סיני אחד אכל עטלף מקולקל... ורוב אזרחי המדינה יושבים בבתים. לצאת לעבודה מרגיש כמו ציפייה גדולה. השכירים שהוצאו לחל"ת מקבלים דמי אבטלה בשיעור של כ-70% מהמשכורת שהתרגלו אליה. העצמאים עוד מנסים לחשב איך סוגרים את החודש וכמה נשאר מהתוכנית הכלכלית הגדולה שהתפרסמה.
עם זאת, אפשר גם לנסות לראות את חצי הכוס המלאה (טוב, אולי פחות). החיסכון בהוצאות הוא ענק. אנחנו לא יוצאים, לא מבלים, אין מסעדות, אין חוגים, אין דלק, אין חניות, אין קוסמטיקאית, אין טיול לחו"ל. אין גם תשלום לגנים, בייביסיטר, מטפלת. אין תשלום לעוזרת בית. הפסקנו לצרוך, חוץ ממזון כמובן. ירדנו למינימום הוצאות. למשפחה ממוצעת מדובר בחיסכון שמסתכם בכ-7-10 אלף שקל ואפילו יותר. איך הגענו לזה? בדקנו מדגמית מספר משפחות. במשפחות צעירות עם ילדים בגן וצהרון הסכומים גבוהים, משפחות עם ילדים גדולים יותר הסכומים נמוכים יותר.
מי אמר שרק רע יוצא מהקורונה?
לפי נתוני הלמ"ס ההוצאות של משפחה מתחלקות באופן הבא:
מבין הסעיפים הרבים שירדו, קיימת ירידה גבוהה בסעיף התחבורה שמהווה מרכיב שני בהוצאה המשפחתית, עיקר הקיטון נובע מרכיב הדלק לאור השהייה בבתים.
גם הסעיף השלישי בגודלו נמחק כמעט לחלוטין, למעט תחזוקה חיונית, אין קניות של ריהוט וציוד, אין אפשרות להיעזר בשירותי ניקיון וגם כאן יש חסכון משמעותי.
מרכיב נוסף שנחסך מהציבור אלו הוצאות תרבות ובידור, אירועים אלו בוטלו באמצע חודש מארס ולא נראה שיחזרו בתקופה הקרובה. למרבה הצער, גם בתחום החינוך צפוי להיות קיטון מסוים, החל מחוגים, שיעורים פרטיים ותשלומים לגנים פרטיים או פעוטונים לתינוקות עד גיל 3 שם העלות גבוהה במיוחד.
הוצאות ייחודיות לתקופת הפסח והקיץ
אחד מאבני המסורת הישראלית יהודית אלו חגיגות הפסח, החל מחופשות שבוטלו, ארוחות החג הגדולות שכוללות שולחן רב משתתפים יתקיימו באופן מצומצם, קניית מתנות לערב החג, בגדים חגיגיים ועוד, כל אלה לא יקרו בפעם הראשונה ונקווה גם האחרונה.
נוסף על כך גם בראיה עתידית ספק גדול מרחף מעל קיום חופשות הקיץ המשפחתיות, שכנראה יבוטלו. בהקשר זה, ראינו כבר את ביטול המסעות לפולין של משרד החינוך לקיץ 2020.
אמנם ההוצאות קטנו באופן ניכר, וזה מרכך במעט את המכה כתוצאה מהקיטון בהכנסות, אך בהחלט מתגעגעים לשגרה, והשאלה האם היא תחזור להיות כפי שהייתה? הזמן יגיד.
כתבות נוספות מ-Bizportal
בדרך לחבילת תמריצים נוספת בארה"ב?
בנק ישראל: התשואה על דירות נמוכה מדי, זה יוצר לחץ לירידת מחירים