"בפעם הבאה בירושלים" — אמרה נטע ברזילי עם זכייתה באירוויזיון. למחרת כבר נשמעו קולות שאמרו כי תל אביב המתאימה יותר לאירוח של תחרות השירים המפורסמת באירופה. לצד דיונים טכניים על קיום האירוע עלו גם דיונים פוליטיים על מקומה של בירת ישראל בזירה הבינלאומית, עד שנדמה היה כי האירוויזיון נמצא בסכנת ביטול, כמו משחק הכדורגל עם נבחרת ארגנטינה.
בסופו של דבר, לאחר הגשת מכרזים ובדיקות היערכות, הוחלט לקיים את האירוויזיון ב–18 במאי 2019 בתל אביב. התחרות צפויה להיות האירוע הבינלאומי הגדול ביותר שישראל ערכה. אירוח התחרות בישראל טומן בחובו פוטנציאל תיירותי, לצד סיכונים כלכליים גדולים — אם עלויות ההפקה לא יחזירו את עצמן בהכנסות.
1. פוליטיקה: האם כולם ישתפו פעולה?
בשלבים הראשונים, כשדובר על הפקת האירוויזיון בישראל, שרת התרבות מירי רגב מיהרה ליטול עליו חסות. היא הציגה דרישה שלפיה תקציב האירוויזיון ינוהל באמצעות תקציב חגיגות ה–70 לישראל, אירועים המנוהלים על ידי משרד התרבות. היא גם הצהירה כי האירוויזיון צריך להיות בירושלים — אחרת מוטב שלא יתקיים בישראל בכלל. מקורבים לנושא אומרים כי רגב רצתה להשתלט על אירועי האירוויזיון כדי לקצור רווח פוליטי ולשלוט בתכניו.
בשלב מסוים, לאחר שהתפתח עימות בינה לשר התקשורת, איוב קרא, שדרש להותיר את הסמכות לעניין האירוויזיון בידיו, סוכם בין הצדדים על הקמת ועדת היגוי, שבראשה יעמדו מנכ"לי משרד התקשורת והתרבות. אלא שלאחר שהתברר כי צעד כזה משמעותו התערבות פוליטית ישירה בענייני האירוויזיון, ועדת ההיגוי ירדה מהפרק. בהחלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו, רגב אינה מעורבת בענייני האירוויזיון. קרא הוא זה שהחל לנהל ישירות, כנציגו של נתניהו, את חלופת המכתבים מול איגוד השידור האירופי (EBU).
כדי להפיק אירוע מעין זה יש צורך בתיאום של גופים ממשלתיים רבים. בימים הקרובים תוקם ועדה בין־משרדית, שתכלול את משרדי התקשורת, האוצר, התיירות, ביטחון הפנים ועוד. הוועדה תתאם את הפעילויות הדרושות להיערכות לאירוויזיון, כולל סוגיות האבטחה. הצדדים סיכמו כי לתאגיד השידור כאן תהיה עצמאות מלאה בכל הנוגע לתכנים.
2. התקציב: בכמה תשתתף ממשלת ישראל?
הדרישה הראשונית של תאגיד השידור הציבורי כאן לתקציב ההפקה של האירוויזיון יצרה תגובה עוינת לא רק במשרדי ממשלה, אלא גם אצל חלק מהציבור. בהצעת התקציב הראשונית של התאגיד, שפורסמה לראשונה ב–TheMarker, תג המחיר היה כ–157 מיליון שקל. זהו נתון גבוה יחסית לממוצע ההשקעה באירוויזיון של המדינות המארחות בשנים האחרונות.
התאגיד אמור היה להכניס כ–53 מיליון שקל מהאירוויזיון. הכנסות יגיעו מתמיכת EBU — בהיקף של 19 מיליון שקל (לפי שער של 4.4 שקלים ליורו), ממכירת חסויות וכרטיסים, וממימון העיר המארחת. מהנתונים עולה כי הפער בין ההכנסות הישירות מהאירוח להוצאות צפוי להגיע ל–104 מיליון שקל — סכום שהממשלה נדרשה לממן.
סכום זה הוא גבוה משמעותית מעלויות האירוויזיון בשנים האחרונות. כך למשל, ב–2015 אוסטריה השקיעה 28 מיליון יורו; ב–2016 שוודיה השקיעה רק 7 מיליון יורו באירוח; ב–2017 השקיעה אוקראינה הענייה 30 מיליון יורו; ואילו תקציב התחרות האחרונה בליסבון היה 23 מיליון יורו.
לאחר המשבר בין התאגיד למשרדי התקשורת והאוצר סביב סוגיית הערבות שנדרש התאגיד להעמיד בהיקף של 50 מיליון שקל, נקבע כי יוקם צוות משותף שיכלול את נציגי אגף התקציבים באוצר והתאגיד. הצוות עדיין לא סיים את עבודתו, וממתין להבהרות סופיות של התאגיד לגבי סעיפי עלות בתקציב. לפי הערכות עדכניות, התקציב כולו יהיה כ–120 מיליון שקל (כ–29 מיליון יורו). 40 מיליון שקל מתוכם יגיעו מהכנסות שונות, כמו מכירת חסויות בינלאומיות ומקומיות. 12 מיליון שקל נוספים יגיעו מ–EBU, ואת היתרה תממן ממשלת ישראל.
3. דרישות האירופאים: חזרות בשבת והיתרי כניסה לכולם
אחד הקשיים המרכזיים סביב אישור קיום התחרות בישראל נגע למסמך הדרישות של EBU שהועבר לנתניהו. המסמך עצמו סטנדרטי ומשוגר לכל מדינה מארחת. הממשלה נדרשה להתחייב כי תאפשר כניסה לכל דורש, ללא הבדל דת, גזע, מין או דעה פוליטית. בשנים האחרונות הממשלה מונעת כניסה של פעילי BDS לישראל, ולכן דרישה זאת נתפשה כבעייתית. סוגיה נוספת נגעה להתחייבות של הממשלה לאפשר חזרות בשבת לקראת האירוויזיון.
בתגובה השיב קרא ל–EBU במכתב שבו קיבל את עמדות הארגון, בהתאם להוראות החוק הישראלי. כך למשל, התחייב קרא לאפשר חזרות בשבתות ובחגים, בהתאם להוראות החוק הישראלי בנוגע לאישורי עבודה בשבת. החוק מעניק לעובדי התאגיד היתר עבודה קבוע לכ–500 עובדים, אבל להפקת האירוויזיון יידרשו עובדים נוספים, וקרא התחייב לאפשר היתרי עבודה בהתאם לנדרש. בנוגע להשתתפות של אורחים זרים, נקבע כי תאושר הכניסה על פי החוק הישראלי ובהתאם לדרישות הביטחוניות. על פניו, החוק הישראלי אכן מאפשר למנוע כניסה של פעילי BDS.
אם העיר הזוכה היתה ירושלים, משלחות של אלפי איש בעיר וחזרות בשבת (החזרות באירועי האירוויזיון הן אירועים בפני עצמם, שנמכרים אליהם כרטיסים בנפרד) היו עלולות להוביל למשבר פוליטי חמור עם החרדים ולסכנה לקיומו של האירוויזיון בישראל.
מקור המקורב לנושא אומר כי "הממשלה נהגה בחוכמה כשלא התעקשה על קיום התחרות בירושלים. הגיעו להבנות עם EBU ומעניקים יד חופשית לתאגיד להפיק את האירוע. זו התנהלות נכונה — והשר קרא ראוי לשבח על כך".
4. תל אביב: להרוויח כסף מאירועים נלווים
עם הזכייה של ברזילי החלו להישמע טענות כי עדיף לקיים את האירוע בתל אביב, הנחשבת לצעירה, חילונית ויעד תיירותי עולה באירופה. הדעות המקצועיות הסכימו כי גם מבחינה תיירותית תל אביב ערוכה יותר להלין ולארח מספר גדול של אנשים, ולהקים מערך אירועים משלים.
בעיריית תל אביב החלו להתכונן למכרז מיד לאחר הזכייה, והוסיפו כ–25 מיליון שקל לתקציב. סכום זה צפוי עוד לגדול עם שינויים שיערכו לקראת האירועים הגדולים.
העירייה תממן את האולמות שבהם יתקיימו שלושת האירועים שישודרו בשידור חי לכל העולם; שני אירועי חצי גמר ואירוע הגמר שיתקיים במרכז הירידים. בנוסף, היא תקיים אירועים נוספים הכוללים טקס פתיחה ואירוע "שטיח אדום" ברחבת מוזיאון תל אביב לאומנות; טקס חילופי מפתחות הערים והגרלת חצאי הגמר בבית העיר ההיסטורי ברחוב ביאליק; והקמת כפר האירוויזיון — היורו וילג' — בפארק צ'ארלס קלור, שיהיה פתוח לקהל למשך כעשרה ימים ויכלול הופעות של כוכבי עבר והווה של התחרות, מזון והקרנות של חצאי הגמר והגמר. בעירייה מעריכים כעת שכ–20 אלף תיירים יגיעו לישראל והם יכניסו כ–100 מיליון שקל ישירות לעיר.
