ב- 1 בינואר 2022, הממשלה עשתה סוף סוף את הצעד המתבקש והעבירה את האחראיות על הגיל הרך ממשרד הכלכלה למשרד החינוך. המהלך נועד כדי לאפשר למערכת החינוך ליצור רצף חינוכי ומערכתי מגיל לידה ועד גיל 18.
במסגרת הרפורמה החדשה, אשר חלה על מסגרות לחינוך וטיפול בפעוטות מגיל לידה ועד גיל 3, שיש בהם 7 פעוטות או יותר, יידרשו המסגרות בתחילה להגיש בקשה לרישיון הפעלה ולעמוד בדרישות החוק והתקנות על מנת לקבלו.
חוק הפיקוח והתקנות מכוחו כוללים בעיקר תקנים לגבי אופן הפעלת המעון - תנאי ביטחון ובטיחות, תקינת כוח אדם, מרחב הולם ועוד. תקנות אלה נכנסו לתוקף החל בספטמבר האחרון ויחולו באופן מדורג על פני 5 שנים.
איך נראה החינוך לגיל הרך כיום בישראל
בישראל היו ב־2020, לפי נתוני למ"ס, 550 אלף פעוטות בגילאי 3-0. בכל שנתון ישנם כ־183 אלף ילדים. במעונות המפוקחים על ידי המדינה והמסובסדים רשומים 143 אלף ילדים בלבד, שהם 26%. כלומר, רק אחד מ־4 פעוטות נמצא במעון מפוקח. עוד 191 אלף ילדים, שהם 35%, נמצאים במעונות ומשפחתונים פרטיים.
המשמעות היא ש־334 אלף פעוטות, 61% בלבד, נמצאים במסגרות ו־39% לא. מתוך ה־39% סביר להניח שכשליש הם ילדים בגילאי עד חצי שנה שנמצאים בבית בגלל חופשת הלידה.
בישראל מסגרת מפוקחת תעלה לתינוקות (מי שגילם היה עד 15 חודשים ב-1 בספטמבר של שנת הלימודים אליה נרשמו ) 2,718 שקלים, ולילדים (גילם היה בין 15 חודשים ויום ל-33 חודשים) 2,088 שקלים.
מסגרת פרטית נמחירים שונים לגמרי. במרכז המדינה המחירים נעים בין 2700 שקלים ל – 4200 שקלים כשבתל אביב העלות היא הכי יקרה ויכולה להגיע גם ל- 5,500 שקלים. בפריפריות המחירים נעים בין 2000 שקלים ל -2800 שקלים.
בנוגע ליחס בין כמות המטפלות על כל ילד, פעוט עד גיל 15 חודשים: מ-1:6 כיום, ל-1:5 החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג).פעוט עד גיל 24 חודשים: מ-1:9 כיום, ל-1:8 החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג), ופעוט מגיל 24 חודשים עד 36 חודשים: מ-1:11 כיום, ל-1:10 החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג).
החל משנה הבאה, מטפלות ידרשו לעבור הכשרה. זה מהלך דרמטי, כי לראשונה מוסדר המקצוע של "מחנכת-מטפלת" לגיל הינקות כמקצוע לכל דבר, שיש לרכוש הכשרה עיונית ומעשית על מנת לעסוק בו. תם העידן שאנו, ההורים, מרגישים שכל אחת יכולה להיות מטפלת במעון יום. ללא הכשרה מתאימה, מטפלת לא תוכל לעסוק במקצוע.
במוקד התקנות עומדת החובה שכל המטפלות העובדות במעון היום יוכשרו לטפל בפעוטות בהכשרה אקדמית מפוקחת, במוסד המוכר על ידי המל"ג, הכוללת גם ליווי והדרכה מעשיים בתוך המעונות עצמם. זאת, במימון מלא של משרד החינוך וללא עלות עבור המטפלת או המסגרת החינוכית.
איך נראה החינוך לגיל הרך כיום באירופה?
בגרמניה, תשלום פעוטון (גילאי 0-3) יחושב לפי גובה המשכורת של ההורים ויהיה מקסימום 300 יורו (990 שקלים) כולל ארוחות", מספרת מירב זק פלג, בעלת הצימר" הבית האדום" ועובדת עם משפחות פליטים, בגרמניה. יחס מטפלת – לילדים עד גיל שלוש עומד על 3 מטפלות על מקסימום 15 ילדים: 2 גננות וסייעת סוציאלית (כולם בעלי לימודים). הגן פתוח חמישה ימים בשבוע משני ועד שישי כולל, שעות פתיחה גמישות לפי שעת פתיחה בבוקר.איש לא יכול להכנס למוסד חינוכי לימודי ללא הכשרה או תעודה".
