זו הייתה השנה שבה הוכח שוב הפער העצום בין המועדון האולטרה מצומצם של עשירי העולם, לבין שאר העולם. המפסידים הגדולים של 2015, מבחינה כלכלית, הם כנראה היוונים, שממשיכים להיאבק כדי להיחלץ ממשבר הכלכלי שמאיים על כל האיחוד האירופי. אלא שמול המיליונים שתוהים על עתידם, ניצבים מיליארדרים שהרווחים שצברו במהלך השנה האחרונה היו יכולים להציל את המשק היווני כולו, ואף להשאיר כמה דולרים לישראל.
עוד ב-mako כסף:
- 10 דרכים מפתיעות לחסוך כסף
- מה הייתם יכולים לעשות בכסף שהוצאתם על פסיכולוג?
- אפשר לחיות בלי כרטיסי אשראי?
בדקנו בעזרת מדד "בלומברג", שמתעדכן על בסיס יומי, מי הם האנשים שצברו הון אגדי השנה, ומי הם האנשים שהפסידו כמויות כסף כל כך גדולות שהיו גורמות לרובנו לברוח להרים. אין מה לרחם על המפסידים. אף אחד מהם לא מתכוון למכור את היאכטה שלו.
המרוויחים הגדולים
המספרים כל הזמן משתנים, מניות עולות ויורדות והן מיתרגמות לכסף, הרבה מאוד כסף. אמנם הוא לא נמצא באופן ממשי בכיסם אלא רק באופן תיאורטי, ובכל זאת, עד לכתיבת שורות אלה, אלו המספרים שהאנשים הבאים ברשימה הרוויחו:
ג'ף בזוס – 30.7 מיליארד דולר
מייסד, יו"ר ומנכ"ל אמזון הוכתר לפני מספר שנים על ידי המגזין פורבס כמנכ"ל הטוב ביותר בארה"ב. הוא הקים את חברת אמזון לפני כ-19 שנים, כאשר היה בסך הכל בן 30. השנה הוא הוסיף להון שלו תוספת מכובדת של 30.7 מיליארד דולר, שואלים את עצמכם איך הוא עשה את זה? לאחר שחברת אמזון דיווחה לפני כחמישה חודשים על רווח רבעוני נאה מאוד – בגובה 92 מיליון דולר, הדיווח הקפיץ את ערך המניות והפך את בזוס לאדם הרבה יותר אמיד ממה שכבר היה. הוא הגיע למקום הרביעי ברשימת עשירי העולם והונו נאמד כיום בכ-59.3 מיליארד דולר.
אמנסיו אורטגה – 14.4 מיליארד דולר
הספרדי בן ה-78 והאדם העשיר ביותר באירופה הוא הבעלים של קבוצת אינדיטקס המחזיקה ברשתות זארה, פול אנד בר ומאסימו דוטי, ומפעילה מעל 6,600 חנויות ברחבי העולם. בשנות ה-60 הוא עוד היה זבן בחנות בגדים בספרד, והשנה הוא גרף תוספת של 14.4 מיליארד דולר. בחודש יוני השנה הונו של אורטגה זינק ביום אחד בשווי של 2.3 מיליארד דולר בשל עלייה של 3.9% במניות אינדיטקס. הצמיחה המשמעותית של אינדיטקס תוביל בתקופה הקרובה לפתיחה של מאות חנויות נוספות. בנוסף לאינדיטקס, אורטגה משקיע בנדל"ן באירופה ובארה"ב, מה שהניב לו תוספת של כ-11 מיליארד דולר. אורטגה הוא השני העשיר ביותר בעולם והונו נאמד כיום ב-75.5 מיליארד דולר.
מארק צוקרברג – 11.9 מיליארד דולר
הצעיר ביותר מבין עשירי העולם, (31) יזם אינטרנט, מייסד, נשיא ומנכ"ל פייסבוק (ולאחרונה גם אב טרי בחופשת לידה) בימים האחרונים, לאחר לידת בתו, הודיע לעולם כי יתרום עוד בחייו כ-99% משווי מניות פייסבוק למטרות פילנתרופיה. באוגוסט האחרון ציינה החברה אבן דרך היסטורית כאשר מיליארד בני אדם ברחבי העולם השתמשו בפייסבוק ביום בודד. בנוסף, אפליקציית מסנג'ר שהשיקה החברה הצליחה להשיג למעלה מ-200 מיליון משתמשים שנרשמו לשירות במהלך 7 חודשים בלבד. ההצלחות הללו תורגמו ל-11.9 מיליארד דולר נוספים שצוקרברג גרף, הוא השמיני ברשימת עשירי העולם ומחזיק כיום בכ- 46.4 מיליארד דולר.
