עד שהקורונה הגיעה, רובנו חיינו על אוטומט. קמים בבוקר, נוסעים לעבודה, חוזרים הביתה, מבלים עם המשפחה, עושים קצת ספורט, ונחים בסוף השבוע, כדי לצבור כוחות לשבוע הבא.
ופתאום הגיע וירוס אחד לעולם, והחיים שהכרנו עצרו מלכת. ובתוך העולם הכאוטי הזה, שמייצר לחצים, אי ודאות, וקשיים כלכליים יש מתנה אחת גדולה שהקורונה נתנה לנו – זמן לחשוב.
אחד מהציטוטים הזכורים של אברהם לינקולן הוא: "אם היו לי שמונה שעות לכרות עץ, הייתי מקדיש שש מהן להשחזת הגרזן." אז עכשיו לרובינו אין רק 6 שעות לחשוב, אלא כמה זמן שאנחנו רוצים. והדבר הכי גדול שאנחנו יכולים לעשות בזמן הזה הוא לתכנן איך אנחנו רוצים שהחיים שלנו ייראו ביום שאחרי הקורונה.
אז הנה 5 שאלות שיעזרו לכם להמציא את עצמכם מחדש:
- אילו הרגלים חדשים אני רוצה להכניס לחיי? אחת מהדרכים הטובות ביותר לשדרג את חייכם הוא להכניס הרגלים קטנים ליומיום, שיגרמו לכם להרגיש טוב יותר. הנה כמה דוגמאות: 6 דקות מדיטציה ביום, פעילות ספורטיבית 3 פעמים בשבוע לפחות, התנדבות למען הקהילה אחת לשבוע/לחודש, יציאה עם בן/בת הזוג אחת לשבוע, לשים את הטלפון על שקט לכמה שעות ביום, לשתות מים ולהפסיק עם משקאות מתוקים, לסיים את העבודה מוקדם לפחות פעם בשבוע, לאכול ארוחת בוקר בריאה וטעימה. מספיק שתאמצו הרגל חיובי חדש אחד - וכבר שדרגתם את החיים.
- מה אני באמת רוצה לעשות בחיים? זוהי אחת מהשאלות החשובות ביותר שאתם יכולים לשאול את עצמכם. ברמה האידיאלית אתם מחפשים שילוב בין שלושה דברים: משהו שאתם טובים בו, משהו שאתם אוהבים לעשות ומשהו שניתן להתפרנס ממנו. כששלושתם מתקיימים במקביל זה נפלא, אבל בהחלט אפשר גם ליצור שילובים אחרים. למשל: מתכנת מחשבים, שגם אוהב לנגן ולשיר ומחליט להקים להקה ולהופיע מדי פעם, במקביל לעבודה הקבועה שלו (אני מכיר כמה כאלו). התבוננות עמוקה על הרצונות שלכם, יכולה לגרום לכך שתקומו בכל בוקר עם חדווה הרבה יותר גדולה.
- מה אני רוצה לשפר בהתנהלות הפיננסית שלי? בקורונה למדנו הרבה דברים על כסף. למשל שאפשר להוציא הרבה פחות כסף, ושכדאי שיהיה לנו חיסכון שמכסה כמה חודשי מחיה, לעת הצורך (תראו מה קורה לרוב המדינה כשהכל נעצר). זה הזמן לקחת את כל מה שלמדנו וליישם אותו. להכין תקציב מסודר של הוצאות והכנסות, להשתדל לא להוציא כל כך הרבה כסף על דברים לא נחוצים, לקבוע לעצמנו יעד לחיסכון, ואפילו לחשוב על דרכים לייצר הכנסות פאסיביות, דהיינו: הכנסות שלא מתקבלות משעות עבודה שלנו באופן ישיר (ייצור קורסים דיגיטליים, הקמת חנות אינטרנטית, השקעות בבורסה או בנדל"ן ועוד). יכול להיות שבימים הלחוצים האלו, כשרובנו נאבקים לשרוד, חיסכון או הכנסה פאסיבית נראים כמו חלום רחוק – אבל אם לא נתכנן את העתיד הפיננסי שלנו – המצב שלנו בטח לא ישתפר.
- איך אני יכול לשדרג את הידע והיכולות שלי בתקופה הזאת? זה הזמן לרכוש ידע וכישורים חדשים. לשפר את האנגלית שלכם, ללמוד תוכנה חדשה, לשדרג את כישורי השיווק והמכירה שלכם. כל דבר שיכול לתת לכם יתרון בשוק התעסוקה. יש, דרך אגב, הרבה קורסים חינמיים ברשת, למשל קורסי האון ליין של שירות התעסוקה.
- איך אני יכול להיות חיובי יותר בחיים? בתקופת הקורונה קל לראות שיש הרבה אנשים שבוחרים להתלונן כל הזמן (ויש על מה להתלונן) והרבה אנשים שבוחרים להסתכל על אותה מציאות ולהישאר חיוביים. הנה שני דברים שיכולים לסייע בפיתוח חשיבה חיובית:
לאמץ את החשיבה של "איך כן?" במקום את חשיבת ה "למה לא?". כשרוב האנשים נתקלים ברעיונות חדשים הם ממהרים להסביר למה זה לא יכול לעבוד עבורם, והם באמת צודקים – עבורם שום דבר לא ישתנה. לעומתם יש את אלו שחושבים "איך כן?", ואלו אנשים שמצליחים להתקדם ולייצר לעצמם מציאות שונה. אנשים שבוחרים להיות אקטיביים ולא פאסיביים. שימו לב איך אתם קוראים את הכתבה הזאת - מהמשקפיים של "למה לא?" או מהמשקפיים של "איך כן?"
לסיים כל יום בהודיה על 5 דברים. להודות על כך שאתם בריאים, שיש לכם משפחה, שההורים שלכם עדיין בחיים, שאתם אוהבים את הבית שבו אתם גרים, כל דבר שעושה לכם טוב. הודיה מאפשרת לכם לא לקבל כמובן מאליו את כל הדברים הטובים בחיים שלכם, ואני מבטיח – תמיד יש כאלו.
אז צאו לדרך, תקדישו זמן לחשיבה, ומי יודע? אולי בתוך המציאות המטורפת שאנו חיים בה, יקרו לכם גם כמה דברים נפלאים.
רועי ישורון הוא יזם עסקי, ומאמן להתפתחות אישית ועסקית