גובה השכר הוא אחד הגורמים המרכזיים בתהליך קבלת ההחלטות בקריירה שלנו, אמנם בעידן הנוכחי בטחון תעסוקתי, סיפוק מעבודה ומימוש עצמי הם גם פרמטרים משמעותיים אך בסוף החודש, המספרים צריכים לדבר אלינו. עד כה, כשרצינו לדעת מהי רמת השכר שלנו ביחס לשאר נשענו בעיקר על שמועות, השערות, טבלאות שכר מיושנות של משרד הכלכלה וסקרים של חברות השמה או חברות מסחריות, שלרוב מתייחסות להיקף תפקידים מצומצם.

בניסיון לתת נתונים עדכניים מופרטים יותר, השיק אתמול אתר הדרושים AllJobs כלי דיגיטלי חדשני אשר מטרתו לשקף לכם את נתוני השכר של מעל ל-580 תפקידים בשוק התעסוקה הישראלי באופן דינמי ועדכני.  

על אף הכנות הרבה שלנו במגוון של תחומים, בכל מה שנוגע לנושא השכר, פרטי המשכורת שלנו נותרים לרוב מוצנעים. החשיפה מגבירה תחרותיות, עלולה לעורר קנאה ותסכול בצד אלו המרוויחים פחות, ובסופו של דבר זה עלול להזיק לא רק לנו אלא בעיקר לארגון. בסקר שנערך על ידי אולג'ובס 47% טוענים כי הם מרוויחים מתחת לממוצע, ו- 29% אינם יודעים מה השכר הממוצע בתפקיד שלהם. בעולם שבו לא קיימת שקיפות לגבי גובה השכר בכל תפקיד, נוצרת עמימות, חוסר וודאות וחוסר ביטחון.

אך גם אם אין לנו מושג כמה העובד שלצידנו מרוויח, אין זה אומר שהשאלה הזו לא מנקרת במוחנו מפעם לפעם. התשובה לשאלה הזו משקפת לנו באיזו מידה אנחנו מוערכים כעובדים במקום העבודה שלנו, ואם יש טעם לבקש העלאה. 89% מהמשתתפים בסקר שערך האתר השיבו שיש להם עניין רב בידיעה כמה מרוויח הקולגה שלהם. 

58 אלף משיבים

עקרונות הבסיס של הכלי החדש של אולגו'בס "כמה אתם שווים" הוא שיתוף המונים. רוצים לדעת היכן עומדת המשכורת שלכם ביחס לשאר? קודם תגידו כמה אתם מרוויחים, ואז יתגלו בפניכם הנתונים ותדעו מה השכר הממוצע בתפקיד שלכם ואם אתם מעליו או מתחתיו.

נתוני השכר נאספו במהלך חמישה חודשים. כ-58 אלף גולשים מילאו בחודשיים האחרונים שאלון אנונימי בו התבקשו לפרט כמה הם מרוויחים ברוטו, מהי הגדרת תפקידם, כמה שנות ניסיון יש להם, וכן לציין את מיקום העבודה והמגדר שלהם. לכל תפקיד חושבה המשכורת הממוצעת וסטיית התקן, חישוב הנתונים נעשה לכל קומבינציה אפשרית לשכר. רק לאחר שהגיעו  לכמות הדגימה הסטטיסטית הנדרשת לאימות התוצאות, מוצג לגולשים המידע.

נתונים אלו נאגרו ועובדו תחת פיקוח של מכון המחקר "פאנלס", כדי לשקף את השכר הממוצע בכול תפקיד. התוצאות מופיעות במתחם שממשיך להתעדכן באופן קבוע מרגע שעלה השבוע לאוויר. תשובותיהם של המשיבים עד כה כבר תיקפו את תוצאות השכר ב-439 מתוך 583 סוגי התפקידים שקיימים בשוק העבודה. לשאר התפקידים שלא תוקפו, לא מוצג המידע או שמוצגת הערכה בלבד. הציפייה היא שעם הזמן איסוף הנתונים יהיה רחב ומדויק יותר, וגם כמות הנתונים עתידה להתרחב כך שנוכל לדעת לדוגמא באילו חברות מרוויחים יותר.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכניסה למתחם הנמצא באתר AllJobs ובאפליקציה, מאפשרת לגולשים לבדוק ללא עלות מהו השכר הממוצע לתפקיד שלהם והיכן הם נמצאים ביחס לשאר (ירוק מעל, אדון מתחת). בכך יוכלו העובדים לדעת האם הם משתכרים באופן הוגן, ואלו הנמצאים בשלבי חיפוש עבודה יוכלו לוודא שציפיות השכר שלהם ריאליות.

