אנדרו קרנגי, מיליונר אמריקאי ידוע ואחד הנדבנים הגדולים בעולם אמר פעם: "איש אינו יכול להתעשר בלי להעשיר אחרים. אדם שמת עשיר, מת בחרפה". אנשי עסקים רבים, שהצליחו וגרפו הון בחייהם, כמו מארק צוקרברג, וורן באפט וביל גייטס, מבינים שבשלב מסוים הם צריכים לשתף ולהעניק חלק מהרווחים שלהם לקהילה. יש אומרים שחלק מהפילנתרופים פועלים כך מתוך נדיבות, חלק מבינים כי ההון שצברו הגיע למעשה מהקהילה עצמה, ותורמים למען הקארמה הטובה, ויש שעושים זאת מסיבות כלכליות – לצרכי הטבות מס.
מה שלא תהיה הסיבה, הכסף הזה הושקע למען מטרה טובה. חברת המחקר Wealth-X ערכה רשימה של הנדבנים הגדולים ביותר, שתרמו סכום מצטבר של 106.8 מיליארד דולר.
20. דיטמר הופ
יזם הטכנולוגיה הגרמני דיטמר הופ, ששוויו הוערך ב-2017 על ידי פורבס בכ-10.2 מיליארד דולר, הקים את חברת התוכנה המפורסמת SAP. באמצעות הקרן שנקראת על שמו, הוא תרם מיליארד דולר לתמיכה בחינוך מקומי, ספורט ובריאות בעיר הולדתו הופנהיים בגרמניה.
19. פייר אומידיאר
איש העסקים הצרפתי-איראני-אמריקאי הוא המייסד והיו"ר הנוכחי של eBay. ב-2004, שלוש שנים לאחר שהנפיק את eBay והפך למיליארדר, הוא הקים את קרן הצדקה "אומידיאר נטוורק" עם פמלה אשתו. באמצעות הקרן הוא תורם למספר גורמים, ביניהם יזמות, מזון, טכנולוגיה ואנרגיה. לפני מספר חודשים פורסם כי הוא תורם 100 מיליון דולר על מנת לתמוך בגופי עיתונות חוקרת. עד כה, תרומתו נאמדת בלמעלה ממיליארד דולר.
18. מייקל דל
המיליארדר היהודי האמריקאי, מייקל דל, מנכ"ל ומייסד חברת המחשבים הנושאת את שמו "דל", ידוע כמי שאוהב לתמוך בחינוך ובשירותים חברתיים, תרבות ואמנות ופיתוח הקהילה. בקרן שלו התחייבה לתרום 25 מיליון דולר על מנת לבנות 211 מיטות בבית החולים באוסטין טקסס, מקום מגוריו. לפי הערכות של Wealth-X תרומותיו עד כה הוערכו בכ-1.1 מיליארד דולר. הונו הוערך השנה בפורבס בכ-20 מיליארד דולר.
17. ג'יימס סימונס
סימונס, גם הוא יהודי מבית טוב, הוא יו"ר רנסנס טכנולוגיות, קרנות הגידור שבבעלותן 65 מיליארד דולר בנכסים. יחד עם אשתו מרילין הוא פתח את קרן סימונס, אשר תומכת בעיקר במטרות חינוך ובריאות. קרן הצדקה המשפחתית תרמה 38 מיליון דולר לחקר האוטיזם, ומתכננת לתרום בהמשך 100 מילון דולר נוספים. בעקבות טרגדיה משפחתית בה איבד את בנו פול ב-1996 בעקבות תאונת אופניים בה נהרג ממכונית, הקימו בני הזוג סימונס שמורת טבע, ובעקבות מותו של בנו השני ניק ב-2003 מטביעה באינדונזיה, הקימו את קרן ניק סימונס אשר תורמת לשירותי הבריאות בנפאל, היכן שעבד ניק לפני מותו. בסך הכל, הזוג סימונס תרם כ-1.2 מיליארד דולר.
16. טד טרנר
המיליארדר הידוע, הוא הבעלים של מספר חברות תקשורת, ביניהן CNN. ב-1997 הוא תרם לאו"ם כמיליארד דולר על מנת לקדם מטרות נעלות כמו: נשים, בריאות ילדים, סביבה, ביטחון ושלום עולמי. הונו הוערך ב-2017 ע"י פורבס בכ-2.3 מיליארד דולר, ועד כה תרם 1.2 מיליארד דולר.
