לכל אחד יש ימים קשים. ימים שהוא מתעורר בבוקר ופשוט לא בא לו לצאת מהמיטה, כשפשוט אין אנרגיה או מוטיבציה להתחיל את היום. במיוחד בתקופת הקורונה, כשסדר היום מתערער ואנחנו פועלים בתנאי חוסר ודאות, הנה 10 דרכים לשמור על מוטיבציה ופשוט לקום ולפעול:

רישמו את היעדים שלכם

רבות נכתב על החשיבות של הגדרת יעדים. היעדים שלנו אלה הם הדברים שאנחנו רוצים להשיג ולהגשים. אלה הם דברים שמרגשים אותנו ומדליקים לנו את הניצוץ בעיניים שרק בא לנו לקום ולעשות. לכל יעד שכזה חשוב שנגדיר למה אנחנו רוצים להשיג אותו. אולי זה כדי שנוכל להגשים איזה חלום ילדות, אולי זה משהו שהבטחנו לילדים שלנו שנעשה איתם, ואולי זה משהו גדול כמו יכולת כלכלית שמפאשרת לנו לטייל מסביב לעולם שנתיים. אבל זה צריך להיות משהו שידליק לנו את הלהבה בבטן.

עצם זה שנכתוב את היעדים שלנו, בצורה ברורה ומפורטת, יזכיר לנו למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים במהלך היום. למה אנחנו קמים בבוקר, בשביל מה אנחנו עובדים קשה.

הדרך הטובה יותר היא לרשום את היעדים פעמיים ביום – בבוקר ובערב.
בבוקר – כדי למקד אותנו להמשך היום, כדי "לבעוט" אותנו מהמיטה עם אנרגיות לפעולה.
בערב – כדי להזכיר לנו למה עבדנו קשה במהלך היום, וכדי למקד אותנו לעבודה שאליה אנחנו נקום מחר בבוקר.

תרחיקו מעצמכם אנשים שליליים

אנשים שליליים הם אנשים שכל מה שיש להם להגיד הוא שלילי. זה יכול להיות ה"חבר" הזה שכל הזמן יורד עליהם על כל דבר שאתם עושים, זו יכולה להיות השכנה שבכל פעם שרואה אתכם זורקת לכם משפט על השיער שלכם או על הדרך שהילדים שלכם נראים. אלה הם אנשים שמפזרים רעל לסביבתם. ואין אחד שרוצה רעל שילווה אותו במהלך היום שלו.

אם תרחיקו מעצמכם את האנשים האלה, אתם פשוט תורידו את מפלס ה"רעל" שנכנס לכם לראש, שמוביל אתכם בפעולות שלכם, ושפוגע לכם בבריאות.

 תדאגו שהיומן שלכם יהיה מלא

יומן מלא יעזור לכם בהרבה כיוונים. ראשית, הוא יזכיר לכם שאתם בפעולה. שאתם כל הזמן בעשייה, ואז תראו שאתם מתקדמים ומבצעים דברים. יומן מלא ימנע מכם את אותן נפילות מתח שאתם בעשייה גבוהה ופתאום "מחפשים" את עצמכם לפני הדבר הבא. על ידי כך שתשמרו את היומן שלכם מלא, אתם תשמרו על האנרגיה גבוהה בעשייה, בפעילות, ובהתקדמות.

אגב, חשוב לשריין לכם ביומן (כן, גם את זה לרשום ביומן) זמן להפסקות – בין אם זה הפסקות אוכל, קפה, סיגריה או סתם עצירה למנוחה.

אני אישית ממליץ גם לנעול זמן ביומן לתכנון עצמי – זמן לחשוב מה הלאה, לארגן את המחשבות.

אישה מתמתחת, אימון (צילום:  Dragana Gordic, shutterstock)
צילום: Dragana Gordic, shutterstock

להתאמן כל יום

לא סתם אנשים שמתאמנים באופן קבוע בדרך כלל רגועים ומאושרים יותר. כל המחקרים בנושא מראים שפעילות גופנית ממריצה את הדם, הגוף והאנרגיה. השתדלו בכל יום לשלב פעילות גופנית, בעיקר בשעות הבוקר, וכתבו זאת ביומן שלכם. זה יכול להתחיל מדברים קטנים כמו לעלות או לרדת במדרגות, כמו הליכה ברגל לפגישות או אימונים מסודרים. העיקר להמריץ את הגוף.

 הקשיבו למוזיקה

מוזיקה מפרישה לנו למוח דופמין, חומר כימי נוסף שעוזר לגוף לפעול באנרגיות גבוהות. לדופמין חלק במנגנון העונג והמוטיבציה שלנו, בדומה לספורט.

מוזיקה מפעילה גם את כפיס המוח, חלק במוח אשר מחבר בין האונות ואת הקליפה המוטורית שאחראית על תנועות הגוף. לכן הרבה פעמים תמצאו את עצמכם רוקדים מבלי להרגיש, בזמן הקשבה למוזיקה קצבית. חוקרים מצאו כי רמת החרדה של אנשים אחרי שהקשיבו למוזיקה אהובה עליהם נמוכה משמעותית מאלה שלא הקשיבו.

בקיצור – גם המוזיקה טובה לבריאות

 אף פעם אל תשוו

אל תשוו את עצמכם לאף אחד, בשום דבר או בשום מקרה. השוואה זה דבר משחית ובעייתי כי לכל אחד יש את החלומות שלו, הרצונות שלו וכמובן גם את הדאגות שלו והפחדים שלו.