"באנגליה כל גני הילדים נמצאים תחת פיקוח", מספרת אסיה סוניסקן מאנגליה. עלות הגן לחודש עומדת על2,000-1,300 פאונד ( 7,860- 5,110 ) שקלים. המסגרת מאד גמישה, רוב הגנים הם מ8 עד 6 בערב, אפשר להכניס 5 ימים בשבוע ואפשר גם רק כמה ימים או כמה חצאי ימים, אז העלות תלויה בזה. עד גיל 3 לא מקבלים עזרה מהממשלה, רק הטבת מס".
"יחס מטפלת – ילדים עומד על מטפלת על כל 3 ילדים – כמעט כמו מטפלת. עד גיל 3 אין עזרה מהממשלה, רק הטבת מס(עד גיל שנתיים ניתן לקבל עד 2000 פאונד בשנה כל עוד שני ההורים עובדים). מגיל 3 מקבלים עזרה מהממשלה לשלם על גן או מטפלת בפיקוח - 30 שעות בשבוע", היא מספרת. "על מנת שמטפלת תתקדם בתחום כן צריך הכשרה, קורסים ברמות שונות".
"בספרד מחלקים לגילאים 0-3, 3-12. מגיל 3 הילדים נמצאים בגן שהוא בתוך בית הספר", מספרת לילך דומינגז, בעלת ׳דומינגז תקשורת׳ ויזמית חופשות ריצה RUN THR VIEW מספרד. "מסגרת מפוקחת: 450- 150 אירו בחודש ( 1,490- 500 ) שקלים. מסגרת פרטית תעלה: 600-700 ( 2,300- 1,990 ) שקלים".
יחס מטפלות- תינוקות בספרד עומד על מטפלת אחת לכל 8 ילדים. במסגרת ציבורית גננת חייבת שיהיה לה תואר רלוונטי. בפרטי אין הקפדה.
מה אנחנו כהורים צריכים לדרוש מהגן או המעון מעתה והלאה?
"ראשית, על הנהלת המעון להביא לידיעת ההורים בכתב על קיומו של רישיון הפעלה, זהותו של צוות המעון, המדריך חינוכי ודרכי יצירת קשר. החל מאחד בספטמבר הקרוב, חשוב לדרוש שבכל קבוצה במעון יום בה שוהים שבעה פעוטות או יותר מגיל לידה ועד 15 חודשים, יהיו שני מחנכים-מטפלים לפחות. התקנות קובעות כי מעל גיל 15 חודשים ועד לגיל שנתיים יחס פעוטות למחנך יהיה 1:9 ולפעוטות מעל גיל שנתיים 1:11.
שנית, אנחנו ההורים יכולים לוודא ולדרוש, כפי שנקבע בסעיף 10א לתקנות, כי במהלך כל שנת הלימודים יכלול צוות המעון מדריך חינוכי שיעבירו הדרכה חינוכית בהיקף של 4 שעות לחודש. ההדרכה החינוכית תכלול תצפיות בצוות המעון, פגישות אישיות עם המחנכות-מטפלות ועם הנהלת המעון, וכן פגישות קבוצתיות.
בתחילת כל שנת לימודים, נדרשים מפעילי המעונות להחליט על תכנית התפתחותית חינוכית המותאמת לגיל הפעוטות וכן על סדר יום מתוכנן לכל קבוצה, בהתאם לתכנית ולסדר יום שיפרסם משרד החינוך כהמלצה.
מעבר למה שאנו ההורים רגילים לקבל – לוח חופשות, תפריט אוכל שבועי וכיו"ב, ניתן לדרוש מבעל המעון לראות גם את עיקרי התוכנית ההתפתחותית החינוכית; לדעת מהו היחס בין מספר המטפלות למספר הפעוטות בפועל לפי קבוצה ולפי שכבת גיל, ולוודא שמי שעובדת במעון כמחנכת–מטפלת עברה או עוברת הכשרה בתוך שנה מיום תחילת עבודתה. ההורים אף יכולים להקים נציגות מטעמם אשר תיפגש באופן קבוע אחת לתקופה עם הנהלת המעון."
לעוד בדיקות של ישראל מול העולם:
>>> איך נראית חופשת לידה בישראל לעומת שאר העולם?
>>> "12 ימי חופש בשנה. זה נראה למישהו הגיוני?"
>>> אתם חייבים להבין שכשתהיו זקנים - לא תצליחו לחיות מהפנסיה
>>> תשלום אפסי, יחס חלומי ומטפלות עם תואר: זה מה שמקבלים תינוקות בעולם
>>> איך נראית תחבורה ציבורית בעולם לעומת ישראל?
>>> בדקנו: כמה מרוויחים מורים בחו"ל לעומת ישראל
>>> היכן הכי זול לקנות מוצרי ניקיון וטואלטיקה?
>>> באיזו רשת מצאנו את סל הקניות הזול ביותר, וכמה אותו סל עולה בעולם?
>>> איפה בישראל הכי זול לקנות קרם הגנה?
>>> באיזו מדינה יותר משתלם לקנות ביגוד ספורט?