15. לי קא-שינג
המיליארדר הסיני, שתרם לטכניון לפני מספר שנים 460 מיליון שקל כדי שיקים שלוחה בסין, הוא אחד האנשים העשירים ביותר באסיה, ואחד מהנדבנים הגדולים שלה. קרן לי קא-שינג תומכת בחינוך, בריאות, תרבות ופיתוח קהילתי. עד כה הוא תרם כ-1.2 מיליארד דולר.
14. ג'ון האנטסמן
מייסד תאגיד האנטסמן כימיקלים, היצרן הגדול ביותר של פוליסטירן בארצות הברית. בתעשיית הפלסטיק של האנטסמן נעשה שימוש במגוון רחב של מוצרים בארה"ב. תרומתו הפילנתרופית של האנטסמן הגיעה עד כה לכ-1.55 מיליארד דולר והתמקדה בעיקר בתחום של חקר הסרטן. הוא חתם על "התחייבות הנתינה", קמפיין לתרומה שאותו הובילו וורן באפט וביל גייטס, על מנת לעודד את האנשים העשירים ביותר להתחייב לתת את רוב עושרם למטרות פילנתרופיות.
13. מארק צוקרברג
מייסד פייסבוק בן ה-33 הוא אחד המיליארדים הצעירים ביותר בעולם (הונו מוערך בכ-62 מיליארד דולר). ב-2015 לאחר שבתו נולדה הוא הבטיח לתרום עוד בחייו כ-99% משווי מניות פייסבוק. עד כה הוא תרם 1.6 מיליארד דולר. בשנה האחרונה תרם 25 מיליון דולר כדי לעזור להילחם באבולה.
12. פול אלן
היזם שייסד את חברת מייקרוסופט עם ביל גייטס הוא גם המייסד והיו"ר של תאגיד וולקן, ויו"ר חברת צ'רטר תקשורת. הונו מוערך בכ-20 מיליארד דולר. הקרן שהקים על שמו, תרמה מיליונים למטרות בריאות. עד כה תרם כ-2 מיליארד דולר.
11. מייקל בלומברג
המיליארדר היהודי אמריקאי, ראש עיריית ניו לשעבר הוא מייסד ומקים בלומברג מדיה. הונו מוערך בכ-47.4 מיליארד דולר, האיש השמיני בעושרו בארה"ב. תרומותיו לאוניברסיטת ג'ון הופקינס, בה סיים את התואר הראשון שלו בהנדסת חשמל, מגיעות למיליארד דולר, הוא תרם רבות למטרות יהודיות בארה"ב וגם בישראל בה תרם לבניית תחנת מגן דוד אדום בירושלים כ-50 מיליון דולר. כאשר סיים לכהן בראש עיריית ניו יורק, פורסם כי הוציא מכיסו 650 מיליון דולר על מנת לממן את פעילותו בה, וויתר על שכרו במהלך הכהונה. תרומותיו מוערכות עד כה בכ-3 מיליארד דולר.
10. ג'ורג' קייזר
קייזר ירש את השליטה בחברת הנפט קייזר פרנסיס ועשה את רוב הונו ממנה, בנוסף לגז ובנקאות. הוא גם ייסד את קרן משפחת ג'ורג 'קייזר, התורמת למטרות חינוכיות, בריאותיות, דתיות, חברתיות וקהילתיות. בין היתר רכשה הקרן את כל הארכיונים של בוב דילן. עד כה תרם 3.3 מיליארד דולר.
9. קרלוס סלים
איש העסקים המקסיקני ממוצא לבנוני, הוא אחד משלושת המיליארדרים הכי עשירים בעולם, שעשו את הונם במו ידיהם. הונו הוערך ב-2016 בכ-50 מיליארד דולר, והוא חולש על תעשיות רבות במקסיקו ביניהן תקשורת סלולרית, בנייה, בנקאות, ביטוח ועוד. עד כה תרם כ-4 מיליארד דולר.
8. אלי ברוד
הנדבן היהודי האמריקאי שהונו מוערך בכ-7.7 מיליארד דולר, תרם רבות למטרות מחקר ביו רפואיות, תומך כספית באמנים ובמטרות אמנות כמו הקמת אולם קונצרטים על שם דיסני. הוא עשה את הונו מחברה לבניית בתים ומחברת ביטוח בשם סאן אמריקה, אותה מכר בהמשך ל-AIG בעבור 18 מיליארד דולר. תרומתו עד כה מוערכת בכ-4.22 מיליארד דולר.
7. גורדון מור
מייסד חברת אינטל, שפרש מתפקידו כיו"ר החברה ב-2006, עוסק מאז ביחד עם אשתו במטרות פילנתרופיות. ב-2001 תרמו בני הזוג 600 מיליון דולר לקאלטק - הסכום הגבוה ביותר שנתרם עד אז למוסד להשכלה גבוהה. סך תרומותיה של קרן גורדון ובטי מור למטרות סביבתיות, מדעיות ובריאותיות נאמדת עד כה בכ-5.37 מיליארד דולר.
