רוב האנשים, כשמתחילים לדבר על תנאי הפנסיה, יעדיפו לטמון את הראש מהר בחול או לנופת בהיסטריה בידיים כדי לגרש את הזבוב הטורדני. הם אומנם יודעים שזה חשוב, אבל הם לא מבינים בזה, ובכלל- זה כל כך רחוק.

אבל מדובר בחיסכון המרכזי של אנשים בהגיעם לבגרות, ולכן כדאי שנדע לפחות מה התנאים הבסיסיים, וכמובן נראה איך זה נראה במקומות אחרים בעולם.

החיסכון הפנסיוני הוא חיסכון שמטרתו לצבור סכומי כסף, אשר יאפשרו לאדם העובד להתפרנס ולהתקיים במקרה שאין לו הכנסות מעבודה. אדם נדרש להשתמש בחיסכון הפנסיוני שלו בכמה מצבים:

 גיל מבוגר (גיל פרישה),  מצב רפואי המונע ממנו באופן זמני או תמידי לעבוד (אובדן כושר עבודה זמני או תמידי), או פטירה (אם יש לו נתמכים, אשר התפרנסו מעבודתו).

על מנת לתת מענה לאדם שנקלע לאחד משלושת המצבים שתוארו לעיל מוצעת לו תוכנית לחיסכון פנסיוני המורכבת משני רכיבים: רכיב החיסכון המיועד לחזור לחוסך או לקרובו הנסמך עליו כסכום חד פעמי או כקצבה חודשית או כשילוב של השניים.

רכיבים ביטוחים - "ביטוח למקרה פטירה" במקרה של פטירת החוסך או ביטוח "אובדן כושר עבודה" למקרה בו סיבה רפואית מנעה ממנו להמשיך לעבוד באופן זמני או תמידי.

בישראל גיל הפרישה, הגיל שבו ניתן לפרוש מעבודה לגמלאות, הוא 62-65 לנשים (תלוי גיל האישה)  ו-67 לגברים.

גיל פרישת חובה, הגיל שבו מעסיק רשאי לחייב עובד לפרוש לגמלאות, הוא 67 (לנשים וגברים). אם עובד מבקש להמשיך ולעבוד מעבר לגיל זה המעסיק חייב לשקול את הבקשה באופן פרטני.

כל עובד שמלאו לו 21 ועובדת שמלאו לה 20 זכאים להפרשות לביטוח פנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים) החל ממשכורת ינואר 2017, שיעור ההפרשות הוא 18.5%, מתוכן 6% על חשבון העובד והיתר על חשבון המעסיק.

החל משנת 2017 חייבים גם עובדים עצמאים להפריש חלק מהכנסתם לחיסכון פנסיוני. את ההפקדות לביטוח הפנסיוני יש להפקיד עד תום שנת המס שבשלה מופקדים התשלומים.

 

פנסיה לצעירים (צילום: shutterstock By Lipik Stock Media)
צעירים חייבים להבין שכשהם יגיעו לגיל הפניסה המשכורת שלהם תחתך בחצי | צילום: shutterstock By Lipik Stock Media

עבור חלק מההכנסה שעד חצי מהשכר הממוצע במשק (כלומר עבור 63,306 ₪ הראשונים בשנת המס) יש להפקיד 4.45% מההכנסה.

עבור יתרת ההכנסה ועד גובה השכר הממוצע במשק (כלומר עד 126,612 ₪ בשנה) - יש להפקיד 12.55%.

אם למישהו אין חיסכון פנסיוני הוא מקבל קצבת זקנה בלבד עם סכומים אפסיים. סכום הקצבה הבסיסית החודשית ליחיד נכון ל-1.1.2022 הוא 1,596  שקלים. סכום הקצבה הבסיסית לזוג (הקצבה לזוג מורכבת מקצבה ליחיד ומתוספת בעבור בת זוג) נכון ל-1.1.2022 הוא 2,398 שקלים.

סכום הקצבה הבסיסית החודשית לבני 80 ומעלה, נכון ל-1.1.2022 הוא 1,686 שקלים. ליחיד ו-2,488 שקלים. לזוג (הקצבה לזוג מורכבת מקצבה ליחיד של בן 80 וכן תוספת בעד בן זוג). אם שני בני הזוג, כל אחד בנפרד, עונים על תנאי הזכאות לקצבה, יקבל כל אחד מהם קצבה ליחיד.

