בהלת הקורונה, שהובילה החודש לקריסת שוקי ההון בישראל ובעולם, פגעה באופן רוחבי בפעילות של כמעט כל החברות הנסחרות בבורסת תל אביב. הנפגעות המיידיות הגיעו מתחומי המלונאות, התיירות והתעופה, אבל הקיפאון הכמעט מוחלט בפעילות הכלכלית פגע באופן משמעותי, ולעתים באופן קשה במיוחד, בענפים רבים נוספים, ובהם הנפט והגז, הביטוח והפיננסים, האופנה, המסחר, הנדל"ן המניב - ורבים נוספים.
מול כל אלה, בולטות חברות ספורות שעסקיהן נהנים מ"חסינות" להשפעות השליליות של הווירוס הקטלני, וכמה מהן אף מצליחות ליהנות מצמיחה בעקבות המצב, בתחומים שחלקם מוגדרים כחיוניים למשק, ובשל כך ממשיכים לפעול כבשגרה. בהתאם לכך, ביצועי מניותיהן של אותן חברות, שחלקן מציגות עליות נאות בתקופה האחרונה, בולטים לחיוב ביחס לירידות החדות שספגו רוב המניות הנסחרות בתל אביב בחודש החולף.
הנה כמה מהענפים המפגינים חסינות מול משבר הקורונה, והחברות הבולטות בכל אחד מהם.
יצרניות מגבונים: עלבד וספאנטק
בגל העדכונים אודות ההשלכות השליליות של התפשטות הווירוס הסיני המסתורי על פעילות החברות, בלט זה שפרסמה במהלך מרץ חברת ספאנטק, שהיתה אחת הראשונות לדווח על השפעות חיוביות שהיא צופה מהמצב הנוכחי.
בספאנטק, שבשליטה בה מחזיק יחזקאל ניסן באמצעות חברת ניסן, זיהו "מגמה של גידול בביקוש למוצריה בכלל, ולמוצריה המיועדים לייצור מטליות המשמשות לחיטוי בפרט" - עניין שבא לידי ביטוי גם בבקשה מצד לקוחות החברה להקדמת הזמנות קיימות, וגם בעלייה בהזמנות חדשות. בהתאם לכך, העריכה ספאנטק כי לעלייה בביקושים "עשויה להיות השפעה חיובית על פעילותה העסקית", ומנגד ציינה גם, כי בטווח הבינוני היא עשויה להיפגע מההגבלות שנוקטת ממשלת ישראל וממשלות בעולם, מירידה בזמינות עובדים ועוד.
מאז הדיווח בעניין זה, קפצה מניית ספאנטק בכ-20% - קפיצה שהשלימה לה טיפוס של כ-30% מתחילת מרץ. מניית בעלת השליטה בספאנטק, ניסן, מציגה זינוק מרשים של כ-90% ממועד הדיווח של החברה הבת.
עוד בין יצרניות המטליות הלחות והבדים הלא-ארוגים, בלטה היום מניית המתחרה על-בד בקפיצה של 10% ויותר, אחרי שאמש, לצד תוצאות כספיות גרועות שהציגה בדוחותיה הכספיים לסיכום שנת 2019, סיפקה התייחסות לגבי ההשפעות החיוביות של המצב על פעילותה. העליות היום השלימו למניה זינוק של יותר מ-30% בחודש האחרון, ועלייה של כ-15% מתחילת השנה.
על-בד, שנמצאת בשליטת מושב משואות יצחק, ציינה בדיווח שלה כי "בכל אתרי החברה יש ביקושים גדולים, הנובעים גם מתופעת האגירה וגם מגידול בביקושים למוצרי ניקיון וחיטוי", וכי "החברה עושה מאמצים לעמוד בביקושים על ידי עבודה בסופי שבוע באתרים בחו"ל ותיגבור משמרות בארץ". זאת, בזמן ש"כל אתרי הייצור של החברה בארץ ובעולם עובדים בתפוקה מלאה, לאחר שקיבלו מעמד של 'מפעל חיוני'".
בסיכום 2019 נשחקו הכנסותיה של על-בד ב-6% ל-1.4 מיליארד שקל, והפסדיה יותר מהוכפלו - והצטברו לסכום של 69 מיליון שקל.
יצרניות מוצרי ניקוי: שניב וסנו
גם חברת שניב סיפקה עדכון חיובי לגבי פעילותה בדוחותיה הכספיים ל-2019, שפורסמו בסוף השבוע האחרון. שניב מחלקת את פעילותה לשני מגזרים - ייצור ושיווק מוצרי ניקיון, טואלטיקה וקוסמטיקה, וייצור ושיווק מוצרי נייר, ובהם גם נייר טואלט - אחד המוצרים המזוהים יותר מכל עם מגמת הצריכה המוגברת הנרשמת בישראל בשבועות האחרונים.
