גזרות 2025 יוצאות לדרך

משרד האוצר ורשות המסים הפיצו השבוע באישון ליל את צעדים שאמורים להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ב-10 עד 15 מיליארד שקל בכל שנה, עד סוף 2027 לפחות.

אנחנו בטוחים שאתם לא תופתעו אבל בכל זאת נכין אתכם מראש: חלק ניכר מהסכום יגיע מהגדלה ריאלית של המסים על עובדים ממעמד הביניים.

מה בתפריט?

הצעד המשמעותי ביותר המוצע הוא הקפאת העדכון של מדרגות מס הכנסה עד 2027. המשמעות העיקרית היא שבעוד הכל עולה - מהמחירים בסופר, החשמל, הדלק, הארנונה וכו'- המשכורת שלכם תישאר קבועה בשל העובדה שהמס לא התעדכן בהתאם. במילים אחרות גם תשלמו יותר בסופר וגם למס הכנסה.

אפרופו מס הכנסה, במשרד האוצר מציעים גם להקפיא את ערך נקודות הזיכוי במס הכנסה, שב-2024 מסתכם ב-244 שקל בחודש. גם צעד זה יביא לשחיקה של שכר העובדים (תקבלו פחות משכורת - תשלמו יותר בסופר). גם מענק העבודה (מס הכנסה שלילי), שניתן לעובדים בעלי הכנסה נמוכה, לא יתעדכן בהתאם למדד המחירים לצרכן - כך שהעובדים המוחלשים יקבלו פחות כסף.

רוכשים ומוכרי דירות ישלמו יותר מס, וכך גם חלק ממשכירי הדירות. זה עלול להפוך את נושאי רכישת דירה או מכירת דירה ללא כדאי

הצעות נוספות על הפרק: צמצום הטבת מס על הפנסיה שלכם (באוצר מעריכים כי הצעה זו תגדיל את הכנסות המדינה בכ-400 מיליון בשקל בשנה), רוכשים ומוכרי דירות ישלמו יותר מס, וכך גם חלק ממשכירי הדירות. המשמעות היא שגם זוג צעיר שרוצה לרכוש דירה וגם מי שקנה דירה יחידה להשקעה - ישלם המון. בסביבה שגם ככה הריביות גבוהות מאוד - זה עלול להפוך את נושאי רכישת דירה או מכירת דירה ללא כדאי.

אף שלא הוזכרה בתזכיר, ההצעה למסות את קרנות ההשתלמות עדיין עומדת בעינה, כמו גם ההצעה על הטלת מע"מ על שירותי תיירות, והעלאת מס רכישה על כלל הרכבים בישראל.

במילים אחרות: כל מי שעובד, חוסך ומשלם מיסים במדינת ישראל צפוי, כרגיל, להיות זה שנושא בנטל הגרעון מהמלחמה. והס מלהזכיר אוכלוסיות לא עובדות או לחלופין, חברות ענק שרק מתעשרות על חשבוננו יותר ויותר.

דני לוי מפכ"ל המשטרה
דני לוי, מפכ"ל המשטרה

לא שבוע טוב למשטרה

קשה לקבוע מה היה גרוע יותר בשבוע האחרון. להיות ישראלי ולהבין שזו המשטרה שאמורה להגן עליך, או להיות שוטר ולגלות שאת העבודה הקשה שלך מסתירים ביזיונות.

זה התחיל במעצר של מדריכת נוער בטמרה על סרטון טיקטוק בהוראה של השר בן גביר. כן, ידע כל אזרח בישראל שאם לשר מתחשק, הוא יורה על מעצרו. זה נמשך בעובדה שעוד לפני שהעצורה הובאה לחקירה הופרו זכויותיה והשר חובב הפרובוקציות ושלהוב הבייס פרסם תמונה שלה אזוקה בידיים וברגליים כשפלנלית מכסה את עיניה. למה צריך פלנלית? השד יודע. דובר המשטרה ביזה את עצמו ואת הארגון שהוא עובד בו וטען שמדובר במעצר מוצדק וככה נעצרים חשודים בישראל. בקצרה, מדובר בשקר. יודע כל מי שצפה ביוסי מזרחי, שלא נותן לדובר להמשיך ולקשקש. גם דובר מרחב גליל של המשטרה, הודה בריאיון לניר גונטז', שלא נמצא עצורים יהודים עם פלנלית על העיניים, אבל לא הצליח לקשר בין הדברים. הגדיל לעשות יועצו של השר לביטחון לאומי, עו"ד דוד בבלי, שסירב לענות בריאיון ברשת ב' על שאלות פשוטות, לא הצליח להבדיל בין כתבה עיתונאית לתפקידו של השר לביטחון לאומי ואז עוד דרש שהמדינה כולה תכיר תודה לבן גביר, על הגברת הביטחון באמצעות מעצר ערבים שמעלים סרטונים לטיקטוק.

