החיים שלנו עמוסים ואינטנסיביים. אי אפשר לחיות בעידן של היום, בקצב המידע המגיע אלינו, בחיבור הדיגיטאלי התמידי ובתדירות קבלת ההחלטות שנדרשת מאתנו, אפילו בצורה לא מודעת, בלי להיות עם הפרעה שמקשה על שמירת הריכוז גם אם לא אובחנתם באופן רשמי.

ביקשנו מעדי מאור סיסו  כלים (רצוי פשוטים) כדי לגייס יותר מיקוד בזמן העבודה.

חלונות זמן

"חלונות זמן הם חלק בלתי נפרד מיצירת מיקוד, פשוט כי הם יוצרים סדר ויזואלי ביומן וסדר בראש, שמשפיע מאוד על המיקוד שלנו," אומרת מאור סיסו. "המוח מתחיל להבין מתי אנחנו רוצים לבצע כל דבר ופחות קופץ מתי שבא לו. הבעבוע הפנימי הזה של לקפוץ מדבר לדבר קצת פוחת. זה לא אומר שהוא לא יקרה, אבל התכיפות והעוצמה בהחלט יכולים לרדת".

חלונות הזמן הם בלוקים של זמן אותם אנחנו משריינים לטובת מטרה מסוימת, וכך, יכולים להיות עבור פרויקט מסוים, כתיבת מאמר, תכנון, פגישה, זמן טלפונים, זמן סידורים, זמן תיאומים ולוגיסטיקה, זמן צריכת תוכן ולמידה, ואפילו זמן לדחפים שעולים לנו תוך כדי היום שפתאום בא לנו לטפל בהם.

התנתקות

כדי לשמור על ריכוז עמוק וטוב, להיכנס לקצב עבודה ופוקוס קבוע, צריך להתנתק מכל מה שמציף אותך באינפורמציה. הפייסבוק, הוואטסאפ, האינסטגרם, המיילים והטלפונים הפכו לגורם ממכר ומסיח שהופך אפילו משימה קטנה לבלתי אפשרית.

" די ממש לייצר שקט פיזי בחיים שלנו  אפשר לסגור את ה-ווי פיי או הרשת לכמה זמן או להוציא את הטלפון מחוץ לחדר ולא לדבר שעה – שעתיים", מייעצת מאור סיסו." זה נותן שקט למחשבות שלנו להישמע. לדברים חדשים לעלות, והיכולת שלנו לשמור על קו חשיבה, גבוהה יותר".

נטרול הסחות דעת

לכל אחד יש הסחות דעת אחרות בחיים ובעוצמות שונות. אצל אחד אלו יהיו דברים פיזיים יותר בסביבה שלו ובאמצעים שמקיפים אותו (סביבת עבודה, טלפון, מיילים). ואצל אחר אלו יהיו יותר הסחות דעת פנימיות ומנטליות שימשכו את תשומת ליבו.

"נסו לזהות, בשלב ראשון מה הטריגר השלילי שמושך אותכם לכיוון הלא רצוי. מה מושך את תשומת ליבכם, מתי המחשבות שלכם נודדות, ומה קורה כשאתם מתחילים לקפוץ מדבר לדבר? זיהוי הטריגר הוא כבר חצי מהעבודה לנטרולו", אומרת מאור סיסו.

לאחר זיהוי המקור והטריגר, כדאי לנטרל מראש את ההסחה. בין אם פיזית או מנטלית עד כמה שניתן.

תכנון והתמודדות עם עומס

הצפה מנטלית היא אחת הסיבות המרכזיות ליציאה מריכוז. המוח עמוס כל כך בפרטי מידע שצריך לזכור, פרויקטים, משימות, לחץ וניסיון לנהל הכל פנימית, שקו המחשבה לא יכול שלא לזנק ממחשבה אחת לאחרת אסוציאטיבית. הניסיון להיאחז בבת אחת בהכל, לא עובד.

אם אתם מרגישים עומס ובטח לפני משימות הדורשות את הריכוז שלכם, עצרו. זה הזמן לעשות סדר לפני שצוללים למשימה עצמה ופשוט להתחיל לתכנן.

"תכנון יכול להיות ברמה השעתית, יומית או שבועית", אומרת מאור סיסו. "עצם התכנון והכנת המשימה אליה אתם רוצים להיכנס, יאפשרו למוח שלכם קווי מחשבה יותר מסודרים, ידיעה לאן הדבר הזה הולך, מה קורה עם מחשבות שלא קשורות ובעיקר יעזור להוריד את מפלס ההיאחזות המנטלית שמפריעה למיקוד".