לארי פייג' – 10.5 מיליארד דולר
היהודי האמריקאי המדורג במקום עשירי ברשימת עשירי העולם הוסיף השנה להונו 10.5 מיליארד דולר. הוא המייסד של חברת 'גוגל' ומכהן כיום כמנכ"ל חברת האחזקות שלה "אלפבית". ביולי השנה רשמו מניותיה של גוגל שיאים חדשים כאשר טיפסו ל- 15% והעניקו ללארי פייג' ולשותפו סרגיי ברין תוספת נאה של 4 מיליארד דולר. ביום אחד. אמנם הוא רק בן 42 אך הונו נאמד כיום בכ- 40.2 מיליארד דולר.
וואנג ג'יאנלין – 10.1 מיליארד דולר
האדם העשיר ביותר בסין ובאסיה, יו"ר תאגיד התקשורת דליאן וונדה, מחזיק גם בנתח בחברות AMC אנטרטיינמנט מניו יורק, וברשימה ארוכה של בנקים, ערוצי תקשורת, ועסקי תיירות, ואת חברת צ'יינה טיימס מדיה (China Times Media). ג'יאנלין אמנם הפסיד השנה ביום אחד 3.6 מיליארד דולר בגלל צניחות בבורסה של סין, אך זה לא הפריע למאזן החיובי שלו, המשקף תוספת של 10.1 מיליארד דולר להונו הנאמד בכ-35.3 מיליארד דולר. השנה האחרונה היטיבה עם עשירי סין, ובייחוד עם ג'יאנלין כאשר מדד שנגחאי ומדד האנג סנג בהונג קונג נסקו בעשרות אחוזים.
סרגיי ברין – 9.9 מיליארד דולר
שותפו המוכר של לארי פייג', שניהם מייסדי גוגל. ברין גרף השנה סכום של 9.9 מיליארד דולר והונו מוערך כיום בשווי של 39.3 מיליארד דולר, סכום המציב אותו במקום ה-11 ברשימת עשירי העולם. השנה נעשו שינויים מבניים בחברה, כאשר ברין הפך לנשיא חברת האחזקות של גוגל, "אלפבית", ופייג' למנכ"ל החברה. כאמור, ביולי השנה נסקו מניותיה של גוגל לגובה 15% ותורגמו ל- 4 מיליארד דולר אותם הרוויח ברין ביום אחד.
ז'ו קונפיי – 5.6 מיליארד דולר
האישה העשירה ביותר בסין בת ה-44 הגיעה מכפר קטן ועני, עבדה בתחילת דרכה כפועלת במפעל ובהמשך הצליחה להשיג את הונה במו ידיה. קונפיי ייסדה את לנס טכנולוג'י, אחת החברות הגדולות בעולם המייצרות מסכים לסמארטפונים כאשר 75% מהכנסות החברה מגיעות מאפל וסמסונג. על פי פורבס, רוב המיליארדריות בארה"ב, באירופה ובאוסטרליה השיגו את עושרן בירושה, ואילו בסין יש מספר יחסית גבוה של מיליארדריות שצברו את הונן בכוחות עצמן. אמנם קונפיי היא רק במקום ה-155 ברשימת עשירי העולם, אך השנה לאחר שלנס טכנולוג'י הונפקה לראשונה לציבור, היא הצליחה לצבור 5.6 מיליארד דולר כך שהונה מסתכם כיום ב-7.8 מיליארד דולר.
תומאס פטרפי – 5.5 מיליארד דולר
בן ה-71 שהיגר לארה"ב מהונגריה הוא יו"ר אינטראקטיב ברוקרס, חלוצת המסחר האלקטרוני בעולם, הפועלת בלמעלה מ-24 מדינות שונות ולמעלה מ-100 זירות מסחר, ומבצעת עסקאות בשווי של מיליון דולר מדי יום. פטרפי הוא הבעלים של IBG אחזקות, חברת האם של סוגי המניות השונים באינטראקטיב ברוקרס, ורוב הונו נגזר משם. ביולי השנה רוב המניות בחברה מסוג B היו שוות למעלה מ-343 מיליון דולר. השנה נוספו לפטרפי בסה"כ כ-5.5 מיליארד דולר, והונו נאמד עד כה בכ-18.6 מיליארד דולר.
ז'קלין מארס ואחיה ג'ון מארס – 5.5 מיליארד דולר כל אחד
הבעלים של יצרנית הממתקים הגדולה בעולם: מארס (M&M, סניקרס, מארס). ז'קלין ואחיה ירשו את החברה מסבם מפרנק, שייסד אותה בשנת 1911. ז'קלין המדורגת במקום ה-16 ברשימת עשירי העולם, כל אחד מהם גרף השנה הון נוסף של 5.5 מיליארד דולר, כך שהונו של כל אחד הצטבר לכ-32 מיליארד דולר.
