אורן (שם בדוי), תושב אחד הישובים בנגב, התעורר בוקר אחד והריח ריח עז של זבל באוויר.
"בעבר היו ריחות לא נעימים מהמפעלים הכימיים שפועלים ברמת חובב, אבל זה היה ריח שונה ומטריד עוד יותר", שחזר אורן, "אנשים בישוב שלנו סבלנו בצורה קשה מאוד, אבל הפעם זה היה ממש קרוב".
כשאורן התחיל לחקור את העניין הוא גילה שבאחד המקומות היפים בנגב הוקמה מטמנת זבל פיראטית. "העבריינים היו גונבים כמויות אדירות של חול במשאיות בעיקר בלילה ובבוקר חוזרים עם מכולות זבל ששינעו ממרכז הארץ לגנב וקיבלו עליו כסף וכיסו את בורות החול כדי שלא יעלו על זה שהם גונבים חולות".
על פי החשד, בחודשים האחרונים עבריינים מהפזורה הבדואית בשיתוף עם עבריינים ממרכז הארץ גנבו מאות אלפי טונות חול ממחצבות בין דימונה לערד ומכרו אותו לחברות בנייה ותשתיות. הרווח: מאות מיליוני שקלים. אבל למה להפסיק להרוויח? במקביל משאיות החול שינעו לנגב בחזרה טונות של אשפה מהמרכז שהוטמנו באזור המחצבות ובאתרי טבע כדי להעלים ראיות לגניבת החול.
"הם מאוד מתוחכמים. ממש לא פראיירים. נהגי משאיות החול שעבדו מטעמם אותם עבריינים העבירו מכולות מלאות בחול גנבו למרכז וקיבלו עליהם כסף. כדי לא לחזור ריקות לנגב הם היו מעמיסים ערימות זבל מחברות שעבדו בתחום והיו להם אתרי אשפה ומעבירים לנגב כדי לכסות אותם בחול שגנבו", מספר ניצב משנה אבי לוי מפקד יחידת 'יואב', "הם הקימו מטמנות פיראטיות של זבל והרוויחו גם מגניבת החול וגם מהזבל וזה המון כסף כשהם הורסים אתרי טבע וגורמים נזקים כבדים, בלתי הפיכים".
הרשויות פחדו מהעבריינים
עבריינים הישראליים גילו שוב את החול והזבל כמקור פרנסה קל וזמין מאוד שמכניס להם על פי ההערכות עשרות מיליוני שקלים בשנה בלי מאמצים מיוחדים.
בשנות השמונים והתשעים היו אלה העבריינים באזור לכיש והשפלה ובהם ראש ארגון הפשע שלום דומרני ויד ימינו דאז, ראש ארגון הפשע כיום, בני שלמה שעסקו יחד עם חייליהם בגניבות חול מהדיונות בחופי הים באשדוד ואשקלון וגרפו כסף רב.
"הם עשו מהחול הזה זהב", מתאר קצין מודיעין לשעבר במשטרה, "דומרני וחבריו מכרו אלפי משאיות חול ים גנוב לקבלי בניין ותשתיות. תכל'ס לאף אחד זה לא ממש הזיז. הרשויות פחדו להתעמת עם עבריינים. גניבות החול נמשכו, בעיקר בלילות, והעבריינים התעשרו מזה מהר מאוד בלי בכלל לעבוד קשה. החיילים שלהם אבטחו את המשאיות כשאלה הגיעו להעמיס את החולות כדי שהמתחרים לא יפריעו והם רק ספרו את הכסף. אני מעריך שגניבות החול בישראל הכניסו עשרות מיליארדי שקלים לעבריינים ועדיין הם ממשיכים להרוויח מזה".
על רקע גניבות החול פרצו מריבות בין ארגוני פשיעה שכל אחד מהם רצה להשתלט שטחי המחיה של האחר דבר שהובילו לסדרת חיסולים.
"עבריינים בכירים אחרים ראו שדומרני ובני שלמה עושים כסף טוב מגניבת חולות ורצו גם הם להצטרף לחגיגה ומזה נהיה בלגן אחד גדול שהוביל לסדרת רציחות וניסיונות רצח", מסביר הקצין לשעבר.