בעזרת הנתונים שבמתחם ניתן יהיה לראות את השכר בפילוחים וחיתוכים שונים על פי אזורים גיאוגרפיים, שנות ניסיון ומגדר. סימולאטור דינמי יאפשר "לשחק" עם הנתונים במאגר ולראות את השכר לכול תפקיד ובפרמטרים אחרים. לצד השכר הממוצע, יוצג עבור כול תפקיד גם מידע גרפי המתאר היקפי היצע וביקוש בתפקיד זה לאורך השנים האחרונות.

פערי שכר גבוהים

המחקר מאשש כמה הנחות מוקדמות: ב- 71% מהתפקידים במשק, מרוויחים יותר במרכז מאשר בצפון. לדוגמא ראש צוות מכירות שמשתכר בממוצע במרכז 13,127 שקלים לעומת 8,390 שקלים בצפון – פער של 36%. או מנהל מסעדה שמשתכר בממוצע במרכז 13,195 שקלים לעומת 10,084 שקלים בצפון – פער של 24%. בהשוואה לדרום הארץ, ב-63% מהתפקידים מרוויחים יותר במרכז. כך למשל שכר ממוצע של חוקר בצפון יהיה 7,461 שקלים לעומת 11,152 שקלים במרכז – פער של 33%. השכר הממוצע של מנהל IT בצפון יהיה 15,056 שקלים לעומת 19,979 שקלים במרכז - פער של 25%.



פערי השכר לא מפתיעים גם כאשר בודקים את ההבדלים בין המגדרים: ב-77% מהתפקידים גברים מרוויחים יותר מנשים. כאשר מדובר במקצועות שנחשבים ל"גבריים" כמו מנהל/ת פרויקטים בבינוי ותשתיות, שכר ממוצע של גבר יהיה 21,541 שקלים לעומת 12,283 שקלים שתשתכר אישה – פער מכעיס של  75%. מתכנת JAVA יכול לצפות לשכר של 18,920 שקל בחודש, בממוצע. מתכנתת? רק 13,310 שקלים.

גם כאשר מדובר במקצועות שאינם נחשבים ל"גבריים" כמו מנהל בחנות אופנה קיים פער של 37%: 10,242 שקלים לגבר אל מול 7,502 שקלים לאישה. התפקידים הרווחיים ביותר לנשים נמצאים בהייטק ובטכנולוגיה: סמנכ"לית משאבי אנוש מרוויחה 26,769 שקלים בממוצע. ראש צוות פיתוח – 26,532 שקלים ומנהלת פרויקטים בתוכנה – 23,570 שקלים.

במקצת המקצועות שבהם נשים מרוויחות יותר מגברים, מדובר במקצועות "נשיים" והפערים זניחים.
שיאני השכר בתפקידים בכירים הם כמובן מהמגזר הטכנולוגי. סמנכ"ל/ית פיתוח בביוטכנולוגיה עם שכר ממוצע בגובה 36,140 שקלים, סמנכ"ל/ית פיתוח – 35,895 שקלים, וסמנכ"ל/ית כספים – 32,535 שקלים.

לדברי אילון גינזבורג, מנכ"ל AllJobs: "לא קיים בישראל גוף כלשהו המגיש מידע מסודר בתחום הזה, אין רשימת תפקידים או מקצועות אחידה, ואין נתונים אמיתיים הנגישים לציבור. החלטנו לתת מענה ולהיעזר בגולשים עצמם כדי ליצור את הכלי המקיף ביותר, הכי מדויק והכי אובייקטיבי שישקף נאמנה את רמות השכר ברוב התפקידים במשק. המערכת שאנו משיקים תמשיך לפעול מעתה ואילך, לאסוף תשובות ולהתעדכן בזמן אמת וכך תהווה מקור אמין, אובייקטיבי ומדויק לרמות השכר בישראל ובחינם".