המפסידים הגדולים
לא, אין צורך ברחמים. מי שמשחק עם מספרים גדולים עלול גם להפסיד בגדול, זה חלק ממערך הסיכונים שאנשי עסקים לוקחים על עצמם. עדיין, למרות ההפסדים הכבדים, הם הרבה יותר מסתם עשירים.
קרלוס סלים – הפסיד 16.7 מיליארד דולר
איש העסקים המקסיקני בן 75, הוא בעל השליטה במספר חברות תקשורת במרכז ודרום אמריקה, ובתאגידים בתחומי בנקאות ופיננסים, כרייה, בנייה, תעשייה ותחבורה. לאחר שהפסיד השנה 16.7 מיליארד דולר, הוא הודח למקום חמישי ברשימת עשירי העולם וזאת לאחר שבשנים האחרונות שמר בעקביות על מקום שני ברשימה אחרי ביל גייטס. הנכס היקר ביותר של סלים הוא נתח של 57 אחוזים במפעילת הסלולר הגדולה באמריקה America Movil. במפולת המניות שהייתה בקיץ בסין, הפסיד סלים 1.6 מיליארד דולר, גם העובדה שהרגולטורים במקסיקו החליטו להגביל את חברת הסלולר שלו, לא תרמה להרחבת נכסיו. אך אל דאגה, עד כה הוא הספיק לצבור 55.9 מיליארד דולר.
ג'ים וולטון – הפסיד 10.9 מיליארד דולר
בנו הצעיר של סם וולטון - מייסד וול מארט, הקמעונאית הגדולה בעולם. רוב הונו של וולטון נגזר מ-13 אחוזים ברווח של וול מארט, ובנוסף 44 אחוזים בבנק ARVEST הבנק המסחרי הגדול ביותר במדינת ארקנסו בארה"ב. יחד עם שלושת אחיו, שגם להם נתחים בוול מארט, הפסידו השלושה ביום אחד בלבד 11 מיליארד דולר כאשר חצי ממניות החברה צנחו בתחזית רווחים נמוכה של שנת הכספים הקרובה. בסה"כ הפסיד ג'ון 10.9 מיליארד דולר, והונו נאמד בכ- 29.9 מיליארד דולר.
רוב וולטון – הפסיד 10.3 מיליארד דולר
בנו הבכור של מייסד וול מארט, ויו"ר הקמעונאית מאז מותו של אביו בשנת 1992. כמו לג'ים גם לרוב 13 אחוזים ברווח של וול מארט, ו-25.5 אחוזים בבנק ARVEST. רוב הפסיד כ-10.3 מיליארד דולר והונו נאמד בכ-29.4 מיליארד דולר.
אליס וולטון – הפסידה 10.1 מיליארד דולר
הצעירה מבין אחיה, והיחידה שלא מעורבת בעסקי המשפחה. אך גם לה 13 אחוזים מרווחי וול מארט. היא משקיעה לא מעט באמנות, והשנה הפסדיה היו בגובה 10.1 מיליארד דולר. הונה נאמד עד כה בכ- 28.9 מיליארד דולר.
וורן באפט –הפסיד 9.7 מיליארד דולר
איל ההון האמריקאי בן ה-85, האורקל מאומהה, נחשב למשקיע הפרטי הגדול ביותר בעולם וידוע בהשקעותיו בחברות מסורתיות כמו לדוגמא קוקה קולה ו- IBM. הוא מדורג במקום השלישי ברשימת עשירי העולם ולפני כ-10 שנים הוא התחייב למסור כ-85% מהונו למטרות צדקה. ה"בלאק פריידי" של באפט לא היה בנובמבר אלא דווקא באפריל השנה כאשר מדד הדאו ג'ונס איבד מערכו כ-1.5% מה שעלה לבאפט בהפסד של מעל מיליארד דולר. סיכום השנה של באפט הוא הפסד של 9.7 מיליארד דולר, והוא נותר כעת "רק" עם 64.1 מיליארד דולר.
הנסיורג וייס – הפסיד 6.6 מיליארד דולר
המיליארדר השוויצי בן ה-80, הממוקם במקום ה-196 מבין עשירי העולם, הקים את חברת סינת'ס – יצרנית המכשור הרפואי הגדולה בעולם לטיפול בטראומה ושברים בעצמות. ב-2012 נרכשה החברה על ידי ג'ונסון אנד ג'ונסון בסכום של 19.7 מיליארד דולר. וייס קיבל כמאה מיליון מניות של חברת ג'ונסון ו-3 מיליארד במזומן. בנוסף, יש לו כרם בן 900 דונם בקליפורניה. בשנה האחרונה התגלה כי וייס מכר מניות רבות של החברה לפני שפרש ממנה וכי לבתו, איימי יש הון של מעל למיליארד דולר. כך הצליח וייס להפסיד השנה 6.6 מיליארד דולר, ונותר עם 7.4 מיליארד דולר.
