מלכים לא מתים, הם רק מתחלפים. או שמה אלו בעצם אזרחי המדינה הפראיירים שממנים אותם? באירופה קיימות 14 מונרכיות פעילות, ובשונה משיטת המשטר המלוכני ששלטה בעולם בעבר, נדמה כי כיום התפקיד של מרבית המלכים, המלכות, הנסיכים והנסיכות הוא לראווה בלבד, ייצוגי גרידא.

למרות שרובם אינם רשאים לקבל החלטות מדיניות גדולות או להזיז את כלי המשחק כמו בעבר, הם עדיין מצליחים לקבל כסף, והרבה ממנו. שאלנו את עצמינו כמה מרוויחים בני האצולה הגדולים באירופה ומצאנו סקאלת שכר רחבה: כאלו המרוויחים מיליונים מדי שנה, אחרים המקבלים "דמי כיס" פעוטים וגם יחידי סגולה שלא מקבלים משכורת כלל.

 

אליזבת השנייה (צילום: Max Mumby/Indigo, GettyImages IL)
אליזבת השנייה | צילום: Max Mumby/Indigo, GettyImages IL

אליזבת השנייה

תואר: מלכה

לוקיישן: אנגליה

בשנים 2016-17, המענק הריבוני, המחושב כאחוז מרווחי הכתר, עמד על 54.8 מיליון דולר. בנוסף, המלכה קיבלה 19.1 מיליון דולר ממקורות שונים, כמו השכרת נכסים.

נכסי המלוכה, הכוללים את ארמון בקינגהאם ואת תכשיטי הכתר, אינם נחשבים לקניין הפרטי של המלכה, אלא שייכים לאנגליה. עם זאת, המלכה הינה הבעלים של טירת בלמורל וארמון סנדריגהאם. ב-2011 העריך פורבס כי השווי הנקי של משפחת המלוכה הבריטית עומד על 500 מיליון דולר, המורכב מנכסים, אמנות והשקעות.

 

פליפה השישי ולטיסיה (צילום: Thomas Imo, GettyImages IL)
פליפה השישי | צילום: Thomas Imo, GettyImages IL

פליפה השישי ולטיסיה

תואר: מלך ומלכה

לוקיישן: ספרד

בשנת 2014 ו-2015 קיבל בית המלוכה הספרדי "בוכטה" של כסף מהמדינה, העומד על למעלה מתשעה מיליון דולר, מתוכם המלך מקבל "דמי כיס" חודשיים – כ-274,000 דולר, המלכה מקבלת כ-150,000 דולר, הנסיך כ-219,100 דולר והנסיכה כ-123,280 דולר. וכן - גם אנחנו שמנו לב לחוסר השיוויון הבוטה בין הנשים לגברים, אבל במונרכיה כמו במונרכיה, נשענים על חוקי עבר משונים ולא רלוונטים.

קבוצת המורשת הלאומית של ספרד מנהלת את שמונת הארמונות המלכותיים של המדינה, חמישה בתי קברות מלכותיים ומאה מנזרים ומנזרים שהוקמו על ידי בית המלוכה. אוספי אמנות רבים פתוחים לקהל, אבל גם הם ברשות המשפחה המלכותית.

 

פרנציסקוס (צילום: William Van Hecke, GettyImages IL)
האפיפיור פרנציסקוס | צילום: William Van Hecke, GettyImages IL

פרנציסקוס

תואר: האפיפיור

לוקיישן: הוותיקן, רומא, איטליה

ראש הכנסיה הקתולית לא מקבל משכורת שנתית. עם זאת, הוא אחראי על תקציב הוותיקן, כ-300 מיליון דולר מדי שנה ובין היתר מכסה גם את הוצאות האפיפיור. הון הוותיקן מוערך בין 10 ל-15 מיליארד דולר וכולל בין היתר השקעות ומניות.

ג'יאקומו דלה טורה דל טמפיו די סנגווינטו (צילום: Vatican Pool, GettyImages IL)
ג'יאקומו דלה טורה דל טמפיו די סנגווינטו | צילום: Vatican Pool, GettyImages IL

ג'יאקומו דלה טורה דל טמפיו די סנגווינטו

תואר: הגראנד מאסטר של מסדר מלטה

לוקיישן: מלטה

מקור המסדר הוא במסדר ההוספיטלרים בירושלים שהוקם במאה ה-11 והפך ברבות השנים למסדר צבאי, אין לו טריטוריה עצמאית אבל נחשב ליישות ריבונית. כמו האפיפיור, גם הגראנד מאסטר - השליט והסמכות הדתית של המסדר הריבוני הצבאי של מלטה - לא מקבל משכורת שנתית. הוא חי על תקציב המסדר, המקבל תרומות מארגונים ומאנשים פרטיים עבור עבודות הצדקה שמקיים.

albert von thurn und taxis (צילום: Franziska Krug, GettyImages IL)
אלברט פון תורן אונד טקסיס (מימין) | צילום: Franziska Krug, GettyImages IL

אלברט פון תורן אונד טקסיס

תואר: נסיך

לוקיישן: גרמניה

נולד בבוואריה, ואחרי מות אביו ב-1990 הפך ליורש הבלעדי של כל רכושו ואחד המיליארדרים הצעירים בעולם. הוא לא שולט על מדינה אבל טכנית הוא נסיך גרמני. על פי פורבס, בשנת 2014 הונו הוערך ב-1.6 מיליארד דולר.

