70 אלף דולר לדקה, 4 מיליון דולר לשעה, 100 מיליון דולר ליום. המספרים הבלתי נתפסים הם הרווח של בני משפחת וולטון, הבעלים של חברת וולמארט לפי דירוג בלומברג של המשפחות העשירות בעולם.
למעשה, בזמן שקראתם את השורות האלה, הונם של הוולטונים יגדל בעוד 23 אלף דולר. לשם השוואה, עובד חדש בחברה ירוויח רק 6 סנט בזמן כזה ו- 11 דולר ליום בסך הכל.
אפילו בעידן זה של עושר קיצוני ואי-שוויון אכזרי, הניגודיות צורמת. היורשים של סם וולטון, המייסד הקפדני של וולמארט הידוע לשמצה, צוברים עושר בקנה מידה כמעט חסר תקדים - והם כמעט לא לבד.
הונו של וולטון תפח ב-39 מיליארד דולר ל-191 מיליארד דולר, מאז שעלו לראש דירוג המשפחות העשירות בעולם ב-2018. שושלות אמריקאיות אחרות נמצאות קרובות אליהם מבחינת הנכסים שצברו. משפחת מארס, בעלת חברת הממתקים הידועה, הוסיפה השנה להון המשפחתי כ-37 מיליארד דולר, מה שהביא את הונה לסכום 127 מיליארד דולר. הקוכים, התעשיינים הכוחניים, הוסיפו 26 מיליארד דולר לסכום של -125 מיליארד דולר.
0.1 אחוז מהעשירים של אמריקה שולטים כיום בעושר רב יותר מאשר בכל עת מאז 1929, אך הם לא לבד. גם מקביליהם באסיה ובאירופה צוברים לא מעט כוח בשנים האחרונות. ברחבי העולם שולטות כיום 25 המשפחות העשירות בכמעט 1.4 טריליון דולר, עלייה של 24 אחוזים לעומת השנה שעברה.
תוספת בולטת לדירוג שמפרסם בלומברג השנה היא לדוגמה משפחת המלוכה הסעודית. בית סעוד שווה 100 מיליארד דולר, בהתבסס על התשלומים המצטברים של בני משפחת המלוכה שקיבלו במהלך 50 השנים האחרונות מהדיוואן המלכותי, משרד ההנהלה של המלך.
ואם זה נראה לכם הרבה, רק נסבר את האוזן שענקית הנפט סעודי אראמקו, חוט הכלכלה הסעודי, היא החברה הרווחית ביותר בעולם. הממלכה מקווה להנפיק אותה בשווי של טריליון דולר.
אי השוויון הפך לנושא חם, מפריס לסיאטל ועד הונג קונג. אבל איך לצמצם את הפער ההולך וגדל בין עשירים לעניים? ככל שהמתח גובר, אפילו כמה מהיורשים המיליארדרים תומכים בצעדים כמו מיסי עושר.
"אם אנחנו לא עושים משהו כזה, מה אנחנו עושים, פשוט אוגרים את העושר הזה במדינה שמתפרקת?", אמרה ליסל פריצקר סימונס, שמשפחתה מדורגת במקום ה -17 ברשימת בלומברג. "זו לא אמריקה בה אנו רוצים לחיות."
בסך הכל, 25 המשפחות העשירות בעולם הן בעלות 250 מיליארד דולר נוספים בהשוואה לשנה שעברה. העשירים לא בהכרח מתעשרים ביחד. משפחת קוואנדט צנחה בשמונה מקומות לאחר שנה לא טובה. גם המשפחות דאסו, דאנקן, לי והרסט יצאו מהרשימה.
1. משפחת וולטון
בעלים: WALMART
שווי הונה של המשפחה: 190.5 מיליארד דולר
וולמארט היא הקמעונאית הגדולה בעולם לפי הכנסות, עם מכירות של 514 מיליארד דולר ביותר מ- 11 אלף חנויות ברחבי העולם. חברת האחזקות המשפחתית וולטון אנטרפרייזז מחזיקה במחצית הקמעונאית, נתח המהווה את יסוד הונו הגדול בעולם. משפחת וולטון המחזיקה ב- 50 אחוז ממניות החברה קיבלה דיווידנד של 3 מיליארד דולר מהרווחים בשנה החולפת.
