שנת 2022 עוד רגע מסתיימת, וזה בדיוק הזמן שלנו, העצמאים והשכירים, לשבת ולעשות סדר בחסכונות, ולבדוק שמיצינו את הטבות המס עד תום. איתי יעקב, משנה למנכ"ל ומנהל אגף מוצרים ופיתוח במנורה מבטחים, עושה סדר בכל השאלות הבוערות והפעולות שחשוב לעשות – רגע לפני הגונג האחרון של השנה
באילו מכשירי חיסכון אפשר להפקיד?
"לצורך ניצול מירבי של הטבות המס, ישנם שלושה מוצרי חיסכון עיקריים שבהם רצוי להפקיד עד גובה התקרה המקסימלית השנתית – קרן פנסיה, קרן השתלמות וקופת גמל להשקעה. בשני המוצרים הראשונים הטבות המס רלוונטיות לחוסכים עצמאיים – ועשויות להסתכם בעד עשרות אלפי שקלים בשנה, ואילו בקופת גמל להשקעה הזכות להפקדה נוגעת לכלל האוכלוסייה" .
מהי חובת הפקדה לפנסיה לעצמאיים ומה המינימום שעליי להפקיד בשנה?
"כדי למנוע מצב שבו עצמאיים יוותרו ללא רשת ביטחון כלכלי עם יציאתם לפנסיה, חוקקה המדינה בתחילת 2017 את חוק חובת פנסיה לעצמאיים. החוק מחייב כל עצמאי בגילאים 21 עד 60 להפקיד סכומים מינימליים להסדר פנסיוני לבחירתו – קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל לחיסכון. על הכנסה בגובה של עד מחצית מהשכר הממוצע במשק, נדרש עצמאי להפקיד לפחות 12.55% לפנסיה ועל הכנסה שמעל למחצית השכר הממוצע במשק ועד השכר הממוצע, נדרש עצמאי להפקיד לפחות 4.55% לפנסיה. אי עמידה בהפקדה המינימלית השנתית הנדרשת עלולה לגרור תשלום קנס".
אני גם שכיר וגם עצמאי, כמה עליי להפקיד להסדר הפנסיוני בשנה?
"אם מופרשים לנו כספים להסדר הפנסיוני בכובענו כשכירים, ייתכן שלא נצטרך לבצע הפקדה נוספת כעצמאיים. אם ההפקדה כשכיר נמוכה יותר מחובת ההפקדה כעצמאי – יש צורך להשלים את ההפרש. למשל, אם המעסיק מפקיד עבורנו 300 שקל מדי חודש, בעוד שגובה ההפקדה שאנו מחויבים לו כעצמאיים עומד על 500 שקל – נצטרף להפקיד 200 שקלים נוספים.
כך או כך, כדאי לשקול להפקיד משני מקורות ההכנסה בצורה מאוזנת, ובהתאם לרמת ההכנסה הכוללת שלכם. באופן הזה, גם תוכלו למקסם את החיסכון שברשותכם וגם תפעלו לשמור על רמת חיים דומה לזו שהורגלתם לה בהגעתכם לגיל הפרישה".
אילו הטבות מס ניתנות לעצמאים המפקידים לפנסיה?
"המדינה מעניקה תמריץ לעצמאיים שבוחרים להפקיד להסדר הפנסיוני שברשותם יותר מהשיעור הקבוע בחוק. עצמאיים רשאים להפקיד לפנסיה עד 16.5% מהכנסתם השנתית ועד להכנסה של 213,600 שקלים. כלומר, להפקיד עד סכום של 35,244 שקלים בשנה כדי למצות את הטבת המס".
אני עצמאי בעל חיסכון בקרן השתלמות. מהי הטבת המס שעומדת לרשותי?
"בשונה מפנסיה, מדינת ישראל לא מחייבת עצמאיים להפקיד לקרן השתלמות. עם זאת, מדובר באפיק חיסכון אטרקטיבי ובעל יתרונות רבים, שרצוי שיהיה לכל אחד בסל הנכסים. הפקדת עצמאיים לקרן השתלמות עד לתקרה המקסימלית לשנת 2022 (18,960 שקלים) תזכה בפטור ממס רווחי הון, והפקדה ביחס של 4.5% עד להכנסה של 270,000 ש"ח תוכר כהוצאה מוכרת. כלומר, ניתן ליהנות מהכרה לצורכי מס עד לסכום של 12,150 שקלים".
איזה הטבת המס יש לחוסכים בקופת גמל להשקעה – ואיך ניתן לקבל אותה?
"קופת גמל להשקעה היא פתרון משתלם לכל אדם שמעוניין בחיסכון לו ולמשפחתו – לטווח קצר, בינוני או ארוך – ולמגוון רחב של מטרות. יתרונותיה המרכזיים הם נזילות מלאה של הכספים שנצברו (בכפוף למס רווחי הון), מגוון מסלולי השקעה ופטור מלא מתשלום מס בעת משיכה כקצבת פנסיה. בשל כך, מוגבל סכום ההפקדה השנתי לחוסך בקופת גמל להשקעה לרף של 72,616.5 שקלים. אלו שמעוניינים למקסם את החיסכון שברשותו ואת הטבת המס בעת קצבה, וברשותם כסף פנוי, יכולים לנצל את הימים האחרונים של השנה ולהפקיד עד לגובה התקרה".
האם ניתן להפקיד יותר מכ-72 אלף שקלים בשנה בקופת גמל להשקעה?
"משפחה שרוצה להגדיל את החיסכון המושקע שלה יכולה לפצל את ההשקעה בין מספר קופות גמל להשקעה ולהפקיד בכל אחת מהן עד לגובה התקרה השנתית. בני זוג למשל יוכלו להפקיד יחדיו סכום שנתי מצטבר של 145,233 שקלים בשתי קופות גמל – כל אחת מהן תחת תעודת זהות נפרדת וללא הגבלה בגיל החוסכים. באותו האופן, הרכב משפחתי של ארבע נפשות (זוג+2) רשאי להפקיד עד סכום שנתי של 290,466 שקלים".