ז'ואן אנריק ויווס אי סיסיליה ועמנואל מקרון (צילום: John van Hasselt - Corbis, GettyImages IL)
ז'ואן אנריק ויווס אי סיסיליה, עמנואל מקרון וחבר | צילום: John van Hasselt - Corbis, GettyImages IL

ז'ואן אנריק ויווס אי סיסיליה ועמנואל מקרון

תואר: נסיכים-שותפים

לוקיישן: נסיכות אנדורה

לאנדורה יש שני נסיכים – אחד מהם אתם מכירים, הנשיא המכהן עמנואל מקרון, והשני – ויווס אי סיסיליה – בישוף ספרדי. הנסיכים הם ראשיה הרשמיים העליונים של אנדורה, יש להם סמכויות שונות ללא תלות בממשלה, כמו חנינה, אך רוב התפקידים שלהם מחייבים אישור ממשלתי.

לפני צאת החוקה בשנת 1993, אנדורה שילמה מחווה של כ-460 דולר לשליט הצרפתי על מספר שנות שלטון, וכן מחווה של כ-12 דולר לבישוף הספרדי, בתוספת שש חתיכות בשר חזיר, שש גבינות ושש תרנגולות חיות. כן, מה שקראתם.

כיום, מוקצה סכום כסף שווה לכל הנסיך עבור ביצוע תפקידיהם, שהם יכולים לסרב לא. הסכום לא ידוע לציבור, אבל ככל הנראה לא גדול במיוחד: ב-2016 ראש ממשלת אנדורה קיבל כ-80,700 דולר לשנה.

הנס אדם השני (צילום: FRANCK FIFE)
הנס אדם השני | צילום: FRANCK FIFE

הנס אדם השני

תואר: נסיך

לוקיישן: ליכטנשטיין

הנס אדם נחשב לאחד מעשירי אירופה. הוא לא מקבל משכורת שנתית אלא "דמי כיס" להוצאות העומדים על כ-258,300 דולר מדי שנה, וכמובן, לא משלם מיסים. למשפחה המלכותית חברה משפחתית בשם LGT ובבעלותם נכסים רבים. בשנת 2008 מגזין פורבס העריך את הון המשפחה בכחמישה מיליארד דולר.

 

אנרי (צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL)
אנרי | צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL

אנרי

תואר: הדוכס הגדול

לוקיישן: לוקסמבורג

על אף שאינם מקבלים משכורת שנתית, משפחתו של הדוכס הגדול של לוקסמבורג מקבלת תקציב של למעלה מ-311,400 דולר להוצאות מדי שנה, מאז 1948. התקציב לשנת 2017 כולל 11.6 מיליון דולר להוצאות הבית השוטפות של הדוכס הגדול. הבעלות, אדמיניסטרציה, שליטה והכנסות של נכסיו הפרטיים של הדוכס שייכים באופן בלעדי למחזיק הכתר.

 

מרגרטה השניה (צילום: Ole Jensen - Corbis, GettyImages IL)
מרגרטה השניה | צילום: Ole Jensen - Corbis, GettyImages IL

מרגרטה השניה

תואר: מלכה

לוקיישן: דנמרק

החל מאפריל 2017 תקציב "הרשימה הציבורית" (Civil list – הקופה הציבורית המיועד למשפחת המלוכה) עומד על קצת יותר ממיליון דולר לחודש עבור משפחת המלוכה הדנית, שהם כ-12.5 מיליון דולר בשנה. הנסיך הנריק, בעלה של המלכה מרגרטה, מקבל 10% מהסכום, ואחותה – בנדיקט, מקבלת 1.5%. שאר הסכום משמש כתקציב להוצאותיה האישיות של המלכה ולתפעול הבית.

אוספי האמנות המלכותיים שייכים למלכה בתפקידה כאדם פרטי, אם כי חלקים גדולים מהאוספים מוצגים בתערוכות בגלריות ובמוזיאונים לעיני הציבור. חלק מן הארמונות המלכותיים בבעלות פרטית של משפחת המלוכה, וחלק רכוש המדינה.

