטה - הביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר. מטבע דיגיטלי, משמע מטבע וירטואלי שסוחרים בו, קונים ומוכרים דרך האינטרנט. והמטבע מבוזר , כלומר מטבע שלא נשלט ומנוהל על ידי שום גוף, בנק או מדינה ואולי הכי חשוב - אינטרס. זהו הרעיון המרכזי שעמד מאחורי יצירת המטבע על ידי סאטושי נקאמוטו בשנת 2009.
העיתוי של יצירת המטבע מעיד בדיוק על כוונתו - לאחר המשבר הכלכלי של 2008 שבו קרסו מערכות בנקאיות רבות ואזרחים איבדו בהן אמון, סאטושי רצה אלטרנטיבה - אם כיום השליטה על יצירת כסף וקביעת ערכו היא בידי הבנקים והממשלות, בואו נייצר מצב בו השליטה עוברת לעם.
הביטקוין תוכנת מראש כך שיהיה מוגבל לכמות של 21,000,000 מטבעות בלבד, מעבר לזה לא יוכלו להיווצר מטבעות נוספים. גם כאן בהמשך לעיקרון הביזור, הרעיון היה להקים מטבע אשר ערכו ייקבע בשוק חופשי לא יוכל להישחק על ידי יצירה של עוד ועוד מטבעות. בתיאור פשטני, המטרה היא ליצור אלטרנטיבה למצב אותו אנחנו מכירים, בו המערכת הבנקאית מייצרת כסף ואשראי, לעיתים ללא בסיס, מה שבהמשך עלול לשחוק את המטבע וליצור מצבים של אינפלציה.
איך זה עובד? המטבע הדיגיטלי בנוי בקוד פתוח, וככזה, מפתחים ברחבי העולם יכולים כל העת לשפר ולאבטח אותו. כל המידע הנאגר על הביטקוין הוא אנונימי ומוצפן.
איך להשקיע בביטקוין?
נתחיל באזהרה - יחד עם הפופולריות הגוברת שלו, הביטקוין כפי שהוא נסחר עד כה הוא מטבע תנודתי עם עקומות מסחר חדות. כגודל הפיתוי כך גודל הסיכון, ואולי הסיכון אף עולה על הפיתוי. חשוב לזכור שמדובר במטבע שעדיין לא קיבל את תמיכת הבנקים המרכזיים, מטבע שבחלק מהמדינות בעולם נאסר על שימושו, מטבע שאין לו גיבוי – המחיר שלו הוא תוצר של ביקוש והיצע, כאשר ההיצע מוגבל, והביקוש שלו נובע במקרים רבים מגורמים ספקולטיביים. רבים חושבים שמדובר בבועה, וזה בהחלט אפשרי – אלא שבועות יכולות להמשיך להתנפח.
מנגד, התומכים בביטקוין טוענים כי זהו מטבע העתיד ואין הבדל פרקטי בין מחירו למחירי המטבעות האחרים (המטבעות הפיזיים) שגם הם נקבעים על ידי ביקוש והיצע. בעבר מחיר המטבעות היה מגובה בחומרי גלם, זהב וכו', וכיום הבנקים המרכזיים מנפיקים מטבעות וכסף בכלל, במקביל להגדלת החוב. בשורה תחתונה – הכל עניין של אמון – אם לא מאמינים במטבע מסוים, הוא יקרוס לחלוטין וההיפך. הביטקוין שהוא סוג של מטבע עולמי, מקבל בינתיים תמיכה ואימון ממאות אלפי סוחרים ומשתמשים.
התומכים במטבע מסבירים שלא צריך גיבוי כספי מול ערך המטבע, ולגישתם – עובדה שהטענה על גיבוי כבר נשמעת שנים, ובינתיים הביטקוין עלה בשיעורים חסרי תקדים – עם זאת, זה עדיין לא אומר שהם לא צודקים.
על כל פנים, אם החלטתם ללכת על זה, אחרי שהבנתם את הסיכונים, אתם צריכים לעבור משוכה טכנולוגית לא מסובכת. המסחר בביטקוין פשוט ונוח - בשוק קיימות זירות מסחר דיגיטליות רבות שמאפשרות מסחר בביטקוין בצורה ידידותית ופשוטה והן רק הולכות ומתרבות.
אז איך עושים זאת? - מצטיידים בארנק דיגיטלי ובוחרים זירת מסחר.
מהו ארנק דיגיטלי?
ארנק דיגיטלי הוא בעצם הארנק בו יישמרו המטבעות הדיגיטליים שלכם. כלומר הביטקוין "יאוחסן" בארנק, ולכן עוד לפני שקונים ביטקוין צריך שיהיה לכם ארנק - ממש כמו בעולם האמיתי. הארנק הדיגיטלי הוא בעצם תוכנת מחשב שיודעת לאחסן ולנהל ביטקוין. לכל ארנק יש כתובת משלו שבאמצעותה ניתן לשלוח ולקבל ביטקוין בצורה מאובטחת. ארנקים דיגיטליים אתם יכולים להוריד באפליקציות שונות אשר זמינות בנייד כמו למשל BreadWallet הידידותית והאינטואיטיבית, או MyCelium שמתאימה לסוחרים קצת יותר מתקדמים ומאפשרת למשל ניהול של מספר חשבונות במקביל. למי שמאוד חשובה האבטחה ומחזיק סכומים רבים מומלץ להצטייד דווקא בארנק חומרה שאינו זמין בנייד ואינו מחובר לרשת האינטרנט (ארנק זה מכונה בשפה המקצועית ״ארנק קר״). ארנק מומלץ מסוג זה הוא ה Electrum אשר אמנם פחות ידידותי מהארנקים בנייד אך יכול להתאים גם למשתמשים מתחילים ללא ידע טכני.
