בסצנה קלאסית בסרט "השטן לובשת פראדה", מסבירה עורכת האופנה רבת העוצמה מירנדה פריסטלי (בגילומה של מריל סטריפ) לעוזרת החדשה שלה על החשיבות העצומה בבחירה בין שתי חגורות שנראות כמעט זהות למגזין: "את חושבת שאין לזה קשר לחיים שלך. את הולכת לארון ובוחרת את הסוודר הכחול המזעזע שלך כדי להראות לעולם שאת רצינית מדי מכדי להתעניין במה שאת לובשת. מה שאת לא יודעת שהסוודר הזה הוא לא כחול, הוא בצבע תכלת. ואת לא מודעת לכך שב-2002 אוסקר דה לה רנטה עיצב קולקציה של שמלות בצבע תכלת. ואז איב סאן לורן עיצב מעילים בצבע תכלת, ואז הצבע הזה הופיע אצל שמונה מעצבים אחרים, ומשם הצבע טפטף למטה דרך חנויות כלבו, ועד שהגיע לפינה שבה קנית את הסוודר במכירת סוף עונה".
הפוליטיקה והכלכלה לא זוהרים כמו עולם האופנה, אבל המהלכים שמתרחשים בעולם הזה גדולים לעין שיעור, ומשפיעים עליכם באופן ישיר. אפקט הפרפר, יגידו חלק מהאנשים. סביר להניח שמדובר יותר במשק כנפי דרקון. ניסינו להסביר במונחים פשוטים את ההשפעה של האירועים הגדולים עליכם. איך מה שנאמר בוושינגטון, משפיע על המחיר שאתם משלמים במכולת.
עוד ב-mako כסף:
- 9 סימנים שמוכיחים שלעולם לא תהיו עשירים
- שחקן כדורגל עקץ את הבנקים במאות אלפי שקלים
- מה קרה לחוק שיוריד לכם את הריבית על ההלוואה?
האירוע: משבר כלכלי מתמשך ביוון
מה זה אומר: המכון למחקרי ביטחון לאומי בחן את השפעת המשבר המתמשך ביוון על הכלכלה המקומית וציין כי בגלל שכלכלת יוון היא קטנה יחסית בתוך הגוש האירופי כך קטנה גם השפעתה הכלכלית אבל הימשכות המשבר לאורך זמן בהחלט יכול להשפיע על הגוש האירופי בכללותו, ענין שישפיע גם על כלכלת ישראל. עד כה קיבלה יוון סיוע נכבד מהאיחוד האירופי ומתן הסיוע ביחד עם אי יציבות השווקים באירופה משפיע על ערכו של האירו וככל שיורד ערכו, נפגעים היצואנים סחורה לאירופה ומרוויחים עליה למעשה פחות. ואכן, בחודש ינואר 2015 הכריזו אתרי הכלכלה שהאירו הגיע לשפל הגדול ביותר אל מול השקל מאז שנת 2012 (האירו עמד אז על 4.5491 שקל). מאז, חל פיחות נוסף וכיום הוא עומד על כ- 4.27 שקל.
איך זה משפיע עלי: בזכות הירידה בערך האירו, תוכלו להרשות לעצמכם חופשה מפנקת באירופה בעלות נמוכה יותר וגם להרשות לעצמכם שלל רכישות מפנקות ברשתות האופנה ASOS ו-COS. ליצרני הרכב האירופאים, הירידה אפשרה להודיע על הורדת מחירים.
