יותר מדי אנשים מתייחסים אל הארנקים שלהם כאל בור ללא תחתית. דוחסים אליו עוד ועוד דברים ולא מתייחסים לחוקי הפיזיקה שקובעים באופן מפורש: לכל דבר יש גבול. בסופו של דבר, רוב הדברים בארנקים שלנו מיותרים לגמרי ומכבידים עלינו ללא צורך. חמור מכך, לרוב אנחנו לא מוצאים את מה שאנחנו באמת צריכים בגלל העומס. יכול להיות שהתחלתם להתבלבל בין תיק לארנק? נראה שכן.
כדי להוכיח את טענתנו פתחנו ארנקים של ארבעה אנשים אמיצים (שמותיהם המלאים שמורים במערכת), שתי נשים ושני גברים, שהסכימו לפרוס בפנינו את תכולת הארנקים שלהם. חשוב מכך, הם נתנו לנו להשליך לפח האשפה את כל מה שמיותר בארנק שלהם. במקרים מסוימים החיסכון נמדד בקילוגרמים שלמים.
עוד ב-mako כסף:
- כשתפסיקו לחשוב על כסף, תתחילו להרוויח
- הסופרמרקטים המיוחדים ביותר בעולם
- בשבח העצלות: אולי הגיע הזמן שנעבוד פחות?
הארנק של נוגה
לפני
נוגה, בשנות ה-20 לחייה, גילתה לנו שלל הפתעות בתוך הארנק שלה. פתקים אישיים מבני ומשפחה ומחברים, כרטיסי אשראי שונים שמצאו את דרכם אליהם, כדורים שלקחה פעם אחת ואז שכחה שהם קיימים ודרכון, כי מי יודע אם לא תמצא את עצמך פתאום בשדה התעופה בהפתעה. לכל אחד מהפריטים סיפור משלו. המסקנה: הארנק הוא אתר סנטימנטלי. מצד שני, זה מציק כשאי אפשר להכניס אותו לכיס יותר.
אחרי
מה נזרק החוצה: כרטיסי אשראי לא בתוקף, כל מה שעשוי מנייר ואין לו שימוש, כרטיסי ביקור, דרכון, כל כרטיס מועדון של חנות שיכולה לזהות אותה על פי תעודת זהות או על פי שם, תמונות וקונדום אחד.
הארנק של שמעון
לפני
הגביע הקדוש של כל מי שמנסה להוכיח שאנחנו מכניסים יותר מדי דברים לארנק. למעשה, במקום לפנות מקום, שמעון, בשנות ה-40 לחייו, עשה את המעשה המתבקש, ופשוט השתמש במקביל בשני ארנקים. סיפור חייו השלם מסופר בתוך הארנק. מ-10 רופי שקיבל מחבר, דרך כרטיס ביקור מבית כנסת שהיה חסר תועלת גם כשניתן ועד לכרטיס מעבר משטרתי שכבר שלוש שנים אינו בתוקף. על הדרך נצברו כל קבלה גדולה וקטנה שניתנה לו, כרטיסי ביקור וכרטיסי חישגד וטפסי לוטו שלא קיימו את התקוות שנתלו בהם.
אחרי
מה נזרק החוצה: כל מה ששמעון לא ידע מה לעשות איתו, או לא זכר שהיה לו בכלל. כרטיס היציאה ממנהרות הכרמל הושלך, כיוון שהזיהוי במנהרות הוא על פי מספר הרכב. המטבע ההודי נשאר בבית. כרטיסי האשראי שיצאו משימוש נגרסו וההפניה הרפואית נזרקה, כיוון שפג תוקפה לפני שנתיים. כרטיס החיוג חסר התועלת הושלך גם הוא לפח. שמעון עשה את הבלתי ייאומן, ועבר משני ארנקים תפוחים לארנק אחד דקיק.