בדוחותיה מציינת שניב כי "מתחילת שנת 2020 ועד ליום הדוח, ממוצע ההזמנות של מוצרי תחום הפעילות היה בהיקף גבוה יותר מהממוצע החודשי בשנת 2019, זאת בעיקר בשל עלייה משמעותית בביקוש למוצרי ניקוי וחיטוי בחודש מרץ בעקבות התפרצות וירוס הקורונה".
עוד הוסיפה החברה, שנמצאת בשליטת משפחת ברנט, כי אין לה "יכולת להעריך אם קצב הזמנות זה יימשך גם במהלך החודשים הבאים של השנה". מנייתה של שניב מציגה תשואות חיוביות בסיכום חודשי וגם מתחילת השנה.
לעומתה, חברת סנו, יצרנית ומשווקת מוצרי צריכה ביתיים שאינם מזון (Non Food), ציינה מוקדם יותר החודש בהתייחסות למצב, כי בשלב הנוכחי, "לא ניכרת השפעה מהותית של התפשטות וירוס הקורונה על פעילות החברה, יכולותיה או איתנותה הפיננסית".
עוד עולה מהדוחות של סנו כי ירידות השערים הנרשמות בשווקים ייצרו לחברה הפסד של כ-7 מיליון שקל מהשקעות בניירות ערך מתחילת השנה ועד למועד פרסום הדוח לפני פחות משבועיים.
סנו, הנמצאת בשליטת אלכס לנדסברג ואיה שחר, מחלקת את פעילותה לארבעה תחומים עיקריים: מוצרי ניקוי והחזקת הבית, מוצרי נייר, מוצרי טואלטיקה וקוסמטיקה, ומוצרי ניקוי והחזקה אחרים.
מניית סנו, שנהנתה היום מעליות כחלק מכיוון המסחר הכללי, מפגינה חוסן מול משבר הקורונה - ולא רשמה שינויים מהותיים מתחילת החודש ומתחילת השנה.
רשתות מזון: ויקטורי ופרשמרקט
כמגמה, רשתות קמעונות המזון הבורסאיות, הפועלות גם הן בענף המוגדר כ"חיוני", הן בין הנהנות העיקריות מהמצב הנוכחי, המוביל לעלייה משמעותית במכירותיהן.
בין מניות הענף בולטות אלה של ויקטורי ופרשמרקט עם עליות של 10%-15% שהן מציגות בסיכום חודש מרץ, אחרי שגם החברות האלה סיפקו סימנים לאופטימיות לגבי השפעות המצב על תוצאותיהן הכספיות.
פרשמרקט, שנמצאת בשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר, ציינה בדוחותיה מהימים האחרונים כי "פעילות החברה (הן בסניפים והן במטה החברה) לא נפגעה עקב המגיפה, ובתקופה שמאז התפרצות נגיף הקורונה ועד למועד הדוח, קיים גידול במכירות החברה, בין השאר, עקב הצטיידות הציבור במוצרי מזון ומוצרי היגיינה שונים".
בפרשמרקט מעריכים כי לחברה ישנה "היכולת לספק את הביקושים החריגים של הציבור", וכי היא "נערכת להמשך התמודדות עם המשבר בדרכים שונות, לרבות המשך פעילות סדירה של החנויות, החזקת מלאי בכמות מספקת", ועוד. מנגד, הוסיפו בחברה כי המשבר "עשוי להשפיע לרעה על פעילות החברה ועל תוצאותיה הכספיות, וזאת, בין היתר, בשל קשיים באספקת מוצרים או בהפעלת הסניפים או בשל פגיעה ביכולת הקנייה הכללית של המשק הצרכני בישראל".
עוד לפני פרשמרקט, ציינה המתחרה ויקטורי בדוחותיה הכספיים ל-2019 כי "הצריכה השוטפת עקב הבהלה של הציבור עולה באופן ניכר", וכי "ישנו סיכוי רב שעקב המצב החברה תגדיל באופן ניכר את מכירותיה".
ויקטורי, שנמצאת בשליטת משפחת רביד, הוסיפה לגבי היערכותה להתמודדות עם המצב כי "עם פרוץ משבר הקורונה התחילה החברה להיערך מול הספקים להגדלת כמות האספקות ולהגברת תדירות האספקות, וזאת על מנת לעמוד בביקושים הגדלים". זאת, אחרי ש"נערכה מבעוד מועד לגידול בצריכה למשך תקופה לא קצרה, דרך התאמת המלאים בחנויות ובמחסן המרכזי של החברה וכן על ידי היערכות מתאימה בתחום המקוון".