5. מלונות: האם נתניה והרצליה ייהנו מהחגיגה?
עוד לפני שמביאים בחשבון את התיירים שיבואו לקראת התחרות, יש להיערך ללינתם של כל חברי המשלחות שיגיעו לישראל. הדרישה הרשמית כעת היא לשריון של לא פחות מ–3,000 חדרים לתקופה של כשבועיים, אך ההערכות הן כי מספר זה ירד מעט. לפי ההערכות עלות ללילה היא כ–200 יורו לחדר, ובהתחשב במספר החדרים ובתקופה, עלויות החדרים בחישוב הנמוך ביותר יהיו יותר מ–6 מיליון יורו — רק עבור אירוח הנציגים הרשמיים ועיתונאים מלווים.
אלי זיו, מנכ"ל התאחדות המלונות בתל אביב, מעריך כי בנוסף לשריונים שערכה ההתאחדות עבור הנציגים, יגיעו עוד אלפים ללון בעיר ותהיה זליגה לערים הקרובות, כמו הרצליה ונתניה. זיו מוסיף כי "חודש מאי הוא חודש העסקים בתל אביב ולכן התפוסות בו הן הגבוהות ביותר במהלך השנה".
מי שמבקש להזמין חדרים באופן פרטי לקראת האירוויזיון כבר נתקל בעליית מחירים ברורה בסוף השבוע שבין ה–17 ל–19 במאי. בדיקה אקראית של מחירי אתר המלונות בוקינג העלתה כי בסוף השבוע של האירוויזיון עלותם של שני לילות במלון קראון פלאזה היא 809 דולר. בסוף השבוע שלאחר מכן המחיר הוא רק 524 דולר לשני לילות. במלון קרלטון תל אביב המחיר יהיה 911 דולר עבור שני לילות בסוף השבוע שבו חל האירווויזיון, אך בסוף השבוע שלאחריו, שני לילות יעלו 763 דולר.
לפי מקורות בענף, המחירים צפויים לעלות עוד יותר ומי שעשויים ליהנות מכך במיוחד הם בעלי דירות Airbnb. לפי הערכות, קיימות כ–9,000 דירות להשכרה ארעית בתל אביב והצפי הוא כי הן יהיו בתפוסה מלאה.
6. מקום האירוע: ההיכל קטן מדי
המשקל שניתן להיכל שבו יתקיים האירוויזיון הוא משמעותי. אף שמרכז הירידים נחשב לחדשני ומתקדם הוא לא יכול להכיל מספר אנשים גבוה במיוחד. איריס מזאל, סמנכ"לית שיווק מרכז הירידים תל אביב, ששמו השתנה באופן רשמי לאקספו, אומרת כי במרכז עבדו כשלושה חודשים עד לקבלת התשובה החיובית. "אירחנו את התאגיד ואחרי זה מפיקים משוודיה ואת יאן אולה סנד (המפקח על האירוזיון). עלו לא מעט שאלות טכניות עד שלבסוף קיבלנו את האישור.
מזאל מוסיפה כי כעת "מרכז הירידים נערך גם לשני חצאי הגמר ובמסגרת פעילות זו מעמידים את ביתן 2 החל מסוף מארס להקמת הבמה והאולם. הערכות במרכז הן כי הוא יכול להכיל עד 9,000 איש, תלוי בגודל הבמה. גם ביתן 1 יוקדש לאירועים ויהיו בו כ–1,500 עיתונאים שיסקרו את האירועים, בנוסף לעוד ביתן לאולם ההפקה".
7. כניסת תיירים: ביקורת הדרכונים נוקשה
מלבד הערכות של עשרות אלפי תיירים שיגיעו לימי חצאי הגמר והגמר, יש פוטנציאל תיירותי משמעותי גם להגעה ליורו וילג׳ שתקיים עיריית תל אביב. כבר למחרת הזכייה אמר שר התיירות, יריב לוין, כי משרדו משיק באירופה קמפיין שיזמין תיירים לבקר בישראל. "האירוויזיון משפיע על שתי נקודות זמן — עד האירוע בשנה הבאה, ובמהלכו. אין ספק שהזכייה יצרה עניין בישראל", אמר לוין. למרות זאת, מאז ההודעה על כך שהאירועים יתקיימו בתל אביב ולא בירושלים, במשרד התיירות לא ממהרים להגיב כיצד צפוי המשרד לפעול למשיכת תיירים לאירוע או מה יהיה חלקו בהיערכות.