בשלב זה רצוי לכתוב הכל על הדף בכל צורה שנוחה לכם, להוציא מהראש ולעשות סדר ויזואלי במשימות. גם ברמת הרשימה בה אתם צריכים להתרכז, סדר העדיפויות ואפילו פתק מיקוד עם משימה ספציפית שאתם רוצים לבצע ולא רוצה שמחשבותיכם ינדדו.

אישה עושה מדיטציה (צילום: Shutterstock)
עכשיו הכל יתבצע בכוח במחשבה | צילום: Shutterstock

רגיעה פנימית

"היכולת שלכם להרגיע את המחשבות ולכוון אותן כמו לייזר אל המקום הרצוי, היא יכולת קריטית בשמירה על המיקוד לאורך זמן ובכלל" אומרת מאור סיסו. "דרך נהדרת לעשות את זה היא באמצעות מדיטציות. בין אם תרגילי נשימה פשוטים או מדיטציות מונחות, מה שמדבר אליך יותר".

אתם יכולה לכוון את התודעה שלך ולשמור על המיקוד גם על ידי זה שפשוט "תגידו" למוח שלכם מה אתם רוצים שהוא יעשה. נסו להגיד בקול את שם המשימה שאתם עומדים לעשות כדי לשמור במודע על הנוכחות  או לקבוע לעצמיכם עובדה שעד שאתם לא מסיימים את המשימה אתם לא עוברים למשימה הבאה.

מים

בהרבה מקרים בהם אנו מרגישים צורך לעשות הפסקה או מרגישות עייפות מנטלית שגורמת לנו לאבד ריכוז - הדבר נובע מהתייבשות, כלומר חוסר בנוזלים בגוף. הפתרון: מים. פשוט לשתות יותר, הרבה יותר, ועל בסיס קבוע. במיוחד אם אתם עוסקים באיזושהי פעילות גופנית ותנועה ביום יום שלך. רוצה לדעת מה המינימום שמומלץ עבורך? את יכולה לבדוק את זה במחשבון המים כאן בקישור.

לאכול במשרד (אילוסטרציה: Shutterstock)
זאת לא הפסקה | אילוסטרציה: Shutterstock

הפסקות

מחקרים רבים נערכו לגבי היכולת המנטלית שלנו "להחזיק" מיקוד. רבים מהם מעידים על כך שרוב האנשים זקוקים להפסקה כל 70-45 דקות כדי להיות יעילים יותר, אחרת תפקוד המוח יורד והתפוקה יורדת. כך שלמעשה, בניגוד להיגיון של רבים מאיתנו, הפסקות רבות, בזמן הנכון ובצורה הנכונה, דווקא מגבירות את הריכוז שלנו.

"אני ממליצה ליצור הפסקת התאוששות יזומה פעם בשעה, כלומר אחרי 50 דקות בערך" אומרת מאור סיסו. "הפסקת התאוששות היא לא גלישה בפייסבוק או פעולה שואבת אחרת. אלא פעולה שאחריה אתם מרגישים טעונים, נמרצים שוב ומלאים אוויר להמשיך, או לעבור למשימה הבאה. גם תנועה היא דרך נפלאה ונכונה לנהל את האנרגיה שלכם לאורך היום . קומו, עשו מתיחות, סיבובי ידיים, קיפצו במקום, או ריקדו לצלילי שיר - כל מה שמזרים את הדם בגוף, מניע את החמצן ועוזר לכם להיכנס לעוד שעה של עבודה ממוקדת".

הכנת הסביבה הפיזית

הסביבה הפיזית קשורה קשר ישיר להסחות הדעת שלנו, בין אם במודע או לא במודע. מה שאתם מניחים מסביבכם או החדר בו אתם עובדים, משפיע מאוד על התפקוד שלכם.

"דאגו לסביבה מעוררת השראה, נקייה, מסודרת, נעימה, שנותנת לך חשק לפעול, לעשות, להתמקד, שממלא לכם את הלב ואת האנרגיות" מייעצת מאור סיסו."דאגו לשולחן נקי לפני יום עבודה, פרחים או צמח חי שמוסיף המון ליכולת הריכוז שלנו, הרחקת הטלפון, ניירת מסודרת במקום, חפצים מרוכזים במקום אחד וכל מה שעושה לכם סדר בעיניים וכפועל יוצא - סדר בראש".