הביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי המוביל, רשם עלייה של 300% מתחילת השנה. לפנות בוקר יום חמישי (מעט אחרי השעה 2:00 שעון ישראל) חצה מחירו של מטבע הקריפטו המוביל לראשונה אי פעם את רף ה-29 אלף דולר, והגיע לרמתו הגבוהה בכל הזמנים - 29,244 דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.
בשבועיים האחרונים עלה מחירו הדולרי של ביטקוין כ-45% ושבר את שיא כל הזמנים תשע פעמים - הפעם האחרונה ביניהן אתמול. רק לפני כשבועיים, ב-16 בדצמבר, חצה ביטקוין את רף ה-20 אלף דולר ושבר את מחיר השיא שקבע שלוש שנים קודם לכן, בדצמבר 2017. מתחילת 2020 הכפיל הביטקוין את ערכו פי ארבעה בערך.
שוק הקריפטו העולמי מונה כיום יותר מ-8,000 סוגי מטבעות שונים, כששווי השוק של ביטקוין לבדו, שמגיע בימים אלה לכ-425 מיליארד דולר מהווה כ-66% משוויו הכולל של שוק מטבעות הקריפטו.
רוב המשקיעים נמנעים עדיין מלסחור בביטקוין, שגם דורש השקעה וידע. הם סבורים שהמסחר בביטקוין משול לנסיעה ברכבת הרים, ומזכירים את המפולת האדירה שלו בפברואר 2018 כשצנח לכ-6,100 דולר – נפילה של יותר מ-60% בתוך חודשיים.
הביטקוין הוא מטבע ממוחשב, עצמאי ומבוזר – כלומר, הוא לא שייך לאף מדינה ולא שייך לשום בנק. הוא מתקיים רק במחשבים ובאינטרנט ללא גוף מרכזי המנפיק אותו או אחראי עליו. עכשיו כאמור, מי שמחזיקים בו באותו מטבע וירטואלי, יכול להיות מרוצה מאוד, אבל כנראה שלא לעולם חוסן.
מטבע הביטקוין דומה לשיטת תקן הזהב, מאחר שכמות הפקת המטבעות שלו מוגבלת - הוא אינו יכול לעבור את הרף של 21 מיליון מטבעות, וההערכה היא שזה יקרה ב-2040. בינתיים הוא הפך גם לאמצעי תשלום באינטרנט, גם בין מדינות, ומשום שאינו מזוהה עם מדינה או בנק כלשהו הוא מהווה אמצעי תשלום במקרים רבים של דרישת כופר על ידי האקרים שמבצעים מתקפות סייבר. וכאמור, ניתן לסחור בו ולקבל תמורתו "כסף אמיתי".
מס בשיעור 25% על מחיר המכירה
המדינה, כמובן, לא נותנת למשקיעים להרוויח בלי לדרוש את חלקה. החוק מחייב במס כל מכירה של מטבע ביטקוין, שעל פי רשות המסים הוא נחשב ל"נכס".
"עד לחודש מאי 2019, אופן מיסוי מכירת ביטקוין (או כל מטבע וירטואלי אחר) לא היה ברור", אומר עו"ד (רו"ח) דורון אלמקייס, שותף במשרד בוטיק המיסים בנימיני ושות' עורכי דין. "בעולם ייעוץ המס נשמעו עמדות שונות לגבי אופן מיסוי רווחים אלו, כאשר המובילה בהן הייתה כי מדובר ברווח פטור המשקף עליית ערך מטבע. תיק שכזה הגיע לבית המשפט המחוזי ברחובות (פס"ד נועם קופל), אשר פסק כי מכירת ביטקוין שקולה למכירת כל נכס אחר וחייבת במס רווח הון (אלא אם מדובר בפעילות המגיעה לכדי עסק)".
אלמקייס מדגיש כי פסק דין הזה זה אינו מהווה הלכה מחייבת, כך שעמדות כאלה ואחרות, המגובות מבחינה מקצועית, עדיין אפשריות.
פקודת מס הכנסה קובעת כי על רווח הון ממכירת נכס יש לדווח בתוך 30 ימים ולשלם את המס בשיעור 25%.
יחד עם זאת, לגבי רווחי הון ממכירת ניירות ערך נסחרים (בהנחה ולא נוכה מס במקור על-ידי פלטפורמת המסחר) יש לדווח פעמיים בשנה במצטבר (ביולי לגבי המחצית הראשונה של השנה ובינואר לגבי מחצית השנה השנייה של השנה הקודמת).
כלומר, לפי לשון החוק, וכיוון שביטקוין נחשב נכס אולם אינו מוגדר כנייר ערך נסחר, יש לדווח על כל מכירה בתוך 30 ימים ולשלם את המס בהתאם.
מבחינה טכנית, על מוכר הביטקוין לפתוח תיק במס הכנסה, להגיש דוח שנתי ובמקביל להעביר דיווח בטופס ייעודי (טופס 1399י) על כל מכירת ביטקוין. יש בטופס התייחסות ספציפית – "בשנת המס היו לי הכנסות ממימוש מטבע וירטואלי לרבות המרה למטבעות אחרים.
קיימות פלטפורמות מסחר ישראליות אשר מנכות מס במקור בעת מסחר בביטקוין הנעשה דרכן, אולם לא ברורה עמדת רשות המיסים האם ניכוי שכזה מייתר את דיווחי המוכר.
מה קורה למי שלא מדווח על המכירה? אלמקייס מסביר שמדובר בעבירה פלילית אשר העונש בגינה יכול להגיע עד שבע שנות מאסר. "לרוב הרבה פחות מזה, אבל זאת לשון החוק. בנוסף, מקבלים קנסות גבוהים".