חלום של אחד הוא סיוט של אחר. אני לדוגמא אוהב לעמוד על במות ולהרצות, לדעתי הרצתי בחיי עד כה בפני למעלה מ 150,000 איש באון ליין ובאוף ליין, ויש לי חבר שאם הוא צריך לעמוד להעביר מצגת לחמישה אנשים בלבד הוא קופא.

השוואה תוציא אתכם ממיקוד, כי אם אתם לוקחים על עצמכם דברים שאחרים רוצים – אתם בעצם עושים דרך של מישהו אחר, וזה אומר שתאבדו מהר מאוד את הדבר שלכם.

ותזכרו תמיד – תהיו אתם, כי כל השאר תפוסים.

 

זה מה שאתם באמת חייבים לעשות השנה בחג (אילוסטרציה: shutterstock, Nadezda Barkova)
אישה צעירה כותבת | אילוסטרציה: shutterstock, Nadezda Barkova

תסכמו את היום שלכם. כל יום

הקדישו לעצמכם עשר דקות בסוף כל יום, ממש בסוף היום, לרשום את הדברים שעשיתם במהלך היום, ההצלחות שלכם, הכשלונות שלכם. מה עבד ומה לא עבד.

קודם כל, זה יאפשר לכם לנתח את הפעולות שלכם ולהשתפר בכל יום, אבל אפילו יותר חשוב – זה יראה לכם שעשיתם משהו. שהתקדמתם.

הדבר החשוב ביותר הוא לראות שהתקדמנו קצת בכל יום, ולחגוג את ההצלחות הקטנות. ברוב המקרים אנשים יזכרו את הכשלונות שלהם אבל לא את ההצלחות שהיו להם בדרך.

רישום הדברים, בדגש על הדברים שכן הצלחנו לעשות, יראה לנו שהתקדמנו עוד קצת ויכניס לנו אנרגיה חדשה, ואז נוכל ללכת לישון באנרגיה אחרת, חיובית, הרבה יותר משינה מתוך התשה.

תסתכלו על חצי הכוס המלאה, ולא הריקה

לכל פעולה יש שני צדדים. החיובי והשלילי. יש אנשים שתמיד רואים את השלילי – מה לא עבד, מה חסר, מה בעייתי, מה לא עשינו. לעומת זאת, האנשים המצליחים ביותר בעולם הם "אנשי הכוס המלאה". הם מוצאים את החיובי בכל מצב. הם מחפשים את החיובי בכל דבר שעושים.

ברגע שתתחילו להתרגל להסתכל על החיובי בדברים, תראו שפתאום הכל נהיה טוב, הכל נהיה חיובי. גם אם משהו לא יצא מושלם – תחשבו מה כן הצליח שם, מה כן עבד. הגישה שלכם לחיים פתאום תשתנה ותראו הרבה פחות את הדברים הרעים שקורים סביבכם, ויותר את החיוביים.

 תעשו כל יום משהו קטן שאתם שונאים

קוראים לזה "צפרדע יומית" על סמך המשפט של מארק טווין: "תאכל צפרדע חיה דבר ראשון בבוקר, ושום דבר גרוע יותר לא יקרה לך בשאר היום".

זה נשמע מוזר, אבל אם תתחילו את היום עם משהו קטן שאתם שונאים, כל היום ייראה לכם אחרת.

זה יכול להיות איזו שיחת טלפון ללקוח שאתם לא אוהבים, אולי לעשות איזו משימה שלא בא לכם עליה כמו להוריד את הזבל וכדומה. תרגישו תחושת ניצחון קטנה בתחילת היום, שתשפיע על כל מה שתעשו לאחר מכן.

 

מה הקשר בין המראה לאושר? (אילוסטרציה: By Ann Haritonenko, shutterstock)
צעירה מחייכת למצלמה | אילוסטרציה: By Ann Haritonenko, shutterstock

תחייכו. פשוט תהיו נחמדים לסביבה

לחיוך יש משמעות ענקית. הן לעצמנו והן לסביבה. אנשים מחייכים נתפסים כהרבה יותר נעימים ואנשים רוצים להיות בסביבתם. ככל שתהיו יותר נחמדים לסביבה, אנשים ירצו להיות נחמדים אליכם ולעזור לכם, כי י לא רוצה להיות ליד אנשים מאושרים?

תתחילו כל בוקר בלברך את האנשים מסביבכם ב"בוקר טוב", תגידו שלום לשכן הזה שאתם פוגשים כל בוקר ורק מהנהנים מרחוק, תשאלו את השומר בקניון מה שלומו וכך הלאה.

כשאנחנו מחייכים, משתחרר בגוף הורמון הסרטונין. לסרטונין יש חשיבות עצומה כי יש לו השפעה מכריעה בכל הקשור להתנהגות של האדם. הוא מסייע בהתמודדות עם לחצים ומפחית תוקפנות ואימפולסיביות. הבריאות שלכם תשתפר, פשוט כי הגוף ירגיש נינוח יותר, וזה ימלא לכם אנרגיות לכל היום.

 נועם שפלטר הוא שותף מייסד בבי-ריץ' מיינדסט, נציגי גרנט קרדון בישראל.