באיחור, המשטרה ורשויות האכיפה נכנסו לתמונה ונלחמו בתופעת גניבות החול שגרמו נזק סביבתי לטבע ולפגיעה קשה בבעלי חיים. עבריינים נעצרו ונשפטו לעונשי מאסר, אבל זה היה מאוחר מדי.
2,000 שקל למשאית חול, 4,000 למשאית זבל
לאחרונה החלו כאמור גם העבריינים להתעשר גם מחול וגם מזבל. עשרות משאיות דאבל קבינה עשו את דרכם מידי לילה מהנגב למרכז הארץ כשהן עמוסות לעייפה בחול וחזרו בבוקר מלאות בזבל.
עבור כל מכולה במשאית חול העבריינים קיבלו 2,000 שקל ועבור כל משאית זבל כ-4,000 שקל.
כדי לעשות יותר כסף מהיר בטווח קצר, החשודים היו מעמיסים שתי מכולות במשאית עם נגררים וכך הרוויחו הרבה מאוד כסף. ההערכה שביום אחד חברי הרשת הרוויחו 150 אלף שקל.
"עשרות משאיות כאלה מידי יום שינעו חול מהנגב למרכז ובחזרה הביאו זבל, תעשה לבד את החישוב כמה כסף הם עשו", אומר נצ"מ לוי, "הם פעלו ממש כמו במערב פרוע. הם היו כורים את החול בטרקטורים מעמיסים למשאיות ולאחר מכן מכסים את הבורות בזבל כדי שלא לטשטש את עקבות גניבת החול. הם למעשה הקימו להם מטמנה פיראטית של זבל".
ג', עבריין מהנגב שמכיר היטב את התופעה, מספר כיצד גנבי החול מרוויחים מכל העולמות.
" החול לא שייך להם בכלל. הם השתלטו על השטח. המשאיות שייכות לחברות. הם עושים מכה גם ממכירת החול ומהזבל שהם מביאים לפה. למשטרה לוקח זמן לטפל בתופעה בגלל שהם גונבים את החול באתרים מדבריים שוממים או ממחצבות נטושות, אבל בינתיים עד שהם נתפסים העבריינים האלה עושים ארגזים של כסף. גם שהם נתפסים אחרי יום יומיים בית המשפט משחרר אותם. והעונשים מצחיקים אז משתלם לגמרי לגנוב חול בישראל וגם להרוויח מהזבל".
בשבועות האחרונים לוחמי יחידת "יואב" במשטרת המחוז הדרומי עקבו אחר חברי רשת גנבי החול כשהם מתעדים את פעילותם ועורכים אחריהם מעקבים 24 שעות ביממה כדי להפליל אותם.
"ערכנו אחריהם מעקבים סמויים. הם הפעילו מערך שלם של משאיות שפעל בין הנגב למרכז הארץ. הם החזיקו באישורים מזויפים מחברה כדי שיוכלו להעמיס את הזבל לאתר הפיראטי שהקימו כדי להטמין אותו", אומר נצ"מ לוי, "תפסנו אותם על חם".
בחלק מהמקרים החול הגנוב הגיע לשטחי הרשות הפלסטינית כשברשות הנהגים תעודות משלוח מזויפות.
מחקירת יחידת ההונאה ורשות המיסים שהצטרפו לטיפול בפרשת גניבת החול עולה, כי החשוד המרכזי היה בעל חברת המשאיות והטרקטורים שנקלעה לקשיים כלכליים והכריז על החברה כחדלת פירעון. הוא העביר את הנכסים לחברה אחרת שהקים כשהוא לוקח הלוואה של מיליוני שקלים מהבנקים.
המשטרה החרימה זמנית עשר משאיות ונגררים וכן טרקטורים וציוד נוסף. 11 חשודים נעצרו בפרשה. רובם שוחררו ממעצרם. חקירת המשטרה בפרשה נמשכת בניסיון לאתר עבריינים נוספים שפועלים בשיטה דומה ולמגר את התופעה.
"אנחנו ממשיכים בחקירה לאתר מעורבים נוספים שעוסקים בתחום גניבת החול והטמנת זבל פיראטית", אומר נצ"מ לוי.