מאז התפוצצה פרשת בר רפאלי נמצאות וסוגיות הקשורות למס בכותרות. לאחרונה דווח כי רשות המסים תתחיל למסות רבנים ואנשים הנותנים שירותי דת, שעד כה נמצאו בשטח האפור והלא מוגדר של תחום המיסוי. גם סוגיית המתנות, ובעיקר אלו שמקבלים הידוענים בדמות "הנחת הסלב", נותרת שנויה במחלוקת וקיימת סביבה מחלוקת ציבורית ומשפטית.
בין אם מדובר בהתעלמות מופגנת, ובין אם חוסר מודעות אמיתי – אנשים רבים לא יודעים מתי ועל מה הם צריכים לשלם מסים, ולעתים מגיעים לכדי מצב של עבירה פלילית או חובות של עשרות אלפי שקלים. רשות המסים אמנם משקיעה רבות בהסברה ובחשיפת המידע לציבור הרחב, אך לא תמיד זה מספיק. לכן ריכזנו עבורכם כמה מהמיסים הפחות מוכרים שצריך, מה לעשות, לשלם.
עוד ב-mako כסף:
- התינוק של במבה חוזר למסך, והציבור מתלהב
- איפה כדאי לחסוך, בבנק או בחברת הביטוח
- המאבק בין נהגי המוניות לאובר: שלב ההשחתה
מתנות
נתחיל מצפירת הרגעה: צ'קים שמקבלים בחתונה אינם חייבים במס. לעומת זאת, רשויות המס מתייחסות בחשדנות רבה למתנות שמתקבלות מגורם שאינו חבר קרוב של מקבל המתנה. חשוב לציין ששאלת בקשת המתנה אינה רלוונטית, וגם אם מקבל המתנה לא דרש אותה או רמז לכך, אין הדבר מאפשר פטור ממס במקרים הרלוונטיים.
אז מהם המקרים הרלוונטיים? כאמור, כאשר מדובר ביחסים בין קרובי משפחה, אין צורך בדיווח למס הכנסה. אולם כשמדובר ביחסים עסקיים המצב משתנה. לדוגמא, פציינט שעבר ניתוח בהצלחה אצל רופא מנתח, קונה לו שעון יקר כהוקרת תודה. מכיוון שהשעון התקבל מתוקף משלח ידו של הרופא, הוא נחשב כהכנסה ולכן מחויב הרופא לשלם על כך מס, על אף שלא ביקש זאת. כך גם לגבי ידוענים, שמגיעים להשקות ולאירועי יח"צ ומקבלים מתנות או הנחות עתק, מכיוון שאותן מתנות מתקבלות מתוקף מעמדם ותפקידם כידוענים.
מס על שכירות
בעלי דירות רבים מעדיפים להניח שמי שמקבל הכנסה מהשכרת נכס לא צריך לשלם מס על דמי השכירות. בפועל, קיימות מדרגות מיסוי שונות על ההכנסה משכר הדירה. עד סכום של 5,070 שקלים בחודש ניתן פטור מלא, ועד 10,140 שקלים ניתן פטור חלקי. הוצאות שוטפות מצד בעל הדירה על תחזוקה ושיפוצים אינן נכללות בחישוב הרווח משכר הדירה, אלא אם בוחר בעל הדירה במסלול מס מלא, ובו ההכנסות מהנכס מחושבות יחד עם ההכנסה הכללית. החל משנת 2003 קיים מיסוי גם על מי שמחזיק דירות ונכסי נדל"ן גם בחו"ל.
הימורים וזכיות בפרסים
אמנם הלוטו מנכה אוטומטית את המס עבור הזוכים בפרסים השונים, אך לא תמיד יהיה אח גדול שיפקח. הזוכה ב"אח הגדול" למשל, יצטרך לשלם 30 אחוז מס על רווחי הזכייה, וזאת משום שהחוק קובע כי כל זכיה בהימורים או בפרס מעל ל-60 אלף שקל מחויבת במס של 30 אחוז
הזמנת מוצרים מחו"ל
מה אנחנו לא מזמינים מחו"ל היום? מוצרי הלבשה והנעלה, אלכוהול, טבק, מוצרי אלקטרוניקה, תכשיטים ועוד. במקרה כזה, יש לקחת בחשבון שלושה סוגי מס: מכס (המס המוטל על יבוא או יצוא סחורות), מס קנייה (מס עקיף, חד-שלבי, שנולד על רקע הרצון להגן על הייצור המקומי) ומע"מ (מס ערך מוסף המוכר לכולנו).
על פי חוק, מוצרים שערכם נמוך מ-75 דולר פטורים מכל סוגי המס. מוצרים שערכם עולה על 75 דולר אך אינו עולה על 325 דולר פטורים מתשלום מכס אך חייבים בתשלום מע"מ בשיעור 17%. אולם ישנם יוצאים מן הכלל וקטגוריות חריגות כגון משקאות משכרים וטבק. קחו בחשבון שגם מתנות שנשלחו לאדם כזה או אחר ללא תמורה יחויבו במס בהתאם לערכן.
מס על חשבון בנק בחו"ל
מי שיש לו הכנסה ממוסדות פיננסיים בארץ משלם מס באופן אוטומטי, ולעתים אין בכלל צורך להיפגש עם פקיד השומה. לעומת זאת, מי שיש לו הכנסות פאסיביות מחוץ לישראל במוסדות פיננסיים, למשל מריבית על פיקדונות או ממכירה של ניירות ערך, חייב לדווח לרשות המסים בישראל על ההכנסות הרלוונטיות, באמצעות הגשת דוחות שנתיים. "אנשים רבים החזיקו חשבונות בנק בחו"ל במשך שנים, ובגלל חוסר מודעות גילו חובות של עשרות אלפי שקלים ועננה משפטית שמרחפת מעליהם" מסביר עורך הדין קובי כהן, מומחה במיסוי אזרחי ופלילי. "במצב הזה קשה הרבה יותר לבוא למשא מתן מול רשות המסים".
שיעורים פרטיים
הסטודנטים הם הציבור העיקרי שמעביר שיעורים פרטיים במקביל ללימודים, או במקביל לעבודה במשרה מלאה כהשלמת הכנסה. לרוב מדובר בתשלום בכסף מזומן פר שיעור. הכסף הזה, לצער רבים, חייב במס כמו כל הכנסה נוספת אחרת.
עוזרת בית
כשאדם פרטי מעסיק עוזרת בית בביתו, מתקיימים בפועל כל התנאים של יחסי עובד-מעביד. לכן על המעביד להפריש עבורה את כל התשלומים הנהוגים: ביטוח לאומי, הפרשה לקרן פנסיה, ניכוי מס הכנסה, דמי הבראה וכדומה. כמו כן עוזרת הבית זכאית לימי מחלה בתשלום על פי לשון החוק, כלומר מהיום השני והלאה.
בהכנת הכתבה סייעו רו"ח אלי יזרעאלי, מנג'ר במחלקת המס של בייקר טילי ישראל, ועו"ד קובי כהן, מומחה במיסוי אזרחי ופלילי