2. משפחת מארס
בעלים: MARS
שווי הון: 126.5 מיליארד דולר
פרנק מארס למד להכין שוקולד עוד כנער בית ספר. העסק שהוא הקים ידוע בעיקר בזכות M&M ו- Milky Way and Milks, אם כי מוצרי טיפוח לחיות מחמד מהווים כמחצית מההכנסות של החברה: כ-35 מיליארד דולר. העסק נמצא בבעלות בני משפחת מארס שאף נתנו לחלק מהמוצרים שמות מהמורשת המשפחתית. חטיף הסניקרס לדוגמה ניקרא על שם הסוס האהוב על בני המשפחה.
3. משפחת קוך
בעלים: Koch Industries
שווי הון: 124.5 מיליארד דולר.
האחים פרדריק, צ'ארלס, דייוויד וויליאם ירשו את חברת הנפט של האב פרד. בראשית שנות השמונים פרדריק וויליאם החליט לעזוב את העסק המשפחתי בזמן שצ'ארלס ודייוויד נשארו. מאז החברה התפתחה לאחד מהקונצרנים הגדולים בעולם עם הכנסות שנתיות של כ -110 מיליארד דולר. דייוויד אף ניסה את כוחו בפוליטיקה והתמודד על תפקיד סגן נשיא ארה"ב במסגרת המפלגה הליברטריאנית בשנת 1980, אך קיבל רק אחוז אחד מהקולות.
4. משפחת אל סעוד
בעלים: משפחת המלוכה הסעודית
שווי הון: 100 מיליארד דולר.
השושלת בת ה -87 שעל שמה נקראת ערב הסעודית יכולה לזקוף את עתודות הנפט של המדינה לשווי נטו המבוסס על תשלומים מצטברים לבני משפחת המלוכה שקיבלו במהלך 50 השנים האחרונות מהדיוואל רויאל, משרד ההנהלה של המלך, תמלוגים רבים באמצעות תיווך של חוזים ממשלתיים ועסקות על קרקעות וייסוד עסקים המשרתים חברות מדינה, כמו אראמקו סעודיה. יורש העצר מוחמד בן סלמאן, בנו של המלך השביעי בסעודיה, המלך סלמאן, שולט באופן אישי על נכסים בשווי של יותר ממיליארד דולר.
5. משפחת וורטהיימר
בעלים: Chanel
שווי הון: 57.6 מיליארד דולר.
האחים אלן וז'ראר וורטהיימר קוצרו את ההשקעה שהעניק סבא שלהם למעצבת קוקו שאנל בשנות העשרים של פריז. האחים הם הבעלים של בית האופנה המפורסמת ביותר בעולם שאחראית בין השאר על הביטוי: "השמלה השחורה הקטנה" שהכניסה 11 מיליארד דולר בשנת 2018. הוורטהיימרים מחזיקים גם בסוסי מרוצים וכרמים. קוקו שאנל ניסתה לזכות בשליטה בחברה בעזרת הנאצים במלחמת העולם השנייה.
6. משפחת הרמס
בעלים: Hermes
שווי הון: 53.1 מיליארד דולר.
ז'אן-לואי דומא, שנפטר בשנת 2010, אחראי על הפיכתו של המותג הרמס לענק עולמי בתחום האופנה. בין בני המשפחה המקיימים תפקידים בכירים בחברה נמנים פייר-אלכסיס דומא, המנהל האמנותי, ואקסל דומא, יו"ר החברה.
7.משפחות ואן דאם, דה ספואלברך, דה מביוס
בעלים: Anheuser-Busch InBev
שווי הון: 52.9 מיליארד דולר.