6. צ'רלס פרנסיס פיני
מי שכונה ג'יימס בונד של הפילנתרופיה עשה את הונו כמייסד שותף של חברות דיוטי פרי. הוא תרם למטרות צדקה כ-7.5 מיליארד דולר, ביניהן בריאות, מדע, חינוך וזכויות אדם במדינות כמו וייטנאם וברמודה, וכמובן גם בארה"ב.
5. סולימן בין עבדול עזיז אל ראג'י
סולימן ייסד ב-1957 עם שלושת אחיו את בנק אל ראג'י – הבנק הגדול ביותר בעולם המוסלמי. משפחת אל ראג'י היא לא משפחת אצולה אך ידועה בערב הסעודית כאחת המשפחות העשירות ביותר. ב-2011 סולימן הצהיר שתרם את רוב הונו לצדקה – עד כה תרם 5.7 מיליארד דולר מתוך 7.7 מיליארד דולר שברשותו.
4. עזים פרמג'י
טייקון הטכנולוגיה ההודי, מייסד ענקית השירותים הטכנולוגיים, Wipro Limited היה ההודי הראשון לחתום על "התחייבות הנתינה" של גייטס ובאפט ומאמין גדול בתרומות לצדקה עבור מי שלא שפר עליהם מזלם. למרות הונו, הוא חי בצניעות רבה, טס במחלקת תיירים ונוסע בריקשה למשרד, ועד כה תרם 8 מיליארד דולר מהונו הפרטי.
3. ג'ורג' סורוס
איל ההון היהודי ממוצא הונגרי עשה את הונו ממסחר במטבע חוץ והקים את קרן סורוס לניהול. הוא ידוע כ"האיש ששבר את הבנק המרכזי של אנגליה", משום שהקרן שלו ביצעה מכירה בחסר של פאונדים בשווי של מעל ל10 מיליארד דולר, גרמה לפיחות קיצוני בשווי המטבע וגרפה סכום של 1.1 מיליארד דולר, מה שנודע בהמשך בבריטניה כ"יום רביעי השחור". הוא תרם עד כה 12.1 מיליארד דולר למטרות צדקה, בתחום הקהילה, שירותים חברתיים, חינך ובריאות. סורוס ידוע כתומך בארגוני שמאל ותרם מיליוני דולרים לעדאלה, לארגון אעלאם ולקרן החדשה לישראל.
2. וורן באפט
איל הון אמריקאי הנחשב למשקיע הפרטי הגדול ביותר בעולם, הונו האישי נאמד בכ-76 מיליארד דולר והוא מדורג במקום השלישי ברשימת האנשים העשירים ביותר בעולם (נכון למרץ 2017). באפט הוא לא רק עשיר כקורח הוא ידוע כאחד הנדבנים הגדולים בעולם, עד כה תרם כ-25.54 מיליארד דולר. באפט הכריז פעמים רבות על כוונתו לתרום את הונו לצדקה, ב- 2006 פרסם כי הוא מתכוון לתרום כ-85% מהונו למטרות צדקה, כאשר חמש שישיות מהסכום ייתרמו לקרן ביל ומלינדה גייטס. התרומה תיחשב למתן הצדקה הגדול ביותר בהיסטוריה. כאמור, באפט מקדם יחד עם ביל גייטס את "התחייבות הנתינה", מיזם המעודד מיליארדרים לתרום לצדקה את מרבית הונם.
1. ביל גייטס
הוא ידוע כאיש העשיר ביותר בעולם בעל הון הנאמד בכ-87 מיליארד דולר. גייטס שנולד למשפחה אמידה, הקים יחד עם פול אלן את חברת התוכנה הגדולה בעולם - מייקרוסופט. בשנת 2000 הקים יחד עם אשתו את קרן ביל ומלינדה גייטס העוסקת בתרומות למוסדות חינוך ומחקר רפואי. תרומותיו של גייטס, במסגרת הקרן, נאמדות בכ-32.91 מיליארד דולר. בין השאר, תרם מלגות לימוד בהיקפים ניכרים לבני קבוצות אוכלוסייה חלשות וסייע לקידום המלחמה במחלות, בפרט במחלות המאיימות על העולם השלישי. הוא מקדם, יחד עם וורן באפט, את התחייבות הנתינה, קמפיין המעודד מיליארדרים לתרום את מרב הונם לצדקה.