לא חלפו כמה שעות, ותושבי חדרה גילו לאיזה ביטחון מתכוון בן גביר ומתכוונים יועציו. בפיגוע שביצע תושב אום אל-פאחם נרצח מרדכי פישהוף, אב לשישה, ונפצעו עוד חמישה בני אדם. במשטרה מיהרו להאשים את השב"כ, וכנראה לא שמו לב שהמחבל מגיע מתחומי ישראל. אבל השיא הוא, כמובן, דבריו של מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דני לוי, שהצליח לשלוח שוטרים לבית בטמרה, אבל הקפיד להתלונן שמשטרת ישראל "מתוחה מקצה לקצה". ואז שלח את הישראלים להסתדר לבד: "ליבי עם הפצועים, אבל כנראה שזה מה שנגזר עלינו בתקופה הזו". כלומר, כשהמשטרה מצליחה, זה בגללה. כשהיא נכשלת, זה כוח עליון. אל תפנו אל המפכ"ל ותבקשו עזרה, תסתכלו לשמיים.

כשהמשטרה מצליחה, זה בגללה. כשהיא נכשלת, זה כוח עליון. אל תפנו אל המפכ"ל ותבקשו עזרה, תסתכלו לשמיים

חשוב להדגיש את המובן מאליו: האחריות למצב הבלתי נתפס הזה רובצת על כתפיו של איתמר בן גביר, ושל מי שחשב שהוא ראוי להיות אחראי על המשטרה. היא רובצת על כתפיהם של כל הקצינים שבמקום למלא את משימתם, עסוקים בלחשוב מהי "רוח השר" ולמהר לפעול לפיה ובניגוד לאינטרס הציבורי.

אבל זוהי כמובן לא התמונה השלמה. המשטרה הגיעה לידיו של בן גביר חבולה ופצועה, כששוטרים טובים לא קיבלו תמריץ להישאר במערכת. הסכם הגג עם משרד האוצר, שנחתם בספטמבר 2021, הוביל לכך שבכל שנה נדרשת המשטרה לפטר 16% מכוח האדם שלה. המשטרה מעולם לא נודעה בשכר המעולה שהיא מציעה, אבל לפחות היא הציעה ביטחון תעסוקתי. לא עוד. בעקבות ההסכם נטשו את המשטרה יותר מאלפיים שוטרים. מי שכן התגייס לכוח נשלח לשטח כמעט ללא תרגול. את המעט שנשאר חירבה הפוליטיזציה וחדוות הכאוס של בן גביר.

חשוב לזכור את הדוגמה הזו כשדנים בשלל התכניות האחרות של משרד האוצר לגופים במשק. האם זה מה שנרצה שיקרה למערכת החינוך? למערכת הבריאות? אפשר להצטמרר כבר מעכשיו. במקום, כדאי להבין את המשמעויות של חדוות הפיטורים והקיצוצים, ובעיקר להחליף את הנהגת המשטרה ולהתחיל לשקם.

צפייה משותפת בטקס הזיכרון הלאומי בכיכר החטופים (צילום: מטה משפחות החטופים)
המונים צופים בטקס הזיכרון הלאומי בתל אביב | צילום: מטה משפחות החטופים

כמה עלתה לנו המלחמה, וכמה היא עוד תעלה

לפני חודשים, היינו בטוחים שיום השנה לשבת השחורה יהיה יום של אבל לאומי. אלא שהמלחמה נמשכת ללא סוף נראה באופק, ולראש הממשלה בנימין נתניהו היו תכניות אחרות. את ההתייחסות שלו לאסון הגדול ביותר בתולדות המדינה, שהוא אחד האחראים לו, הוא ציין בקפיצה קצרה ונוחה לאתר הנצחה בירושלים ובנאום מוקלט שהוקרן ב"טקס הממלכתי". הכרה בכאב? הכאה על חטא? שימוש במילה "קיבוצים"? אתם כנראה חושבים על מישהו אחר. נתניהו עסק בסחיטת שיחת טלפון מנשיא ארה"ב, ג'ו ביידן. כן, הנשיא שמכנה את נתניהו "פאקינג שקרן" מאחורי גבו, ובפניו מטיח בו: "אין לך שום אסטרטגיה", בזמן שנתניהו פועל נגד מפלגתו בבחירות.

עלילותיו של נתניהו נועדו בעיקר לשמר את שלטונו ולהסיט את תשומת הלב מהכישלון העצום של חטיפת 257 בני אדם לעזה, והעובדה ש-101 מהם עדיין נמצאים שם. אבל מי שמשלם את המחיר, בשקלים, הם אנחנו.

השבוע, לרגל ציון אחת השנים הגרועות בתולדות המדינה (אם לא הגרועה שבהן), נחשפו המספרים. העלות הצבאית הכוללת של מלחמת חרבות ברזל הייתה לא פחות מ-129 מיליארד שקל. 400 מיליון שקל עלות ממוצעת ליום מלחמה. כל יירוט של כיפת ברזל עולה לנו 50 אלף שקל, כל קלע דוד עולה 700 אלף שקל וכל יירוט של טיל החץ עולה למשלמי המיסים 3.5 מיליון שקל. 22 מיליארד שקל הוציאה המדינה על תגמולים למשרתי המילואים, שכיסו במעט על הנזקים של האבטלה הסמויה במשק.

