לא מעט תלונות הגיעו למערכת mako ועל שיחות טלפון והודעות SMS מביטוח לאומי בנושא תשלום מקדמות. רובן המכריע טענו שמדובר בנוכלים שמנסים לצבור מספרי זהות וחשבונות בנק. אלא שבבדיקה מתברר כי אכן מדובר בנציגים של הביטוח הלאומי.
ביטוח לאומי שלח הודעות ואף הפעיל טלפנים כדי שיתקשרו לאנשים וייקחו מהם פרטים על מנת לזרז תשלום לפני חג הפסח, מדובר באוכלוסיית השכירים: אלו שיצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת) או אנשים שפוטרו.
נעמה (שם בדוי) מדרום הארץ אומרת כי היא הופתעה לקבל את שיחת הטלפון והייתה בטוחה שעובדים עליה. "חשבתי שמדובר בעוד תרמית שמישהו מנסה לקבל את פרטי האשראי שלי וכמובן סירבתי. אנחנו נמצאים בתקופה לחוצה ומלחיצה. חששתי שעובדים עלי". דנה (שם בדוי), עצמאית שקיבלה הודעת SMS כזו, לא הבינה במה מדובר ואמרה: "חששתי ללחוץ, בימינו יש כל מיני זיופים ודרכים להשיג פרטים דרך מכשיר הטלפון. פחדתי ממשהו כזה ולכן לא לחצתי על כלום".
עובדים רבים הוצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת), ומגיעים גם להם דמי האבטלה. הסכום משתנה בהתאם לרמת השכר של העובד. תקופת הזכאות המקסימלית של העובד לדמי אבטלה תלויה בגילו ובמספר הנפשות שתלויות בו. הקצבה משולמת ב-17 בחודש, למעט באפריל, אז היא תשולם ב-12 בחודש בגלל חג הפסח.
>> ביטוח לאומי, מס הכנסה ומע"מ: כל מה שמגיע לכם בזמן הקורונה
חשוב לדעת כי מדמי האבטלה שמשולמים לעובד על ידי הביטוח הלאומי מנוכים דמי ביטוח לאומי, מס בריאות ומס הכנסה, והמעסיק אינו חייב בתשלומים אלה בתקופת החופשה ללא תשלום.
"לפני משבר הקורונה טיפלנו בממוצע בכ-15 אלף תביעות לדמי אבטלה מדי חודש", אמר בכיר בביטוח הלאומי ל-mako. "החודש נשלם כ700 עד 800 אלף תשלומי אבטלה ומקדמות ע״ח דמי אבטלה לעובדים שהוצאו לחל״ת או שפוטרו מעבודתם".
מביטוח לאומי נמסר כי: "הביטוח הלאומי עובד במתכונת חירום כדי להספיק לשלם את דמי האבטלה ומקדמות לפני חג הפסח. יצרנו קשר טלפוני ושלחנו מסרונים למי שאין לנו את חשבון הבנק שלו, כדי שנוכל להעביר גם להם את התשלום לפני החג. חשוב לדעת, איסוף הפרטים נעשה בצורה זו באופן חריג בגלל הדחיפות של המצב והרצון לשלם בהקדם. אנחנו לא דורשים פרטי חשבון בנק בצורה זו בשגרה.
איך מזהים שהמסרון (sms) מביטוח לאומי?
- הוא נשלח מ-BituahLeumi
- הקישור בהודעה מתחיל ב- btl.gov.il - שימו לב שהקישור מוביל לאתר רשמי ומאומת של ביטוח לאומי