שירותי בריאות ותרופות: נובולוג ורקח
חברת נובולוג, העוסקת במתן שירותי טיפול ואישפוז ביתי (Home Care), הפצה ושירותים לוגיסטיים מתקדמים (בעיקר של תרופות וציוד רפואי מתכלה), ושירותים לוגיסטיים לניסויים קליניים, צופה למשבר הקורונה השפעות אפשריות דו-כיווניות על פעילותה. לפי נובולוג, שנמצאת בשליטת אודי פוזיס, "להתפשטות נגיף הקורונה עשויות להיות השפעות מעורבות על פעילותה העסקית".
מהצד החיובי, המשך התפשטות הנגיף "עשויה להוביל לגידול בביקוש להפצת תרופות ואביזרים רפואיים, וכן לגידול בביקוש לשירותי רפואה עד הבית, הניתנים במסגרת תחום פעילות טיפול ביתי, כמו גם להאצת תהליכי אימוץ שירותי רפואה מרחוק (Telemedicine)".
מנגד, לפי נובולוג, הפגיעה במצב הכלכלי בעקבות התפשטות הווירוס עלולה להיות בעלת השפעה שלילית על פעילותה, "שתתבטא, בין היתר, בירידה בזמינות עובדים בשל שהיית עובדים בבידוד בהתאם להוראות משרד הבריאות או מגבלות רגולטוריות אחרות בישראל - מה שעלול להוביל להפחתה בהיקפי השירותים השונים שיכולה החברה לספק".
חברת רקח, העוסקת בייצור ושיווק תרופות, מוצרי קוסמטיקה ותוספי מזון, לא פרסמה עד כה התייחסויות להשפעות אפשריות של המשבר על פעילותה. תוך כדי הידרדרות מצב השווקים, במהלך פברואר, עדכנה החברה, שנמצאת בשליטת קרן פימי, על קבלת אישור משרד הבריאות לייצור ושיווק מוצרים למניעת זיהומים בבתי חולים ותחילת ייצור סדרתי.
פיננסים: הבורסה לניירות ערך בת"א
מחזורי המסחר הגדלים על רקע "בהלת הקורונה" צפויים לתמוך בתוצאותיה הכספיות של הבורסה לניירות ערך בתל אביב, הנהנית מעמלות מסחר וסליקה בעסקאות המתבצעות בה, בלי תלות בכיוון השוק. עם זאת, הימשכות המשבר עלולה לפגוע בחלקים אחרים בפעילותה של הבורסה.
לפי הנתונים שהבורסה מציגה בדוחותיה, מחזורי המסחר גם בשוק המניות וגם בשוק האג"ח זינקו בשיעורים דו-ספרתיים בסיכום הרבעון הראשון של השנה - והגיעו לשיא בסיכום מרץ. בהתאם, בדוחותיה הכספיים, שפורסמו בימים האחרונים, ציינה הבורסה כי "בטווח הקצר לא ניתן לעמוד על השלכות שליליות משמעותיות של המגיפה על תוצאות פעילותה של החברה, שבעיקרה אינה מושפעת במישרין מרמתם של שערי ני"ע, אלא ממחזורי המסר והסליקה בני"ע ובנגזרים".
במבט לטווח רחוק יותר הוסיפו בבורסה כי "התמשכותו והחרפתו של משבר גלובלי חסר תקדים זה עלולות להשפיע לרעה על היקפי פעילות ההשקעה והמסחר בני"ע, באופן ובהיקף שאינם ניתנים בשלב זה להערכה ולכימות". בבורסה מעריכים כי "במצב חוסר הוודאות הנוכחי, תחול ירידה בהיקפי הפעילות בשוק הראשוני (הון וחוב גם יחד), שתגרור הפחתה בשיעור ההכנסות מדמי בדיקה ורישום למסחר של ני"ע חדשים".
עוד מעריכים בבורסת תל אביב כי המשך ירידות השערים, אם יירשמו, יגרור פגיעה בהכנסות מפעילות המשמורת, הנגזרת משווי הני"ע, וכן כי החברה עלולה להיפגע מירידה בגביית דמי האגרות מחברות. מניית הבורסה מפגינה מאז תחילת השנה ביצועים עודפים על מניות הפיננסים שספגו ירידות חדות, עם ירידה מתונה של כ-3% בלבד.
הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס