אם רשות המסים היתה חברה שנסחרת בבורסה, המניות שלה היו מזנקות בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים. המעצרים המתוקשרים של בר רפאלי וענבל אור, בנוסף להודעות הששות אלי מס המכוונות לרבנים ואנשי דת בכירים, מנסים וכנראה גם מצליחים להבהיר את המסר כי אולי בניגוד לכמה חוקים אחרים במדינת ישראל, אף אחד לא חסין בפני פקודת מס הכנסה. אולם לא רק אנשי הזוהר נמצאים על הכוונת של חוקרי הרשות, שבעלי עסקים קטנים ובינוניים הם הלחם והחמאה שלה. אם יש בית ספר לחקירת הונאת מס – אז לסיפורים הבאים צריך להקדיש שיעור נפרד.
דן, בעל דוכן פלאפל משגשג בבאר שבע לא ישכח עוד הרבה שנים את התרגיל שעשו לו חוקרים סמויים של מס הכנסה. לאחר שהגיע להסדר עם פקיד השומה האזורי על סכום המס הגלובלי שהוא משלם מידי חודש על הכנסותיו, ברשות המסים חשדו שהכנסותיו גבוהות יותר מאלה שהצהיר עליהן ולכן החליטו לחקור את העניין. חוקר של הרשות ערך מעקב סמוי אחר הדוכן הפופולרי במשך כמה ימים והבחין שבסוף היום הוא נזרקת מתוכו לפח הזבל הסמוך שקית מלאה ב"זנבות" של פיתות, שנחתכו כדי להכין מנות פלאפל. החוקר לקח את השקית לתוך מכוניתו והחל לספור את כמות הזנבות, שחשפה למעשה כמות כפולה של מנות פלאפל שמוכנות ביום לעומת מה שהצהיר דן בפני פקיד השומה.
כמה ימים לאחר מכן דן זומן בבהילות למשרדיו של פקיד השומה ונדרש לנפק הסברים על הפער בין מספר המנות עליהן הצהיר לבין זה שנמצא בשקית הזבל. כשניסה להכחיש, הפקיד הציג בפניו את התמונות המפלילות והוא נדרש לשלם מס של מאות אלפי שקלים רטרואקטיבית על שנים עברו. "מאז המקרה הזה הבנתי שעם מס הכנסה אני לא מתעסק. לא מסתבך. לא נכנס איתם לפינות. עדיף לי לשלם מה שמגיע להם ביושר מאשר להגיע לחקירות ולכתב אישום. כל אי הנעימות הזו לא שווה את הכסף ואת זה שיצביעו עליי כעבריין מס", הסביר.
גם מיסטיקנים לא חסינים מסתבר. לפני כשלוש שנים לחוקרי רשות המיסים הגיע מידע מפליל על ג', קוראת בקפה ובקלפים ממרכז הארץ שמגלגלת מאות אלפי שקלים בשנה ללא הנפקת חשבוניות ללקוחות שלה, ומעולם לא פתחה תיק במס הכנסה. מה שנקרא: כסף 'שחור' נקי לכיס. שלושה חוקרים נשלחו לביתה של ג' והתחזו ללקוחות כשמצלמות סמויות הוסתרו על גופם. ג' הפעם לא השכילה לקרוא את העתיד, ומכל אחד מהחוקרים הסמויים גבתה מאות שקלים ללא הוצאת חשבונית. כעבור שבועיים היא כבר קיבלה הזמנה לפקיד השומה לחקירה, במהלכה התברר שבמשך שנים רבות היא העלימה למעלה משני מיליון שקל. ג' טענה היא עושה זה כתחביב ולא גובה כסף, אבל פקיד השומה הציג בפניה את הסרטונים המפלילים שגרמו לה להודות במעשה אך לא בהעלמת שני מיליון שקל. בסופו של דבר היא שילמה כ-400 אלף שקל מס וחויבה לפתוח תיק במס הכנסה ומע"מ ולנהל ספרי חשבונות תקינים.
על פי גורם ברשות המסים, לאחרונה בילו מנהלים בכירים בחברות גדולות במשק 10 ו-12 שעות בחקירות שירדו לפרטי פרטים על העלמות מס. בקרוב צפויים שורה של רבנים, עבריינים בכירים, בעלי חברות בנייה, סלבריטאים ובעלי חברות גדולות לפקוד את חדרי החקירות בגין העלמות מס של מיליוני שקלים. "אנחנו משתדלים בסופו של דבר להגיע לכולם. ברגע שיש לנו מידע על העלמת מס נפתחת חקירה סמויה שיכולה להימשך שבועות וחודשים עד לשלב המעצרים והפיכתה לגלויה", הסביר הגורם. "פעם היה רושם שרשות המיסים נטפלת לבעלי מכולות, באסטות, עסקים קטנים וכדומה, אבל זה ממש לא נכון. כל מי שמעלים מס צריך לקחת בחשבון שהוא ישלם על זה בריבית דריבית. אנשים צריכים להבין העלמת מס זו עבירה פלילית לכל דבר ושהם צפויים לשבת בכלא".
דליה (שם בדוי) עבדה במשך שנים כזונת רחוב באחד הישובים בדרום הארץ. לעיתים, כאשר המשטרה ישבה לה על הזנב וגירשה אותו מהרחובות, עבדה גם במכוני ליווי. במשך חמש שנים היא הרוויחה סכום מכובד בסך 1.5 מיליון שקל, ורכשה לעצמה בית חדש של חמישה חדרים. לפני כשנתיים וחצי אמה של דליה נפטרה והתחולל מאבק ירושה סביב צוואת האם, ש הורישה לדליה רבע מהירושה שכללה דירה וחשבונות בנק שהכילו עשרות אלפי שקלים. האחים של דליה לא אהבו את העובדה שהיא די מבוססת ולא מוכנה לוותר למענם על חלק מהירושה ופתחו נגד במאבק מכוער.