הארנק של ויטה
לפני
ויטה, אם צעירה בשנות ה-30 לחייה, הציגה בפנינו ארנק מסודר להפליא, ולרגע חשבנו שנמצא סוף סוף הארנק המושלם. אלא שחיטוט בכיסים הנסתרים העלה עוד ועוד ממצאים, עד שגילנו שגם כאן יש עם לא מעט דברים מיותרים. בעיקר תמונות וכרטיסי חבר שאין להם שימוש ממשי. בלטו לרעה כרטיסי החבר של חנויות שויטה הודתה שלא ביקרה בהן בשלוש השנים האחרונות. בנוסף, היא לא ממש הצליחה להסביר למה מספרי הטלפון החשובים לכאורה נמצאים בארנק, ולא בספר הטלפונים בסלולרי שלה.
אחרי
מה נזרק החוצה: השארנו לויטה תמונה אחת למזכרת מילדותה, וכל השאר הושלך הצידה. גם הכרטיס של אל על הוכרז כחסר תועלת ברמה היום יומית. קבלות שונות ומשונות צריכות להישמר בצד, וגם אז, רק אם יש בעתידכם רואה חשבון שיכול לסדר לכם החזר.
הארנק של אהוד
לפני
בפרס הארנק המצטיין זוכה אהוד, אב לאחת בשנות ה-30 לחייו. ראשית, כיוון שעיקר המקום בארנק שלו הוקדש למטרה שלשמה הוא נוצר: כסף. אמיתי. בשטרות. גם שאר התעודות בתוכו הוכיחו את עצמן כיעילות
אחרי
מה נזרק החוצה: אהוד אמנם נוהג לחלק כרטיסי ביקור, אבל אין צורך לקחת את כל החבילה איתו. גם הקבלות נזרקו הצידה. כרטיס אדי נזנח גם הוא לאחר שהוסכם שצריך ליידע בן משפחה בקיומו (אותה משפחה שממילא תצטרך לאשר את תרומת האיברים).
הדברים היחידים שאתם באמת צריכים בארנק
כרטיס אשראי – אי אפשר בלעדי אמצעי התשלום העיקרי שלנו. גם כאן, אין צורך להגזים. מעטים האנשים שזקוקים באמת ליותר מכרטיס אשראי אחד.
כסף מזומן – עדיין אמצעי התשלום הזול והיעיל ביותר, גם בשבילכם וגם עבור העסק. יש לו מעט תשלומים שאי אפשר לעשות בפלסטיק (טיפ במסעדה, למשל). אל תצאו מהבית בלעדיו.
תעודת זהות ורישיון נהיגה – המהדרין יגידו שאפשר להסתפק ברישיון, וייתכן והם צודקים. אלא שאז אתם מגיעים למקום שדורש מכם את תעודת הזהות ואת הספח, אז עדיף להיות בטוחים.
רב קו – או כל אמצעי אחר שמאפשר לכם לנסוע בתחבורה ציבורית בקלות. ממילא כבר שילמתם עליו, כדי שתנצלו אותו.
כרטיס קופת חולים – בין אם קורה משהו גרוע באמת, או שסתם החלטתם לקפוץ לבדיקה אצל הרופא, כדאי להצטייד בכרטיס הזה, ובכרטיסים של הילדים על כל צרה. על השאלה למה ארגוני הענק האלה לא יודעים לזהות אתכם לפי תעודת זהות נצטרך לענות בהזדמנות אחרת.
כרטיסי מועדון ותלושים - בסופו של דבר, מדובר במשהו שהוא שווה ערך לכסף, ולכן כדאי שיהיה עליכם. עם זאת, חובה להקפיד על ניהול נכון של הכרטיסים. אם החנות יכולה לזהות אתכם בלי הכרטיס, אין צורך שתחזיקו בו. אם התלושים לא נמצאים בשימוש, יכול להיות שכדאי לשמור אותם במגרה וזהו.
השתתף בהכנת הכתבה: אהוד קינן
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il