תפנימו: חייבים להתחיל לחסוך כסף

אם גם אתם קיבלתם השבוע תלוש משכורת ותהיתם למה הוא התכווץ, נזכיר שהגזרות הכלכליות שאושרו במסגרת התקציב החדש הובילו להפחתה בהכנסה הפנויה של העובדים, וזאת בשל מספר שינויים מרכזיים: הקפאת מדרגות המס ונקודות הזיכוי, קיצוץ בדמי ההבראה והעלאת דמי הביטוח הלאומי.

השינויים הללו צפויים לפגוע בכוח הקנייה שלכם ולהשאיר לכם פחות כסף בחשבון הבנק. העלאת המסים, קיצוץ דמי ההבראה והגדלת תשלומי הביטוח הלאומי יכבידו בעיקר על מעמד הביניים והשכבות החלשות. עובד המשתכר 10,000 שקל ברוטו צפוי לאבד כ-1,944 שקל בשנה רק מהשינויים הללו (לפני חישוב נקודות זיכוי).

במקביל לירידה בשכר נטו - כל המחירים עולים בגלל העלאת המע"מ, מה שישאיר אתכם בסוף החודש עם פער גדול יותר בין הכנסות להוצאות

האבסורד הוא שבמקביל לירידה בשכר נטו - כל המחירים עולים בגלל העלאת המע"מ, מה שישאיר אתכם בסוף החודש עם פער גדול יותר בין הכנסות להוצאות. בגלל שאת הממשלה זה לא ממש מעניין, והם עדיין עסוקים בלחלק כמה שיותר כספים קואליציוניים לפני שמישהו יסגור את הברז, ולא טורחים לסגור לפחות 5-6 משרדים מיותרים או להפסיק לממן למירי רגב את הטיול הגדול הבא, כל שנותר לנו הוא להדגיש שוב עד כמה חשוב להבין שצריך לשנות את דרך החשיבה, לנסות לראות איך חותכים בהוצאות ובמקביל לבדוק איך מכניסים יותר כסף הביתה.

פגישת טראמפ נתניהו (צילום: לירי אגמי, פלאש 90)
דונלד טראמפ | צילום: לירי אגמי, פלאש 90

אמנות הטלת רימון חי לתוך חדר

הנבואה ניתנה לשוטים ולפרשנים, ולכן אנחנו נוטים להתרחק ממנה. ובכל זאת, הנה ספוילר: הפלסטינים לא עומדים לעזוב את עזה בקרוב. אם נפלתם לספין הזה, תוכלו להאשים רק את עצמכם.

נחזור לרגע אחורה. זה היה שבוע עמוס מאוד בגזרת דונלד טראמפ, והוא מעיד על שיטת העבודה שלו. נזכיר שבתחילת השבוע אמורה הייתה להיפתח מלחמת סחר של ארצות הברית מול קנדה, מקסיקו וסין. האמצעי: העלאת מכסים חדה ומיידית. המטרה האמיתית: לגרום למדינות האלה להשקיע הרבה יותר משאבים במלחמה בסמים שמוברחים לארצות הברית. קנדה ומקסיקו התקפלו בתוך יום והבטיחו להשקיע מיליארדים בשמירה על הגבולות. טראמפ הסכים לדחות את עליית המכסים בחודש. סין עדיין עומדת על שלה, בינתיים.

זה היה מהלך כל כך חד ומטורף, שהוא הצליח לגרור מחמאות אפילו מאנשים שאיבדו שעות שינה כשטראמפ חזר לבית הלבן. "סוף סוף, מישהו שמחליט משהו ועושה אותו. בלי דיפלומטיה מיותרת ופשרות. מאיים ומקבל את מה שהוא רוצה. איפה הייתה המנהיגות הזו כשהיינו צריכים אותה?".

בכל הנושאים, טראמפ מעוניין פחות בהשלכות ובנתונים, ויותר בזעזוע של המערכת. פחות אמנות שיקום הכלכלה או שיקום עזה, ויותר אמנות העסקה. מתוך הבלגן הוא מקווה להשיג את המטרות שלו. בשטח זה עובד, לפעמים, ונראה מרשים, אבל לא תמיד. הניסיון לחסום קבלת חבילות מסין לארצות הברית בדואר האמריקאי, למשל, נבלם לאחר 12 שעות בלבד.

גם הצהרת הפינוי מעזה נתקלת במחסום המציאות, מעבר להתנגדות של כל גורם אפשרי. היום התברר שטראמפ כלל לא בדק לעומק את ה"תכנית" עם איש. עוזריו כעת מנסים להבהיר שבעצם היה מדובר במעין סיעור מוחות בשידור חי. אמנם במקרה סיעור מוחות כזה שעוזר לתדמית של נתניהו, שעמד לצידו, אבל לא כזה שיש בו איזושהי מחויבות או מחשבה כלשהי. האם העזרה לביבי הייתה המטרה הסופית או תוצר לוואי משמח עבור טראמפ? קשה לדעת. עיניו של הנשיא כנראה לטושות בעיקר לטריליון דולר שהבטיחה סעודיה להשקיע בארצות הברית. חלק מהכסף יגיע, באופן מקרי בוודאי, למקורביו של הנשיא.

המאבק בין טראמפ לסין עלול ליצור גלי הדף כלכליים שיורגשו גם בכיס של הצרכן הישראלי

אבל מעבר לשטחיות, ברעיונות של טראמפ גלומות לא מעט סכנות. האיום במלחמת סחר עם סין עלול לגרום לאמריקאים להתגעגע לאינפלציה של הימים שלאחר הקורונה, וביחד איתם לכל העולם. אפילו אם לא תגיע למלחמה של ממש, המאבק עצמו עלול ליצור גלי הדף כלכליים שיורגשו גם בכיס של הצרכן הישראלי.

איך זה יגיע אלינו? הדוגמה הקלה ביותר היא האתר האהוב ביותר על הצרכן הישראלי – עלי אקספרס. אם חנויות סיניות ימכרו פחות לארה"ב, חלקן ייסגר. לקונה מישראל יהיו פחות אפשרויות לבחור מביניהן. כשיש פחות אפשרויות המחירים עולים, כי אפשר. דבר דומה יכול לקרות בתחומים גדולים הרבה יותר.

הפרחת רעיון הטרנספר לא מקדמת את התמונה של שיירות של פלסטינים מאושרים שנוסעים לביתם החדש הרחק מכאן. אבל היא מעניקה לגיטימציה לרעיונות קיצוניים במיוחד, שכל אדם בעל מוסר בסיסי צריך להבין שהם שגויים. רעיונות שבעבר נדחקו לשוליים, עכשיו מקודמים לקדמת הבמה. החברה הישראלית כבר משלמת מחיר כבד על מתן הבמה לרעיונות כאלה, וטראמפ דואג שהיא תמשיך לשלם גם בעתיד.

ובעצם, מה אכפת לו? הנשיא האמריקאי ימשיך הלאה אל הזעזוע הבא, ואל העימות הבא עם האויב האמיתי או המדומיין. וזו גם הסכנה. יכול להיות שבפעם הבאה סיעור המוחות של טראמפ יוליד רעיון שהישראלים לא יאהבו. מה יעשו אז הפרשנים?

איך לעבור דירה באפס פסולת? (צילום: Syda Productions, shutterstock)
חייבים להתחיל להתלונן | צילום: Syda Productions, shutterstock

מסחטת המובילים חייבת להיעצר

המקרה של מחסני חשמל שפרסמנו השבוע אינו מקרה מיוחד או ייחודי לחברה הזו, אך עדיין אנשים ממשיכים ליפול במלכודת ולשלם כספים מיותרים פעם אחר פעם.

גם הפעם, הזוג שבמרכז הכתבה רכשו מוצרי חשמל גדולים - טלוויזיה ומקרר - וסגרו מול מחסני חשמל על הובלה והרכבה חינם. גם הפעם הגיע מוביל, פירק את דלת המקרר הישן ואז התחיל בסדרת דרישות מופרכות: לשלם לו 150 שקל על פירוק הדלת של המקרר הישן והחדש (למרות שהם עוברים בדלת), להזמין מנוף מטעמו (למרות שהזוג יידע שהם גרים בקומה שנייה בלי מעלית ובכל זאת נציגת מחסני חשמל סגרה הובלה בחינם), לשלם לו 150 שקל על העמסת המקרר הישן על המנוף והעלאת המקרר החדש, וכן הלאה.

את כל הכסף הוא דרש במזומן, ורק לאחר שחשב שבני הזוג בידיים שלו כי הוא פירק להם את המקרר והותיר אותם ללא ברירה.

לבני הזוג נמאס מהתנהגותו הכוחנית של המוביל והם סירבו לדרישות. ומה עשה המוביל? ארז את עצמו ונסע עם המוצרים החדשים, מותיר את בני הזוג עם מקרר ישן ומפורק באמצע הסלון

אלא שלבני הזוג נמאס מהתנהגותו הכוחנית של המוביל והם סירבו לדרישות. ומה עשה המוביל? ארז את עצמו ונסע עם המוצרים החדשים, מותיר את בני הזוג עם מקרר ישן ומפורק באמצע הסלון. לא עזרו השיחות והתחנונים למחסני חשמל, ורק לאחר התערבות שלנו המוצרים הגיעו בעזרת מובילים אחרים, ששוב דרשו מבני הזוג סכומים מופרכים - והכול כמובן במזומן.

התופעה הזו כאמור לא חדשה ובוודאי נתקלתם בה לא אחת. בעלי מקצוע שבניגוד לנהלים או למה שסוכם מנסים לעשות עליכם קופה, והכול בשחור. את רשות המיסים זה לא כל כך מטריד כרגע, מהסיבה שלטענתם אין מספיק תלונות בנושא. כשיהיו, לטענת גורם ברשות, הם יוכלו לפתוח במבצע.

כל שנותר לנו לעשות הוא להדגיש שאם דורשים מכם סכומים מופרכים - אל תסכימו וצלצלו באותו רגע לגורם שממנו רכשתם את המוצרים. דעו כי מגיע לכם על פי חוק לפנות את המוצר הישן בחינם, ואם דרשו מכם תשלום ושילמתם - ולא קיבלתם קבלה, ניתן לפנות ולהתלונן בקו הצדק של רשות המיסים. אולי אם הרבה אנשים יתלוננו, התופעה הזו תיעצר.

ניר ברקת (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ניר ברקת | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

מה שטוב ליבואנים לא טוב לישראל

ביום ראשון יצאה לדרך הפעימה השנייה של תוכנית "מה שטוב לאירופה - טוב לישראל", המתמקדת הפעם בעידוד יבוא מוצרים לילדים ולתינוקות. עבור רבים, מדובר בחדשות שאינן קשורות ליום-יום שלהם. הסיבה: הפעימה הראשונה של הרפורמה לא הצליחה להוריד מחירים.

למעשה, על פי הדיווח ב"כלכליסט", למרות ההבטחה להוזלה של 6,000 שקל בשנה בהוצאות, אף מוצר לא הוזל. חלק מהמוצרים אף התייקרו.

היבואנים חסכו עשרות אלפי שקלים שהוקדשו לבדיקות ולרגולציה, ושלשלו את הרווח לכיסם. לצרכן לא נשאר כלום

היבואנים, מתברר, חסכו עשרות אלפי שקלים שהוקדשו לבדיקות ולרגולציה, ושלשלו את הרווח לכיסם. לצרכן לא נשאר כלום. לטענתם, "החיסכון הזה מתגמד לעומת עלייה בהוצאות שלהם, שהיא תוצאה ישירה של מדיניות הממשלה". הכוונה היא בעיקר לזינוק במחירי התעבורה הימית בעקבות המלחמה המתמשכת והחרם על יבוא מטורקיה. בלי ייצוב של המצב המדיני, לא נראה הוזלה במחירים.

נכון לעכשיו, אין אינדיקציה שמשרד הכלכלה יעשה את המהלכים הנדרשים כדי לעזור לצרכן - לא בהפעלת לחץ על היבואנים להקל על הצרכנים, ולא בפעולה אמיתית כלשהי של שר הכלכלה ניר ברקת.

הביקורת על משרד הכלכלה רק הופכת למוצדקת יותר כאשר נזכרים שהיבואנים עצמם אינם תמיד טלית שכולה תכלת. כפי שכבר כתבנו מספר פעמים, מאחורי התלונות על העלויות הגבוהות מסתתרות העלאות מחירים לא מוצדקות ורווחים עצומים. לצרכן נשאר לחכות להמשך הפעימות, ואולי ליבואן קטן שיחליט לשבור את השוק במוצר אחד, לא משמעותי במיוחד.