לפני כמה ימים, בחנות למותגי יוקרה במרכז תל אביב, נכנס צעיר בשנות השלושים לחייו עם תיק עור על גבו, והתעניין לגבי חולצות של מותג יוקרתי מאוד. הוא נכנס לתא המדידות, ומדד כמה בגדים. לבסוף החליט הלקוח לרכוש חולצה מכופתרת של ראלף לורן בשווי 500 שקלים ויצא שמח וטוב לב מהחנות. כמה דקות לאחר מכן נכנסה המוכרת לתאי המדידה לאסוף את פריטי הלבוש שהלקוח מדד, ונחרדה לגלות שנעלמו משם חולצות וזוג מכנסי ג'ינס בשווי של 3,500 שקלים. והלקוח? יצא מהחנות לא רק עם החוצה, אלא גם עם תיק עור מלא פריטים גנובים.
"בגלל שאנחנו חנות יוקרתית לא מקובל להתקין זמזם או אמצעי מיגון על הבגדים והנעליים, כדי לא לפגוע באיכות שלהם", הסבירה מנהלת בחנות, "לצערי יש כל מיני גנבים שמנצלים את זה. בעקבות הגניבה הזו החלטנו שתיקים לא נכנסים יותר לתאי המדידות, והתקנו מצלמות וציוד משוכלל שימנע אפשרות לגניבות".
ולדעתך זה מה שיעצור את הגניבות?
"אני לא יודעת. הגנבים תמיד משתכללים אבל הנזק שנגרם לנו מידי שנה עומד על מאות אלפי שקלים. אם היינו חנות קטנה, ייתכן והיינו קורסים כלכלית וסוגרים אותה. אני מכירה חנויות קטנות משלנו שנסגרו בגלל גניבות של בגדי מותגים, שאו שפיטרו עובדות שחשדו בהן ששיתפו פעולה עם הגנבים".
אלא שגנבי המותגים מתבייתים לא רק על חנויות יוקרתיות ובוטיקים אקסקלוסיביים, אלא גם על בתי הכלבו שבשנים האחרונות מתחרים באותם חנויות באמצעות יבוא מקביל של אותם מותגי יוקרה.
"הגנבים גילו את בתי הכלבו ששם השמירה רופפת יותר", טוען קצין ביטחון וותיק העובד בבית כלבו גדול בבאר שבע, "לפעמים אין פה מאבטחים בכניסה וביציאה שבודקים את הלקוחות. זה ממש הפקרות. גן עדן לגנבים. מתוך שני גנבים שנתפסים עשרים מצליחים במשימה".
מה היקף הגנבות?
"אני מעריך במעל שני מיליון שקל בשנה. זה כולל בשמים יקרים מאוד שעולים מעל 1,000 שקל כל אחד, בגדים ונעליים באלפי שקלים. גם כשתופסים אותם המשטרה משחררת אותם ובתי המשפט גוזרים עליהם ענשים מצחיקים שגורמים להם לחזור ולגנוב".
השיטות הישנות עושות קאמבק
על פי הערכות של קציני ביטחון עמם שוחחנו מדובר בנזק על מעל חצי מיליארד שקל בשנה. "כל חולצת טי שירט עולה פה 1,300 שקל, מכנסיים עולים בממוצע כ-2,000 שקל אז כל גניבה בחנות כזו זה נזק של עשרות אלפי שקלים. ביום זה יכול להגיע למאות אלפי שקלים", חשף קצין ביטחון העובד ברשת בגדים יוקרתית בקניון רמת אביב בתל אביב, "גם אצל המתחרים יש גניבות. אם הענישה בישראל הייתה קשה מאוד כולל עונשי מאסר, הטלת קנסות ופיצויים לגנבים כמות הגניבות היתה יורדת משמעותית".
שיטות הגניבה רק משתכללות וכוללות תכנון מקדים, סבלנות ושימוש באביזרים. שיטת הגניבה שסוקרה למשל השבוע, שיטת האלומיניום, עובדת כך: מזמינים שקיות אלומיניום אטומות, שמיועדות לאחסון מוצרים, באתרים בחו"ל, אשר עולות לכל היותר עשרה שקלים. למה דווקא אלומיניום? כי מתברר שהאלומיניום בשקית מנטרל את גלאי הבדיקה ביציאה מהחנויות, והגנבים יכולים גונבים מכל הבא ליד.
"האלומיניום בשקית מונע מהגלאי לזהות את המוצר שנגנב, והוא לא מצפצף או מתריע על הגניבה", טוען איש ביטחון בחנות בגדים גדולה, "זה משבש את פעילות הגלאים. אפשר אפילו להכין שקית כזו בבית ולצאת לשופינג של גניבות. בשקיות האלה גונבים תחתוני יוקרה, חזיות, חגורות, גופיות, נעליים לילדים. זה מטורף".
