גליה, עובדת היי טק, פוטרה לפני כשנה מהחברה האחרונה בה הועסקה, במסגרת צמצום. אחרי שבמשך כשנה היא ישבה בבית, לאחרונה הצליחה למצוא משרה בחברת היי טק, המרוחקת יחסית מביתה. אלא שבעוד שבעבודתה הקודמת היו לה שני ימי עבודה מהבית, ונגישות לתחבורה ציבורית, הרי שבמקום החדש אין נגישות לתחבורה ציבורית, והיא נדרשת להגיע למשרד 4 פעמים בשבוע. זו דרישה שלפני שנתיים מן הסתם הייתה גורמת להרמת גבה, אך היום היא נשמעת לגמרי לגיטימית,  ולא עד כדי כך חריגה בנוף.

יותר ויותר חברות נוטשות את העבודה ההיברידית וחוזרות אחורה, לתרבות עבודה של הגעה יומיומית למשרד. הראשון שפוצץ את הבועה, הוא האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, שכבר לפני שנתיים הציב אולטימטום לעובדי טסלה בבעלותו: תחזרו למשרדים, או תתפטרו.

באותה עת, זה נשמע די ביזארי. שנתיים וקצת אחרי, בעולם שבו קורונה כבר לא מהווה איום, ארה"ב מונהגת שוב בידי דונלד טראמפ, ומאסק הוא ראש המשרד ליעילות ממשלתית, זה נשמע קצת אחרת. ואכן, מאסק לא בזבז זמן, ומיד הודיע לעובדי המגזר הציבורי בארה"ב, כי נגמרו החגיגות, ומעתה הם יחויבו להגיע למשרד.

גם בישראל מתחילים לפזול לכיוון חזרה לעבודה מלאה מהמשרדים. אומנם חלק גדול מהחברות עדיין נשאר במתכונת "שלושה ימים בשבוע" מחשש לנטישת עובדים, אבל מנכ"ל סימילרווב, אור עופר למשל, כבר אמר זאת הכי גלוי שאפשר בריאיון שנתן לפני שנתיים: "המעסיקים רוצים שההייטק יחזור למשרד. זה ברור שהעובדים מנצלים את העבודה מהבית ועובדים הרבה פחות״.

האם אנו בדרך להשאיר את ההיברידיות מאחור?

לפי נתוני גוטפרנדס, חברת ההשמה בהי טק הגדולה בישראל, בהתבסס על מעל 1000 חברות סטרטאפ, אנחנו עוד לא שם. מהנתונים עולה, כי 88 אחוזים מהסטרטאפים בישראל מאפשרים עבודה היברידית, המוגדרת כלפחות יום אחד בשבוע מהבית. המודלים הנפוצים (למעלה ממחצית החברות) הם 2-3 ימי עבודה מהבית, ורק 12 אחוזים מהחברות עובדות רק מהמשרד. 17 אחוזים מהחברות מאפשרות לעבוד 3 ימים לפחות מהבית.

"הציפייה לעבודה היברידית הפכה לדרישה בסיסית בקרב כמעט 100 אחוז מהעובדים בהי טק, ואלו המוכנים לעבוד מהמשרד באופן מלא, הם יוצאי הדופן" אומרת שירי וקס, הבעלים והמנכ"לית של גוטפרנדס.

לדבריה, חברות שאינן מציעות מודל עבודה היברידי בהחלט יתקשו בגיוס עובדים, במיוחד בתחומים תחרותיים כמו פיתוח תוכנה, שבהם הגמישות בעבודה הפכה לסטנדרט ."אנחנו רואים סטרטאפים קטנים שמתעקשים על חמישה ימי עבודה בשבוע ומתקשים מאד באיוש המשרות. אנחנו כן מזהים פתיחות מוגברת לעבודה מהמשרד למועמדים שיוצאים מהיחידות הטכנולוגיות ורגילים לעבוד 5 ימים בשבוע מהמשרד".

וקס עצמה, מיישמת את המודל ההיברידי אצלה בחברה . "למודל ההיברידי יש יתרונות, במיוחד במדינה רווית פקקים כמו שלנו, ואני חושבת שהשילוב בין ימים מהמשרד  בהם יש אפשרות להתחבר ולשתף פעולה מצד אחד  לבין ימים מהבית לטובת עבודה שקטה ויעילה הוא האופטימלי.  בעיניי, במודל ההיברידי העבודה לא נפגעת כי מצד אחד העובדים פחות שחוקים ומצד שני המחוברות עדין נשארת."

יהיה מאוד מעניין אם וכאשר החברות הגדולות יחייבו להגיע למשרד

במחקר של מיקרוסופט שנערך לפני שנתיים נסקרו 20 אלף איש מ-11 מדיניות. התוצאות ברורות: 85 אחוזים מהמעסיקים אמרו שהמעבר לעבודה היברידית אתגר את תחושת הביטחון בכך שהעובדים פרודוקטיביים.