לארי אליסון – הפסיד 6.8 מיליארד דולר
יזם יהודי אמריקאי, המייסד ובעל המניות הגדולות ביותר בתאגיד אורקל, אחת מחברות התוכנה הגדולות בעולם. הוא ניצב במקום התשיעי מבין עשירי העולם, והונו נאמד בכ-42 מיליארד דולר. אליסון מחזיק ברבע מחברת Redwood City, יש לו מניות ב-NetSuite ונדל"ן ברחבי העולם, כולל באיים בהוואי ונכסים במאליבו שבקליפורניה. לפני כשנה תרם כ-9 מיליון דולר לארגון ידידי צה"ל בארה"ב באירוע שאותו ערך חיים סבן. בסוף 2014 הודיע אליסון כי הוא פורש מתפקידו כמנכ"ל אורקל, בעקבות הודעתו ירדה המנייה ב-2%. באוגוסט השנה הפסיד אליסון בשוק הבורסה 1.6 מיליארד דולר, ובסה"כ הפסיד השנה 6.8 מיליארד דולר.
אינגבר קמפראד – הפסיד 6.7 מיליארד דולר
המיליארדר השוודי בן ה-89 הוא מייסד איקאה, קמעונאית הרהיטים הגדולה בעולם. קמפארד שהחל את הקריירה שלו בגיל חמש כאשר מכר גפרורים לשכנים, ניצב במקום ה-12 ברשימת עשירי העולם, והונו נאמד בכ-38.3 מיליארד דולר. רק בשנת 2014 החברה הצהירה על הכנסות של למעלה מ-33.2 מיליארד דולר. זו התוצאה כאשר למעלה מ-716 מיליון מבקרים בשנה את המעצמה בת כ- 315 חנויות מסביב לעולם. לפני כשנתיים חזר לשוודיה לאחר שגלה ממנה לשוויץ על מנת להתחמק מתשלום המיסים. בשנת 2015 שילם קמפארד מיסים בפעם הראשונה מזה 42 שנים, זו הסיבה כנראה שהפסיד בשנה זו 6.7 מיליארד דולר.
ג'ק טיילור – הפסיד 6.6 מיליארד דולר
המיליארדר האמריקאי בן ה-93 הוא בעל הפירמה "אנטרפרייז הולדינגס", שירות השכרת הרכב הגדול בעולם. לחברה 91 אלף עובדים, 1.7 מיליון כלי רכב באירופה ובצפון אמריקה ועל פי אתר האינטרנט שלה, הכנסות מדווחות של 19.4 מיליארד דולר בשנת הכספים הנוכחית. בחודש יוני השנה הודיעה המשפחה על תרומה של 92.5 מיליון דולר למטרות תרבותיות, חינוכיות והיסטוריות שונות הנמצאות בעיקר בסנט לואיס. טיילור הפסיד השנה בסך הכל 6.6 מיליארד דולר, והונו נאמד כיום בכ- 9.4 מיליארד דולר.
לואי צ'ה וו – הפסיד 6.1 מיליארד דולר
המיליארדר ההונג קונגי בן ה-86 ואיל הנדל"ן שולט בקבוצת K Wah - קונצרן הונג קונגי ומחזיק ב-37 אחוז ממניות גלקסי אינטרטיינמנט גרופ, מפעילת בתי הימורים המתחרה נגד בתי קזינו שבבעלות סטיב וין, שלדון אדלסון וסטנלי הו. בנוסף, בבעלותו 30 אחוזים מרשת מלונות סטנפורד. דיווחים לבורסת הונג קונג שנעשו בחודשים האחרונים מצביעים על כך כי צ'ה וו תרם סך של 341 מניות בגלקסי ו- 280 ממניות ב- K Wah. המניות שנתרמו אינן נכללות בחישוב שווי נטו האחרון מה-30 בנובמבר, 2015. כבר ב-2014 החל צ'ה וו לספוג הפסדים קשים בעקבות השקעותיו בחצי האי הסיני מקאו, אשר נחשב בעבר לגן עדן להימורים. צ'ה וו כמו גם שלדון אדלסון, השקיעו הון רב בהקמת מתחמי קזינו מפוארים ומלונות פאר במקאו, אך מאז שהממשלה הסינית החלה להפעיל רגולציות ולחייב את המהמרים באחוזי מס גבוהים, החלו אדלסון ולואי להפסיד כספים. בשנה האחרונה הפסיד צ'ה וו 6.1 מיליארד דולר (לאחר שב-2014 הפסיד מעל 8 מיליארד דולר) בסך הכל הונו נאמד בכ- 6.8 מיליארד דולר.