המפעל הקולקטיבי של שלוש משפחות הבלגיות הללו, שמקורו במאה ה-14, הוביל להקמתה של אינטרבראו, חברה בלגית-ברזילאית בינלאומית לייצור משקאות. זו המבשלה הגדולה בעולם שמחזיקה במאות מותגים מובילים של משקאות. לפחות 17 מהמותגים מייצרים כל אחד מעל מיליארד דולר הכנסות. בין המותגים המובילים נמצאים באדוויזר, קורונה, סטלה ארטואה, Beck's, הוגרדן, לף, Skol ,Brahma. בירת הדגל של החברה היא סטלה ארטואה שיוצרה במקור בשנת 1926 כמהדורה מוגבלת לחג המולד.
8. משפחות בוהרינגר, פון באומבך
בעלים: Boehringer Ingelheim
שווי הון: 51.9 מיליארד דולר.
יצרנית התרופות הגרמנית בוהרינגר אינגלהיים נוסדה בשנת 1885 על ידי אלברט בוהרינגר. יותר מ -130 שנה מאוחר יותר, משפחת בוהרינגר, ומשפחתו המורחבת פון באומבאץ', עדיין מחזיקות בבעלות. לוגו החברה הוא תיאור מסוגנן של החלק המרכזי בארמונו הקיסרי של הקיסר האירופי קרלמגן.
9. משפחת אמבני
בעלים: Reliance Industries
שווי הון: 50.4 מיליארד דולר.
דהירובאי אמבני, אביהם של מוקש ואניל, החל לבנות את הקונגלומרט Reliance המחזיק בבעלותם של עסקים ברחבי הודו העוסקים בתחום אנרגיה, פטרוכימיה, טקסטיל, משאבי טבע, קמעונאות וטלקומוניקציה, בשנת 1957. כשדהירובאי נפטר בשנת 2002 בלי להשאיר צוואה, אלמנתו תיווכה הסדר בין בניה על השליטה בהון המשפחתי. מוקש מתגורר בסמוך לקונגלומרט המבוסס במומביי, המחזיק במתחם זיקוק הנפט הגדול בעולם, באחוזה בת 27 קומות שנקראה בית המגורים הפרטי היקר ביותר בעולם. הוא אף סייע לאחיו הצעיר אניל, לשלם חוב של 80 מיליון דולר ולהימנע עונש מאסר של שלושה חודשים במארס 2019.
10. משפחות קרגיל, מקמילן
בעלים: Cargill
שווי הון: 42.9 מיליארד דולר.
בני משפחה זו הם הבעלים של חברת קרגיל בע"מ, החברה הגדולה ביותר בבעלות בארה"ב התחום המזון, החקלאות והתעשייה. היא הוקמה על ידי ויליאם וו. קרגיל, שהתחיל את עסק הסחורות עם מחסן אחסון דגנים אחד בקונובר, איווה, בשנת 1865. בשנת 2017 השקיעה קרגיל 500 מיליון דולר במפעל שיכול לייצר עד 200 אלף טונות של דגים ובעלי-חיים בשנה מדי שנה מחיידקים הניזונים מגז מתאן.
11. משפחת תומסון
בעלים: Thomson Reuters
שווי הון: 39.1 מיליארד דולר.
מקור עושרה של המשפחה העשירה בקנדה בראשית שנות השלושים של המאה העשרים, כאשר רוי תומסון פתח תחנת רדיו באונטריו. תוך חמש שנים הוא הפך למו"ל העיתונים המוביל במדינה. המשפחה מחזיקה כיום ב -66% מספק הנתונים והשירותים הפיננסיים תומסון רויטרס, שהיא אוחזת בבעלותה באמצעות חברת ההשקעות וודברידג'.
12. משפחת קווק
בעלים: Sun Hung Kai Properties
שווי הון: 38 מיליארד דולר.
קוווק טאק שנג הקים את סאן הונג קאי נכסים בשנת 1972. החברה הפכה מאז לאחת ממפתחי הנכסים הגדולים בהונג קונג. בניו, וולטר, תומאס וריימונד, קיבלו שליטה במותו ב -1990. וולטר קווק נחטף בשנת 1997 ושוחרר כשבוע לאחר מכן, לאחר ששולם כופר של כמעט 80 מיליון דולר.
