ש', תושב חיפה, פרסם לפני כמה שבועות מודעה למכירת אייפד פרו 12.9 חדש באתר יד 2. המחיר המבוקש: 4,000 שקלים. במהרה התקשר אליו בחור צעיר, שהתעניין בקניית המכשיר.
"הוא נשמע לי אמין מאוד. לא התווכח בכלל על המחיר. הוא אמר שישלח לי נהג מונית הביתה שייקח ממני את המכשיר ויעביר לי את הכסף בהעברה בנקאית. הוא שלח אלי לטלפון עותק של ההעברה הבנקאית. נראה אמין לגמרי. מסרתי את האייפד לנהג המונית ומאז לא שמעתי מהקונה", שחזר.
כשהתקשר יום לאחר מכן לבנק כדי לוודא שהכסף עבר לחשבונו, גילה שנפל קורבן למעשה נוכלות. "פקיד הבנק אמר לי שעקצו אותי. שההעברה מזויפת והכסף לא הגיע לחשבון", נזכר ש'. הוא מיהר להתקשר לקונה, אבל הקו היה מנותק.
"הוא השתמש במכשיר 'טוקמן פריפייד' וניתק אותו", שחזר ש' שהגיש תלונה בתחנת משטרת זבולון נגד הנוכל, "החוקר אמר שאין מה לעשות הרבה שיהיה כמעט בלתי אפשרי לאתר אותו".
ש' אמנם הצליח לאתר את נהג המונית שלו מסר את המכשיר אבל זה לא ידע לספר לו במי מדובר.
יום למחרת נעקצה באותה שיטה גם מ', סטודנטית לרפואה מתל אביב, שביקשה למכור מכשיר אייפד אייר 4. השיטה הייתה זהה: הנוכל שלח מונית לביתה לקחת את המכשיר. הוא העביר לוואטסאפ שלה צילום של העברה בנקאית של הכסף לחשבון שלה 2,000 שקל. כמה שעות לאחר מכן היא הבינה שאת הכסף היא לא תקבל לעולם.
"המספר שלו היה חסום", שחזרה מ', "לא היה עם מי לדבר. הגשתי תלונה במשטרה ובינתיים לא איתרו אותו".
גם ניר מרמת גן, שהציע שני מכשיר אייפון 12 פרו למכירה, נותר בלי המכשירים ובלי הכסף. הוא סיכם עם הקונה על מכירת המכשירים תמורת 6,700 שקלים.
"הוא שלח אלי צילום של העברה בנקאית לוואטסאפ. הכול נראה אמיתי. התקשרתי לבנק אמרו שרק מחר אוכל לברר אם הכסף הופקד בחשבון. סירבו לתת לי פרטים על חשבון הבנק של הקונה. הוא שלח נהג מונית, לקח את המכשירים וזהו מאז אני במרדף אחרי הנוכל הזה", אומר ניר, "אני יודע שזה נראה כמו מלחמה אבודה אבל אגיע אליו. לא אוותר לו. שכרתי חוקר פרטי. אני אביא אותו למשטרה".
"מזל שלא נפלו בידיים שלי"
אנחנו חושפים כאן לראשונה שמדובר ברשת נוכלים הפועלת במרכז הארץ ובצפון, שאנשיה מתמחים בזיוף העברות בנקאיות ברמה גבוהה ביותר ומשתמשים במכשירי טוקמן ולאחר מכן נעלמים כאילו בלעה אותם האדמה. בשנה האחרונה אלפי בני אדם נעקצו על ידי חברי הרשת שמכרה את המכשירים הגנובים וגרפו לכיסיהם מיליוני שקלים. אנשי הרשת אוהבים במיוחד מוצרים של חברת אפל: אייפון 12, אייפד, מחשב מק בוק ועוד.
"הם יודעים שאלו מכשירים מבוקשים ויקרים מאוד ומנצלים את זה שאנשים לחוצים על כסף בגלל שהקורונה פגעה בהם כלכלית ועוקצים אותם בצורה צינית וכואבת ביותר", טוען אחד הנעקצים שחבר בקבוצה שהוקם לאתר את הנוכלים, "אנשים נעקצו במיליוני שקלים. חלקם הגדול לא הגיש תלונה במשטרה כי הוא לא מאמין שייצא להם מזה משהו ושזה בזבוז זמן".
"אנשים נעקצו במיליוני שקלים. חלקם הגדול לא הגיש תלונה במשטרה כי הוא לא מאמין שייצא להם מזה משהו ושזה בזבוז זמן"
השיטה פועלת כך: הנוכלים סורקים את כל הפייסבוק ואתרי אינטרנט יד שנייה כדי לאתר אנשים שמוכרים מכשירים חדשים יחסית. הם מתקשרים מטוקמנים לקורבנות, מציגים עצמם כרוכשים, מוסרים שם בדוי, לעיתים מתווכחים על מחיר המוצר, שולחים נהג מונית לבתיהם של הקונים ותוך כדי מזייפים העברה בנקאית ושולחים להם לוואטסאפ כולל צילום תעודת זהות של אדם אחר.
"הטעות הכי גדולה שעשינו שלא דרשנו לפגוש את הקונה, או לדרוש ממנו להעביר את כסף בביט או במזומן ולא בהעברה בנקאית, אבל זו חכמה של בדיעבד", טוען אלי, שנעקץ כאשר מכר לנוכל מק-בק וטלפון אייפון 11, "אני מקווה שנצליח לאתר הנוכלים האלה ויש להם מזל שהם לא נפלו בידיים שלי. גרמו לי עוגמת נפש רבה יותר מהכסף".
פוגע גם בבנקים
בשבוע האחרון הוקם צוות פעולה של מאות בני אדם שנעקצו על ידי הנוכלים. הוקמו קבוצות וואטסאפ שחבריהם מעבירים מידע רב על מעשי הגניבה. חלק מחברי הקבוצה הצליחו לאתר חשודים פוטנציאלים, הם עוקבים אחריהם במטרה לטמון להם מלכודת ולתפוס אותם על חם.
"אנחנו יודעים כנראה במי מדובר ואוספים עוד ועוד מידע באמצעות אנשים שנעקצו כדי לאתר את הנוכלים ולתעד אותם על חם בעת העוקץ", טוען אחד מחברי הקבוצה.
הם הצליחו ליצור קשר עם שני בנקים שההעברות הבנקאיות שלהם זויפו כדי שאלה יגישו תלונות במשטרה במטרה לזרז את מעצר הנוכלים.
"הבנקים מתכוונים לסייע לנו לאתר את הנוכלים כי גם זה פוגע בתדמית שלהם שמשתמשים בהעברות בנקאיות מזויפות", ציין אחד מחברי ועד הפעולה לאיתור הנוכלים, "חשוב לנו לרתום את כולם כדי שאותם עוקצים שגנבו לנו את הכסף והמכשירים היקרים יישבו בכלא. כי זה המקום שלהם".
בשבוע האחרון נעקצו על ידי אותם נוכלים שפועלים כאמור באותו דפוס התנהגות עוד עשרות בני אדם שמכרו להם אייפונים ואייפדים חדשים וקיבלו העברות בנקאיות חסרות ערך.
"אנחנו מציעים שלא למהר ולמכור מכשירים ללא קבלת הכסף בביט או במזומן. לא להסכים להעברה בנקאית", אומר רונן, אחד מחברי ועד הפעולה.
נכון לעכשיו במשטרת ישראל פתחו בכמה חקירות לאתר את רשת הנוכלים אבל ללא תוצאות.