כל יירוט של כיפת ברזל עולה לנו 50 אלף שקל, כל קלע דוד עולה 700 אלף שקל וכל יירוט של טיל החץ עולה למשלמי המיסים 3.5 מיליון שקל

ההוצאה האזרחית הייתה גם היא עצומה, ומשקפת מצד אחד עול כלכלי כבד, אבל גם את היקף הפגיעה העצום בגוף, בנפש וברכוש. המדינה שילמה פיצויים של 17 מיליארד לעסקים. סכום גבוה יותר מהפיצויים ששולמו בתקופת מגיפת הקורונה ובכל המבצעים הצבאיים מאז שנת 2006. אבל הסכום הזה יגדל עוד יותר. עד כה תושבי הצפון הגישו רק 5,815 תביעות לפיצויים על נזק ישיר וקיבלו 89 מיליון שקל. תושבי הדרום, לעומתם, קיבלו 996 מיליון שקל. לא בטוח שזה מספיק. 2.4 מיליארד שקל שולמו למשפחות שכולות ולנפגעי פעולות איבה. 3.5 מיליארד שקל ניתנו כמענקי אכלוס לתושבי הצפון והדרום (130 אלף איש) שהתפנו עצמאית מביתם. המדינה הוציאה 700 מיליון שקל כדי לעודד תושבי ישובים מפונים לשוב לעבודה.

המספרים האלה עדיין לא משקפים את מלוא הנזקים וההרס של המלחמה, שעדיין נמשכת. הם לא כוללים את מלוא הפיצויים שיקבלו משפחות הנרצחים והחטופים. אנחנו רחוקים מאוד מלהבין את גודל האירוע הכלכלי. מי שהיו אמורים להבין את גודל האירוע עוסקים בכלכלת "בעזרת השם" או במשחקים פוליטיים. להם נזכיר שוב את המספר הכי חשוב, למקרה שפספסו קודם לכן:

101 חטופים עדיין בעזה.

מי נכנס מתחת לאלונקה

בהתאם לתחזיות, בנק ישראל הותיר השבוע את הריבית על כנה, ברמה הנוכחית של 4.5%.

המון משקי בית בעלי משכנתאות או הלוואות רגילות נשמו בהקלה. למה? כי כל הסיבות להעלאת ריבית נמצאות על השולחן: בעוד הלחימה ממשיכה האינפלציה חזרה לטפס ועומדת כעת על 3.6%. בנוסף השווקים הפיננסיים לא יציבים, במיוחד שוק המט"ח, והורדת הדירוג נושפת בעורפו של בנק ישראל ומכריחה אותם לנקוט בעוד צעדים שיבטיחו את ייצוב המשק.

חשוב להבהיר: עצם העובדה שהריבית לא עלתה הפעם, ממש לא אומרת שהיא לא תעלה בהמשך. להיפך, הנגיד התייחס במפורש למלחמה, לחברות הדירוג ולגזירות שהאוצר הולך להטיל על האזרחים ואמר כי ראוי שתקציב 2025 יהיה שוויוני והגזירות לא יפלו על סקטור אחד בלבד, שתחזית הצמיחה של המשק עומדת רק על חצי אחוז והאינפלציה עוד צפויה לעלות.

רגע לפני שמכניסים אנשים לסחרור כלכלי, אולי ראוי להסתכל על אלו שמשום מה לא מפסיקים להרוויח: הבנקים או רשתות המזון לדוגמה, שמעלות מחירים ללא אבחנה או פיקוח

בשולי דבריו של הנגיד הוא התייחס לנתון מעניין מאוד: המס על ריווחי הבנקים: "חושב שמצד אחד, ברור שחשוב לקיים הסכמים - יש לזה אפקט לטווח ארוך. מצד שני, אנחנו בתקופה מאתגרת ומיוחדת ואפשר לעשות שיח ולהגיע להסכמות נוספות".

כלומר, רגע לפני שמכניסים אנשים לסחרור כלכלי, אולי ראוי להסתכל על אלו שמשום מה לא מפסיקים להרוויח: הבנקים או רשתות המזון לדוגמה, שמעלות מחירים ללא אבחנה או פיקוח (היי לשר ניר ברקת). או אולי על אוכלוסיות לא יצרניות שבמקום לצאת לעבוד - מעודדים אותם להישאר בבית (או יותר נכון בית מדרש).

אבל אל תעצרו את נשימתכם. זה אולי צודק,  אבל הלוביסטים וחברי הכנסת יעבדו חזק כדי שגם הפעם הציבור שהוא אומנם הרוב בישראל אבל אף אחד לא טורח לייצג אותו – ישלם.