13. משפחת צ'ראוואנונט
בעלים: Charoen Pokphand Group
שווי הון: 37.9 מיליארד דולר.
צ'יה אוק שור נמלט מכפרו שנהרס בטייפון בדרום סין, התחיל חיים חדשים בתאילנד והתפרנס ממכירת זרעי ירקות עם אחיו בשנת 1921. כמעט מאה שנה לאחר מכן, בנו של צ'יה, ד'אנין צ'ראוואנונט, הוא יו"ר בכיר בקבוצת Charoen Pokphand Group, קונצרן שחולש על תחומי אוכל, קמעונאות וטלקום.
14. משפחת ג'ונסון
בעלים: Fidelity Investments
שווי הון: 37.4 מיליארד דולר.
אימפריית קרנות הנאמנות של בוסטון הוקמה על ידי אדוארד סי ג'ונסון בשנת 1946 וכעת מנוהלת על ידי נכדתו אביגיל שעבדה כמלצרית ומוכרת חולצות טריקו במהלך כל שנות התיכון שלה. אף שהחברה הצליחה לשגשג, היא גם הייתה בלחץ לחתוך עמלות ככל שהמשקיעים נטשו לטובת קרנות מדד בעלות נמוכה ותעודות סל.
15. משפחת קוקס
בעלים: Cox Enterprises
שווי הון: 36.9 מיליארד דולר.
משפחת קוקס שולטת ב- Cox Enterprises, קונגלומרט עם הכנסות של כ-21 מיליארד דולר בשנה. חטיבת Cox Communications היא חברת הכבלים השלישית בגודלה בארה"ב. ג'יימס מ. קוקס הקים את החברה בשנת 1898. הוא אף התמודד לנשיאות ארה"ב שנת 1920 כדמוקרט אך הפסיד לורן ג' הרדינג. צאצאיו, בהם ג'יימס סי קנדי ובלייר פרי-אוקדן, נותרו בעלי מניות.
16. משפחת קוואנדט
בעלים: BMW
שווי הון: 35
מיליארד דולר.
הרברט קוואנדט עזר להפוך את Bayerische Motoren Werke מיצרן רכב שנאבק לשרוד לאחת היצרניות הגדולות בעולם של רכבי יוקרה. סוזן קלטן שירשה מחצית מהחברה לאחר מותה של אימה התלוננה ביוני 2019 שירושת עושר היא נטל. אנחנו כאן כדי לעזור לחלוק בו.
17. משפחת פריצקר
בעלים: Hyatt Hotels
שווי הון: 33.7 מיליארד דולר.
בנו של מהגר אוקראיני החל להשקיע בנדל"ן ובחברות בעייתיות בעת שעבד במשרד עורכי הדין של אביו. ההשקעות הפכו להון של אחת מהשושלות הוותיקות באמריקה, שנכסיה כוללים מלונות Hyatt. המשפחה תומכת באופן בולט במפלגה הדמוקרטית, כאשר פני פריצקר שימש כמזכיר המסחר האמריקני תחת הנשיא ברק אובמה.
18. משפחת מויה
בעלים: Auchan
שווי הון: 33 מיליארד דולר.
ג'רארד מויה הקים את אושה, המכונה הוולמארט הצרפתית, בשנת 1961 וצמחה לאחת מרשתות הסופרמרקט הגדולות באירופה חברת האחזקות המשפחתית, Association Familiale Mulliez, שולטת בקבוצה מגוונת של עסקים קמעונאיים, כולל רשת השיפוץ הביתית לירוי מרלין. הנכדים של המשפחה עובדים בחנויות במהלך חגים או סופי שבוע.
19 משפחת ג'ונסון
בעלים: SC Johnson
שווי הון: 33 מיליארד דולר.
