עשירים, אנחנו מדמיינים, עסוקים רוב הזמן בעסקאות ענק ובגלגול כספים. הם נוטים להיות בודדים בצמרת, ולבלות עם עצמם, או עם קולגות לעבודה. בדידותו של האלפיון. אך המציאות מסתבר, קצת אחרת. מחקר חדש חושף כי אנשים עשירים מבלים יותר עם חברים מאשר אנשים בעלי הכנסה נמוכה. מה הסיבות לכך, והאם זה מה שאפשר לומר על העשירים הלוקאליים?
במחקר, שהשתתפו בו אוניברסיטת מינסוטה ואוניברסיטת אמורי, נמצא כי אמריקאים עם הכנסה גבוהה נוטים לבלות יותר זמן לבד, אך כאשר הם באינטראקציה חברתית, הם נוטים להיות עם חברים וזאת לעומת אנשים ממשקי בית בעלי הכנסה נמוכה, שנוטים להיות סביב בני משפחה ושכנים.
עוד ב-mako כסף:
- המדינה העשירה ששוקלת פשוט לחלק כסף לאזרחים
- הדרך היחידה להוזיל מחירים היא לא ללכת לחנות
- 12 עצות להצלחה מאנשים שעשו את זה בגדול
כחלק מהמחקר נערך גם סקר על ההרגלים החברתיים של אנשים בעלי הכנסות גבוהות ונמוכות. בקצה הגבוה של מדרג ההכנסה נמצאים אמריקאים אשר בילו בממוצע 6.5 ערבים יותר בשנה עם חברים לעומת 5.8 פחות לילות בהם התרועעו עם בני משפחה, ו-10.3 פחות לילות בהם התרועעו עם השכנים. יחד עם זאת, בעלי ההכנסה הגבוהה גם בילו 6.4 פחות ערבים בשנה בכלל עם אנשים אחרים.
אחת הסיבות לתוצאות אלו קשורה לנוחות. בעלי הכנסה גבוהה חופשיים לבצע מיקור חוץ של משימות מקומיות, לעומת אמריקאים עם הכנסה נמוכה שנשענים על עזרתם של בני משפחה וקרובים, בין אם העזרה מתורגמת לכסף, טיפול בילדים, בבית או טיפול בזקנים. אמילי ביאנקי, פסיכולוגית מאוניברסיטת אמורי וקתלין ווס, חוקרת מאוניברסיטת מינסוטה, מודות כי הופתעו מהמידה שבה גובה ההכנסה יכול לחזות הרגלים חברתיים. "אנו יודעים כי בדרך כלל הכנסה גבוהה קשורה עם פחות זמן או פחות עניין בנושאים אחרים," אומרת ביאנקי. "אז, מצד אחד, הנחנו כי גובה ההכנסה יעיד על שלילת זמן בילוי עם חברים. מצד שני, מדובר כאן במותרות. אתה יכול לבחור חברים אבל לא את המשפחה שלך. שכנים הם איפשהו באמצע. אבל ללא ספק, חברויות יותר מכל דבר אחר, הן קשרים חברתיים מתוך רצון ובחירה".
מחקר אחר שנעשה באוניברסיטת מישיגן בשנת 2015 מצא כי אמריקאים שגרים רחוק מבתי הוריהם הם בעלי ממון רב יותר וחינוך טוב יותר. לטענת ביאנקי ו-ווז הדפוסים החברתיים שלהם נשמרים גם כאשר בעלי רווחים גבוהים מתגוררים בקרבת משפחתם. "אין ספק כי גובה ההכנסה לא חוזה באיזה מרחק תגור מהוריך, אבל גם אם אתה גר קרוב להוריך או המשפחה המורחבת שלך, גובה ההכנסה יכול לצפות כמה זמן תקדיש להם."
השלכות נוספות על החיים החברתיים של בעלי ממון רב יכולות להתבטא בירידה במעורבות שלהם בקהילה. "אם עשירים מכוונים את העולמות החברתיים שלהם כלפי חברים והרחק משכנים וקרובי משפחה, סביר להניח כי הם גם יהיו פחות מעורבים בקהילות המגורים שלהם, בבתי הספר הפרטיים או בארגונים פוליטיים.", מוסיפה ביאנקי.
מרחקים קצרים, חברויות חזקות
להערכתו של פרופ' טל שביט, סגן הדיקאן בביה"ס למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל ומומחה להיבטים פסיכולוגיים בכלכלה, חוקר היבטי אושר בכלכלה ופריון עבודה, אפשר לומר כי יש קשר בין גובה הכנסה לפנאי, משום שפנאי דורש השקעה כספית. ייתכן שהעלות הכספית של בילוי עם חברים היא גבוהה יותר מאשר בילוי עם המשפחה, ולכן בעלי הכנסה גבוהה יכולים לבחור לבלות יותר עם חברים. לבעלי הכנסה נמוכה יש יותר צורך בתמיכה משפחתית ובעזרה עם הילדים, ומי שיש לו יותר כסף, ייקח עזרה בתשלום.
"אני לא משוכנע שאם היו עורכים את המחקר בישראל היו מגיעים לאותן מסקנות. החברה האמריקאית שונה מאוד בכל מה שנוגע למשפחה, לחברים וליחסים בינאישיים. המקור לחברות בארץ הוא לרוב מהילדות, הצבא או האוניברסיטה, המרחק הגיאוגרפי שהוא יחסית מצומצם בישראל גם הוא פרמטר שמשפיע על חברויות", אומר פרופ' שביט.
ד"ר שחר אייל, מבית ספר לפסיכולוגיה מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, מציין שעלינו לזכור כי זהו מחקר קורלטיבי ולא סיבתי, ולכן לקשר בין הכנסה להתנהגות חברתית יכולים להיות מספר רב של הסברים: יתכן שלבעלי הכנסה גבוהה יש תכונות מסוימות כמו "צורך בהישג" שמובילות אותם לבלות פחות זמן עם אחרים, או שהגורם שמניע אותם הוא חומרי כמו לטוות קשרי עבודה, או להשיג יותר כסף.
למעשה, החלק החסר במחקר, הוא עד כמה אנשים מפיקים הנאה ותמיכה מהסביבה החברתית שלהם. " לרוב אנשים עם הכנסה גבוהה מגיעים ממשפחות קטנות יותר, ולכן הקשרים המשפחתיים שלהם פחות אינטנסיביים מאשר אנשים בעלי הכנסה נמוכה שמגיעים ממשפחות מורחבות יותר", אומר ד"ר אייל. "זה מעניין, כי במחקרים אחרים נמצא שאנשים מדווחים שחלק מהגורמים לאושר הם הקשרים החברתיים והמשפחתיים הקרובים, והתנסויות חברתיות מגוונות. אפשר למצוא במחקר נקודת אור חברתית, בכך שדווקא בעלי הכנסה נמוכה, שהמציאות מחייבת אותם ליצור קשרים חברתיים ולבלות זמן עם הקהילה והשכנים מסביב, עבורם זוהי חוויה מעשירה, תומכת ומהנה".
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il