גל קור קיצוני, שיטפונות, רעידות אדמה, שריפות והוריקנים – העולם הולך ומתחמם, ואסונות הטבע האלו הם רק חלק מתופעות הלוואי שקורות בעקבות זאת. מעבר לנזק בנפש, שנמדד במאות אם לא אלפי הרוגים כל שנה, ישנו נזק כלכלי ענק שנגרם לאחר כל פגיעה של אסון טבע כזה.
ב-2018 העלות הכלכלית של נזקים כתוצאה מאסונות טבע עמדה על 160 מיליארד דולר, השנה הרביעית הכי יקרה בהיסטוריה. נכון להיום, בסיומה של תשע"ט, ההערכות הן שהעלות של אסונות הטבע עומד על בערך 93 מיליארד דולר, 20 מתוכם הפסדים של חברות הביטוח.
אז ממה מורכבים 93 מיליארדי הדולרים האלו? הנה כמה מאסונות הטבע החמורים ביותר שפקדו אותנו בשנה האחרונה, והנזק הכלכלי שהם גרמו:
הוריקן דוריאן
נכון לכתיבת שורות אלו, תושבי איי הבהאמה מנסים להתחיל ולאסוף את השברים מהנזקים שגרם הוריקן דוריאן, ההוריקן החזק ביותר שאי פעם פקד את האיים, עם רוחות שהגיעו למהירות של 300 קמ"ש. לפי האו"ם, ישנם 70 אלף אנשים שאיבדו את ביתם ולפחות 50 הרוגים, אבל ההערכות הן כי המספרים הללו יזנקו ככל שהחיפושים אחרי נעדרים ימשיכו ויכולים לעבור את סף האלף הרוגים.
. לאחר שפגע באיי אבאקו ב-1 בספטמבר, המשיך ההוריקן לזרוע הרס באיי הגראנד בהאמה ועבר משם למדינות הדרום מזרחיות בארצות הברית כמו ג'ורג'יה, פלורידה וקרוליינה הדרומית והצפונית ולאחר מכן סיים את דרכו ההרסנית בחופה המזרחי של קנדה ב-10 בספטמבר.
אמנם עוד מוקדם מדי כדי לדעת את הנזק הכלכלי שגרם ההוריקן, אבל ההערכות הן שרק האיי הבהאמה הנזק עומד על לפחות 17 מיליארד דולר וכי הנזקים בארצות הברית נעים בין 500 מיליון למיליארד וחצי דולר.
גל הקור בצפון אמריקה
בסוף ינואר 2019 גל קור קיצוני פגע באזור המערב התיכון של ארצות הברית והביא למותם של לפחות 21 בני אדם. בשיקגו נמדדה טמפרטורה של מינוס 31 מעלות, במינסוטה 49- מעלות עם רוחות שהגיעו לטמפרטורה של מינוס 65 מעלות. גל הקור הקיצוני הביא לביטולם של ימי עבודה ולימודים, ביטולי טיסות ונזקים רבים לרכוש ולפי ההערכות של אתר AccuWeather, עלתה לארצות הברית 14 מיליארד דולר.
ציקלון אידאי
ציקלון אידאי (Cyclin Idai) היא סופת ציקלון טרופית, אחת מתוך 91 שהיו ב-2019, אשר הכתה בדרום-מערב האוקיינוס ההודי והביאה למותם של יותר מ-1,300 אנשים במוזמביק, מלוואי, זימבאבווה ומדגסקר, כאשר מאות נוספים עדיין מוגדרים כנעדרים. הסופה, אשר הכתה במהלך חודש מרץ השנה, נחשבת לאחת מהסופות הקשות ביותר שהכו באזור החצי הכדור הדרומי ולפי הבנק העולמי יידרשו יותר מ-2 מיליארד דולר כדי לשקם את הנזקים הכבדים שנגרמו. הנזק הכלכלי הכולל של 91 מערכות מזג האוויר הקשות שנוצרו במהלך 2019 היה כמעט 29 מיליארד דולר והוביל למותם של לפחות 1,700 בני אדם.
טייפון לקימה
טייפון לקימה הוא סופה שהכתה בסין בתחילת חודש אוגוסט, והיה הטייפון שהוביל לנזקים הכלכליים הגבוהים ביותר בהיסטוריה של המדינה. כמעט 5 מיליון אנשים נפגעו מהשלכותיו של הטייפון עם ביטולן של אלפי טיסות, השבתת תנועת הרכבות, פגיעה במאות אלפי דונמים של יבול וגרימת נזק לעשרות אלפי בתים. ההערכות הן כי הנזק הכלכלי שנגרם לסין בלבד הוא יותר מ-9 מיליארד דולר
שיטפונות בהודו
תושבי מדינת קרלה (Kerala) שבהודו לא נבהלים מגשם – בכל שנה, עונת המונסון מביאה איתה ממוצע גשמים של 2,700 מ"מ , יותר מהכמות שיורדת בפיליפינים בשנה שלמה. אבל השנה, הכמות היא ללא ספק לא ממוצעת. במהלך חודש אוגוסט, כמות הגשם הגדולה שירדה שם גרמה לשיטפונות שהביאו למותם של יותר מ-270 אנשים, ואילצה למעלה ממיליון אנשים לנטוש את בתיהם ולחפש מחסה. בבירה הכלכלית של הודו, מומבאי, סובלים כבר למעלה משבוע מכמויות גדולות של גשם שהביאו למותם של ארבעה אנשים ולנזקים כבדים לתשתיות בעיר. אמנם עוד מוקדם לאמוד את הנזק הכלכלי, אך אם ניעזר בנתונים משנה שעברה, אז גם נמדדו כמויות חריגות של גשם – מדובר על למעלה מ-2 מיליארד דולר.
שריפות באמזונס
אסון טבע אחד שההשלכות שלו יכולות לגרום לרשימה הזו להפוך לגרועה הרבה יותר בשנים הבאות. בכל שנה, בתקופת מזג האוויר היבש, יערות האמזונס הופכים ליעד נפיץ במיוחד. חקלאים רבים אשר רוצים לפנות שטחי מרעי לעדרים שלהם מציתים שריפות ובתקופה זו של השנה הן מתפשטות בקלות רבה יותר.
השנה פרסם המרכז הלאומי הברזילאי לחקר החלל כי בחודש אוגוסט השנה היו מעל ל-80 אלף שריפות, רובן באוגוסט, עלייה של 80 אחוז מהשנה שעברה והמספר הגבוה ביותר של שריפות מאז 2013. אחת הסיבות העיקריות לעליה במספר השריפות היא כנראה הפחתת האכיפה בנושאי איכות הסביבה מאז שנשיא ברזיל הנוכחי, ז'איר בולסונארו, נכנס לתפקיד.
השריפות הללו מעלות דאגה עולמית רבה, וזאת משום שיערות האמזונס אחראים לייצור 20% מהחמצן על פני כדור הארץ ולמעשה מסייעים רבות לבלימת ההתחממות הגלובלית. קשה להעריך בכסף את הנזקים של השריפות הללו, אבל מומחים רבים מזהירים כי אנחנו מתקרבים לנקודת האל-חזור של הרס היערות ומחקר שנערך ב-2018 מצא כי תוכנית להצלת היער תעלה קרוב ל-180 מיליארד דולר – סכום נמוך בהרבה מהנזק המוערך של בין 957 מיליארד דולר ל3.5 טריליון דולר שייגרם במידה ויער הגשם יגיע לנקודה שממנה כבר לא יוכל להתאושש.