שאלות בנוגע לאושר האנושי העסיקו פילוסופים עוד מימי יוון העתיקה, אך נראה שכיום העניין באושר גדול מאי פעם, כששאלה אחת ניצבת במוקד - כיצד נוכל להיות מאושרים יותר? בשאלה זו עוסק אריק שרמן, ד"ר לכלכלה וחוקר בתחום כלכלת האושר במרכז האקדמי רופין, תחום חדש יחסית בכלכלה.
"במחקר הכלכלי הקלאסי, מתמקדים בתועלת ולא באושר. נקודת המוצא היא שכסף שקול לתועלת, ושיפור ברמת החיים, כלומר הכנסה גבוהה יותר, נתפס כשיפור באיכות החיים. עוד כסטודנט לתואר ראשון, ההתמקדות בגובה ההכנסה בלבד לא נראתה לי נכונה; שאלתי, למשל, מה לגבי תחושת המשמעות בעבודה, והקשרים החברתיים שנוצרים בה", אומר ד"ר שרמן. למחקר בנושא כלכלת אושר נחשף במהלך לימודי הדוקטורט, ובהמשך החל ללמד קורס בנושא ("למיטב ידיעתי, באותה תקופה, לפני כעשור, היה מדובר בקורס היחיד בישראל בנושא כלכלת אושר").
כלכלת אושר היא תחום מחקר המבקש לבדוק את איכות החיים בחברה, בעזרת כלים מתחומי הכלכלה והפסיכולוגיה. "אושר מורכב משני נדבכים: האחד הוא הדוניזם, כלומר הגברת רגשות חיוביים, כמו שמחה והנאה, והפחתת רגשות שליליים, כמו עצב וחרדה; והשני הוא משמעות והגשמה עצמית. מחקר כלכלת האושר מכיר בחשיבותו של כסף, אך מכיר גם בכך שיש דברים אחרים, חשובים לא פחות. בתוך כך, המחקר מראה שאין בהכרח התאמה בין רמת החיים של אדם, לבין איכות חייו. האחרון, הוא שמשפיע על האושר", מסביר ד"ר שרמן.
עד כמה רמת האושר שלנו בכלל נתונה להשפעתנו, ועד כמה היא תלויה בדברים חיצוניים לנו, כמו גנטיקה?
"מדובר בשאלה שעוררה דיון רב. לגנטיקה אמנם יש משקל לא מבוטל, אך לבחירותיו של אדם יש השפעה משמעותית לא פחות. כיום, מקובל להניח שלגנטיקה יש השפעה של כ-50%. כלומר, לאנשים שנולדו עם נטייה לחייך ולשמוח, יש הסתברות גבוהה יותר להיות מאושרים, בהשוואה לאנשים שנולדו עם נטיות דיכאוניות, למשל, אך כולם יכולים להפוך למאושרים יותר".
יש נוסחה לאושר
אם חשבתם שלא קיימת "נוסחה לאושר" - מחקר כלכלת האושר צפוי להפתיע אתכם. לדברי ד"ר שרמן, קיימים מספר משתנים המשפיעים על האושר האנושי. בראשם, נמצאים קשרים חברתיים - עם המשפחה, החברים והקהילה. לאחר מכן, נמצאים עבודה ("עבודה מספקת הרבה מעבר למשכורת, העבודה היא מסגרת שנותנת לנו סיבה לקום בבוקר"), בריאות ("לאופן שבו אנשים תופסים את מצבם, יש השפעה גדולה הרבה יותר מאשר המצב הבריאותי האובייקטיבי"), חופש אישי ("למשל, החופש לבטא נטייה המינית או עמדה פוליטית"), פילוסופיית חיים וערכים ("לדוגמה, לערכים מטריאליסטיים כמו שאיפה לפרסום, יש השפעה שלילית על האושר). לצד אלה, גם המצב הפיננסי מהווה פקטור חשוב לא פחות לאושר.
כלומר, למרות כל המשתנים האלה, מצב כלכלי טוב הוא הכרחי לאושר?