שיטת דומה אבל מעט פרימיטיבית היא שקית הכסף. לוקחים נייר כסף שנועד לעטיפת כריכים או אוכל לבישול בתנור. מרפדים שקית ניילון קשיחה עם הנייר מכל הכיוונים וזה עובד. הסיכוי לבצע גניבה מבלי להיתפס בשקית כזו הוא גבוה מאוד.
"גם בזה נתקלנו והצלחנו לתפוס כמה לקוחות שהתרשלו ולא הכינו את השקיות כזו שצריך. הם גנבו תחתונים, חזיות ובשמים בעשרות אלפי שקלים", גילה קב"ט מרשת של הלבשה תחתונה יוקרתית. "השקיות האלה משגעות אותנו. זה היה טרנד כזה לפני כ-15 שנה ושוב פעם הוא חזר. אולי בגלל העלייה במחירים, בגלל הקורונה והמצב הכלכלי מחפשים איך לחסוך".
שיטה מתוחכמת אחרת היא שיטת "הסינדרלה": גנבים מקצועיים מזהים נעל ספורט יקרה מאוד שמוצעת למכירה בבית הכלבו. הם מודדים אותה, ובמידה ויש זמזם אלקטרוני על הנעל הם מצליחים תוך שניות להסיר אותו. לאחר שגנבו את הנעל הם מחפשים נעל דומה שנמכרת על ידי אותה רשת באותה וגונבים אותה בנפרד וכך יכולים למכור זוג נעליים.
"במרבית המקרים לא מתקינים זמזמים על הנעליים כי פוגע באיכות הקנייה של הלקוח לנעול אותה. זה מסרבל את העניין וצריך לקרוא למוכרת שתסיר אותו, בקיצור כאב ראש", הסביר איש ביטחון העובד ברשת של חנויות ספורט מוכרות בארץ, "אז הגנבים פשוט פועלים בשיטת סינדרלה. יודעים שקשה מאוד לגנוב זוג, כי המוכרות עוקבות כל הזמן, אז גונבים נעל בסניף אחד ואת השנייה בסניף השני".
ויש את שיטת המכנסיים הכפולים: הגנבים נכנסים לחנויות בגדים, בהן אין גלאים, ומודדים מכנסיים בתאי המדידה. לאחר מכן הם לובשים את המכנס הישן על החדש כלומר הולכים עם שני זוגות מכנסיים כדי לא להיתפס. זאת שיטה שהצליחה מאוד בשנות השמונים וחזרה לפעילות מבצעית של הגנבים בחודשים האחרונים.
מגיעים ב"חמולות" ומסתערים על החנות
גם רשתות הפארם סובלות מאוד מגניבות. השיטה בה פועלים הגנבים עובדת כך: קבוצה של חמישה עד עשרה גנבים פושטת בית הכלבו או על חנות המותגים היוקרתית. הם מגיעים לרוב עם תיקים קטנים או שקיות של חנויות שקנו מהם מוצרים זולים. הם מעמיסים סחורה ופשוט יוצאים מהחנות בריצה עם המוצרים שגנבו ונעלמים.
"כשבאה קבוצה כזו של גנבים לחנות בגדים או לסניף של רשת פארם, אין לך יכולת להשתלט עליהם ולעצור אותם. היו עשרה כאלה שהגיעו לפה לפני כמה ימים הכניסו לשקית כל אחד מהם חמישה בשמים יקרים מאוד ופתחו בריצה החוצה וברחו", גילה קצין ביטחון העובד ברשת פארם גדולה מאוד, "יש מצלמות אבטחה אבל מה זה יעזור? עד שהמשטרה תגיע אליהם, אם בכלל, הם כבר מכרו את הבשמים ולקחו את הכסף. הנזק בגניבה הזו היה כמעט 25 אלף שקל. רשתות הפארם חוסכות על המאבטחים והגנבים חוגגים. אני מעריך את הנזק שלהם בכמה מיליוני שקלים".
ומה עושים הגנבים עם פריטי היוקרה שהם גונבים מהחנויות?
לרוב מוכרים אותם באתרי אינטרנט, באינסטגרם או בפייסבוק וגורפים לכיסיהם אלפי שקלים. "אני זוכרת שראיתי בפייסבוק פריט לבוש ייחודי שרק אנחנו מכרנו אותו בארץ שאין מצב שהמוכר קנה אותו אצלנו אבל לך תוכיח שהוא גנב אותו", אומרת בעלת החנות באכזבה.