כבר למעלה מ-440 יום חלפו מאז אירועי השבעה באוקטובר 2023 והמלחמה שפרצה בעקבותיהם, והחברה הישראלית עדיין מתמודדת עם אחד המשברים המורכבים ביותר בהיסטוריה שלה. המציאות הביטחונית המורכבת, הכואבת והמדממת, יצרה אתגרים משמעותיים בשוק העבודה המשותף של יהודים וערבים. אחת הנפגעות העיקריות היא תעשיית ההייטק – אחד הסמלים המרכזיים לקידום גיוון וחיים משותפים בין קהילות החברה.

השנה האחרונה הייתה מאתגרת במיוחד עבור המגזר הערבי בתעשייה זו, כאשר המצב הביטחוני הוביל למתיחות עמוקה בין העובדים הערבים והיהודים בחברות, שהשפיעה על השיח המקצועי והאישי בחברות, ובחלק מהמקרים איימה על הישגי העבר בשילוב והכלה. חלק מצוותי הניהול בחברות בחרו להתמודד עם משבר מארג היחסים בין העובדים, בעוד אחרות העדיפו להתמקד באתגרים דחופים להם נדרשו, כמו נטל המילואים, אובדן השקעות ומשקיעים, צמצומים בכוח אדם וגלי פיטורין ותמיכה במשפחות העובדים שפונו מהצפון והדרום.

במהלך השנה האחרונה, אנו עדים לעלייה חדה בכמות התלונות והפניות של המהנדסים הערבים העובדים בהייטק. המהנדסים סיפרו על תחושת ניכור וחוסר ביטחון, על תחושות רדיפה, ועל קושי לדבר ערבית במרחב הציבורי   ובמקום העבודה גם יחד, הימנעות מכל התבטאויות ביחס למצב, לרבות בשיחות אישיות ועל הדרה ממעגל השייכות של החברה. אחד המהנדסים הוותיקים שיתף אותנו במקרה מצער  שאירע לו בחברה בה הוא עובד: "הוציאו אותי מקבוצת הווטסאפ המקצועית של הצוות' הוא סיפר.'שאלתי את המנהל מדוע הוצאתי מהקבוצה והוא ענה לי שהעובדים שחזרו ממילואים שיתפו בקבוצה על החוויות שלהם והוא חשב שארגיש לא נוח כי אני ערבי. הוא אפילו לא טרח לשאול אותי", הוא סיכם בצער.

כדי להתמודד עם המצב יש לפעול בשני מישורים. הראשון הוא לספק כלים לעובדים עצמם כדי שיוכלו להתמודד עם המצב המורכב אליו נקלעו. הדבר השני הוא לפעול מול צוותי הניהול של החברות על מנת לרתום אותם לטיפול במשבר ביחסי העובדים באופן פרואקטיבי, על ידי הכשרת מנהלים בכל הדרגים בחברה , לטיפול במתיחות בין העובדים והעשרת ארגז הכלים שלהם בכישורים הדרושים לביצוע המשימה בצורה מיטבית. יש לעודד את המנהלים ליזום מפגשים תקופתיים קבועים בין צוותי עבודה יהודים וערבים, שמטרתם ליצור מרחב לשיח פתוח וקשוב.

דרך נוספת להתמודדות עם המצב היא קיום סדנאות בנושאי גיוון והכלה לכלל העובדים, לצד יוזמות מחברות המבליטות את שותפות הגורל והחיים המשותפים תחת אותם שמיים, כדרכים יעילות למנוע ניכור ולהגביר את תחושת השייכות.

נשיא ארצות הברית לשעבר, ברק אובמה, אמר: "אנחנו חזקים יותר כאשר אנו חוגגים את הגיוון שלנו, אך גם כאשר אנו זוכרים שיש לנו משהו משותף." ציטוט זה מדגיש את הכוח שבאחדות ובשיתוף פעולה בין מגזרים שונים בחברה ואת ההבנה שגיוון ושילוב הם כלים מרכזיים להשגת שגשוג כלכלי וחברתי.

מייסם ג'לג'ולי, מנכלית ארגון צופן-תשביק (צילום: Tsofen Tashbik)
צילום: Tsofen Tashbik

הפוטנציאל החברתי והבינאישי של חיים משותפים בתעשיית ההייטק עדיין קיים, והוא יכול להתחזק ולהעניק חוסן לתעשיית ההייטק ודרכה למשק ולכלכלה הישראלית כולה. תעשיית ההייטק בישראל ידועה כזירה פורצת גבולות ומגנט המחבר בין אנשים שונים בכל נקודה על הגלובוס וככזאת יש לה כח לחולל שינוי ולצקת תוכן אמיתי גם בתחום החיים המשותפים.

מימוש הפוטנציאל הזה מחייב את תעשיית ההייטק ואת החברה הישראלית כולה, ליזום שיח חדש, מחבר ועמוק יותר בין הקהילות. אסור לשכוח שבמקרים רבים מקומות העבודה הם ההזדמנות האמיתית ליצירת חיים משותפים, משולבים והיכרויות בינאישיות בין חלקים שונים של החברה.

המפתח להתמודדות עם אתגרי ההווה והבטחת עתיד משותף לכל רבדי החברה הישראלית, טמון בחיזוק שוק העבודה המשותף בכלל ובתעשיית ההייטק בפרט. אנו קוראים לחברות ולמעסיקים בתעשייה להמשיך ולהשקיע בגיוון תעסוקתי, להוביל תהליכים עמוקים של שילוב והכלה, לנהל מתיחויות ברגישות וליצור סביבת עבודה שמחזקת את החיבורים והמשותף בין כל חלקי קהילות החברה הישראלית. דווקא בעת הזו, עלינו לראות במשבר הזדמנות ליצירת שינוי. חיים משותפים הם לא רק אפשריים וחשובים מבחינה ערכית – אלא חיוניים להבטחת עתיד משגשג של החברה הישראלית.

מייסם ג'לג'ולי היא מנכ"לית צופן-תשביק, הפועלת מזה שנים לשילוב מהנדסים ערבים בתעשיית ההייטק, מאמינה שהפתרון טמון בהעמקת ההיכרות בין הקהילות המגוונות במקומות העבודה וביצירת מרחבים משותפים, שמאפשרים שיח אמיתי ועשייה משותפת.