זכות השביתה היא זכות הנמנית עם חירויות היסוד של המשפט הישראלי. ואולם עובדים המעוניינים לנקוט בהליך של שביתה, כפופים לכללים המצויים בדין. חשוב לדעת כי על שביתה רשאי להכריז ארגון העובדים היציג אצל המעסיק או הנציגות שבחרו העובדים לצורך עניין זה, והם בלבד. בנוסף, יש חובה למסור הודעה על הכוונה לפתוח בשביתה והיא צריכה להימסר למעסיק ולממונה הראשי על יחסי עבודה, 15 ימים לפני המועד הצפוי לשביתה וזאת על מנת לאפשר למעסיק להיערך לקראת השביתה ולקיים משא ומתן על מנת לנסות ולמנוע אותה.
סוגי שביתות
לא כל השביתות הוכרו כלגיטימיות וחוקיות, הדבר תלוי בסוג השביתה ובאופייה.
שביתה כלכלית היא שביתה שמכוונת נגד המעסיק, לרבות המדינה כמעסיק, שמטרתה להשיג לעובדים תנאי עבודה משופרים. שביתה זו הוכרה כשביתה מקובלת ולגיטימית.
שביתה פוליטית היא שביתה שמכוונת נגד המדינה אבל לא במעמדה כמעסיק אלא כמי שקובעת מדיניות שאינה מקובלת על ציבור עובדים מסוים, ומטרת השביתה היא השגת יעדים פוליטיים. זוהי שביתה לא לגיטימית ויש הצדקה למנוע אותה, משום שהיא מבקשת לערער את סמכות הריבון לקבוע מדיניות כלכלית בראייה רחבה של טובת כלל הציבור.
שביתה מעין פוליטית כוללת שביתות שעוסקות בסוגיות של מדיניות כלכלית וחברתית המשפיעות באופן ישיר על העובדים, גם אם הן בנושא שאינו קשור ישירות לתנאי עבודתם במובן הצר. שביתה זו מזכה את העובדים בזכות לשבות שביתת מחאה קצרה בלבד.
שביתת אהדה היא שביתה נוספת שהוכרה בפסיקת בתי הדין לעבודה כשביתה לגיטימית. מדובר בשביתת הזדהות של עובדים עם מאבקם של עובדים של מעסיק אחר. השביתה נועדה לסייע לאותם העובדים בהשגת דרישותיהם.
יחד עם זאת, כל שביתה שתיחשב "שביתה פראית", כלומר שביתה בניגוד לכללים שהותוו בדין, תיחשב לא חוקית.
בכל סוגי השביתות שצוינו כאן העובדים שובתים בניגוד לרצונו של המעסיק ותוך גרימת נזקים לעסק.
חובות וזכויות בעת שביתה
במהלך השביתה המעסיק לא חייב לשלם לעובדים את שכרם, אולם ותק העובד לצורך חישוב הזכויות לא ייפגע. יחד עם זאת, עובד שנשלח לעבוד אצל לקוח ולא מגיע לעבודה אצל הלקוח בשל שביתת הלקוח - יהיה זכאי לקבל את שכרו ממעסיקו עבור ימי היעדרותו.
אסור לפטר או לפגוע בעובד בשל השתתפותו בשביתה והעובדים השובתים אף לא ייחשבו כמפירי חוזה. גם לא ניתן לשכור עובדים חלופיים במקום העובדים השובתים, זאת מפני שהדבר ירוקן מתוכן את משמעותה של השביתה.
מה כן מותר? המעסיק רשאי לפנות לבית הדין לעבודה בבקשה לצו מניעה כנגד השביתה.
השבתה ביוזמת המעסיק
בניגוד לשביתה שנעשית בניגוד לרצון המעסיק, השבתה ביוזמת המעסיק, כמו היוזמה שדווח עליה לאחרונה בתקשורת בקרב כמה חברות הייטק שמאשרות לעובדים לשבות כאקט של מחאה נגד הרפורמה המשפטית - אינה מהווה שביתה במובנה המשפטי כחלק ממערכת יחסי העבודה.
בפועל, מדובר במעסיקים המאפשרים לעובדיהם להיעדר מהעבודה ואף מעודדים זאת, על מנת שאלה ישתתפו בהפגנות מחאה כנגד מדיניות הממשלה החדשה.
בפועל, המעסיקים מוכנים לספוג את הנזקים שיגרמו להם עקב הפסקת הפעילות של מקום העבודה על מנת להביע את מחאתם.
במקרה זה, על המעסיקים לשלם לעובדיהם את שכרם המלא במהלך ההיעדרות ולא לנכות היעדרות זו ממכסת החופשה השנתית שלהם.
עם זאת, במקרה בו עובד או קבוצת עובדים בוחרים מיוזמתם להיעדר מהעבודה על מנת להשתתף או לארגן הפגנה במהלך שעות העבודה, הם נדרשים לקבל את אישורו של המעסיק לכך.
מעסיק רשאי לסרב להיעדרות זו בתום לב ומטעמים ענייניים ומקצועיים, ובמקרה זה לא ניתן יהיה לראות בכך כפגיעה בחופש ההפגנה של העובדים או כאפליה על רקע דעות פוליטיות. מעסיק המאשר היעדרות זו (אולם לא יוזם אותה) אינו מחויב בתשלום שכר בגין ההיעדרות, והעובד רשאי לנצל יום חופשה, על חשבונו, או שהיעדרותו תהא ללא תשלום.
עובדים אשר נעדרים מעבודתם לצורך השתתפות בהפגנה במהלך שעות העבודה ללא אישורו של המעסיק, ייחשבו כמי שהפרו משמעת, ועשויים להיות חשופים להליכים משמעתיים, לרבות הליך סיום העסקה.
הכותבות הן שותפות במחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין נשיץ ברנדס אמיר ושות'