בשבוע שעבר, לאחר מאבק ארגוני העצמאים, יצא משרד האוצר בבשורה שמענק הסיוע לעצמאים בפעימה השנייה יעלה ל-10,500 שקלים (או 70% מההכנסה החייבת של עד מיליון שקל בשנה). יבוטל חישוב הכנסות שני בני הזוג יחד (בפעימה הראשונה הוגבל ל-340 אלף שקל) ובעלי השליטה השכירים, שהיו מחוץ לתכנית הסיוע, יזכו אף הם לפיצוי. עוד נקבע, כי העצמאי יוכל לבחור אם לבקש את המענק על בסיס חודשי מרץ-יוני 2018 או לפי אותם חודשים בשנת 2019.
בשורת החג של האוצר שימחה עשרות אלפי עצמאים, שלא זכו למענה במענק מרץ (הפעימה הראשונה), ובמיוחד מי שהכנסתם יחד עם בן/בת הזוג עברו את המגבלה של 340 אלף שקל בשנה, ובעלי שליטה חברות/תאגידים שמושכים משכורת כשכירים מהחברה. רבים מהם הם אנשים שמאז אמצע מרץ לא מכניסים כלל כסף לעסקים שלהם.
מאז הודעת האוצר, ניסו אלפי עצמאים להיכנס לאתר רשות המסים ולהירשם כדי לקבל את המענק שבחודש מרץ נמנע להם. אלא מה? האתר מתייחס רק לחודש מרץ.
למה? כי מדובר בינתיים בהחלטה, ובינתיים פועלים ברשות המסים ובאוצר להשלים את החקיקה בעניין. שאלנו את רשות המסים, מתי אפשר יהיה להירשם? וברשות המסים השיבו: " מיד בסמוך להשלמת החקיקה. בתחילת מאי".
בקיצור, תמתינו בסבלנות ואז תגלו אם היא משתלמת.
המענק המקסימלי, 10,500 שקלים, יינתן למי שמרוויחים בין 180 אלף שקלים ל-640 אלף שקלים בשנה. כרגע – מי שהרוויח 640 אלף שקל בשנה ופחות מ-1 מיליון, יקבל מענק של 3,000 שקלים בלבד
>> מענק המדינה לעצמאים: כל הפרטים
לא גילו לכם הכול
ויש גם הגבלות שונות, גם בפעימה השנייה, שבהודעת האוצר לא מיהרו לגלות לציבור העצמאים, עליהן מספר ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, שמנהל בימים אלה מו"מ אינטנסיבי מול מנהל רשות המסים ערן יעקב.
מגבלת רווחים. ראשית, רק בעלי שליטה בחברות שמושכים 70% לפחות מהרווחים של החברה כמשכורת יקבלו את המענק.
"אנחנו דורשים שלא תהיה הגבלה, כמו אצל השכירים, כי לא כולם מושכים 70%, יש הלוואות והוצאות אחרות", טוען גינדי.
הרווחתם? תסתדרו עם מעט. מי שההכנסות שלו לפני מס נעו בין 640 אלף שקל למיליון שקל, לא יקבל את המקסימום, אלא 3,000 שקלים בלבד, כמו שהיה בפעימה הראשונה לגבי מי שהרוויח בין 16,000 ל-19,000 שקל בחודש.
תמהרו עם הדו"ח. מי שמבקש לקבל את המענק לפי דו"חות 2019, נדרש על ידי רשות המסים להגיש דו"חות 2019 עד ה-10 ביוני.
"זה לא הגיוני", אומר גינדי. "זה ייצור עומס על יועצי המס וכאוס במערכת. הדרישה שלנו – תנו קודם מענק לפי דו"חות 2018. לאחר שיוגשו דו"חות 2019, במועד המקובל שהוא לקראת סוף 2020, יקבל העצמאי השלמה אם הוא זכאי לה, ואם לא, יקבל לפי 2018 – הגבוה מביניהם בכול מקרה".
איך יידע העצמאי לפי איזו שנה כדאי לו לבקש את המענק?
גינדי מציע 3 פרמטרים:
- באיזו שנה עובר/לא עובר את ה-1 מיליון שקל הכנסות לפני מס.
- באיזו שנה עובר את ה-640 אלף שקל אבל לא מגיע ל-1 מיליון?
- באיזו שנה ההכנסות הסתכמו בפחות מ-180 אלף שקל. מסתבר, שבין 180 אלף שקל ל-640 אלף שקל, מקבלים את המענק המקסימלי, 10,500 שקלים. עדיף לבקש את השנה שבה ההכנסות עלו על 180 אלף שקלים.
מה קורה עם עסקים שנפתחו ב-2019? בפעימה הראשונה עסקים שנפתחו אחר ספטמבר 2019 לא מקבלים מענק. בפעימה השנייה - עוד אין קריטריונים מדויקים ולא ברור אם יקבלו.
האם תהיה פעימה שלישית על חודש מאי? "לא דובר עליה ואין אופק לפעימה שלישית כרגע מבחינת משרדי הממשלה ורשות המיסים", אומרת רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רו"ח. "לנוכח המצב אנו בלשכת רואי חשבון דורשים: לאפשר בשלב ראשון פיצוי מיידי לכיסוי ההוצאות הקבועות לעסקים שנסגרו ואלה שנפגעו, על פי נוסחה פשוטה שתתן מענה לחברות שנפגעו וממשיכות לשאת בהוצאות הקבועות ובכלל זה - דמי שכירות מבנה או פחת מבנה ,הוצאות ניהול הנכס ,מיסי עירייה וארנונה, תשלומי ליסינג לציוד ומכונות, רכבים וכיוב לגבי רכיב הקרן, תשלומי פחת בגין ציוד, מכונות ורכוש קבוע, הוצאות ביטוח, מלאי שנרכש או יוּצר, אך פג תוקפו בשל מגיפת הקורונה וכיוצא בזה. בנוסף, אנו דורשים דחיית דיווחים ותשלומים לפחות עד חודש יולי לכל העסקים עד 50 מליון שקל, שתנתן אורכה גורפת, ובכך יקלו במעט על העסקים הנמצאים רובם ככולם במשבר קשה ומורכב".