השאלה אם כדי להשיג את אלה, צריך להגיע למשרד יותר משלוש פעמים בשבוע. בחברת ב-Ionix העוסקת בהגנת סייבר למשל, עובדים מהמשרד שלוש פעמים בשבוע, בימים קבועים: ראשון, שלישי וחמישי, ומי שרוצה יכול להגיע גם בשני ורביעי. כרגע אין מחשבות לזלוג לעוד יום עבודה מהמשרד.

חדש על המדף ינואר 2025 - מרק גפן מנכל (צילום: רמי קיי)
IONIX מרק גפן מנכל | צילום: רמי קיי

"כשפרצה הקורונה, אחרי שהוסר החשש הבריאותי, אני אמרתי שהעבודה מהבית תהפוך להיות המילקי במקרר", מספר = מרק גפן, המנכ"ל. "בהינתן שהנסיעה מהעבודה לבית היא במרחק סביר, זה יהיה הקריטריון של אנשים בבחירת מקום עבודה, כמו המילקי (כשם קודם לכל הגודיז שמספקת החברה – ה.מ) במקרר של מקום העבודה. "

אבל אתה מבין את הרצון לעבוד מהבית?

"יש היגיון מסוים בעבודה מהבית בסיטואציות מסוימות כי זה נותן זמן שקט. אנחנו מבינים שהרצון לעבוד או לא לעבוד מהבית זה גם פונקציה של סביבת עבודה. למשל, מי שיש לו ילדים קטנים, אז דעתו מוסחת, ואולי יעדיף כן לבוא למשרד. לעומת זאת יש דור צעיר שנכנסו לעולם העבודה בשנים האחרונות, שלא מכירים את העניין הזה שקמים בבוקר והולכים לעבודה, ועבורם זה מייצר סוג של קבעון שלבוא למשרד זה נטל. בכל מקרה לכולם יש עמדות קבועות שמחכות להם".

אתה חושב שיש חשש בקרב חברות להתעקש על עבודה מהמשרד?

"תנאים התחרותיים מייצרים סוג של חשש, אתה צריך להתחרות בשוק, אז אתה מציע עבודה היברידית, כי אתה לא רוצה להיות פחות אטרקטיבי מחברות אחרות. לדעתי, ככל שהזמן חולף, יהיה קשה יותר לשנות את ההרגל הזה. מה שכן, יהיו מאוד מעניין אם וכאשר החברות הגדולות יחייבו להגיע למשרד, כי הן קובעות סטנדרטים. "

זו טעות לדרוש מהעובדים להגיע למשרד 5 ימים בשבוע

"כל העניין הזה של עבודה מהבית, קיבל הרבה תפניות", מסכים רון שפרינצק, מנכ"ל Sela, המספקת שירותי ענן, שכם שם מאפשרים יומיים עבודה מהבית. "אנחנו מאוד מעריכים את העבודה המשותפת וההפריה, וגם הזמן בקפה הוא קריטי לאנרגיה בחברה. אבל בהינתן התחבורה בארץ והפקקים המטורפים, והעובדה שאנחנו משרתים הרבה לקוחות בכל מיני אזורים, לפעמים בשעות מאוחרות, העבודה מהבית מאפשרת את הגמישות המתאימה".

חדש על המדף ינואר 2025 - רון שפרינצק מנכל sela (צילום: גיל מגלד)
רון שפרינצק מנכל sela | צילום: גיל מגלד

"בנוסף, צריך גם לזכור שמאז המלחמה, הרבה אנשים מגויסים, ועבודה מהבית מעניקה גמישות לעובדים שבני ובנות הזוג שלהם מגויסים, כל הנטל נופל עליהם, והעבודה מהבית מאפשרת חופש ופרודוקטיביות. "

אז אתה בעד עבודה מהבית?

"אני חושב שזו טעות לדרוש מהעובדים להגיע למשרד 5 ימים בשבוע. יש לזה מחיר, וזה גם לא הדבר הכי פרודוקטיבי. במתכונת שלנו, העובדים יותר מרוצים. אני רואה שלמרות שאנו דורשים להגיע למשרד שלושה ימים בשבוע, אנשים מגיעים לכאן יותר. לאנשים חשובה הסולידאריות ותחושת הביחד. באחת ממתקפות הטילים, פגע טיל במשרד לנו, ולמרות ששטח המשרד הצטמצמם בגלל זה, אנשים דווקא הגיעו יותר למשרד. אני מאמין שכשלעובד יש את החופש, הוא עושה את הדבר הנכון.  אני חושב שבעידן הנוכחי, במיוחד במדינת ישראל, הגמישות הזו מאפשרות פרודוקטיביות גבוהה יותר ולחברה ולעובד. "

להתרשמותך, הרבה מנכ"לים היו מעדיפים לחזור למתכונת המסורתית של חמישה ימי עבודה בשבוע?