בעיריית תל אביב מבינים את הפוטנציאל העצום. איתן שוורץ, מנכ"ל מינהלת עיר, עולם ותיירות בעירייה, אומר כי הוקם צוות עבודה וחשיבה שמטרתו לדאוג כיצד העיר מתכוננת לתיירים "וממנפת את האירוע הזה לתועלות נוספות".
מאתר בוקינג דיווחו דקות ספורות לאחר הזכייה של ישראל בתחרות, כי חלה עלייה חדה בהזמנת מקומות לינה בישראל למאי 2019. מהאתר מסרו כי אף שבעת הזכייה עוד לא התקבלה החלטה רשמית היכן תתקיים התחרות הבאה — בתל אביב או בירושלים — הם ראו עלייה מיידית בהזמנות לשתי הערים במקביל. גם בהאחדות סוכני הנסיעות נערכים לאירוע ומוסרים כי "הקולגות בחו"ל כבר החלו לערוך בירורים לגבי חבילות וסידורי קרקע לשבוע האירוויזיון".
הבעיות הגדולות שהמארגנים צפויים להיתקל בהן — תחבורה, מחירים גבוהים, קשיי שפה וביקורת גבולות נוקשה ולא ערוכה לתיירים, שלעתים זוכים לתשאולים רבים בכניסה וביציאה לישראל. שוורץ אומר כי בעיריה מעוניינים להתמקד בדברים אלה ולפתור אותם הן עבור האירוויזיון, והן למען תשתיות תיירות טובות יותר לאורך כל השנה, ובמיוחד לאחר תום האירוויזיון והעלייה בתיירות שהוא יכול להביא עמו.
"הקמנו כוח משימה עירוני עם מוכנות לאירוע ברמות התפעול, מרגע הגעת התייר לנתב"ג ועד עזיבתו. קל לנו לחשוב שיפו העתיקה נהדרת ושנעשה בה תערוכה מיוחדת, אבל זה לא הסיפור — אלא תחבורה, נראות, הכוונה והמחירים הגבוהים שיש כאן. גם אם הדברים האלה אינם בסמכות העירייה אנחנו נערכים לפתור אותם", אומר שוורץ.
שוורץ מעדכן כי בצוות המשותף לעירייה משתתפים נציגים של משרד התיירות, התחבורה ורשות שדות התעופה. "יש להם משימות ספציפיות. למשל, מיקום מפות מסלולים של האוטובוסים בכל התחנות, תגבור קווי מוניות השירות שהן הפתרון לתחבורה ציבורית בשבת. בנוסף, אנחנו בשיח עם איגוד נהגי המוניות, אנו מעוניינים להגיע למצב שבו יהיה מחירון ברור במונית והסבר לגבי מונה, זכויות וכדומה".
שוורץ מוסיף כי העירייה הכינה רשימת פעולות שהיא רוצה לקיים לקראת האירוע ולהמשיך גם אחריו. הרשימה כוללת בין היתר קו אוטובוס מנתב"ג לתל אביב, שיתוף פעולה עם איגוד המסעדות לגבי מחירים סבירים לאלכוהול באירועים וטיפול במוניות. "אנחנו יודעים שאם צריך לאפיין שלוש נקודות כואבות בתיירות בישראל הן יהיו תחבורה, תחזוקה וניקיון ויוקר התיירות".
לדברי שוורץ, לשכת הכנסים, שהושקה בשנה האחרונה נכנסת לעבודה בהילוך גבוה. העירייה מתכננת להבהיר כי תל אביב מסוגלת לארגן ולארח אירועים בסדר גודל כזה. לכן, לדברי שוורץ, "נארח משלחת גדולה של מפיקי אירועים וכנסים. אנחנו רוצים שהמשתתפים יוכלו להיחשף למה העיר יכולה להציע ואנחנו חושבים כיצד למנף כנסים, ירידים ותיירות עסקיות — דברים שלא עסקנו בהם קודם, ויכולים להביא לצמיחה בעיר".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
מחדל התוכנה בביטוח לאומי: מטפלים סיעודיים עלולים לאבד מאות מיליונים
קרטל הקבלנים: ה"המלצות" היו קריאה לחרם
mako כסף - כל מה שצריך לדעת