במיוחד בתקופה של גזירות כלכליות קשות כל כך, חייבים לשבת ולעשות סדר בחשבונות הבנק, הפנסיה, והחסכונות כדי לראות אם יש כסף ש"זולג" סתם ואפשר לחסוך אותו. אחת הסיבות המרכזיות שאנשים יכולים להפסיד כסף בלי לדעת היא תשלומי מיסים מיותרים למס הכנסה.

 אם אתם עצמאיים זה אומר שאתם כל שנה מחויבים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה, מה שאומר שאו שאתם חייבים כסף למס הכנסה או שמס הכנסה חייב לכם כסף. לעומת זאת, שכיר לא מחויב בהגשת דוח שנתי, אך זה לא אומר שמס הכנסה לא חייב לכם כסף אם אתם שכירים. ביקשנו משי בדיחי, מייסד קהילת "ידע שווה כסף", טיפים לשכירים ועצמאיים שיעזרו לכם לחסוך עוד קצת מהברוטו שלכם.

שכירים? אלו הסיבות שבגללן מס הכנסה אולי חייב לכם כסף

נקודות זיכוי שלא הוזנו כמו שצריך – בתחילת שנה כאשר אתם נדרשים על ידי המעסיק למלא טופס 101 הרבה אנשים לא מקדישים לזה את מלוא תשומת הלב, אך סימון פרטים שגויים כמו נקודות זיכוי שיש לכם ולא ידעתם את המעסיק זאת באמצעות הטופס יכול לגרום לכך שמס הכנסה חייב לכם כסף.

לידת תינוק  - אז אם נולד לכם ילד\ה אל תשכחו לידע את המעסיק על כך כי זה מקנה לכם גם נקודות זיכוי מה שאמור להפחית את המס שגובים מכם.

חופשת לידה – הייתם בחופשת לידה כלומר לא עבדתם באופן רצוף כל השנה. הרבה הורים גם ממשיכים מעבר ל3 חודשים, ולכן המס (שמחושב שנתי) מניח שאתם עובדים כל השנה – במקרה זה תוכלו לעשות בקשה להחזר מס בשנה לאחר מכן ולקבל את הכסף שמגיע לכם.

תרומות- תורמים כסף? כל הכבוד, תרומה זה חשוב, אך לא פחות חשוב שתשמרו את האישורים שתרמתם כי תוכלו להזדכות עליהם במס הכנסה ולקבל החזר מס בגינם.

לימודים אקדמאיים – אם למדתם במועצה להשכלה גבוהה בסמוך לסיום הלימודים אתם מקבלים נקודות זיכוי במס שאמורות להפחית את המס שאתם משלמים.

משקיעים בשוק ההון-  אם יש לכם מספר תיקי השקעות במקומות שונים יתכן שמקום אחד הפסדתם ובמקום אחר הרווחתם – במקרה זה ניתן לקזז בין התיקים השונים באמצעות דיווח למס הכנסה. שימו לב ש זה לא קורה בצורה אוטומטית.

ביטוח חיים – לא הרבה יודעים, אבל על ביטוח חיים שאתם משלמים אתם זכאים להחזר מס בגובה 25% מסכום ההפקדה השנתית שלכם. כדי לקבל החזר צריך לזכור להעלות גם את המסמכים של הביטוח החיים שעשיתם. נכנסים לאתר של חברת הביטוח, מחפשים את הלשונית של: "דוח שנתי מקוצר" , שם קיים אישור למס (לרוב בדף האחרון).

עצמאים? אלו הדרכים לחסוך במס

הגשת חשבוניות- למי שיש עסק חשוב מאוד לדעת להגיש הוצאות שיהיו מוכרות למס הכנסה, ובכך להפחית את חבות המס שלכם ולהגדיל את הנטו. במקרה זה האחריות היא על העסק, מכיוון שרואה החשבון שלכם לא יכול לעקוב אחרי הוצאות היומיום שלכם. ולכן ההמלצה היא לשמור את כל החשבוניות על ההוצאות, ובכל מה שאתם לא בטוחים- תרימו טלפון לרואה חשבון ותבדקו אם אפשר להכיר בזה כהוצאה מוכרת.

הוצאה מוכרת במלואה- ישנן הוצאות שמוכרות במלואן למס הכנסה וגם המע"מ שלהן מוכר במלואו. הוצאות כגון: מקום פיזי לעסק, חשמל שאתם משלמים, מים, שיווק ברשתות החברתיות, שירותים לרואה חשבון ולעורכי דין, ואפילו חומרי ניקוי וכמובן ציוד משרדי שרכשתם.

ישנן אף הוצאות מוכרות שקשורות לבית שגם יחשבו למס הכנסה ומעמ, אך באופן יחסי והן: חשמל, מים, חומרי ניקוי, תקשורת לרבות אינטרנט, שירותי טלפוניה ועוד.

הוצאה מוכרת ללא מע"מ- עוד הוצאות שכדאי שתשמרו, שמוכרות למס הכנסה במלואן, אך לא במע"מ הן: ארנונה של העסק, ביטוחים שונים (אחריות מקצועית, צד ג', ביטוח מבנה), עמלות וריביות על הלוואות שיש לכם בבנק, פרילאנסרים שאתם משלמים להם בחול, או עוסקים פטורים.

קרן השתלמות- אם אתם עצמאיים, וטרם פתחתם קרן השתלמות, אתם בעצם לא מנצלים את התקרה של הקרן השתלמות שפטורה ממס רווח הון. נכון להיום עצמאי יכול להפקיד לקרן השתלמות עד 20,520 ששקלים בשנה ולהיות פטור ממס על הרווחים.

שימו לב כי בניגוד למקומות אחרים שם תשקיעו בשוק ההון (תיק מניות, רופת גמל להשקעה) בהם כן תצטרכו לשלם 25% מס על הרווחים.

אם אתם שכירים ועצמאים- דעו שיש תקרה כפולה בקרן השתלמות. כלומר אפשר שתהיה לכם גם קרן השתלמות כשכירים וגם קרן השתלמות כעצמאיים ותהנו מפטור כפול על הרווחים.

שימו לב גם לטיפ הבא: אם יש לכם גם קופת גמל להשקעה וגם קרן נאמנות אם אותה רמת סיכון (חשיפה למניות)- כדאי להעלות את החשיפה למניות בקרן ההשתלמות (ולבחירתכם- להוריד את רמת הסיכון בקופת גמל או להשאירה על כנה), שכן במידה ויהיו רווחים- תעדיפו שהם יהיו במקום שפטור ממס.