"אפשר לומר שכן - אנשים ללא הכנסה מספקת הם אומללים. אולם, יש לזכור שרמת הכנסה מהווה משתנה אחד מני רבים. לקשרים חברתיים, לפילוסופיית חיים ולערכים, לדוגמה, יש השפעה גדולה לעין ערוך על האושר שלנו. לראיה, האוכלוסייה החרדית, שנחשבת לענייה יחסית, מדווחת פעם אחר פעם על רמת אושר גבוהה בהשוואה לחברה הכללית".
עדיין, העלאת שכר עשויה להיתרגם לעלייה באושר?
"זה תלוי. עד לרמת הכנסה מסוימת, יש מתאם חיובי בין הכנסה לאושר, כך שהכנסה גבוהה יותר שווה ליותר אושר. אולם, מעבר להכנסה של כ-25 אלף בחודש לאדם, העלייה בהכנסה אינה רלוונטית ואינה מביאה לעלייה באושר. מעבר לכך, למרות היותה של רמת ההכנסה משתנה חשוב, יש להביא בחשבון את העובדה שאנו מסתגלים מהר מאוד לשינויים בגובה ההכנסה ולנוחות שבאה עמם. לכן, ההשפעה של עצם הגדלת ההכנסה על רמת האושר, אינה בהכרח משמעותית. במחקר מפורסם, עקבו אחר אנשים שהחליפו את מקום עבודתם וקיבלו תוספת של 50% להכנסתם. לכאורה, היינו מצפים שהדבר יביא לעלייה באושר שהם חווים, אולם המציאות הייתה שונה, שכן אותם אנשים נאלצו לבלות חצי שעה נוספת ביום בעמידה בפקקים. כעבור שנה, כמעט כולם הסתגלו לתוספת ההכנסה, אך כלל לא הסתגלו לעמידה בפקקים, אלא סבלו כל יום מחדש - ולכן נפגע האושר שלהם".
איפה צריך להשקיע כדאי להיות מאושר יותר?
"בראש ובראשונה, דעו מה גורם לכם הנאה ונותן לכם תחושה של משמעות - אלה הדברים שכדאי לכם להשקיע בהם כסף, מאמץ וזמן. נניח, לדוגמה, שחסכתם כמה עשרות אלפי שקלים, ואתם מתלבטים אם לרכוש רכב חדש, במקום הרכב שברשותכם. אין ספק שתיהנו מהרכב החדש, אולם ההנאה המשמעותית צפויה לעבור תוך כחודש. לאחר מכן, חוויית הנהיגה ברכב החדש לא תהיה שונה באופן מהותי מזו ברכב הישן.
"במקום להשקיע את החיסכון ברכב חדש, כדאי להשקיע אותו בחוויות חדשות, יחד עם המשפחה והחברים. לא מדובר בהכרח בטיול גדול, אלא בהשקעות קטנות לאורך זמן - טיולים קצרים, בילוי בהופעות, פיתוח תחביב חדש וכדומה. בזכות מנגנון צבירת הזיכרונות שלנו, הריגוש מהשקעה בחוויות אינו חולף תוך שבועות ספורים, אלא ממשיך 'להטעין' אותנו בכל פעם מחדש, כשאנו נזכרים בחוויה. לצד זאת, כדאי לשמור חלק מהסכום בצד, מפני שגם לחיסכון כשלעצמו יש השפעה חיובית על האושר שלנו, שכן הוא מסב לנו תחושת ביטחון".
הטיפים של ד"ר שרמן להתנהלות פיננסית שתגדיל את האושר שלכם:
זכרו שכסף יכול "לקנות" אושר - אם משקיעים אותו נכון: הבינו אילו דברים מסבים לכם הנאה, ובחרו להשקיע בהם.
רכשו חוויות ולא מוצרים: ההנאה ממוצר חדש תחלוף כעבור תקופה קצרה, אך ההנאה מחוויה תמשיך "להטעין" אתכם לאורך זמן. צאו לטיולים קצרים, בלו בהופעות ונסו לפתח תחביבים חדשים.
מצאו את האיזון בין עבודה ופנאי: מדובר במשימה מורכבת, אך משתלמת מבחינת היכולת לחוות הנאה ומשמעות.
קנו לאחרים: מחקרים מראים שעזרה לאחרים תורמת באופן מובהק לאושר שלנו.
חסכו חלק מהכסף שלכם: חיסכון מסב לנו תחושת ביטחון ולכן הוא בעל השפעה חיובית על האושר שלנו.