מקלטי מס הם מקומות שבהם אנשי עסקים ובעלי הון אנשים אחרים מחזיקים את כספם בחשבונות בחוץ לארץ, בין השאר במטרה להתחמק מתשלום מס. מקלטים אלה, המכונים גם מרכזים פיננסיים מחוץ לארץ, נמצאים לעיתים קרובות בתחומי שיפוט קטנים עם מס נמוך במקומות נידחים כמו האיים הקריביים למשל. לעיתים קרובות בעלי ההון מחזיקים את כספם באותם מקומות בגופים אנונימיים ובחברות קש – כלומר חברות שקיימות על הנייר בלבד, ואין להן משרד או עובדים, אך עשוי להיות להן חשבון בנק, השקעות או נכסים.
קבוצת CORPNET מאמסטרדם, שחוקרת רשתות גלובליות של בקרת חברות, פרסמה בכתב העת Scientific Reports דו"ח משנת 2017 שמדרג 24 מרכזים פיננסיים בחו"ל לפי מספר הסינק שלהם, שמעריך בהערכה גסה כמה כסף נכנס למדינה מעבר לכסף שאמור להיכנס אליה לפי גודל הכלכלה שלה – באיי קיימן, למשל, שדירוג הסינק שלהם הוא 331, נכנס ערך של פי 331 מהערך הפרופורציונלי לגודל הכלכלה שלהם.
לאיחוד האירופי יש רשימה שחורה של מקלטי מס, שפורסמה לראשונה ב-2015 ומתעדכנת מאז באופן קבוע. הרשימה חושפת מדינות ספציפיות במטרה לשפר את ממשל המס הגלובלי ולהילחם בהונאות מס והתחמקות מתשלום מיסים. בעזרת הרשימה השחורה לוחץ האיחוד האירופי על מדינות לבצע שינויים ורפורמות בדיני המיסים שלהן, והמדינות שנכנסות אליה עלולות לעמוד בפני סנקציות מצד האיחוד, כך לפי ארגון OXFAM.
לפניכם 15 מקלטי המס המובילים ברחבי העולם, לפי נתוני CORPNET:
15. סיישל
דירוג סינק: 60
מדינת האיים הקטנה שבאוקיינוס ההודי הייתה אחת מ-30 מדינות שנכנסו לרשימת מקלטי המס השחורה של האיחוד האירופי ב-2015, אבל מאוחר יותר הועברה לרשימה האפורה, לאחר שהתחייבה לבצע רפורמות מיסים שונות. ב-2018 עלתה סיישל לכותרות לאחר שלכאורה התקיימה בה פגישה מסתורית בין יזם בתחום הביטחון הפרטי שמקושר לטראמפ, מנכ"ל רוסי, ונציג איחוד האמירויות. הפגישה נחקרה כחלק מחקירות טראמפ-רוסיה.
14. קפריסין
דירוג סינק: 62
מתברר שלמדינה שאנחנו קופצים אליה בקיץ לנופש בכלום כסף מגיע לא מעט כסף זר, וזה עוד לא הכל: קפריסין חוקרת אישומי שחיתות שקשורים לתכנית "דרכון הזהב" שלה, שמעניקה אזרחות לזרים שמשקיעים לפחות 2.2 מיליון דולר בנדל"ן או עסקים מקומיים במדינה.
13. נאורו
דירוג סינק: 67
עם שטח של 21 קמ"ר ופחות מ-10,000 תושבים, נאורו, שנמצאת אי שם מצפון מזרח לאוסטרליה, היא מדינת האי העצמאית הקטנה בעולם מבחינת אוכלוסייה ושטח. ב-2001 המדינה הזעירה נכנס לרשימה השחורה הבינלאומית עקב חשש שהפכה למרכז להלבנת הון, וב-2015 היא נכנסה גם לרשימה השחורה של האיחוד האירופי. בשנת 2017 ה-OECD שידרג את תקני השקיפות המס של נאורו.
12. לוקסמבורג
דירוג סינק: 71
דוכסות לוקסמבורג היא אחת המדינות העשירות בעולם, בעיקר בזכות המגזר הפיננסי שלה, שמהווה יותר מ-35% מהתמ"ג שלה. מאז 2002 נקטה ממשלתה במדיניות שמטרתה למשוך השקעות זרות ישירות, אולם לפי פרסומי ה-CIA, בשנים האחרונות איבדה לוקסמבורג כמה מיתרונות המס החיוביים שלה בעקבות לחץ מצד האיחוד האירופי וה-OECD.
11. מאוריציוס
דירוג סינק: 75
מדינת האי שנמצאת מול חופיה הדרום-מזרחיים של אפריקה מונה כ-1.4 מיליון תושבים – ויותר מ-32 אלף חברות רב לאומיות. מאז סוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים היא עודדה השקעות זרות כאשר חוקקה את חוק הפעילות העסקית בחו"ל של מאוריציוס, שאפשר התאגדות של גורמים זרים עם גילויים כספיים מועטים ומיסוי נמוך במיוחד, לפי אתר Quartz. מאוריציוס הייתה אחת מ-30 המדינות שנכנסו לרשימה השחורה של האיחוד האירופי בשנת 2015, אבל הוסרה מהרשימה באוקטובר 2019.
