למרות שאנחנו מצויים כעת בתקופה של רגיעה מסוימת במצב הביטחוני והפסקת אש בדרום ובצפון, נטל המילואים מוסיף להיות כבד ביותר. המדינה מנסה להקל במעט על המילואמניקים ובני משפחותיהם במתן הטבות, אבל הבעיה היא שרוב הפעמים אותם אנשים שמשרתים ותורמים רבות למדינה- לא יודעים מה מגיע להם.

בעזרת עו"ד חגי ורד, שותף במחלקת דיני עבודה במשרד הרצוג, מיפינו את הנושאים החשובים והעדכונים בהטבות - כך שתדעו בדיוק מה מגיע לכם.

בשנה שעברה סוכם על הטבות והקלות שיוענקו למשרתי מילואים ובני משפחותיהם. האם על רקע העובדה שרבים עדיין נקראים לשירות מילואים ימשיכו להינתן הקלות והטבות גם השנה?

"ההטבות וההקלות שניתנו במקומות העבודה למשרתי מילואים ובני משפחותיהם היו בתוקף עד סוף שנת 2024. לאחרונה נחתם הסכם קיבוצי חדש, שנועד להאריך את ההטבות וההקלות, באופן בו הן יוענקו גם במהלך שנת 2025. ההסדרים שעוגנו בהסכם הקיבוצי החדש אמורים להיכנס לתוקף אחרי שיורחבו בצו על ידי שר העבודה ויחולו על כלל המעסיקים והעובדים".

איזו הגנה מפני פיטורים תוענק למשרתי המילואים?

"אם במצב רגיל לפי הדין הקיים אסור לפטר עובד במהלך תקופת המילואים ובפרק זמן של 30 ימים לאחר תום המילואים, הרי שעובד ששירת במילואים במצטבר 60 ימים במהלך שנת 2025 (או פרק זמן כזה בשירות רציף שהחל בשנת 2024 ונמשך אל תוך שנת 2025) יהיה מוגן מפני פיטורים לתקופה של 60 ימים לאחר תום השירות".

ההגנה של אותו עובד מפני פיטורים היא מוחלטת?

"לא, אם המעסיק יבקש לפטר עובד בתקופה בה חלה ההגנה, הוא יידרש לפנות בבקשה לקבלת היתר לוועדה שמטפלת בנושא".

ואם המעסיק מעוניין להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום ולא לפטר אותו?

"גם הוצאה של העובד לחופשה ללא תשלום וגם שינוי של תנאי ההעסקה של העובד ידרשו קבלת היתר ככל שמדובר בתקופה המוגנת מפני פיטורים".

ומה לגבי הקלות והטבות לבני משפחה של משרתי מילואים?

"בני זוג של משרתי מילואים  זכאים לתוספת של ימי היעדרות בתשלום, ככל שבן הזוג שירת מעל 30 ימי מילואים בשנת 2025 (או ברצף של ימי מילואים שהחלו בשנת 2024 והמשיכו בשנת 2025). התוספת היא של שני ימי היעדרות בתשלום (כאשר השירות במילואים הוא לתקופה של עד 60 יום) ועד שמונה ימי היעדרות (כאשר שירות המילואים הוא לתקופה של 121 ימים ומעלה)".

ההטבה של ימי היעדרות נוספים תחול לגבי כל בן זוג של משרת מילואים ששירת כמות כזו של ימים במילואים?

"לא, הזכאות תחול כאשר לגבי הזוג ילד אחד לפחות מתחת לגיל 14, או ילד עד גיל 18 שחולה במחלה ממארת או מטופל בדיאליזה; או כשבן הזוג של משרת המילואים מטפל באופן בלעדי בקרוב משפחה שהוא אדם עם מוגבלות, או כשלמשרת המילואים או לבן זוגו הורה חולה, כהגדרתו בחוק העוסק בהיעדרות בשל מחלת הורה".

"את ימי ההיעדרות ניתן לנצל לצורך השגחה וטיפול בילד, לצורך טיפול או השגחה בקרוב משפחה שעונה על אחת מהחלופות האלה. בנוסף ניתן לנצל אותם לצורך הארכת תקופת לידה והורות, לצורך סידורים הכרחיים לניהול משק הבית ותחזוקתו שניתן לבצע רק במהלך שעות העבודה, או לצורך היעדרות אחרת, בתיאום עם המעסיק".

"קחו בחשבון שאת ימי ההיעדרות הנוספים ניתן לממש רק במהלך שירות המילואים של בן הזוג, ולא לפני השירות או אחריו".

האם ישנן הטבות נוספות שיוענקו למשרתי מילואים ובני זוגם?

"כן, ככלל עובד ששירת במילואים לפחות חמישה ימים ברציפות יוכל לצבור את ימי החופשה בשנת 2025 גם ללא הסכמתו של המעסיק ולצרף את ימי החופשה האלה לימי החופשה להם יהיה זכאי בשתי שנות העבודה הבאות".

"בנוסף, הזכאות להיעדרות של שעה במהלך יום העבודה, בתנאים שקבועים בהקשר זה בדין, שחלה ככלל רק כאשר אותו עובד מועסק במשרה מלאה אצל אותו מעסיק, תחול במקרה של בן זוג של משרת מילואים גם כאשר הוא מועסק במשרה מלאה המפוצלת בין מעסיקים שונים."