חמישה דורות ממשפחת ג'ונסון הפכו את SC ג'ונסון ליצרנית מוצרי בית המובילה והחזקה בעולם. סמואל סי. ג'ונסון החל למכור פרקטים בשנת 1882, העסק שהפך לבסיס ל- SC ג'ונסון. ה. פיסק ג'ונסון הוא יו"ר ומנכ"ל החברה. המותגים כוללים את מר מוסקל, ראיד ווינדקס.
20. משפחת אלברכט
בעלים: Aldi
שווי הון: 32.6 מיליארד דולר.
האחים תיאו וקרל אלברכט השתלטו על חנות המכולת של הוריהם לאחר שחזרו הביתה ממלחמת העולם השנייה והפכו אותה לאלדי, רשת סופרמרקטים לאומית של בדיסקאונט שמונה כיום יותר מ- 10,000 חנויות. הצד של תיאו במשפחה הוא גם הבעלים של Trader Joe’s, אותו קנתה בשנת 1979. אחד הדיווחים היותר מדוברים נסובו סביב ההתלבטות האם למכור סיגריות בחנויות או להימנע.
21. משפחת ראוזינג
בעלים: Tetra Laval
שווי הון: 32.5 מיליארד דולר.
מקור עושרה של המשפחה החל במכירת קרטוני המשקאות שבראש עמד רובן ראוזינג בשוודיה בשנות החמישים. בניו השקיעו בייצור אריזות חכמות ידידותיות לסביבה. אבל לא הכל ורוד במשפחה- האנס קריסטיאן ראוזינג, בן הדור השלישי, הודה באשמה במניעת קבורת אשתו בשנת 2012 לאחר שמתה ממנת יתר של סמים.
22. משפחת הרטנו
בעלים: Bank Central Asia
שווי הון: 32.5 מיליארד דולר.
אויי ווי גוואן רכש מותג סיגריות בשנת 1950 ושנה את שמו לדג'ארום. העסק התחיל כחברה קטנה שתופעלה על ידי 10 אנשים והפכה לאחד מיצרני הסיגריות הגדולים באינדונזיה. לאחר שאוי נפטר בשנת 1963, בניו מייקל ובודי החליטו להשקיע בבנק מרכז אסיה שמהווה כיום מהווה את מרבית הונה של המשפחה.
23. משפחת לאודר
בעלים: Estee Lauder
שווי הון: 32.3 מיליארד דולר.
אסתי לאודר, ילידת קווינס, הקימה עסק בשנת 1946 עם בעלה, ג'וזף, למכירת מוצרי טיפוח עור. כיום החברה המפורסמת שלה מוכרת מוצרים בשווי 14 מיליארד דולר של קוסמטיקה ובשמים. אספן האמנות ויו"ר החברה אמריטוס לאונרד תרם מאות יצירותיו, למוזיאונים. רונלד רייגן מינה את רונאלד לאודר לשגריר ארה"ב באוסטריה בשנת 1986.
24. משפחות הופמן, קירור
בעלים: Roche
שווי הון: 31.3 מיליארד דולר.
יצרנית התרופות רוש הולדינג הוקמה על ידי היזם פריץ הופמן-לה רושה בשנת 1896. צאצאיו שולטים כיום בנתח של 9 אחוזים מהחברה, אשר תרופות האונקולוגיה שלה סייעו לקבוצה לייצר הכנסות של 58 מיליארד דולר בשנת 2018. בני משפחה היו תומכים בולטים בשימור הטבע. המשפחה אף הקימה בנק משלה - Scobag Privatbank - כדי לנהל את הונה.
25. משפחת פררו
בעלים: Ferrero
שווי הון: 29.8 מיליארד דולר.
מיקלה פררו בנה את חברת קונדיטורית השוקולד העולמית בעיירה האיטלקית הקטנה אלבה כאשר המוטו לפיו היא ניהל את חייו היה "לעבוד, ליצור, לתרום.". בנו, ג'ובאני, החל להוביל את העסק המשפחתי לאחר שאחיו פייטרו נהרג בתאונת אופניים בשנת 2011. פררו רכשה את עסקי הממתקים האמריקני של נסטלה תמורת 2.8 מיליארד דולר בשנת 2018.