ענאן ניס, 24, מהישוב מזרעה שבצפון הארץ מוגדר על ידי המשטרה כאחד הגנבים הגדולים בישראל של האבוקדו. יש כאלה שמכתירים אותו בתואר "מלך האבוקדו של ישראל".
ניס חבר ברשת גדולה מאוד של גנבי אבוקדו בצפון הארץ שהפכו אותו לפרי הכי נגנב בישראל. כאשר המחירים ברשתות ובשווקים חוצים את ה-40 שקל לק"ג הם פושטים בלילות על המטעים עם טנדרים, קרטונים ושקי ענק, קוטפים במהירות את הפרי היקר שהפך לזהב ומעמיסים אותם לתאי המטען ועל גבי המושבים ומתחתיהם.
"מדובר על שש רשתות הפועלות ברחבי הארץ ובעיקר בצפון המתמחות בגניבות אבוקדו", מספר קצין מודיעין במשטרה, "ניס הוא אחד מהם. הם מוכרים את הפרי הגנוב לסוחרים ובעלי דוכנים בשווקים ב-10 שקל לק"ג. כולם מרווחים מזה. הגנבים והסוחרים. והכול נעשה בשחור. הרשתות הללו מעורבות בגניבת עשרות אלפי טונות של אבוקדו בשנתיים האחרונות והנזק לחקלאים יכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים".
ניס וחברו לרשת נתפסו לפני כשנה כאשר גנבו חמישה טון אבוקדו באחת הגניבות הגדולות ביותר שהיו בישראל אי פעם של הפרי היקר הזה. גניבה כזו הייתה אמורה להכניס לחברי הרשת סכום של למעלה מ-150 אלף שקל.
"אנחנו מגיעים בדרך בשעות הלילה המאוחרות. הכול מתוכנן. אנחנו מכירים את כל המטעים בסביבה ויודעים בדיוק מתי מתחילה העונה והביקוש. יש לנו קאטרים בכיסים, חותכים את הגדרות סביב המטעים ומפרקים את השערים ונכנסים פנימה. יש לנו משקל נייד שבו אנחנו שוקלים את הסחורה בעת המכירה", סיפר מ', גנב אבוקדו מקצועי בחקירתו במשטרה, "אין שמירה במטעים אז קל, אבל מצד שני צריך לעבוד מהר מאוד לפני שייחשפו אותנו. אז לפעמים שוברים את הענפים של העצים וגורמים נזקים אבל הכי חשוב לנו להכניס כמה שיותר אבוקדו לשקים ולברוח בזמן. אחרי שעה של קטיף אבוקדו אנחנו טסים מהמקום ומוכרים את הפרי לכל מיני סוחרים שעובדים עם שווקים בצפון הארץ. בלילה כזה אפשר להרוויח בקלות משהו כמו 20 אלף שקל, לפעמים הרבה יותר, תלוי במחיר של האבוקדו. תראה לי מישהו במדינה שמרוויח סכום כזה בשעתיים של עבודה?".
ענישה מקלה
ניס, היה מעורב כתבי האישום שהוגשו נגדו בשנים האחרונות בגניבה של 600 ק"ג אבוקדו ממטע בגליל ועוד 230 ק"ג ממטע ליד אזור התעשייה בבנימינה. הם גרמו נזק של מאות שקלים לגדר שהקיפה את המטע ושברו עצים בעת קטיפת האבוקדו. את האבוקדו עוד וגנב נוסף העמיסו הפעם לתוך "פיאט פונטו".
"הכנופיות הללו גורמות נזקים כבדים עצים במטעים. הם קוטפים את הפרי באופן ברברי, הורסים את הגדרות והשערים סביב המטעים. תפסנו כמה עשרות גנבים אבל זו תופעה שהולכת ותופסת תאוצה ככול שהביקוש לפרי גדל והמחירים בשווקים גבוהים מאוד", מסביר קצין משטרה, "זה הפרי הכי נגנב בישראל. הוא נחשב לזהב עבור הגנבים. הענישה מקלה מאוד אז הגנבים ממשיכים. למה שיפסיקו?".