"אני לא חושב. אני אישית מגיע חמישה ימים בשבוע, אבל אני מעריך את החשיבות של זה עבור העובדים. הם נדרשים לתת שירות בשעות מאוחרות, אז  האופציה לעבודה יומיים מהבית, מאפשרת את זה יותר בקלות. "

עבודה היברידית זה דיפולט

כדי לקבל מושג, עד כמה עבודה מהבית חשובה לעובדים, די לשמוע את גלית הירש, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת הביוטכנולוגיה New Phase, מאמנת ויועצת משאבי אנוש. "מאז הקורונה", היא אומרת, "אין מועמד שלא שואל אם החברה מאפשרת עבודה מהבית. זה הפך להיות לחלק אינטגרלי מתנאי העבודה".

חדש על המדף ינואר 2025 - גלית הירש (צילום: אייל טואג)
גלית הירש, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת הביוטכנולוגיה New Phase | צילום: אייל טואג

אולם לאחרונה, היא מציינת, היא מרגישה שדווקא יותר ויותר עובדים חשוב להם לבוא למשרד ולהרגיש שייכות. "גמישות ואיזון הן מילות המפתח כאן. מאז הקורונה, עבודה מהבית היא חלק אינטגרלי מתנאי העבודה בהי טק, אך עובדים גם רוצים להרגיש חלק ממשהו גדול יותר, להשתתף בישיבות משמעותיות. כארגון, אנו צריכים לייצר מצב שהישיבות המשותפות יהיו משמעותיות עם הפרייה הדדית ועומק, כי עבודה  שגרתית במשרד, עלולה לייצר שחיקה".

אם זה היה תלוי במנהלים, את חושבת שהם היו מעדיפים לראות את העובדים במשרד?

"בתעשיות גלובאליות כן, אבל בחברות של פיתוח רפואי, יש גמישות. אני יכולה להבין את הטענה של אילון מאסק בכל מה שנוגע לחוסר שוויוניות בארגון. אם יש לך עובדים מסוימים שחייבים להגיע לעבודה, ואחרים שלא, זה יוצר חוסר שוויוניות, ואז אין לכידות".

טליה קליין, מנהלת הפעילות העסקית של AGILINA, המתמחה בפתרונות בתחום גיוס ומשאבי אנוש, אומרת גם היא שאין ריאיון שבו המועמד לא שואל על מדיניות העבודה ההיברידית במקום העבודה שמוצע לו. "מבחינת העובדים", היא אומרת, "עבודה היברידית זה דיפולט. "

והמנהלים, מה הדיפולט שלהם?

"העובדה שגם אלה שהחזירו את העובדים למשרדים, לא החזירו ל-5 ימים, אלא ל-4, אומרת שהם בעצמם מבינים שלא יוכלו להשיג עובדים טובים אם לא יאפשרו היברידי. אם אתה רוצה את הטאלנטים, ותציע יום אחד מהבית, בעוד מקום אחר יציע יומיים מהבית, הטאלנט יילך לשם.

"היה לנו מועמד מצויין שהתראיין לחברה שבה הדיפולט הוא 4 ימים מהמשרד, והוא התעקש שהוא לא עובד יותר מ-3 ימים מהמשרד. בסוף המעסיק התגמש, מעסיקים מבינים שהם צריכים להתגמש בשביל עובדים טובים".

מה המודל הכי פופולרי?

"3 ימים מהמשרד, ו-2 בבית. גם העובדים רואים ערך בהגעה למשרד, אבל הם גם רואים את הפקקים, מה שרק מחזק אצלם את הרצון לעבוד מהבית".

חדש על המדף ינואר 2025 - טובי שטיין - Head of Talent and Operation (צילום: יחצ)
טובי שטיין - Head of Talent and Operation | צילום: יחצ

גם טובי שטרן, מנהל גיוס בקרן הון הסיכון TLV פרטנרס, מזהה את התופעה: "אני מתחיל לראות אצל החברות הצעירות יותר בפורטפוליו שלנו, רצון שאנשים יעבדו מהמשרד. הדור החדש של היזמים אומרים מההתחלה שרוצים את העובדים כל יום במשרד. כשהם מגייסים אנשים שמגיעים ישר מהצבא, אין בעיה, אבל זה בהחלט שם אותם במתח מול חלק מהמועמדים. בטח אלה שבאו מתפקידים שבהם העבודה הייתה היברידית".

"כשהתחילה הקורונה, היה נהדר לעבוד מהבית, אבל בשלב כלשהו המנכ"לים רצו להחזיר את העובדים למשרד, ונוצר מתח סביב העניין הזה של החזרת עובדים למשרד, בטח לגבי אלה שהצטרפו כעובדים בתקופת הקורונה. בסך הכל, רוב היזמים מעוניינים שאנשים יגיעו למשרד מדי יום. יש בזה משהו פסיכולוגי. קשה יותר לסמוך על עובדים כשאתה לא רואה אותם, הוא מודה"

"בגדול, כולם רוצים את כולם במשרד", מסכימים גורמים בענף. "אבל הרבה פוחדים לשנות. גם ככה ההי טק מלא בסיכונים אז הם לא צריכים עכשיו חזית מול העובדים. האמיצים, העלו לארבעה ימי עבודה במשרד".