 

פיליפ ליאופולד לואי מארי (צילום: Patrick Aventurier, GettyImages IL)
פיליפ ליאופולד לואי מארי | צילום: Patrick Aventurier, GettyImages IL

פיליפ ליאופולד לואי מארי

תואר: מלך

לוקיישן: בלגיה

"הרשימה הציבורית" של בלגיה, המכסה את כל ההוצאות הישירות של המלך, העבירה בשנת 2013 כ-13.3 מיליון דולר. הנכסים המלכותיים הבלגיים הם בבעלות המדינה או בבעלות הקרן המלכותית. את נכסי הקרן לעולם לא ניתן למכור, והם עומדים לרשות המשפחה המלכותית. חלקם משמשים את המשפחה וחלקם את הציבור, כמו פארקים, מועדוני גולף ובניינים פתוחים לקהל הרחב. הקרן היא מוסד ציבורי אוטונומי ועצמאית מבחינה כלכלית.

 

קרל השישה עשר גוסטב (צילום: Hannes Magerstaedt, GettyImages IL)
קרל השישה עשר גוסטב | צילום: Hannes Magerstaedt, GettyImages IL

קרל גוסטב השישה עשר  

תואר: מלך

לוקיישן: שבדיה

בשנת 2015 הוקצו כ-7.6 מיליון דולר מתקציב המדינה לכיסוי עלויות המלך, חובותיו הרשמיות והוצאות משק הבית המלכותי. בנוסף לכך, ל"מינהל הארמון", השומר על הארמונות ועל אוספי האמנות המלכותית, הוקצו כ-7.4 מיליון דולר – אבל גם מייצר הכנסות ממבקרי הארמונות.

ההון הפרטי של משפחת המלוכה כולל את ארמון סוליידן, הפתוח לציבור, ואת סטנהאמר, שאותו הם שוכרים מהמדינה. מוקדם יותר השנה דווח כי הונו האישי של המלך עומד על כ-69 מיליון דולר.

 

האראלד החמישי (צילום: Patrick van Katwijk, GettyImages IL)
הראלד החמישי | צילום: Patrick van Katwijk, GettyImages IL

הראלד החמישי

תואר: מלך

לוקיישן: נורבגיה

בשנת 2017, הממשלה הנורבגית הקצתה 30.5 מיליון דולר לבית המלוכה, וכן 1.4 מיליון דולר מענק עבור המלך והמלכה לכיסוי הוצאות אישיות, וקצת יותר מ-1.1 מיליון עבור יורש העצר והנסיכה. את שנת 2016 סיים בית המלוכה עם יתרה של 807,700 דולר, ויורש העצר והנסיכה בגרעון של כמעט 180,000 דולר.

המגורים המלכותיים הם בבעלות המדינה ופתוחים לציבור, אך עומדים לרשות המשפחה המלכותית. המלך מחזיק את היאכטה המלכותית, למרות שהיא מאוישת ומתוחזקת על ידי הצי הנורבגי המלכותי.

וילם אלכסנדר (צילום: Patrick van Katwijk, GettyImages IL)
וילם אלכסנדר | צילום: Patrick van Katwijk, GettyImages IL

וילם אלכסנדר

תואר: מלך

לוקיישן: הולנד

בשנת 2015 היה תקציב המלך ההולנדי כ-45.9 מיליון דולר, שכלל כסף לאשתו, מקסימה, ועבור המלכה לשעבר ביאטריקס שהתפטרה ב-2013 לאחר שלטון של 33 שנים והורישה את הכתר לבנה. בשנת 2007, פורבס העריך את עושרה של המלכה לשעבר סביב ה-300 מיליון דולר.

מתחילת שנת 2014, תקציב המלך כבר לא מכסה את עלות הטיסות הפרטיות. הקצבה האישית של המלך מכסה את עלויות הביקורים הרשמיים והסיורים בחו"ל, אבל המלך יש גם הון אישי, המורכב מנדל"ן, השקעות וחברת האנרגיה Shell.

 

אלבר אלכסנדר לואי פייר גרימלדי (צילום: Tony Barson, GettyImages IL)
אלבר אלכסנדר לואי פייר גרימלדי | צילום: Tony Barson, GettyImages IL

אלבר אלכסנדר לואי פייר גרימלדי

תואר: נסיך

לוקיישן: מונקו

בשנת 2010 פורבס העריך כי הונה של משפחת גרימלדי, משפחת המלוכה של מונקו, שווה מיליארד דולר. ההון מורכב מקרקעות, ארמונות, יצירות אמנות, מכוניות עתיקות, אוסף בולים נדיר ובעלי "סוסייטה דה ביינס דה מר" – חברה שתחתה מנוהל, בין היתר, קזינו מונטה קרלו.

ב -2015, הסכום שמונקו הוציאה על בית המלוכה היה 50 מיליון דולר, לעומת 45 מיליון דולר שהוצאו בשנת 2013. הנסיך אלבר השני, המונרך המכהן, הוא אחד האנשים העשירים בעולם. בשנת 2006 הוא הקים את "קרן הנסיך אלבר השני ממונאקו", התומך בפרויקטים אתיים ובני קיימא ברחבי העולם.