10. מלטה
דירוג סינק: 100
הארכיפלג שנמצא בים התיכון מדרום לאיטליה מונה אוכלוסייה של כ-450 אלף תושבים. על פי ה-BBC, חברות במלטה משלמות את המס הנמוך ביותר על רווחיהן מבין כל מדינות האיחוד האירופי: עסקים מקומיים משלמים מס של 35% על הרווחים, בעוד שחברות זרות משלמות 5% בלבד.
9. איי מרשל
דירוג סינק: 100
שרשרת האיים שנמצאת במרכז האוקיינוס השקט בין הוואי לפיליפינים ומונה כ-76 אלף תושבים, הופיעה ברשימה השחורה של האיחוד האירופי בשנת 2015, אולם ב-2019 האיחוד החליט להסיר אותה מהרשימה, מכיוון שהמדינה מוציאה מחוץ לחוק "תיבות דואר" – חברות המשמשות כדי להתחמק מתשלום מיסים ולהסתיר את זהותם של בעלי ההון.
8. קוראסאו
דירוג סינק: 115
קבוצת האיים שנמצאת לחופי ונצואלה ידועה כמרכז פיננסי. ב-2017 האיחוד האירופי הוסיף אותה לרשימה האפורה, שבה נמצאות מדינות שעליהן לשפר את מדיניות המס שלהן כדי לעמוד בתקנות השקיפות של האיחוד אך טרם התחייבו לעשות זאת.
7. ליכטנשטיין
דירוג סינק: 225
לנסיכות האירופית הזעירה, שקטנה פי 125 מישראל, יש מגזר שירותים פיננסיים משגשג ורמת הכנסה לנפש מהגבוהות בעולם. על פי האיחוד האירופי, ליכטנשטיין שימשה גם כמקלט מס, מה שהביא את האיחוד להכניס אותה לרשימה השחורה בשנת 2015. ליכטנשטיין הסכימה לעצור את העלמות המס, אך שיעור המס בה הוא עדיין אחד מהנמוכים באירופה.
6. סמואה
דירוג סינק: 277
מדינת האיים שנמצאת בדרום האוקיינוס השקט ומונה כמאתיים אלף תושבים, דורגה בשנת 2015 ברשימה של מקלטי מס שערך ארגון הצדק המיסויי בתור האומה החשאית ביותר מבחינה פיננסית בעולם. סמואה נמצאת גם ברשימה השחורה של האיחוד האירופי.
5. איי קיימן
דירוג סינק: 331
איי קיימן הם ממקלטי המס הידועים לשמצה מכיוון שאין במדינה מס חברות, מס הכנסה אישי או מס רווח הון. המדינה הייתה אחת מה-30 שנכנסו לרשימה השחורה של האיחוד האירופי ב-2015, ואתר Quartz דיווח שבאוקטובר 2019 הבטיחו הרשויות באיי קיימן לחשוף עד 2023 את זהותו של כל אדם שקיימת בהם חברה בבעלותו.
4. ברמודה
דירוג סינק: 374
כלכלה האי, שמונה כ-71 אלף איש, נשענת בעיקר על ביטוח ושירותים פיננסיים אחרים. בשנת 2016 ארגון OXFAM הגדיר את ברמודה כמקלט המס החמור ביותר בעולם, והיא הייתה אחת מ-30 המדינות שנכנסו לרשימה השחורה של האיחוד האירופי ב-2015.
3. ג'רזי
דירוג סינק: 397
ג'רסי, אחד מאיי התעלה שבין אנגליה לצרפת, זכה למוניטין כמקלט מס מאז שבריטים אמידים החלו לעבור לשם ולהעביר לשם את כספם בשנות העשרים כדי לנצל את העובדה שאין בה מיסים על הון וירושה. ארגון הצדק המיסויי דירג השנה את ג'רסי כאחד ממקלטי המס האגרסיביים בעולם.
2. טאייוואן
טייוואן היא מדינה שנויה במחלוקת: בעוד שסין טוענת ששטחיה משתייכים אליה, טייוואן מחשיבה את עצמה כדמוקרטיה עצמאית הדוגלת בזכויות אדם. כך או כך, בשנת 2017 סימנה אותה מועצת הכלכלה והפיננסים של האיחוד האירופי כמקלט מס פוטנציאלי, אך בשנת 2019 הסיר אותה האיחוד מהרשימה השחורה, לאחר שהתחייבה לרפורמה במערכת המס שלה.
1. איי הבתולה הבריטיים
דירוג סינק: 5,235
מקלט המס המוביל בעולם מחזיק ערך של פי 5,000 מכפי שכלכלתו אמורה להחזיק.
קבוצת האיים ששייכת לבריטניה ומונה כ-36 אלף איש הייתה אחת מ-30 המדינות שנכנסו לרשימה השחורה של האיחוד האירופי ב-2015. בשנת 2017 פרסמו פקידי המדינה דוח שטען כי השטח הבריטי אינו מקלט מס, ושהוא תורם באופן משמעותי לכלכלה העולמית ומנחה את הסחר וההשקעות הבינלאומיים. האיחוד דרש מהאיים לציית לרפורמות מס עד סוף 2019, כדי שלא תיכנס לרשימה השחורה ב-2020.
אחד השמות המפורסמים ביותר הקשורים לאיי הבתולה הבריטיים הוא ריצ'רד ברנסון, היזם המיליארדר שהוא בעלי של האי נקר – אי פרטי בגודל 74 דונם שעליו נמצא אתר נופש יוקרתי, שבו הוא מארח לעתים קרובות חברים כמו ברק ומישל אובמה.