אחד מקרובי משפחתה התקשר באופן אנונימי לרשות המיסים וחשף שדליה עובדת כזונה, רכשה דירה ומעולם לא הצהירה על הכנסותיה למס הכנסה ומסר את פרטי כתובתה. חוקר עקב אחרי דליה במשך כשבוע ולאחר שאימת את המידע נשלחה לתיבת הדואר שלה חשבון שומה של כ-750 אלף שקל. דליה נחרדה, ושכרה את שירותיו של עו"ד אזרחי וזה לאחר מאבק ממושך מול פקידי המס שהתעקשו שגם זונה צריכה לדווח על הכנסותיה היא שילמה כופר של כ-300 אלף שקל.
אז איך מנסה רשות המסים, למרות מגבלות משמעותיות בכח האדם, להגיע לכל אחד ואחד, מזונת הרחוב ובעל דוכן הפלאפל לאחת מהדוגמניות המפורסמות בעולם? אנחנו חושפים כאן חלק נכבד מהשיטות והדרכים:
ראיונות וכתבות בתקשורת: בעלי חברות שמחפשים חשיפה חושבים לתומם שראיון חושפני בטלוויזיה או כתבות מפרגנות יסייעו להם לקדם את העסקים. בגדול זה נכון, אבל אנשי רשות המיסים עוקבים אחר אותם ראיונות כדי לאתר מידע שיפליל את המרואיינים בנוגע להיקף העסקים וההשקעות שביצעו.
מומחים פרשנים: כשבעל עסק שהפך לדמות מוכרת למדי בציבור מסכים להיות פרשן או מומחה לתחום מסוים, מס הכנסה בודק האם הוא מצהיר על הכנסותיו הנוספות או שהוא מקבל פרסום שהוא שווה כסף שלא הוצהר עליו.
מודעות ופרסומים באתרי אינטרנט ובעיתונים: החוקרים סורקים מודעות ופרסומים הנוגעים לאנשים מוכרים, עבריינים ואזרחים מן השורה כדי לחשוף את היקף ההעלמות המס שביצעו והאם הם תואמים להצהרות המס שמסרו.
פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר: איש עסקים שפרסם תמונה שלו עונד שעוני יוקרה בשווי עשרות אלפי שקלים שהביא לישראל מצא את עצמו במשרדי החקירות של מס הכנסה כדי לתת הסברים. והוא לא היחיד שנפל בפח. אנשי עסקים אחרים שפרסמו מוצרים יוקרתיים, או התגאו במכוניות היוקרה שרכשו והעלו תמונת לרשתות החברתיות נחקרו ושילמו מס. דוגמניות שהעלו מוצרים שבהם השתמשו בתמורה לכסף שקיבלו מחברות צפויות להיחקר בקרוב.
השקות של מוצרי יוקרה: מס הכנסה החל להחדיר עובדים סמויים להשקות שאליהם מוזמנים דוגמניות וסלבריטאים כדי לבחון את רמת ההכנסות שלהם מאותם אירועים שעליהם לא דיווחו כמקובל על פי החוק.
מלשינון: מלשינון מס הכנסה הביא לעלייה של אלפי אחוזים בכמות האנשים שהתקשרו כדי לדווח על יריביהם העסקיים או שכניהם שהעלימו מס מעסקיהם. המלשינון העלה את רף ההכנסות לרשות המיסים.
מדורי רכילות, כלכלה וספורט: גם למדורים הללו מגיעים אנשי מס הכנסה כדי לדלות מידע עסיסי על הכנסות וכספים שמגלגלים שחקני כדורגל ודוגמניות, או לחלופין אנשי עסקים שהצהירו על פשיטות רגל ומתברר שהם רכשו חברות או טסו ליעדים אקזוטיים בחו"ל שנחשבים ליוקרתיים.
ניהול תקין של ספרים: מעת לעת פקיד השומה נערכות בדיקות פתע בעסקים ובחברות כדי לבדוק ניהול תקין של ספרי המס. כשפקידי המס מגלים שיש חשד להעלמות מס הם עלולים לערוך כמה פשיטות בשנה.
שיתוף פעולה מודיעיני עם המשטרה, פרוטוקולים של בתי משפט: רשות המיסים הקימה את יחידת יהלום שמטרתה להילחם בהון שעבריינים מלבינים ובהעלמות מס של ארגוני פשיעה שנעזרים ב"קופים" לנהל בתי קזינו ומכוני ליווי. השת"פ בין רשות המיסים למשטרה כבר הביא לחילוט רכוש וחשבונות בנק של עבריינים במיליארדי שקלים. קיים מעקב אחר קופים שחוייבו לשלם מיליוני שקלים מהכנסות של בתי הימורים למרות שחלקם הצהיר על פשיטת רגל.
תביעות אזרחיות: חברות או גופים שמנהלות תביעות אזרחיות בעקבות סכסוכים עסקיים שפרצו ביניהם נאלצו לא פעם לחשוף את הכנסותיהם שלעיתים לא דווחו במלואם לרשות המיסים.
הרחבת עסק או פתיחת סניפים נוספים: הם סיבה טובה ביותר לאנשי רשות המיסים לעקוב אחר אותם אנשי עסקים ואחר ההכנסות שלהם והאם הם דיווחו עליהם או העלימו מס.
חקירות סמויות: רשות המיסים נעזרת לא פעם בהחדרת עובדים סמויים לחצרות רבנים, או למכולות שכונתיות ופיצוציות כדי לבחון את רמת ההכנסות והאם הם מדפיסים קבלות על כל מוצר שרוכשים.