נגד ניס הוגשו שלושה כתבי אישום על גניבות אבוקדו. במקרה האחרון הוא הואשם בבית משפט השלום בחדרה בגניבת 230 ק"ג. בחקירתו טען, שהוא בכלל רכש את הפרי בכפר ברטעה ולא גנב אותו.
אבל חוקרי המשטרה של היחידה הכפרית ב"מג"ב חוף", השקיעו שעות נוספות. הם ביצעו איכון למכשיר הטלפון של ניס וגילו שבזמן הגניבה הוא היה במטע בבנימינה והוא בכלל לא היה באותו היום בכפר ברטעה.
לאחר מכן שינה את גרסתו וטען שבכלל נעצר בעת שעשה את צרכיו סמוך למטע.
למרות חומרת המעשה סנגוריו של ניס, עורכי הדין מיכאל כרמל ודן אסלנוב, שכנעו את בית המשפט לשחרר אותו למעצר בית עם אזוק אלקטרוני בניגוד לעמדת התובע המשטרתי.
במשטרה חושדים, כי כמה מכנופיות גנבי האבוקדו משתייכים לארגון פשע גדול הפועל בצפון הארץ. על פי החשד חיילים בארגון גנבו חודשים האחרונים אלפי טונות של אבוקדו בעת שמחיר הפרי נע סביב 40 שקל וגרפו לכיסיהם מאות אלפי שקלים. באחד המקרים, לוחמי מג"ב עצרו כמה מחברי הארגון כשברשותם טון של אבוקדו שגנבו מקיבוץ כברי.
תיק בגלל אבוקדו
קסמו של הפרי לא נשאר במטע. קציני הביטחון בכמה רשתות שיווק גדולות במרכז ובדרום הארץ טוענים, כי האבוקדו הוא הפרי הכי נגנב.
"תפסנו לפני כמה חודשים גבר כבן 50 שגנב שלושה אבוקדו בתוך התחתונים והז'קט שלו", טוען בני, קב"ט העובד ברשת גדולה, "ככול שהמחיר של האבוקדו עולה כמות הגניבות בסופרים גדלה. יש ביקוש אדיר לאבוקדו במהלך כל השנה. היה מקרה של אישה כבת 30 שהסתירה כמה אבוקדו בחזייה וכשהגיעה לקופה לשלם על מוצרים אחרים אחד מהם נפל לה והפליל אותה. אנשים במדינה הזו השתגעו. בגלל אבוקדו מסתבכים בתיקים פליליים".
בכמה רשתות שיווק נתפסו עובדים אשר התפתו ותועדו במצלמות אבטחה גונבים אבוקדו לאחר שעת סגירת הסופר. חלקם פוטרו מעבודתם ואחרים נקנסו במאות שקלים.
"הפרי הזה משגע את כולם", טוען קצין ביטחון העובד בתל אביב, "לקוחות יודעים שיש מצלמות אבטחה אבל כאשר הם מגיעים לעמדה של האבוקדו חלקם יעשו הכול לגנוב אותו מבלי לקחת בחשבון שהם מתועדים. מבחינתם הפרי הזה הוא שיא הבריאות. בוא נאמר כך, אנחנו תופסים בקושי 20 אחוז מהלקוחות שגונבים אבוקדו. אי אפשר כל הזמן לשבת מול המצלמות ולעקוב אחרי כל לקוח ולקוח, זה בלתי אפשרי. חוץ מזה אי אפשר להדביק זמזם לאבוקדו מה שמגביר את היצר של הלקוח לגנוב אותו בכל מחיר, להסתכן".
"האננס בניגוד לאבוקדו מאוד קוצני ולא נוח להחדיר אותו מתחת לחולצה או בתוך המכנסים", הסביר מאבטח במרכול בבאר שבע, "הרבה יותר קל לגנוב אבוקדו".