מה מקבלים אנשים שפורשים לגמלאות בעולם

"בגרמניה העלו לאחרונה את גיל הפרישה ל- 76 שנה, לנשים ולגברים" מספרת מירב זק פלג, בעלת הצימר" הבית האדום" ועובדת עם משפחות פליטים  בגרמניה.

לכל עובד יש חובת הפקדה, כששני הצדדים – המעסיק והעובד – מפקידים כל אחד 9.3  אחוזים מהברוטו, כשהמקסימום הוא 7000 יורו.

מה עושה מי שאין לו חיסכון פנסיוני?

"יחייה מחסכונותיו וביטוח פרטי. מקרים סוציאליים יטופלו ע"י המדינה" .  

גם בספרד גיל הפרישה זהה לגברים ולנשים: 66 שנים וחודשיים. "מדובר במדינה הכי זקנה באירופה, הרפואה כאן 100 אחוז חינם, אמבולנס חינם, ואם אין איך לחזור מבית החולים הביתה אז האמבולנס גם מחזיר בחינם" מספר בן יהב נבט, מברצלונה. "אפשר לפרוש בגיל 65 אם שולם ביטוח לאומי 35 שנה ברצף, כש ממוצע של קצבת הביטוח לאומי הוא שכר מינינום מלא"

המעסיק מפריש לעובד 40 אחוז מהשכר לביטוח לאומי ולפנסיה, אבל אין שום חובה להפריש לפנסיה במדינה.. עצמאים זכאים לפנסיה מינימלית (הסכום הוא הממוצע של 15 שנים אחורה) ואין להם חובה להפריש לפנסיה. הם רק צרכים לשלם ביטוח לאומי.

"תשכחו את כל מה שאתם יודעים מהארץ. הביטוח הלאומי פה כל כך גבוה, שאם יכריחו מעסיקים גם להפקיד לקרנות פנסיה לא יהיו פה עובדים", אומר יהב נבט. "אם רוצים אפשר להפקיד לעצמך באופן פרטי תקבל הטבות במס. אבל זה לא מהותי, כי בכל מקרה במקסימום שמוכר לשנה זה 2000 יורו".

גילאי הפרישה בבריטניה תלויים מתי העובד נולד", מספרת אסיה סוניקסן מלונדון. "כרגע גיל הפרישה עומד על  66 עבור גברים ונשים אבל בעתיד הגיל הזה הולך להתאחר יותר ויותר, עבורי למשל הוא יהיה 68 שנים".

"באנגליה חלה החובה על מעסיקים להפקיד לפנסיה, אלא אם כן העובד מסרב לכך. אם העובד מסכים, גם הוא חייב להפריש סכום מסוים מהמשכורת לפנסיה. המעסיק חייב להפריש לפחות 5% והעובד 3%. יש אופציה להגדיל את זה אם המעסיק והעובד מעוניינים בכך. אין חובה על עצמאים להפקיד לפנסיה".

"יש נוסף על כך פנסיה ממשלתית שנצברת עם ותק העבודה במדינה, צריך לעבוד ולשלם ביטוח לאומי לפחות 10 שנים. מדובר ב-185 פאונד בשבוע. אם לא עבדת מספיק שנים אבל הבן זוג כן, אפשר לקבל כ-85 פאונד בשבוע".

מה עושה מי שאין לו חסכון פנסיוני? 

אם למישהו אין חסכון פנסיוני הוא חי מהפנסיה הממשלתית, אין משהו אחר.

 

לעוד בדיקות של ישראל מול העולם:

 >>> איך נראית חופשת לידה בישראל לעומת שאר העולם?

>>> "12 ימי חופש בשנה. זה נראה למישהו הגיוני?"

>>> אתם חייבים להבין שכשתהיו זקנים - לא תצליחו לחיות מהפנסיה

>>> תשלום אפסי, יחס חלומי ומטפלות עם תואר: זה מה שמקבלים תינוקות בעולם

>>> איך נראית תחבורה ציבורית בעולם לעומת ישראל?

>>> בדקנו: כמה מרוויחים מורים בחו"ל לעומת ישראל

>>>  היכן הכי זול לקנות מוצרי ניקיון וטואלטיקה?

>>> באיזו רשת מצאנו את סל הקניות הזול ביותר, וכמה אותו סל עולה בעולם?

>>> איפה בישראל הכי זול לקנות קרם הגנה?

>>> באיזו מדינה יותר משתלם לקנות ביגוד ספורט?

>>> האם כדאי לקנות קפה בחוץ או להכין בבית בעזרת מכונה?

>>> כך תחסכו במחירי הדלק