בישראל, שבה תחושת הסכנה הקיומית היא כבר כמעט חלק רגיל מהקיום, ממ"דים ומקלטים תת קרקעיים הם מצרך לא נדיר, שלא לומר מובן מאליו, והם קיימים כמעט בכל בית. בשאר העולם, לעומת זאת, מקלטים ובונקרים נחשבו עד היום כפיתרון שמיועד בעיקר לעשירים או לפרנואידים. אבל החודש האחרון שינה את המגמה לחלוטין.

הפלישה של רוסיה לאוקראינה, שמעלה אצל רבים אסוציאציות של מלחמת עולם שלישית, עוררה בכל רחבי העולם פחדים עמוקים מספיק כדי לגרום גם למי שאינם בעלי הון לשקול באופן מעשי רכישה של בונקר, למקרה שהסכסוך האלים יסלים עוד יותר. חברות שעוסקות בייצור בונקרים מכל העולם מדווחות על זינוק חד בביקוש למוצרים שלהן.

יצרנית הבונקרים האיטלקית מיינוס אנרג'י (Minus Energie) האיטלקית, למשל, בנתה בשני העשורים האחרונים כחמישים מקלטים בסך הכל, אבל בשבועיים האחרונים דיווחה כבר על כ-500 פניות חדשות. "לאנשים עשירים לעיתים קרובות יש מטוסים פרטיים או מסוקים, ככה שיש להם נתיב מילוט. עכשיו הלקוחות שלנו הם למשל בעלי עסקים קטנים וסוחרים", מסביר בעל החברה גיאוליו קאביצ'יאולי.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ARTEMIS PROTECTION® (@artemis.protection)

 גם גארי לינץ', מנכ"ל חברת המקלטים רייזינג אס (Rising S) מטקסס, מעיד על גידול בפניות לבקשת מידע על הבונקרים התת קרקעיים של החברה. לדבריו, החברה שלו מוכרת בדרך כלל בין 2-6 בונקרים בחודש, והחורף הוא לרוב עונת השפל במכירות, אבל ב-24 בפברואר, היום שבו פלשה רוסיה לאוקראינה, החברה מכרה חמישה בונקרים במחירים שנעים בין 70-240 אלף דולר לאחד. לדבריו, הסכסוך האלים הזה הציף אצל הלקוחות שלו פחדים מהעבר: "האיום של התנגשות עם מעצמה כמו רוסיה הוא נושא רגיש", הסביר.

"אף פעם לא ראיתי דבר כזה קודם, אבל עכשיו כשראינו את רוסיה פולשת למדינה ריבונית, הרבה אנשים שישבו על הגדר החליטו שהם הולכים על זה", אומר רון האברד, מנכ"ל יצרנית המקלטים אטלס סורבייבל (Atlas Survival Shelters) מטקסס, שמדווח על מגמה דומה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ARTEMIS PROTECTION® (@artemis.protection)

"נוח כמו בקתה בהרים, וחזק מספיק כדי לעמוד בפני כל אירוע"

אבל גם בקרב עשירי העולם, הלקוחות הקלאסיים של יצרניות המקלטים, מורגשת עלייה משמעותית בביקוש. "הם מסבירים לי שזה נובע מהאינסטינקט הכי בסיסי שלנו כבני אדם - הישרדות", אומר מת'יו סרן, מייסד חברת ארטמיס פרוטקשן (Artemis Protection) מצרפת. החברה, שמתמחה בייצור בונקרים יוקרתיים, קיבלה לדבריו כ-500 פניות חדשות בשבועיים האחרונים.

85 אחוז מהלקוחות של ארטמיס פרוטקשן מגיעים מצרפת. את שאר ההזמנות מקבלת החברה מפינלנד, שוודיה, נורווגיה ופולין – מדינות קרובות לגבולות של בלרוס, ולדברי סרן לאחרונה עלה הביקוש לבונקרים שלה גם בקטאר ובערב הסעודית. "כשאנשים רואים מעצמה גרעינית מתנהגת בכזאת אכזריות ובכל כך מעט היגיון, זה מזעזע אותם ומזכיר להם ששלום הוא איזון שברירי", הוא אומר.

תשכחו מהמקלט המאובק בבניין או אפילו מהממ"ד המושקע שלכם. מחירו של בונקר הפרימיום של החברה, בגודל של כ-72 מ"ר, מתחיל ב-300 אלף דולר ויכול להגיד להגיע עד חצי מיליון דולר ואף יותר, לפי התאמה האישית והגודל הכולל של הבונקר. לדברי סרן, המקלט, שמיוצר בבנייה טרומית ומוכן מראש לשימוש, הוא "נוח כמו בקתה בהרים, וחזק מספיק כדי לעמוד בפני כל אירוע גדול, בכל מקום בעולם".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ARTEMIS PROTECTION® (@artemis.protection)

מטרת החברה בעיצובים הראשוניים שלה הייתה להגדיר מחדש את התדמית של בונקרים, ולהפוך אותם לחמימים ומסבירי פנים. אבל כשההזמנות החלו להציף את החברה, סרן החליט ליצור דגם קטן יותר, שניתן לייצר תוך שלושה שבועות בלבד. הבונקר הסטנדרטי שמציעה כיום החברה, בגודל של כ-20 מ"ר, מתאים לארבעה אנשים, ומחירו 162 אלף דולר. "היינו חייבים לחשוב מחדש על כל האסטרטגיה שלנו, בגלל מגוון הבקשות שקיבלנו והפרופיל הסוציו אקונומי של הלקוחות שפנו אלינו", הוא מסביר.

סרן מספר שבתחילת השבוע הגיע מספר הכניסות לאתר החברה לשיא חדש. לדבריו, רובם המוחלט של המבקרים באתר מגיעים דרך חיפוש של מושגים כמו "בונקר או "מקלט אטומי" בגוגל. "זה מצביע על דאגה אמיתית", הוא אומר, וחוזה ששוק הבונקרים ימשיך לגדול ויהפוך ליותר נגיש.