הקיץ החם אי פעם. התחממות גלובלית היא כבר עובדה כמעט מוגמרת, גם אם רובנו עדיין מתכחשים לה, כולל מקבלי החלטות. אבל העלייה בטמפרטורות מבשרת למין האנושי שתי בשורות לא נעימות: יהיה כאן יקר יותר וכנראה נחיה הרבה פחות.
"החיים של כולנו יתייקרו", קובע ד"ר עדו קאליר, ראש ההתמחות באקטואריה, הקריה האקדמית אונו . "בעולם העשיר זה יתבטא באינפלציה עקשנית שיהיה קשה מאד להילחם בה באמצעות כלים עתיקים כמו העלאת ריבית. בחלקים העניים בעולם זה יתבטא ברעב. רעב מסכן חיים, רעב שהורג תינוקות, שלמרות והוא כמעט ונעלם בעשור האחרון גם מהאזורים הקשים של אפריקה- הוא צפוי לחזור".
סקפטיים? הנה דוגמה. פריט המזון הבסיסי ביותר בתבל ובסיס המזון של כל מדינה ענייה הוא האורז. עד לפני עשור מחיר האורז עוד עלה. אבל לפני עשור, שורה של התפתחויות טכנולוגית עצרו את עליית המחיר ואף הורידו אותה. ההתפתחות הזו אף יצרה עודפים, וכך גם מדינות עניות יכלו לרכוש אותו בעת בצורת זמנית. עד 2017 עמד מחיר האורז על פחות מ- 10 דולר ליחידה, אך מאז הוא עולה בהתמדה, אם כי באיטיות: לפני שנתיים עמד מחירו על 11 דולר. אבל בשנה האחרונה משהו קרה: המחיר עולה בתלילות, וכעת עומד מחיר מידי על דולר ליחידה17.5 ומה שמדאיג יותר , שחוזים לעוד שנה כבר נוגעים ב- 19 דולר.
גם מצב החיטה לא טוב יותר. לפני 5 שנים עמד מחיר החיטה על 410 דולר. אם נתעלם מקפיצת הבהלה של המלחמה באוקראינה, נראה עליה רציפה כמעט עד למחירים נוכחיים של 820 דולר ומחיר צפוי בעוד שנה של קרוב ל-900 דולר.
"המצב דומה בכל הגידולים החקלאיים ונגרם בשל סיבות דומות: ירידה בכמות ואיכות היבולים בשל גלי יובש מוקדמים, והתמעטות ארוכת טווח במקורות ההשקיה, שגוררת בתורה המלחת קרקעות וקיטון בשטחים הזמינים לגידול", מסביר ד"ר קאליר את הסיבות להתייקרות. "מחרי המזון עולים ככל שהטמפרטורות עולות. מטרידה במיוחד , עליית מחירי האורז, שהוא מוצר הבסיס ליותר ממחצית אוכלוסיית העולם - עלייה של 80 אחוזים ב- 5 שנים".
במצריים צפוי רעב שיגרור השלכות קשות על ישראל
עם אוכלוסייה עולמית שאמנם גדלה לאט יותר, אך ממשיכה לגדול, ועם ביקוש עצום לשימוש משני בגידולים החקלאיים להאכלת בעלי חיים לבשר, הניתוח האקטוארי לא מבשר טובות: האוכלוסיות החלשות בעולם יגיעו לכדי רעב.
"מי שחושב שישראל תצא מהמשבר בלי פגע - טועה", אומר ד"ר קאליר. "במצרים השכנה, 60 אחוזים מהתזונה היומית של מצרי ממוצע מתבססת על חיטה ואורז. עליה לא גדולה נוספת של 20 אחוזים במחירי החיטה, תגרום למדינה פשיטת רגל, גם עם הסיוע המאסיבי שהיא מקבלת מארה"ב וסעודיה. קשה להבין, אבל מצרים הכפילה את אוכלוסייתה בתוך דור והיא גדלה בכל שנה ב- 3 מיליון תושבים נטו. רעב המוני במדינה שכנה כה גדולה, לא יוכל להיות אירוע שנתעלם ממנו".
קיצור תוחלת החיים בשנה בגלל החום
וכאמור נחיה פחות. סדרת מחקרים רפואיים בחנה את השפעת עליית הטמפרטורה על תפוצת מחלות בכלל ומחלות טרופיות בפרט. "כשמדברים על מחלות, אוטומטית אנחנו חושבים על שפעות וחורף, אבל מרבית החיידקים והנגיפים, וודאי היתושים, מעדיפים חום על קור", אומר ד"ר קאליר. "רק לפני 6 שנים לא ידענו מהו יתוש הנמר האסייתי בישראל, למשל, אבל מאז 2020, הוא הפך לגורם סיכון גבוה לאוכלוסייה המבוגרת. ההשפעה הדרמטית והקשה תהיה בעיקר בארצות המפותחות שבהן האוכלוסייה אינה רגילה לתנאי אקלים חמים ולא למחלות שהיא נושאת עימה".
לדבריו, עליה של חצי מעלה תתבטא קיצור תוחלת החיים הממוצעת בערך בשנה. זו אינה עליה ליניארית: עליה של מעלה שלמה תעלה במחיר של יותר משנתיים, בממוצע, כשעיקר הפגיעה תהיה באוכלוסייה חולה ומבוגרת.
"יש ארצות ,כמו איטליה וספרד שהאוכלוסייה מבוגרת מאד וגלי החום קשים מאד, והצפי הוא פגיעה עמוקה יותר בתוחלת החיים, כדי חזרה לזו של שנות ה90 של האלף הקודם", הוא מתריע.
ישראל היא אחד המקומות שצפויים להיפגע יותר מכל מדינה אחרת מבחינת שינוי טמפרטורות, עם צפי, גם בתרחיש הטוב יותר, לעליה של 1.5 מעלות ב-20 השנים הבאות.
"אמנם אנו רגילים יותר, אבל צפי לגלי עומס חום, המלווה בלחות כבדה ללא גשם, היא סביבה אקלימית קשה מאד לגידולים חקלאיים, בעלי חיים וגם לבני אדם", הוא מתריע. "לצעירים, הבריאים והלא עניים שבינינו צפויה פשוט סביבת מחיה קשה יותר משהכרנו. למבוגרים, וכולנו נתבגר, וודאי לעניים יותר, האקטואריה חוזה סוג של גיהינום : חום, מחלות וחשש לרעב".
ד"ר עדו קאליר , ראש ההתמחות באקטואריה, הקריה האקדמית אונו