בכל שנה זה קורה. החופש הגדול מתקרב לסיומו ותורים של הורים רצוצים וילדים נלהבים עומדים בתורות ענק בחנויות הספרים והצעצועים, בניסיון לאסוף כמה שיותר ציוד לילדים לקראת החזרה ללימודים.

השנה, בגלל המצב המאתגר, נוספו הוצאות כלכליות יקרות כמו מחשבים לצד הדברים הרגילים כמו ספרי לימוד, כלי כתיבה, מחברות וחולצות בית ספר. גם למי שעוד לא יודע בדיוק איך יראה יום הלימודים שלו- מומלץ להצטייד בחוכמה. 

חפצים יכולים לעבור בתורשה (או אפילו משנה לשנה). עוד לפני שאתם פושטים על החנויות השונות (או רוכשים אונליין), זכרו שעם כל ההתלהבות של הילדים והרצון שלכם לספק להם את הטוב והחדש ביותר – ממש לא חייבים לרכוש את כל החפצים.

בתחילה מומלץ לבצע ספירת מלאי של הציוד הקיים, לראות מה מצבו והאם ניתן להעביר חלק ממנו לשימוש בשנה החדשה. עם חולצות בית ספר, תיקים, מחברות, כלי כתיבה וקלמרים יכול מאד להיות שהתשובה לשאלה תהיה חיובית.

זכרו שילדים רבים אינם מצטיינים בשמירה על חפצים, בלשון המעטה, ולכן חבל להשקיע ברכישת חפצים שכבר יש בבית, בטח אם חלק מהשנה הם ילמדו בכלל מחדרם.


תמיד אפשר לרכוש פריטים משומשים. חפצים משומשים יכולים גם להירכש מחוץ לתא המשפחתי. חנויות רבות מוכרות ספרים מיד שנייה, אפילו במצב טוב. יכול להיות שתצטרכו לעבור בין העמודים ולבצע אי אילו מחיקות, אבל היתרון הוא שהעלות של הספרים תהיה זולה בעשרות אחוזים ביחס לספרים חדשים.

בחלק מבתי הספר קיימים פרויקטים של השאלת ספרים, אליהם ניתן להצטרף גם כן על מנת להוזיל את עלויות החזרה ללימודים.

 ערכו רשימת קניות. בהמשך לסעיפים הקודמים, מומלץ לערוך רשימת קניות של הפריטים שגיליתם שחסרים: כלומר כלל החפצים שהילד זקוק להם, מינוס מה שכבר קיים.

כאשר עובדים עם רשימה קל הרבה יותר להיות ממוקדים וגם להימנע מרכישה של חפצים מיותרים, המייקרים בצורה משמעותית את העלות עבור החזרה ללימודים.

בשלב הזה כבר ניתן להעריך במידה מסוימת מהן העלויות הצפויות, אם כי בפועל מומלץ לבצע בירור בין מספר מקומות רלוונטיים וגם לחפש את המבצעים המשתלמים המוצעים.

הכמות כן קובעת. טעות נוספת שמבצעים לא מעט הורים היא רכישה של מוצרים בכמויות גבוהות, אפילו ב"סיטונאות". הרציונל מאחורי ההחלטה הזו די הגיוני, כאשר ההורים יודעים שחלק ניכר מהחפצים האלה יכולים להישמר בבית, ולכן חבל לכתת רגליים אל החנויות בכל פעם שזקוקים לדבר מה.

ועדיין, קחו בחשבון שתמיד אפשר לרכוש עוד מוצרים: חבל לשלם עליהם מראש בבת אחת ולאחסן אותם בארון. בהמשך לכך יש משפחות רבות בהן שהוצאת סכומי כסף גבוהים בבת אחת אינה פשוטה עבורן (במיוחד אחרי חודשי הקיץ שגם כך עמוסים בהוצאות), כך שפיזור הרכישות בין מספר חודשים עשוי להקל על ההתנהלות הכלכלית.

חוזרים ללמוד: שלום כיתה א' ל-160 אלף ילד (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

שימו לב היכן אתם מבצעים את הרכישות. לכאורה, המבצעים של הרשתות הגדולות נראים מפתים, מה גם שרשימת הפריטים שניתן לרכוש בהם רחבה בכל קנה מידה. בפועל, לא תמיד כדאי לגשת דווקא לחנויות הגדולות.

