אתם מכירים אותם: הם בדרך כלל מצטלמים לעמוד האחורי של העיתון, ראשם מכוסה בכובע קרטון אדום שעליו מודפס הלוגו של מפעל הפיס. הם אוחזים בידם צ'ק עצום ממדים ועליו סכום הזכייה, לפקודת המיליונר החדש.
אבל לצד סיפורים משמחים על מה קורה לאנשים אחרי הזכייה, יש גם הרבה מאוד מקרים של אנשים שהחיים שלהם נהרסו. בין אם השקעות גרועות, גירושים, סכסוכים או הפסד של כל כספי הזכייה – מדובר במקרים שהפכו את הזכייה לסיוט גדול.
חוקרים מתחום הסוציולוגיה בילו זמן ניכר במחשבה וחקר של כך הדרכים שבהן החיים שלנו ישתנו אם ייפול עלינו סכום כסף עצום בבת אחת. לא רק בהקשר של איזה בית נקנה ועל איזה מותרות נבזבז, אלא גם איך הכוח הכלכלי החדש הזה ישפיע על המצב הרגשי והמנטלי שלנו.
מחקרים רבים בעשורים האחרונים הראו שהחוויה היומיומית של הזוכים לא מאוד תשתנה, ושההתרגשות על העושר הרב והפתאומי תשכך בסופו של דבר. אבל מחקר חדש שיצא לאחרונה דווקא מגיע למסקנה אחרת. על פי המחקר, זכייה בלוטו, בהשוואה להפסד, מובילה בסופו של דבר לסיפוק רב יותר מהחיים. המחקר, שאותו מפרסם הניו יורק טיימס, נערך על ידי אריק לינדקוויסט מבית הספר לכלכלה של שטוקהולם, רוברט אוסטלינג מאוניברסיטת שטוקהולם ודיוויד קסאריני מאוניברסיטת ניו יורק.
המחקר נערך לאורך שנים בארה"ב ובשוודיה, שם בדקו החוקרים 3,362 אנשים שממלאים לוטו – גם מפסידים וגם מרוויחים. הם חקרו את איכות החיים שלהם בין חמש ו-22 שנים לאחר הגרלת הלוטו. החוקרים שאלו את הנבדקים לגבי רמת האושר שלהם, סיפוק כללי מהחיים שלהם, בריאות מנטלית ועד כמה הם מרוצים מהמצב הכלכלי שלהם. תוצאות המחקר הראו שזכייה בלוטו משפיעה באופן חיובי על כל הקטגוריות האלה, ובעיקר על רמת הסיפוק מהחיים.
באופן מפתיע, התחושות האלה, וההשפעה החיובית על החיים של הנבדקים, לא התכלו עם הזמן, למעט בתחום רמת שביעות הרצון מהמצב הכלכלי. זוכים בלוטו אמרו כי הם באופן משמעותי מרוצים יותר מחייהם מאשר אלה שהפסידו בהגרלות. נוסף על כך, אלה שזכו במאות אלפי דולרים דיווחו כי הם יותר שבעי רצון מאלה שזכו בעשרות אלפי דולרים.
מחקרים אחרים של חוקרים אלה - לפעמים במשותף עם חוקרים נוספים - עקבו אחרי חייהם הכלכליים של הזוכים בלוטו, כדי לחקור באופן מעמיק יותר את השפעות העושר. בניגוד לסטריאוטיפ, אלה שזכו במאות אלפי דולרים לא ביזבזו את כל הכסף בבת אחת. במקום זאת, הם ביזבזו אותו באטיות במשך הרבה שנים. רבים מהם לא עזבו את מקום העבודה, אבל הם נוטים לעבוד פחות ולפרוש לפנסיה מוקדם יותר.
מנוגד למחקרים אחרים
מה שמדגישים בניו יורק טיימס, הוא שהמחקר הזה התבסס על סקרים, בדומה להרבה מחקרים מתחום הסוציולוגיה, מה שאומר שאין לו אמת מידה אובייקטיבית שאליה מושוות התוצאות – היו אלה הנבדקים בעצמם שדיווחו מה מידת שביעות הרצון שלהם. זאת ועוד, מחקר אחרי הניב מסקנות אחרות. במילים אחרות, עדיין לא בטוח שצריכים ללכת לקנות כרטיס.
עד למחקר הנוכחי, חוקרים מצאו שזכייה בלוטו לא משפיעה באופן משמעותי על שביעות הרצון והסיפוק. בביזנס אינסיידר דיווחו בעבר על שני מחקרים שמצאו שזוכי לוטו מוצאים את עצמם בסופו של דבר באותה רמה של אושר שהיו בה לפני הזכייה הגדולה. זה המצב ככל הנראה הודות לתופעה הקרויה hedonic adaptation, שעל פיה יש לכל אדם נקודת אושר קבועה, והוא חוזר אליה אחרי כל חוויית חיים משמעותית, בין אם שלילית ובין חיובית, כמו זכייה בלוטו. במילים אחרות – אחרי ההתלהבות של ההתחלה, הקניות וההוללות, החיים חוזרים לשגרה, והאושר חוזר לרמתו הקבועה.
מחקרים אחרים טוענים שכמות הכסף שאדם זקוק לו כדי להיות מאושר ושמח בחייו (ללא קשר לזכייה בלוטו), היא נמוכה באופן מפתיע. מחקר שפורסם במגזין Nature Human Behavior מצא שבאופן גלובלי ההכנסה האידיאלית לחיים מסופקים היא 95 אלף דולר לשנה – בערך 380 אלף שקל. בשביל לכסות רק את ה-well being האמוציונלי, מספיר להרוויח בין 60-75 אלף דולר בשנה.
אז מה המחקרים הללו מנסים לומר לנו? שנוותר על הרעיון של התעשרות מהירה? אולי. אבל בעיקר שזה לא חכם לסמוך על כסף שיעשה אותנו מאושרים. בהינתן שהמחקר החדש מעורער על ידי הממצאים הקודמים, הרי שכל הקלישאות עדיין נכונות. חיים בעלי משמעות, תשוקה, תחושת הגשמה וסיפוק הם אלה שעושים אותנו מאושרים, ממצים כל יום באופן מלא ומרוצים מהחיים. אם הזוכים בלוטו, או אנשים אחרים נטולי דאגות כלכליות, לא דאגו למצוא לעצמם מטרה משמעותית, לא ויתרו על הדברים שמגבילים אותם, לא השקיעו במערכות יחסים עמוקות עם בני משפחה וחברים – הם בעצם חזרו לאותו מקום, ולא באמת הצליחו להוציא את עצמם מהמטריקס שבתוך הראש.