יובל, סטודנט תושב תל אביב, הגיע לפני שבוע לדוכן פלאפל גדול בעיר והופתע לגלות את המחיר: 25 שקלים ללא שתייה. "לפני הקורונה וגם בקורונה המחיר היה סביב 15 שקלים גג. לשלם 25 שקל עבור מנת פלאפל זה מטורף. זה שוד לאור היום", קבל יובל. "כמה כבר עולה להכין פלאפל? חמישה שקלים? שבעה שקלים? לדרוש 25 שקלים לא כולל שתייה על אוכל הכי פשוט להכין זה כבר מוגזם. בעלי הדוכנים רוצים לעשות עלינו קופה. האמת, חיפשתי במקומות אחרים וחלק מהם מוכרים ב-20 שקלים אבל וזה עדיין יקר".
גם דן מרחובות נתקל במחיר יקר למנת פלאפל: 24 שקלים. "לפני כשנה שילמתי על מנה 17 שקלים פתאום זה המחיר קפץ ב – 7 שקלים בלי שום סיבה", טוען דן. "קצת סלט ירקות, כרוב ומלפפון חמוץ, כמה חתיכות צ'יפס וכמה כדורים וטחינה לא צריכים לעלות יותר מ-12 שקלים, וגם מזה בעלי הדוכנים ירוויחו כסף. עוד מעט מנת פלאפל תעלה כמו שווארמה בפיתה או לאפה".
בחודש האחרון הרשתות החברתיות סוערות סביבי מנות הפלאפל שהתייקרו משמעותית. מחירי הפלאפל ברחבי הארץ נעים לרוב בין 17 ועד 25 שקלים לא כולל שתייה. בשווקים ניתן למצוא מנות פלאפל במחירים יותר זולים הנעים סביב 14 שקלים. גולשים רבים שהופתעו מהמחירים, והציעו להחרים דוכני פלאפל שגובים מעל 20 שקל למנה.
"יש לי הרגשה שבעלי דוכני הפלאפל בארץ החליטו לדפוק את הלקוחות 'השבויים' ולעלות מחירים של עשרות אחוזים בלי שום סיבה" טוען גולש." גם אם נניח לפי הטענות שלהם שמחירי חומרי הגלם בארץ ובעולם עלו, זה עדיין לא מצדיק לבקש 25 שקלים על מנת פלאפל. הם מרוויחים על כל מנה יותר מעשרה שקלים, אז למה לדפוק אותנו עוד יותר גם ככה יוקר המחיה בארץ מטורף?".
"מדובר במחירי 'שחיטה' לא הגיוניים. עליית המחירים של מנת פלאפל שתהיה אפילו הכי טובה בארץ לא יכולה לעלות עם שתייה 35 שקלים. בעל הבית השתגע. צריך לעשות חרם על כל מי שמפקיע מחירים", טענו גולשים אחרים. "צריך להפסיק להיות פראיירים".
הפתרון שמצאו צרכנים שחובבים את האכל אבל לא יכולים להרשות לעצמם, הוא להכין אותו בבית. "פעם היינו מזמינים כמעט כל ערב חמש מנות לנו ולילדים. היום אנחנו קונים תערובת פלאפל ומטגנים בבית וזה יוצא זול מאוד", מספרת נלי. "פלאפל הפך עבורנו למותרות. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להוציא יותר מ-1,000 שקלים בחודש על משלוחי פלאפל. צמצמנו".
אפשר להתפרנס יפה ממחיר של 20 שקלים למנה
בעלי הדוכנים והמסעדות ברחבי הארץ מסכימים שמחירי הפלאפל יקרים יחסית למנה עממית שאמורה להיות זולה, אבל מצדיקים את עליית מחיר המנה בעליית מחירים מוצרי המזון.
"לדעתי עלות מנת פלאפל לא צריך לעלות יותר מעשרים שקלים. אני חושב שזה מחיר הוגן וראוי", טוען מאיר אלוש מבעלי ה'פלאפל הירוק' בבאר-שבע, מותג שקיים עשרות שנים והפך להיות מוסד קולינרי בפני עצמו, "מי שמבקש יותר מעשים שקלים למנה זה שערורייתי. גם ב - 20 שקלים אפשר להרוויח ולא לקרוע ללקוחות את הכיס. גם ככה יוקר המחייה בישראל שובר כל יום שיאים חדשים".
למה לדעתך בעלי הדוכנים הקפיצו מחירים?
"כל מנת פלאפל עולה לי כעשרה שקלים. מחיר הפיתה שאני קונה עלה מ-80 אגורות ל-1.5 שקל. הירקות והשמן עלו בעשרות אחוזים, ולא דיברנו על שכר העובדים, חשמל, מים, שכירות והוצאות נלוות. הלקוח צריך להבין שהמחיר של מנת הפלאפל התייקר מאוד. חוץ מזה אני משתמש בחומרי גלם יקרים מאוד כדי לשמור על האיכות", הסביר אלוש, "המטרה שלנו לתת ללקוח שלנו את הפלאפל הכי טוב במחיר שפוי. לצערי בגלל הקורונה כל מחירי המזון עלו בעולם, אז כל אחד מרשה לעצמו לבקש את המחיר שהוא רוצה".
בעל דוכן פלאפל בתל אביב טוען, כי התייקרות מנת הפלאפל ל- 25 שקלים נעוצה בעליית מחירי המזון, השכירות, אבל גם בהוצאות עבור עובדים שחזרו מהחל"ת, דרשו וקיבלו שכר גבוה יותר. "שכר העובדים עלה, השכירות גם כן, השמן ושאר החומרים המרכיבים את הפלאפל. נכון ש-25 שקלים זה מחיר יקר אבל הוא ריאלי למציאות בה אנחנו חיים", הסביר בעל דוכן פלאפל גדול בתל אביב, "צריכים להבין שאנחנו ספגנו המון עליות אז המחיר הוא די סביר ונותן לנו אפשרות להרוויח משהו".
ואיפה תוכלו למצוא פלאפל במחירים טרום הקורונה? מבדיקת מאקו עולה כי בשווקים של באר שבע, רחובות, לוד ורמלה ומקומות נוספים בארץ ניתן למצוא מנות פלאפל במחירים שנעים בין 12 ל-15 שקלים. בכל מקרה נראה כי המאכל העממי הלאומי של ישראל בדרך להפוך למנת גורמה שאוכלים אותה רק כשבא לנו להתפנק.