באוקראינה מלחמה, ואחת ההשפעות המיידיות היא על חברות ההייטק הישראליות שמעסיקות שם כ-20 אלף מפתחי תוכנה.
אחת התופעות שכבר החלה לפני יותר משבועיים היא גיוס מפתחים ממדינות שקטות יותר. אחד היעדים החדשים והזולים של החברות הוא נפאל.
לדברי נמרוד ברגר, מנכ"ל וממייסדי חברת Kavadev שמספקת פתרונות מיקור חוץ לחברות הייטק ישראליות, בשבועיים האחרונים חל זינוק של מאות אחוזים בפניות של חברות ישראליות המעוניינות במיקור חוץ למפתחים מנפאל.
"אם בחודש ממוצע היינו מקבלים 10-12 פניות מחברות בישראל, הרי שמתחילת פברואר הקצב גדל ליותר מ-100 פניות. בתחילה לא זיהינו את הסיבות לקפיצה הגדולה, אבל מהר מאוד הבנו מהחברות שהן רוצות לצאת מאוקראינה, שנכנסה למצב מסוכן, וחברות אחרות שחשבו על אוקראינה, וויתרו מראש עליה והתעניינו בנפאל," הוא מספר.
נראה לך שזה בהשפעת המצב באוקראינה?
"בהחלט. אנחנו שומעים את זה מהחברות עצמן, שמחפשות במהירות אלטרנטיבות לפיתוח באוקראינה שעלול להיות מושבת לחלוטין. חברה לא יכולה להישאר ללא מערך פיתוח. אנחנו נערכים עכשיו לגידול מאסיבי הרבה יותר עם פתיחתה הממשית של מלחמה באוקראינה".
"אין להם 8200 כמו בישראל"
נפאל היא לא יעד חדש לגמרי להיי טק הישראלי. חברת "צונאמי", שברגר עמד בראשה בעבר, הקימה כבר לפני עשור מרכז תוכנה ישראלי ראשון בקטמנדו. "אז התוודעתי ליתרונות של הנפאלים, אותם אני משווק בחברה למיקור חוץ שהקמנו לפני ארבע שנים, אני ורועי לדלסקי שהיה סמנכ"ל פיתוח עסקי בצונאמי. כיום יש לנו כבר שלושה מרכזי תוכנה בקטמנדו, שם מועסקים המתכנתים שעובדים עם החברות הישראליות".
כוח האדם המקצועי בנפאל, שבה כ-30 מיליון תושבים, הוא גדול מאוד, השליטה שלהם באנגלית גבוהה וגם האיכות. "אין להם 8,200 כמו בישראל, אבל המתכנתים שם אקדמאים וברמה גבוהה מאוד", טוען ברגר. "בנוסף, הנאמנות שלהם לחברה בה הם מועסקים מאוד גבוהה, כמו גם החיבור עם הלקוחות. בישראל התחלופה של מתכנתים היא תכופה מאוד, ומותירה חברות רבות בתסכול ובבעיה לאחר שהכשירו מפתח שעוזב לאחר שנה לטובת משכורת גבוהה יותר".
Kavadev מנהלת כבר מאות מפתחים עבור עשרות חברות ישראליות, בהן בין השאר, הסטארטאפ אוטומייז, סקי טכנולוגיות שהנפיקו בשבוע שעבר בנאסד״ק ב-500 מיליון דולר, פריון הציבורית ועוד.
זולים הרבה יותר
השורה התחתונה היא כמובן פערי השכר - בישראל, עלות מעביד להעסקת מפתח פול סטאק עם ניסיון של שלוש שנים, היא כ-13 אלף דולר לחודש. בנפאל העלות צונחת ל-3,500 דולר. באוקראינה המחירים כבר מגיעים לכ-6,000 דולר לחודש. בניגוד לעמיתיהם הישראלים, אנשי התוכנה הנפאליים לא דורשים חניה, אופציות ארוחות צהריים מפוארות או הפרשות לפנסיה.
מעסיקים גם ג'וניורים?
"חברה שתחליט להעסיק ג'וניורים מנפאל, עלות המעביד עליהם תסתכם בכ-2,000 דולר לחודש בלבד".
הנתונים האלה לא מפתיעים במדינה ענייה שנאבקת בכאוס שלטוני מתמשך. העימות בין מפלגות השלטון והאופוזיציה במדינה הוביל לחודשים של שיתוק שלטוני. הכלכלה מבוססת התיירות של נפאל נפגעה בעקבות מגיפת הקורונה. כעת ניטש קרב על סיוע של 500 מיליון דולר מארה"ב. גורמים רשמיים במדינה מסרבים לאשר את הסיוע, מחשש שזה יכרסם בריבונות הנפאלית.
מי עוד מחפש עובדי הייטק בנפאל מלבד חברות ישראליות? ולאן נעלמה הודו כיעד מועדף בתחום האוף שור במפתחי תוכנה?
"בנפאל יש נוכחות גדולה של חברות אוסטרליות ואמריקאיות. זו הסיבה שהשכר למתכנתים עלה שם ב-20-30% בשנתיים האחרונות.
"לגבי הודו – היא הייתה האלטרנטיבה המועדפת לפני 20 שנה; היא עדיין מרכז עולמי למתכנתים במיקור חוץ, אבל הרבה פחות על המפה, כי השכר עלה שם משמעותית".