האירוע: העלאת הריבית בארצות הברית
מה זה אומר: למרות הכל, ארצות הברית היא עדיין הכלכלה החזקה בעולם. לכן כל שינוי בכלכלת ארצות הברית מובילים לשינויים נרחבים בכלכלות אחרות לרבות הכלכלה בארץ. קחו לדוגמה את משבר האשראי העולמי של 2008. המשבר פרץ בין היתר עקב מדיניותה הכלכלית של ארצות הברית שקבעה ריבית נמוכה על פני תקופה ארוכה ומדיניות מקלה של מתן משכנתאות לכל דורש כמעט ללא תנאי סף. כאשר הריבית נמוכה, מחירי הנדל"ן גואים ועולה גם הצריכה הפרטית. זה הוביל לכך שמשקי בית רבים נטלו על עצמם חובות גדולים מידי ומשכנתאות שלא יכלו לעמוד בהם. העלייה החדה במספר הלווים שלא יכלו לעמוד בהתחייבויותיהם הובילה לגל של פשיטות רגל של הגופים שהלוו הלוואות לרוכשים. ענין זה הוביל לתגובת שרשרת במסגרתה החלו לצנוח שערי אגרות חוב המגובות במשכנתאות ובהמשך החלה ירידה גם בשוק המניות. המשבר הגיע לשיא חדש בשנת 2008 כאשר בנק ההשקעות ליהמן ברדרס הודיע על פשיטת רגל מה שהוביל לתגובה מידית שהתאפיינה בקריסה בערך מניות הבנקים הגדולים. גם ישראל הושפעה באותה שנה מהמשבר שהתאפיין בירידות חדות בערכי המניות. מדד תל אביב 100 (מדד הכולל את 100 החברות הגדולות במשק) סיים את שנת 2008 בירידה של כ-50% ואילו מדד מניות הנדל"ן סיים את שנת 2008 בירידה של כ-80%.
אם יתגשמו התחזיות והריבית בארצות הברית תעלה, ההשפעה על כלכלת ישראל צפויה להתבטא בכמה מישורים: בהנחה שהריבית בישראל תישאר כמעט אפסית, יעדיפו משקיעים בינלאומיים להשקיע בארצות הברית ולא בארץ, מה שיוביל לעלייה בשער הדולר לעומת השקל. מנגד, יצואנים שמרוויחים בדולרים אך משלמים הוצאות בארץ בשקלים צפויים דווקא להרוויח. כיוון שייצוא טוב לכלכלת ישראל, העלייה בייצוא צפויה להוביל לצמיחה במשק.
איך זה ישפיע עלי: אם אינכם יצואנים וצמיחה כללית במשק מרגשת אתכם בערך כמו הבחירות ביוון, אז עיקר ההשפעה עליכם יכולה לבוא מכיוון ערך הדולר. כלכלת ישראל שזורה עמוק בכלכלה האמריקאית ולכן לעליית ערך הדולר השפעה על חלק ניכר מחיינו. מחירי הרכב צפויים לעלות, מחירי הדלק גם כן וגם מוצרים מיובאים. למשל, הבשר הקפוא המיובא מדרום אמריקה, שאחראי לחלק גדול ממכירות הבשר בישראל, יתייקר בשיעור של עליית הדולר.
אם התרחיש האמור יתממש, זאת כנראה תהיה תקופה קצת פחות מוצלחת לטיול מושחת בלאס ווגאס. תוכלו להתנחם בעבודה שערכו של האירו נמוך ולחגוג בבלגאן ברודוס.
האירוע: הבחירות בגרמניה ב-2017
מה זה אומר: הקנצלרית אנגלה מרקל מובילה את גרמניה כבר שלוש קדנציות, ועד לא מזמן נדמה היה שאין כוח שמסוגל לעצור אותה. אלא שהתמיכה של הקנצלרית במדיניות של קליטה פליטים הפכה לעניין מרכזי בבחירות, וכבר הובילה להפסד של מפלגתה, המפלגה הנוצרית דמוקרטית (CDU), בשתיים מתוך שלוש המדינות הפדרליות שהצביעו בבחירות האזוריות האחרונות בחודש מארס. עם זאת אתמול (ב'), זכתה המפלגה בבחירות במדינת המחוז סקסוניה התחתונה. המפלגה שצוברת פופולריות כעת היא מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" (AFD), שהוקמה לפני שלוש שנים ונחשבה לקוריוז קיצוני. בין היתר ניתן למצוא במצע שלה התנגדות למטבע האירו, התנגדות לסיוע למדינות במשבר באיחוד האירופי והתנגדות לברית מילה. לא במפתיע, היא מתנגדת באופן נחרץ למדיניות הגרמנית בנושא הפליטים. מרקל, אגב, לא נבהלה מההפסדים ועמדה בסירובה להגביל את מספר מבקשי המקלט.
