בישראל מיוצרות כ-6.15 מיליון טונות פסולת עירונית ומסחרית מדי שנה בשנה, מתוכן ממוחזרת 24.3 אחוזים מהפסולת בלבד. אדם בישראל מייצר 1.77 ק"ג פסולת בממוצע בכל יום (סוגי פסולת שונים). כמות זו שווה ל: כ-54 ק"ג פסולת בחודש, כ-646 ק"ג פסולת בשנה, כאשר קצב גידול ייצור הפסולת הוא כ-1.8 אחוזים בשנה.
בעוד שרשויות מקומיות שונות מייצרות כמויות עצומות של זבל, ישנן גם רשויות המובילות בתחום המחזור והפחתת הפסולת. באמצעות פילוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, האנליסטים של אתר מדלן ניתחו מי הן הערים הכי מזהמות, וגם אילו ערים דורגו במקומות הראשונים למחזור לנפש?
10 הרשויות הכי מזהמות
המובילה ברשימה היא עיר התיירות הדרומית אילת עם 3.49 ק"ג של זבל המיוצר כל יום, זאת בפער ניכר משאר הרשימה, וככל הנראה בשל היותה של אילת עיר תיירותית מובילה. במקום השני נמצאת שפרעם עם שיעור של 2.88 ק"ג, במקום השלישי אור עקיבא עם 2.58 ק"ג, ובמקום הרביעי תל אביב-יפו עם 2.41 ק"ג.
את המקום החמישי תופסת סח'נין עם 2.17, ובמקומות השישי והשביעי נמצאות 2 ערים מאזור השרון עם שיעור זהה של 2.15 ק"ג זבל פר נפש ליום – רמת השרון והרצליה. במקום השמיני נמצאת טמרה עם כ-2.12 ק"ג זבל פר נפש ליום, במקום התשיעי נמצאת מגדל העמק עם 2.1 ק"ג, ואת העשירייה המובילה סוגרת אור יהודה עם 2.09 ק"ג זבל פר נפש ליום.
במשרד לאיכות הסביבה ומשרד הכלכלה כבר עובדים על תוכנית אשר במסגרתה יוקמו וישודרגו מתקני מיון פסולת וטיפול בפסולת בעלות 400 מיליון שקלים. באופן דומה, תתאפשר הרחבה של מפעלי תעשייה קיימים – כל עוד המטרה היא ייצור חומרי גלם ומוצרים חדשים ממיון פסולת או מִמִחזור. בנוסף, יקודמו ויחולקו תמריצים למפעלים שישתמשו בטכנולוגיות ממחזרות שונות.
במשרד מבהירים כי פוטנציאל המחזור הלא מנוצל של פסולת מעורבת בלבד במשקי הבית והתעשייה מוערך בכ-3.2 מיליארד שקלים ועוד כ-940 מיליון שקלים אשר יֵיחסכו כתוצאה מהפחתת גזי חממה.
10 הערים שיעור מחזור הגבוה ביותר
כאשר אנו ממחזרים, אנו מפחיתים את הצורך בייצור חומרי גלם חדשים, חוסכים במשאבים טבעיים ומפחיתים את האנרגיה הנדרשת בתהליכי ייצור. לכן, האנליסטים של מדלן בחנו באילו ערים שיעור מחזור הפסולת לפי ק"ג לנפש ביום הינו הגבוה ביותר. בין עשר הרשויות, מופיעות 4 רשויות הנמצאות גם בטופ 10 של הערים המייצרות הכי הרבה זבל פר נפש: שפרעם, רמת השרון, מגדל העמק ואור יהודה.
את הרשימה פותחת אור עקיבא עם 1.11 ק"ג, במקום השני תל אביב-יפו עם 0.876 ק"ג, במקום השלישי יקנעם עילית עם 0.862, במקום הרביעי שפרעם עם 0.816 ק"ג, במקום החמישי באר שבע עם 0.794 ק"ג, במקום השישי באקה אל-גרביה עם 0.756, במקום השביעי והשמיני רמת השרון ואור יהודה עם 0.698, במקום התשיעי עפולה עם 0.696, ובמקום העשירי מגדל העמק עם 0.677 ק"ג.
באילו ערים שיעור המחזור הוא הגבוה ביותר?
את העשירייה פותחת קריית אתא עם שיעור מחזור של כ-53.5%, לאחריה יקנעם עילית עם 49%, ובמקום השלישי אור עקיבא עם 40.6%, במקום הרביעי שוהם עם שיעור של 40.6%.
במקום החמישי נמצאת בירת הנגב – באר שבע עם 39.9%, במקום השישי גבעתיים עם 38.3%, ולאחריה במקום השביעי באקה אל-גרביה עם 38.2%, במקום השמינים בת ים עם 38.1%, במקום התשיעי חולון עם 37.4%, ובמקום העשירי ירושלים עם 37.3%.
"העובדה שאילת ניצבת בראש רשימת הערים שמייצרות פסולת היא מעט מטעה - מאחר והמדידה נעשית בק"ג לתושב קבוע ואילת היא עיר תיירות, שבכל רגע נתון נמצאים בה לא מעט 'תושבים ארעיים'", אומר טל קופל, מנכ"ל מדלן. "בחישוב הנוכחי גם הפסולת שמייצרים התושבים הארעיים הרבים למעשה 'מתחלקת' בין התושבים הקבועים".
"אחרי אילת ניצבות שפרעם ואור עקיבא, שאמנם מייצרות לא מעט פסולת - אבל גם נמצאות גבוה ברשימת הערים הממחזרות. דווקא בתל אביב יפו, לעומת זאת, ממחזרים אחוז נמוך יחסית של פסולת שמייצרים התושבים - פחות מקילו לנפש, לעומת ייצור של כמעט 2.5 קילו פסולת לאדם. אנחנו רואים חשיבות גדולה בהנגשת המידע הזה לציבור בצורה פשוטה וקלה - זה יכול לסייע לקובעי מדיניות ברשויות המוניציפליות ובממשלה ולדרבן אותם לפעול עוד בנושא, מה שיטיב עם הסביבה ועם בריאות הציבור".