לרוב הכסף שבו אנחנו משתמשים אין ביטוי מוחשי. במקום זה, כבר התרגלנו לשלם באשראי, בהעברה בנקאית ובצורה אלקטרונית (וזה עוד לפני שהזכרנו את "החוק לצמצום השימוש במזומן"). בדיוק פה גם נכנסים לתמונה שלל אמצעים שאפשר לקרוא להם "ארנק דיגיטלי" ומעניין לבדוק מה הם מציעים.
קודם כל, מסתבר שאותו ארנק דיגיטלי הוא לא מכשיר אחד או אפילו טכנולוגיה יחידה, אלא שילוב בין מערכת, אפליקציה ומכשירי קצה. בפועל, התשלום מתבצע באמצעות שבב המותקן בגב הטלפון הנייד, סריקת ברקוד או אפליקציות תשלום ייעודיות ומכאן והלאה השמיים הם הגבול.
ארנק דיגיטלי משחרר אותנו מהצורך לסחוב אמצעי תשלום כמו מזומן ואשראי. בעזרת הארנק אפשר לשלם במקום או מרחוק, לממש הטבות ולקבל התראות. המידע בארנק מאובטח ושמור והחיבור לכרטיס אשראי הופך אותו לידידותי וחכם. בקיצור, לא צריך שום רקע במחשבים בשביל להשתמש בארנק דיגיטלי – במיוחד אם הוא משולב בתוך אפליקציה לנייד.
תדלוק בלחיצת כפתור? זה כבר אפשרי
אחת האפליקציות שמקלות על החיים שלנו עם ארנק דיגיטלי מובנה מגיעה מבית "סונול" ומבטיחה לעשות שינוי דרמטי בהרגלי התדלוק. "זו למעשה אפליקציה שסוגרת מעגל מלא בין הסמרטפון, משאבת הדלק והחנות בתחנה וללא צורך בהקלדת קוד על המשאבה בעת תדלוק", מספרת איריס שיפרין, מנהלת אגף טכנולוגיות מידע בחברה. "בזכות האפליקציה, התדלוק משולם בלחיצת כפתור מהארנק הדיגיטלי ואפילו הפתיחה והעצירה של המשאבה היא דרך המכשיר הנייד ולמעשה הסמרטפון מחליף את עמדת השירות העצמי. בהמשך, אם רוצים לקנות משהו בחנות הנוחות, פשוט נכנסים וסורקים ברקוד מהסלולרי לתשלום מיידי".
"האמת שאנחנו כבר 6 שנים מאפשרים תשלום סלולרי בארנק הדיגיטלי של סונול, אבל עכשיו גם משיקים אפליקציה מחודשת", מגלה שיפרין. "כעת הדגש מבחינתנו הוא על חוויה מותאמת אישית ללקוח: האפליקציה החדשה מזהה את הרגלי הצריכה, מציעה למשתמש את הדברים שמעניינים אותו ומאפשרת לשלם בלחיצת כפתור עם ארנק דיגיטלי מאובטח".
וזה עוד לא הכל, מעבר לצבירת נקודות (בסונול קוראים להן goods) בעת רכישה בחנות או תדלוק, יש אפשרות להרחיב את הצבירה על ידי שאלונים, ומשחקים ולממש קופונים ייחודיים. "הנקודות שנצברו מאפשרות קבלת הטבות בחנויות Sogood, ובעתיד מתוכננים שיתופי פעולה שיאפשרו תשלום באמצעות הארנק הדיגיטלי גם על שירותים ומוצרים נוספים".
הארנק ששומר על הכסף שלכם
ארנק דיגיטלי הוא בראש ובראשונה נוח ומאובטח יותר. אם ממילא אתם עושים את רוב העסקאות בצורה אלקטרונית, אין שום סיבה שתחזיקו כסף מזומן. חוץ מזה, קשה יותר לגנוב כסף שמוצפן היטב על גבי ארנק דיגיטלי וקל לעקוב אחר פריצות.
"אחרי שמורידים את אפליקציית סונול המחודשת ומחברים אותה בפעם הראשונה והיחידה לכרטיס האשראי, כל תשלום נעשה בצורה מאובטחת – על ידי סיסמא או טביעת אצבע - ובכך אנחנו מונעים מאנשים להשתמש בטלפון של מישהו אחר", מסבירה שיפרין.
במילים אחרות, הארנק הדיגיטלי מגן עליכם גם במרחב המקוון וגם בעולם האמיתי. על הדרך, הוא מקצר משמעותית את הזמן שלוקח לכם לתדלק או לקנות קפה: "אנחנו דוגלים בגישה ידידותית ונוחה ללקוח, עם מינימום נגיעות ומינימום התעסקות", מסכמת שיפרין.
באיזה ארנק מחזיקים ביטקוין?
אי אפשר לדבר על ארנק דיגיטלי בלי להזכיר את הביטקוין (או כל מטבע דיגיטלי אחר שעושה לכם את זה). כאן, גם אם ממש נרצה לא נוכל להחזיק את המטבעות בתיק פיזי ונהיה חייבים להשתמש בארנק דיגיטלי "חם" (שמחובר לאינטרנט) או "קר" (שאינו מחובר לרשת). מבין האפשרויות, ארנק קר ומאובטח מסוג כונן USB נחשב למועדף על חובבי מטבעות דיגיטליים כי הוא מוצפן וחסין להתקפות.
לסיכום, ארנק דיגיטלי שמותקן בסמרטפון כחלק מאפליקציה בטוחה מוכיח את עצמו כנגיש וחסכוני. בארנק כזה אפשר להשתמש לביצוע פעולות יום יומיות ובהן תדלוק, מימוש קופונים וקניית מוצרים בחנויות נוחות עם סריקת קוד. אם רוצים לשמור בארנק אחר מטבעות דיגיטליים, אפשר לעשות זאת בנפרד על גבי כונן USB שאינו מחובר לאינטרנט.