איך זה משפיע עלי: גרמניה היא אחת המדינות החזקות בגוש האירופי הן מבחינה כלכלית והן מבחינה פוליטית. הימין הקיצוני אולי לא ישתלט על הבונדסטאג, אבל אימוץ של מדיניות בדלנית צפוי לפגוע בכוחו של גוש האירו, אך עם זאת לחזק במקביל את כלכלת גרמניה. תהליך כזה יוריד עוד יותר את ערכו של מטבע האירו, ויאפשר לכם לבזבז קצת יותר באירופה, ואולי להפסיק לקטר על מחירי H&M וזארה בארץ ביחס למחירם בחו"ל. מצד שני, מפלגה שמתנגדת לזרים בגרמניה? נשמע מוכר מדי.
האירוע: מבקשי מקלט בישראל
מה זה אומר: אם נתעלם לרגע מהסוגיות החברתיות והתרבותיות שנובעות מכניסתם של פליטים למדינות אירופה ולמדינתנו, בהיבט הכלכלי מדובר על כניסה של כוח עבודה זול שמייצר תחרות משמעותית בעבודות צווארון כחול ומוביל להוזלת שכר העבודה במקצועות אלו. הוזלת השכר לרוב מובילה גם להוזלת המוצר הסופי.
איך זה משפיע עלי: אם אתם מסוגלים לשלם על המנה שלכם במסעדה, יש לפליט ששוטף כלים ומנקה שולחנות חלק לא מבוטל בכל. אלמלא העובדים האלה, המסעדה הייתה נאלצת להעסיק עובדים בשכר גובה יותר, ורווחיות המסעדה הייתה נפגעת. כיוון שענף המסעדנות הוא אחד הענפים הקשים מבחינת יכולת השרידות לאורך זמן, העלאת שכר העובדים תוביל במקרים רבים לאובדן של רווחיות וסגירת מסעדות. הדברים נכונים גם לרוב המלונות באילת ששהיתם בהם בקיץ האחרון.
האירוע: כניסה של חברות סיניות לשוק הישראלי
מה זה אומר: חברות ישראליות נרכשות אחת אחרי השנייה על ידי תאגידים סינים, כאשר הרכישה המפורסמת ביותר היא של תאגיד תנובה. הסינים מחפשים חדשנות, ממנה יש לחברות ישראליות בשפע, וגם כסף. שאלת הקשר לממשל הקומוניסטי נותרה פתוחה.
איך זה משפיע עלי: כמו כל בעל שליטה גם הסינים מעוניינים בהכנסת נציגים מטעמם בתאגידים אותם הם רוכשים ולכן, לאט לאט מתחילים לראות במקומות העבודה שקשורים לאותם תאגידים שנרכשו על ידי סין נציגות סינית. נוכחות של משקיע חדש היא כמעט תמיד מבורכת והמשמעות שלה היא אפיקי השקעה נוספים שתורמים לפיתוח הכלכלה המקומית ובעיקר לפריחה בתחום ההייטק. יחד עם זאת, בגלל שבעל המניות הסיני אינו מוגבל רק להשקעה בישראל, יש סיכוי שהוא ישקיע את הרווחים מהחברות הישראליות במדינות אחרות וכך תקטן ההשקעה המקומית.
בנוסף, עשוי המהלך האמור להביא לשינוי התרבות הארגונית כך שיותר עובדים בתפקידים בכירים יהיו כאלה שיבינו את התרבות הסינית ואת השפה והמנטליות. במילים אחרות אם בהנהלת היי טק חפצה נפשכם, זה הזמן לשנס מותניים ולשבור שיניים בשפה המנדירינית. אם יש משהו מצחיק יותר מסיני מדבר אנגלית זה ישראלי שמדבר מנדרינית.
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il