ייתכן מצב בו מחיר הבסיס של המוצרים גבוה יותר, כך שגם לאחר קבלת ה"הנחה" העסקה אינה בהכרח משתלמת. סיכון אחר הוא להתפתות על ידי המבצעים ולרכוש מוצרים מיותרים תוך כדי.

כתוצאה מכל אלה, יש מקרים בהם דווקא רכישת ציוד לבית הספר בחנויות קטנות היא המומלצת – במיוחד כאשר החנויות ממוקמות באזורים הנחשבים לזולים (חנויות שכונתיות עשויות להיות משתלמות יותר מחנויות הנמצאות בלב קניונים הומים) ובמיוחד בתקופה כמו זו- רצוי לתמוך בעסק קטן על פני הרשתות הגדולות.

ריכשו את הציוד בלי הילדים. הליכה עם ילדים לחנויות המציעות ציוד לבית הספר כוללת מספר יתרונות: היא יכולה ללמד את הילד על אחריות, לתרגל יחד איתו שאלות בחשבון (למשל חישוב מחירו של מוצר לאחר הנחה) וגם עשויה להיות מהנה במובן מסוים.

הבעיה היא שכאשר הולכים עם הילדים, קונים בדרך כלל יותר – פשוט כי קשה לנו להגיד "לא" לילד שמצביע בהתלהבות על מוצר כלשהו, שלא בהכרח הוא זקוק לו. רצוי ללכת לקניות לבד, אבל כן לעדכן את הילדים ולברר מה הם רוצים באופן כללי.

אם כן בוחרים לבצע את הקניות יחד איתם, כדאי להגדיר מראש מספר פריטים או סכום כללי אליו שואפים להגיע.

מוצרים ממותגים OUT, עטיפות IN. בחנויות השונות תמצאו שלל מוצרים עליהם מופיעות דמויות הילדים האהובות ביותר. סביר מאד להניח שכל ילד ישמח להצטייד בכאלה מוצרים, אבל השורה התחתונה היא שבפן הפונקציונלי הם לא מציעים ערך מוסף: מחברת של אנה ואלזה מ"לשבור את הקרח" היא עדיין מחברת.

המוצרים הממותגים יקרים בעשרות אחוזים בהשוואה לאלה ה"רגילים", ולכן מומלץ לצמצם את רכישתם עד למינימום – ניתן לרכוש פריטים בודדים כאלה, בעוד היתר יהיו סטנדרטיים יותר. מה שכן ניתן לעשות כדי להפוך את המוצרים למיוחדים הוא לרכוש עטיפות יפות וצבעוניות, שתהיינה זולות משמעותית מהמוצרים הממותגים.

אל תשכחו להפתיע. עם כל הכבוד לצד הפיננסי של החזרה לבית הספר, עבור הילדים מדובר בצעד משמעותי ולא בהכרח פשוט: הם מגיעים פעמים רבות לסביבה קרה, שנראית גם מנוכרת, ומתגעגעים להורים.
כדי להפתיע אותם ולשמח אותם, מומלץ להכין לילדים מדי פעם במהלך החודש הראשון וגם במשך השנה הפתעה כלשהי שהם ייקחו לגן או לבית הספר. לא תאמינו עד כמה הפתעה חינמית ופשוטה לביצוע המחכה לילד עם הכריך, כמו ציור או ברכה קטנה, יכולה לרגש ולשמח אותו.

לא להתפשר על ציוד טכנולוגי זול. במיוחד בכיתות הגבוהות שעתידות ללמוד השנה באונליין, בררו לפני מה בדיוק הצרכים ואז התייעצו עם גורמים מקצועיים איזה ציוד כמו מחשבים, מצלמות, אוזניות ואפילו כסאות לימוד- יענו על הצרכים. מצד אחד לא שווה להתפשר על משהו זול כי זה ציוד שאמור להחזיק למספר שנים. מצד שני לא לרוץ לקנות את המחשב עם המעבד הכי חזק כי פשוט אין בזה צורך.

ע"וד נועם שפלטר מתמחה בתחום החינוך הפיננסי, שותף מייסד BERICH ונציג גרנט קרדון בארץ.