איפה קונים ביטקוין?
הדרך הפופולרית ביותר לרכוש ביטקוין היא באחת בזירות המסחר הרבות הקיימות היום, אם כי בארץ קיימים גם כספומטים (באחוזת בית 1 בתל אביב, בדיזינגוף 99 בתל אביב ועוד). רגע לפני שאתם עושים עסקה, תתעדכנו במחיר הביטקוין.
באחוזת בית גם מתקיימים מפגשים של סוחרי ביטקוין ומתאפשר מסר בין קונים ומוכרים פרטיים (ישירות ללא גורם מתווך). העמלות בכספומטים ובזירות עשוי להגיע ל-3% עד 5%, באופן פרטי זה כמובן זול משמעותית.
קיימות זירות מסחר רבות בביטקוין אשר הולכות ומתרבות בקצב מהיר. זירות המסחר נבדלות זו מזו באופן שבו ניתן לבצע את הרכישה - העברה בנקאית, כרטיס אשראי ועוד, וכן באופן המסחר - קנייה ישירות ממאגר המטבעות של הפלטפורמה בשער מסוים או פלטפורמות המתווכות בין קונים ומוכרים בשערים משתנים (בפלטפורמות מן הסוג השני עמלות הרכישה לרוב נמוכות יותר, אך הקנייה מתבצעת באמצעות העברה בנקאית ולא כרטיס אשראי מה שמאריך מעט את תהליך הרכישה).
פרמטר חשוב נוסף הוא רמת האבטחה והאמינות של הפלטפורמה ולכן רוב המסחר מתרחש במספר זירות מצומצם אשר ביססו את מעמדן כזירות אמינות ובטוחות.
נראה כי בינתיים הקהל הישראלי מעדיף דווקא את הזירות הישראליות כמו למשל הזירה B2C, הן בשל השפה, הן בשל התמיכה הנוחה והן בגלל בעיות פוטנציאליות מול הבנקים בהעברות כספיות מזירות בחו״ל.
עדיין, שימו לב כי מלבד הנוחיות, מה שחשוב היא עמלת הרכישה, ולכן שווה לבדוק גם זירות עולמיות מובילות כמו Bitterex אשר מאפשרת גם מסחר במגוון רחב יותר של מטבעות דיגיטליים מלבד ביטקוין, ו- Bitstamp זירת מסחר בינלאומית אשר נחשבת אמינה ומאפשרת גם מסחר מישראל.
אם אתם הולכים על הפלטפורמות המציעות קנייה ישירה בכרטיס אשראי, תצטרכו כאמור להיפרד מיותר כסף לטובת עמלות, אך תזכו ברכישה פשוטה ומהירה. בזירות מסוג זה ניתן למצוא את Coinmama הישראלית ואת CEX.IO הפופולריות.
קניתי ביטקוין, מה עכשיו?
הפעולה הראשונה שחשוב לעשות היא להעביר את הביטקוין שרכשתם ישירות לארנק הדיגיטלי שלכם. כל עוד אתם משאירים את המטבעות בפלטפורמות רמת האבטחה של הכסף שלכם יורדת כי כמובן תמיד ישנה מידה מסוימת של חשיפה לפריצות.
מכאן תוכלו להמשיך לסחור באופן יומי, להמיר את הביטקוין למטבעות דיגיטליים אחרים (אם אתם מאמינים כי הם בעלי פוטנציאל גדול יותר), או פשוט לשמור אותו כנכס ולקוות שהמטבע שהיה שווה בתחילת השנה 1,000 דולר ועכשיו ערכו כבר נושק ל-6,000 דולר, ימשיך לעלות.
סיכום ב-5 נקודות
- הביטקוין הוא ההשקעה הטובה ביותר של השנים האחרונות.
- העליות החדות במטבע הווירטואלי הופכים אותו למסוכן להשקעה, אבל איש לא יודע לנבא את העתיד - רבים העריכו במחיר של 1,000 דולר שבועת הביטקוין תתפוצץ, והוא כבר הגיע ל-6,000 דולר.
- אם אתם מעוניינים להשקיע, חשוב שתבינו את הסיכון. אם החלטתם להשקיע, עשו זאת במידה. הביטקוין הוא סוג של הימור - אל תשקיעו יותר ממה שאתם מסוגלים להפסיד.
- השקעה בביטקוין מחייבת בשלב ראשון הורדה של ארנק דיגיטלי.
- רכישת ביטקוין יכולה להיעשות דרך כספומטים, מסוחרים, מאנשים פרטיים ומזירות מסחר.
כתבות נוספות
בלוקצ'יין – הטכנולוגיה שמאחורי הביטקוין
הכתוב המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ פיננסי מקצועי