מאות זוגות שחשבו עדיין על אירוע מצומצם ל-50 איש בלבד, כפי שהתירה הממשלה, נדהמו לשמוע היום (ב') שגם את זה לא יוכלו לקיים, לאחר שהממשלה החליטה על סגירה מידית של אולמות האירועים, וזאת לצד אולמות אירועי תרבות, מועדונים, ברים וחדרי כושר.
דווקא את בעלי האולמות וגני האירועים ההודעה הדרמטית לא הפתיעה. "זה היה צפוי. גם הגבלת אירועים ל-50 איש זה הייתה בעצם סגירה של הענף," אומר נועם לוי, יו"ר התאחדות האולמות וגני האירועים.
לדבריו, ביום רביעי צפויה פגישה במשרד האוצר לגבי מתווה פיצויים לבעלי אולמות האירועים, שהועבר לאוצר לאחר פגישה עם שר האוצר בשבוע שעבר. על המתווה חתום עו"ד שלמה נס, נציג בעלי האולמות.
לדברי לוי, הדרישה המרכזית שלהם היא החזר הוצאות: "כדי שנוכל להתקיים בעוד שנה. אנחנו לא מבקשים לקבל פיצוי על הכנסות שאבדו ולא על פרסום – רק על הוצאות. אני משלם כל חודש 100 אלף שקל שכר דירה ו-40 אלף שקל ארנונה. אני אולם קטן יחסית. יש מי שמשלמים 300-400 אלף שקל בחודש על הוצאות אלו," אמר.
מול בעל האולמות המצויים במצוקה כלכלית קשה נמצאים זוגות רבים ששלמו מקדמות של עשרות אלפי שקלים על חשבון האירוע, כשבחודש שעבר סימנה הממשלה אופק ורוד יותר לתחום. שאלנו את לוי אם המקדמות יוחזרו, מאחר שלגבי זוגות רבים מדובר בהתחלת החיים עם חוב של 25-40 אלף שקל שלוו לטובת המקדמה.
לא נקבל פיצוי ממילא נהיה חדלי פירעון – אין אופק לחידוש החתונות בשנה הקרובה
נועם לוי
"אנחנו לא נוכל להחזיר מקדמות", מבהיר לוי. "בעלי אולמות בוכים לי שנתנו צ'קים לספקים ל-20 ביולי, והצ'קים יחזרו והם יהפכו למוגבלים בבנקים. אנחנו במצוקה גדולה. מה עוד שחשבנו לפני חודש שעונת החתונות נפתחת, שיפצנו, חידשנו – אין לנו אפשרות להחזיר את המקדמות. אני חייב לציין, כי עבור המקדמות נעשתה עבודה – שולם כסף לספקים עבור האירוע המתוכנן, בוצעו טעימות. כל טעימה זה השקעה של 50-60 אלף שקל. אם לא נקבל פיצוי ממילא נהיה חדלי פירעון – אין אופק לחידוש החתונות בשנה הקרובה. בממשלה אמרו לנו שבמקרה הכי טוב, החתונות יחזרו לאולמו בקיץ הבא.
"עם זאת, אנחנו לא גזלנים, ואם נקבל פיצוי הולם מהממשלה, חלק ממנו יופנה להחזר מקדמות", מבטיח לוי. בשיחה עם בעלי אולם באזור השפלה הוא אומר, שגם אם יינתן פיצוי, לא כול המקדמה תוחזר למי שנתן, אבל הוא מבטיח להחזיר חלק מהמקדמה.
האם אפשר לתבוע את המקדמה?
פרופ' אורי בן-אוליאל, מרצה ומומחה לדיני חוזים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים בר"ג, מסביר שהחוק לא מתייחס באופן מפורש לסיטואציה אליה נקלענו, שבה יש אירוע מסכל זמני, אשר אינו מאפשר את קיום החוזה כלשונו.
"במקרה כזה תיתכן טענה, שהספרות המשפטית מכירה בה, שעיקרון תום הלב מחייב את הצדדים, לרבות את בני הזוג, להתאים את החוזה לנסיבות המשתנות והלא צפויות שנוצרו. כך לדוגמה, תיתכן לכאורה טענה כי על הצדדים לדחות את החתונה ולא בהכרח לבטל באופן מוחלט את האירוע. לכאורה, התנהגות מעין זו מתיישבת עם עקרון תום הלב, וציפייתם של צדדים סבירים לחוזה.
"על אף האמור, לפי חוק החוזים תרופות רשאי בית המשפט, בין אם בוטל החוזה ובין אם לאו, לחייב כל צד להשיב לצד השני מה שקיבל על פי החוזה, והכל אם נראה לבית המשפט צודק לעשות כן בנסיבות העניין. השאלה האם צודק בעקבות מגפת הקורונה להורות על בעל אולם להשיב מקדמה שקיבל אינה ברורה מאליה, והיא תלויה בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה".