אנטומיה של כישלון: פחות דמוקרטיה, פחות תקווה, פחות כסף
59 חטופים עדיין בעזה.
בממשלה לא קיימו השבוע דיונים שעוסקים במלחמה או במו"מ, אלא רק בתקיפה של ראש השב"כ והיועצת המשפטית לממשלה. אה, ופוליטיזציה של מערכת המשפט.
59 חטופים עדיין בעזה.
בתקציב שהבטיח, כרגע, את הישרדותו של נתניהו בשלטון יש העלאות מסים וקיצוצי קצבאות מהקשים בתולדות המדינה. הציבור ישלם.
59 חטופים עדיין בעזה.
אף משרד ממשלתי מיותר לא נסגר.
59 חטופים עדיין בעזה.
שקל לא קוצץ מ-5 מיליארד שקל של כסף קואליציוני, רובם מיועדים לחרדים ולציונות הדתית.
59 חטופים עדיין בעזה.
אף רפורמה מקדמת צמיחה לא נכללה בתקציב. בוודאי שלא שיפור בתחבורה או בחינוך.
59 חטופים עדיין בעזה.
בנק ישראל מזהיר: המחסום בפני התאוששות כלכלית הוא הימנעות מגיוס חרדים. "עליית נטל השירות הצבאי, ובייחוד שירות המילואים, תמשיך לגבות מחיר כלכלי ניכר".
59 חטופים עדיין בעזה.
כשהממשלה לא תעמוד ביעד הגירעון ותמשיך לבזבז, צפויות גזרות נוספות.
59 חטופים עדיין בעזה.
הציבור הישראלי חוסך על עצמו. בין נובמבר לינואר נרשמה ירידה של 0.9% במכירת מזון לעומת התקופה שקדמה לה.
59 חטופים עדיין בעזה.
נשלם יותר, ונמשיך לקבל פחות. ישראל במקום הרביעי מהסוף ב-OECD בהוצאה הציבורית האזרחית. ישראל מפגרת מאחורי ה-OECD במרבית הסעיפים, בהם ההוצאה על סיוע למשפחות ועל קצבאות זקנה ואבטלה.
59 חטופים עדיין בעזה.
ככה נראה כישלון.

הצניחות בבורסה סיפקו למוד'יס את התירוץ המושלם
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס בחרה להימנע מפרסום הודעת דירוג חצי-שנתית מלאה לישראל, והסתפקה בסקירה תקופתית למשקיעים על התפתחויות בארץ. חברת הדירוג הביקורתית ביותר כלפי ישראל, שבתקופת המלחמה כבר הורידה את הציון שלה בשלוש דרגות לשפל של Baa1, המשיכה בטון המוכר והזהירה: "פרופיל האשראי של ישראל משקף סיכונים פוליטיים גבוהים מאוד אשר החלישו את החוסן הכלכלי והפיסקלי".
יש שיגידו שמוד'יס מגזימים. שהעובדה היא שבשנת מלחמה הבורסה הישראלית הגיע לגבהים שאפילו מדד 500s&p לא הגיע אליהם. מנגד ישנה העובדה שישראל חזרה לנהל מלחמה יקרה, תוך כדי שהממשלה מנהלת מאבק נגד ראש השב"כ רונן בר והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרבה מיארה בזמן שראש הממשלה נמצא תחת עננת חקירות, אחת מהן חדשה ונפיצה במיוחד.
מצד אחד, הבורסה שברה שיאים בשנת מלחמה. מצד שני, הממשלה מנהלת מלחמה יקרה ונלחמת בראש השב"כ וביועצת המשפטית
את יום המסחר שלאחר מכן כנראה שהמשקיעים בת"א היו מעדיפים לשכוח. החשש מעליית המתיחות הפנימית בעקבות כוונת הממשלה להדיח את השניים העיבו על המסחר בת"א. מדד ת"א 35 ירד ב-3.3%, וחתם את הירידה היומית הגדולה ביותר מאז אוקטובר 2023. ת"א 90 ירד ב-4.7% ומדד הביטוח צלל ב-9%. מדד ת"א בנקים 5 צלל בכ-7.6% ומחק משווי השוק שלו יותר כ-18 מיליארד שקל.
בתגובה לצעדים של הממשלה, יאיר לפיד, יו"ר האופוזיציה, ויאיר גולן, יו"ר מפלגת הדמוקרטים, שאיימו על הממשלה במרד מיסים. לא ברור על מה הם מסתמכים. להגיב באופן לא חוקי להתנהלות לא חוקית של הממשלה לא נשמע הגיוני, וחסר היתכנות. יתרה מזו, מי שקורא למרד מיסים עובר בעצמו עבירה כי הוא מסית לעבירה חמורה, אז גם לפיד יכול להיתבע.
אבל כל הדברים הללו שקרו השבוע מספקים למוד'יס ולסוכנות הדירוג פיץ', שצפויה לפרסם הודעת דירוג חדשה לישראל בימים הקרובים, סיבות לא להעלות את הדירוג של ישראל. סביר להניח שהסוכנויות ימתינו בשלב זה ולעקוב אחר ההתפתחויות בישראל, הן בזירה הביטחונית והן בזירה הפנימית, לפני קבלת החלטות נוספות בנוגע לדירוג.

החיים לפי קהלת: הממשלה מתעלמת ושורדי השבי צריכים לדאוג לעצמם
בשבועות האחרונים מקבלים הישראלים שיעור מזורז באיך ייראו חייהם תחת העקרונות שמתווה פורום קהלת לשרי הממשלה – השלטון דואג לעצמו ולמקורביו. כל השאר נותרים להתקוטט על הפירורים.
הדוגמה הכואבת מכולן היא גל גיוסי הכספים שממשיך לשטוף את משפחות שורדי השבי והחללים. בעולם סביר, המחויבות של המדינה לאנשים האלה הייתה אולי הנושא היחיד שאינו נתון לוויכוח. אלא שהיגיון ואנושיות לחוד, וממשלת נתניהו לחוד. התמיכה בשורדי השבי לא מספיקה, בטח לא בכלכלה המתפוררת בישראל. כמו שקרה יום לאחר הטבח, הציבור נאלץ להשלים את מה שהמדינה (שמסתמכת על כספו של הציבור, למקרה ששכחתם) לא מתכוונת לתת.
הציבור נאלץ להשלים את מה שהמדינה (שמסתמכת על כספו של הציבור) לא מתכוונת לתת
לכאורה, מדובר באוטופיה. במקום ביורוקרטיה קרה ופקידותית, התגייסות קהילתית. כמו בקיבוץ של פעם. אלא שכפי שגילתה כתבת mako הדס מגן כשבדקה את הנושא לעומק, התחרות על ליבו של הציבור יצרה מדרג של פופולריות בין שורדי השבי, ופערים בין מי שחבריו מסתערים על הגיוס לבין מי שכבודו לא מתיר לו לפשוט יד ולבקש סיוע כספי. השורדים נאלצים להדגיש את הטרגדיה שלהם, והציבור שגם כך נאנק תחת יוקר המחייה לא יכול לעמוד בפני הבקשות, ובצדק.
שורדי השבי לא אשמים במצב הזה. האשמה כולה נופלת על הממשלה שלא השכילה להבין את המחויבות שלה לאנשים האלה, שהופקרו בשבת השחורה בפעם הראשונה, וכעת מופקרים בפעם השנייה.
זה בדיוק העולם שפורום קהלת רוצה שנחיה בו. בזמן שמשפחות החטופים מתחננות בפני חברי הכנסת שיתייחסו לעובדה שיש עוד 59 ישראלים בעזה ויעשו מאמץ כלשהו לשחרר אותם מהגיהינום, ושורדי השבי מוצאים את עצמם נאלצים להצטרף למאבק בתקווה שמישהו יקשיב, בממשלה עסוקים בחלוקת כספים למקורבים של דרעי, גולדקנופף, סטרוק וסמוטריץ'. החופש שקהלת מקשקשת עליו הוא החופש להפסיק להעניק לכלל הציבור ולהמשיך לטפח את המקורבים, בלי שטויות כמו אמות מידה, חוק או סתם הגינות. לרוע המזל, עכשיו הם בדרך להשתלט על בית המשפט.
תודה לבנק ישראל שדאג להעלות את מחירי הדירות בעוד כמה מאות אלפי שקלים
החשש של בנק ישראל ממבצעי 20-80 של הקבלנים הוביל למגבלות חדשות על הבנקים, לפיהן בפרויקטים שבהם יותר מ-25% מהדירות נמכרות בשיטה זו, הבנק המלווה יצטרך להקצות יותר הון. ההקצאה תגדל ל-150% מהאשראי שניתן. המגבלה תקשה על הבנקים לממן פרויקטים כאלה ועל הקבלנים לקבל מימון עבורם - מה שצפוי להוריד את מספרם.
למה זה קרה? כי הבנק חושש שאנשים שלא יוכלו לעמוד בתשלומים יקנו דירות, ובסופו של דבר לא ישלימו את העסקה. זאת מכיוון שלפי החוזה הקונה משלם רק חלק קטן בהתחלה, ואת רוב הסכום הוא משלם רק במסירת הדירה.
ויש עוד השפעה לסגירת "חגיגת המבצעים" הללו, מתברר. מניות סקטור הנדל"ן למגורים, מדד ת"א-בנייה, מציגות השנה ביצועי חסר משמעותיים ביחס לשאר הענפים. לאחר שב-2024 עלה מדד ת"א-בנייה ב-43%, הפך הסקטור מכוכב הבורסה לאחד הסגמנטים עם הביצועים הגרועים ביותר ברבעון הראשון של 2025. בין החברות שאיבדו 13%-23% ברבעון הראשון היו אאורה, אזורים, אפריקה מגורים, אקרו, דמרי (דבר שצפוי להוביל אותה החוצה ממדד תל אביב 35 בקרוב), ישראל קנדה ופרשקובסקי.
בעוד בנק ישראל טוען שהוא "דואג" לקונים, הדאגה האמיתית שלו היא לבנקים שלא יאשרו הלוואות
הסיבה לכך היא שבעוד שבשנת 2024 מבצעי 20-80 היו הסיבה היחידה שאנשים יכלו לקנות דירות, מה ששירת הן את היזמים והן את הקונים כאחד – מתחילת השנה בנק ישראל החל לרמוז שהוא מתכוון להפסיק או לפחות להגביל את החגיגה - מה שהספיק לבנק לאומי, למשל, לא לאשר יותר הלוואות כאלו.
ומי ייפגע מכל הסיפור? כמובן שאנחנו. כי בעוד בנק ישראל טוען שהוא "דואג" לקונים, הדאגה האמיתית שלו היא לבנקים שלא יאשרו הלוואות ליזמים. אם הבנקים לא יאשרו הלוואות - ליזמים לא יהיה כסף נזיל להשלים את הפרויקטים או להתחיל בחדשים, מה שיוביל לקיפאון בשוק (ולקריסה של חברות יזמיות קטנות בעיקר), והביקוש יגבר ומחירי הדירות יעלו.
אז כל הכבוד לבנק ישראל שנתן עוד בוסט למחירי הנדל"ן לקפוץ.
תגובות