למונח "מועדון ה־27" יש משמעות טרגית – הוא כורך שורה של אמנים שהלכו לעולמם בגיל 27 בלבד, אבל הותירו חותם היסטורי. ג'ניס ג'ופלין, ג'ימי הנדריקס, ג'ים מוריסון, קורט קוביין ואיימי וויינהאוס הם כמה מהשמות הבולטים ברשימה.
כעת נראה שאפשר לטבוע את המונח "מועדון ה־37" – אבל מהכיוון החיובי של הקיום האנושי. נכללים בו שורה מתארכת של ענקי ספורט שממשיכים להצליח בגיל מבוגר, ומוכיחים שהם בשיאם גם בגיל 37. השנה כיכבו במועדון הזה שלושה ספורטאים – הטניסאים רוג'ר פדרר וסרינה וויליאמס, שנחשבים הטובים בהיסטוריה של הענף, ורשמו שנה מוצלחת במיוחד. חבר נוסף במועדון הוא שחקן הכדורגל זלאטן איברהימוביץ', שהציג עונת שיא עתירת שערים מרהיבים במדי לוס אנג'לס גלקסי, והוא אחד משלושת השחקנים הפעילים היחידים שכבשו יותר מ־500 שערים בקריירה. השלושה יציינו בחודשיים הקרובים את יום ההולדת ה־38 זה אחר זה: פדרר באוגוסט, וויליאמס בספטמבר, איברהימוביץ' באוקטובר.
עוד שני ענקי ספורט צעירים יותר עשויים להיכנס בקרוב למועדון: כוכב הכדורסל לברון ג'יימס, שיציין 35 שנה בדצמבר, וכוכב הכדורגל כריסטיאנו רונאלדו, שיחגוג 35 חודשיים אחריו. גם בגילם ג'יימס ורונאלדו נחשבים לטובים בעולם, הם מובילים את הקבוצות שלהם להישגים ספורטיביים, מפגינים כושר גופני יוצא מן הכלל, וידועים בשמירה קפדנית על גופם ובריאותם. התכונה האחרונה תוכל להכניס אותם למועדון ה־37 כשהם עדיין בצמרת העולמית.
ג'יימס ורונאלדו יוכלו לקחת דוגמה משני ענקי ספורט מבוגרים, ועדיין נמצאים בכושר פנטסטי – הגולפאי טייגר וודס בן ה־43, שהשלים השנה את אחד הקאמבקים הגדולים בהיסטוריה עם זכייה בטורניר המאסטרס היוקרתי; וכוכב הפוטבול טום בריידי בן ה־41, שהוביל השנה את הניו אינגלנד פטריוטס לזכייה בסופרבול – השישי שלו בקריירה.
כל השמות שהוזכרו כאן הם של ספורטאים בקנה מידה היסטורי, שגם אם היו פורשים בגיל 27 היו נכנסים להיכל התהילה של הספורט. שלושה גורמים עיקריים דוחפים אותם להישאר בצמרת העולמית: האחד הוא תשוקה אדירה למשחק, שמעניקה מוטיבציה להמשיך להצטיין ולזכות בתארים כפקטור מרכזי; השני הוא השיפור העקבי במכשור ואמצעי טיפול של רפואת הספורט, שמאפשרת להם לשמור על גופם טוב יותר ולהשתקם מפציעות מהר יותר; והשלישי הוא אינטרס כלכלי כבד משקל: הארכת הקריירה שווה לכל אחד מהם עשרות מיליוני דולרים מדי שנה – הן מהכנסות ישירות מספורט והן מחוזי פרסום.
בין יוני 2017 ליוני 2018 הרוויח פדרר 77.2 מיליון דולר, לפי "פורבס". 65 מיליון דולר הגיעו מחסויות וחוזי פרסום, ובראשם יצרנית סכיני הגילוח ג'ילט, יצרנית הרכב מרצדס־בנץ, רשת האופנה יוניקלו וענקית הפסטה האיטלקית ברילה. בשנה לאחר מכן, שהסתיימה ביוני 2019, הוא שבר שיא עם הכנסות של 86 מיליון דולר מגופים מסחריים – הגבוהות ביותר בספורט העולמי, ובפער גדול מהבאים אחריו ברשימה. סכום זה גבוה פי 12 מההכנסות הישירות שלו מטורנירים, שהסתכמו ב־7.4 מיליון דולר בתקופה הזאת. אם פדרר היה תולה את המחבט, סביר שהיה מאבד סכומי כסף אדירים – גם מאחר שחלק מהחברות היו מעדיפות לחתום על חוזים עם ספורטאים פעילים, וגם כי השווי שלו בשוק הפרסום היה נמוך יותר עבור החברות שהוא כן היה מפרסם. הונו האישי של פדרר נאמד ב־450 מיליון דולר.
גם לברון ורונאלדו הם בעלי הון אישי של 450 מיליון דולר כל אחד. ב-12 החודשים עד יוני הכניס ג'יימס סכום של 89 מיליון דולר, מהם 53 מיליון דולר בחוזי פרסום. רונאלדו האפיל עליו עם הכנסות של 109 מיליון דולר בתקופה המקבילה, מתוכם 44 מיליון דולר בחוזי הפרסום. והיות שהם צעירים מפדרר, אצל שניהם היד, או הרגל, עוד נטויה. לגבי שני הקשישים במועדון: טייגר וודס הכניס בשנה האחרונה 63.9 מיליון דולר, שסייעו לו להגיע להון אישי כולל של 800 מיליון דולר - הכי הרבה ברשימה. ואילו טום בריידי הכניס לחשבונו 27 מיליון דולר, ובסך הכול מוערך בהון אישי של 160 מיליון דולר - הכי מעט ברשימה. מעט מעליו זלאטן איברהימוביץ', שהונו מוערך ב-190 מיליון דולר, מתוכם 32 מיליון דולר בשנה האחרונה.
האישה היחידה במועדון ה־37, סרינה וויליאמס, הכניסה ב־2018 סכום כולל של 29.4 מיליון דולר – מתוכם 25 מיליון דולר מחוזים מסחריים, ובראשם נייקי, אינטל, יצרנית הרכב לינקולן וענקית הבנקאות ג'יי.פי מורגן צ'ייס. הכנסות העתק שלה מפרסום הכניסו אותה לרשימת 100 האתלטים המרוויחים בעולם, במקום ה־63. כל השאר בדירוג, יש לציין, הם גברים. הונה האישי נאמד ב־225 מיליון דולר.
וויליאמס ופדרר הפסידו השנה בגמר הטורניר היוקרתי ביותר בטניס – טורניר ווימבלדון. בתום משחק גמר בלתי נשכח מול המדורג מספר 1 בעולם, נובאק ג'וקוביץ', ביטא פדרר היטב את התחושה של ספורטאי־על בגילו. "אני מקווה שאני נותן לאחרים הזדמנות להאמין שבגיל 37 זה עדיין לא נגמר… נתתי הכל, אני מרגיש טוב, אני עדיין עומד, כך שאני מרגיש שזה מעודד את שאר בני ה־37".
מי שההישגים של חברי מועדון ה־37 אינם מעוררים בו רושם מיוחד, יכול לספוג השראה מהשחיינית האמריקאית דיאנה ניאד. ב־2014 היא נהפכה לאדם הראשון בהיסטוריה ששוחה מרחק של 177 ק"מ בין הוואנה בירת קובה לחופי פלורידה. היא עשתה זאת ללא סנפירים וללא ציוד הגנה נגד כרישים. והיא היתה בת 64. ומול זה, נראה שכל הישג ספורטיבי אחר מתגמד.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות: