לקראת עליית העונה השנייה של "הכרישים" ביום שני הקרוב בקשת 12, בדקנו מה עבר על תעשיית ההיי טק הישראלית בעשור החולף. בעשור זה בוצעו אקזיטים בשווי כולל של לא פחות מכ-71 מיליארד דולר – כרבע טריליון שקל. מדובר ב-587 עסקאות, כולל עסקאות המשך, כלומר עסקאות רכישה של חברות שהונפקו או נמכרו בעבר, בשווי מצטבר של 107.8 מיליארד דולר.
לפי דו"ח האקזיטים של פירמת PwC Israel, בשנת 2019 נרשמה עלייה של 102% בסכומי האקזיטים לעומת שנת 2018, עם שווי עסקאות רכישה כולל של 9.9 מיליארד דולר (או כ-22.9 מיליארד דולר אם כוללים עסקאות שהוחרגו מהמחקר עקב הנפקה או רכישה קודמת – מלאנוקס, לומניס, הבאנה לאבס, ואחרות), לעומת 4.9 מיליארד דולר בשנה קודמת. העלייה התבטאה גם במספר העסקאות מעל ל-5 מיליון דולר: 80 עסקאות בשנת 2019, שמהוות עלייה של 31% לעומת 2018, שבה נרשמו 61 עסקאות.
מגמת עלייה נרשמה גם בשווי הממוצע לעסקה, שעמד ב-2019 על 124 מיליון דולר – עלייה של 53% לעומת 2018 (בנטרול עסקאות מוחרגות בשתי השנים). בהסתכלות על העשור האחרון, בשנת 2019 היה שווי העסקאות השלישי בגובהו אחרי שנת 2014 ו-2015, והייתה זו השנה הטובה ביותר מבחינת מספר העסקאות הכולל.
האקזיט הגדול של השנה התרחש ממש לאחרונה – עסקת הרכישה של הבאנה לאבס על ידי אינטל בהיקף של 2 מיליארד דולר. עוד 4 עסקות ענק חצו השנה את קו מיליארד הדולר, כאשר בכל שאר המקרים מדובר בעסקאות המשך כמו רכישת מלאנוקס על ידי Nvidia תמורת 6.9 מיליארד דולר ורכישת קליק על ידי סיילספורס תמורת 1.3 מיליארד דולר. אגב, ארה"ב היא הרוכשת העיקרית של חברות היי טק ישראליות, עם 89% מהרכישות ב-2019.
האקזיט הגדול והמרשים ביותר בעשור האחרון היה זה של חברת מובילאיי, שנמכרה בשנת 2017 לחברת אינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר. האקזיט השני בגודלו, שלא היה בתחום ההיי טק ולכן לא נכלל בסיכום של PWC, היה זה שבו נמכרה ב-2018 יצרנית תמציות הטעם והריח פרוטרום לחברת IFF הבינלאומית, תמורת 7 מיליארד דולר. אקזיט זכור נוסף בעשור האחרון היה מכירת חברת WAYZ לגוגל ב-2013 תמורת 1.3 מיליארד דולר.
"2019 מסתמנת כשנה מצוינת לתעשיית הטכנולוגיה המקומית"
מגזר המחשוב והתוכנה המשיך להוביל השנה את האקזיטים, עם עסקאות בסך כולל של כ-4.5 מיליארד דולר – עלייה של כ-92% מהשנה שעברה. גידול מרשים נרשם גם במגזר האינטרנט, בעיקר בזכות עסקת Fiverr, ובמגזר המוליכים למחצה, שבו נכללה עסקת הבאנה לאבס. מגזר מדעי החיים היה השנה השלישי בגודלו, אך נותר סטטי ביחס לשנה שעברה, עם שווי עסקאות של 1.696 מיליארד דולר ב-2019.
שיעור העסקאות הגדולות נשאר גבוה: בשנת 2019 נרשמו 24 עסקאות מעל ל-100 מיליון דולר בסך הכל, שהיוו 30% מכלל העסקאות – זאת בהשוואה לשנה הקודמת שבה נרשמו 17 עסקאות מעל ל-100 מיליון דולר, שהיוו 28% מכלל מספר העסקאות.
לדברי ירון ויצנבליט, שותף היי-טק ב-PwC, שנת 2019 מסתמנת כשנה מצוינת לתעשיית הטכנולוגיה המקומית, הן במספר העסקאות והן בהיקפן. "במובנים רבים, 2019 היוותה מפגן כוח מרשים לסיום ולחתימת עשור מוצלח בכל אספקט אפשרי", הוא אומר, "שוק ההנפקות לא נותר אדיש, ולאחר שנים של יובש יחסי, שנת 2019 סיפקה לנו שלוש הנפקות נאות במיוחד בנאסד"ק – חברת הסייבר Tufin, זירת המסחר המקוונת Fiverr וחברת המכשור הרפואי Inmode. בנוסף לכך, השלימו בשנה החולפת 10 חברות נוספות את הליך הרישום לבורסות שונות בעולם. שנת 2019 סיפקה את מרכולתה גם בכל הקשור למועדון המיליארד – בשנים האחרונות כמעט והורגלנו לכך שהשוק המקומי יספק לנו לפחות עסקה אחת של 10 ספרות, ואכן בשנת 2019 דווחו לא פחות מחמש עסקאות שחצו את רף המיליארד".
ויצנבליט התייחס גם לנתוני העשור האחרון: "הסיפור מאחורי המספרים הוא המעניין באמת", הוא אומר, "בעשור האחרון ישראל המשיכה לבסס את עצמה כמקור ליצירתיות, שבו נרקמות טכנולוגיות עמוקות, חוצי מגזרים וורטיקלים. אבל במעמקים התרחש משהו רחב יותר, שוק הטכנולוגיה המקומי השתכלל לכדי מכונת יזמים הנתמכים ותומכים באקו סיסטם מקצועי וממוקד. יזמים שברבות השנים בגרו והפכו להנהלות מנוסות ובעלות תעוזה, שביכולתן להצעיד קדימה חברות טכנולוגיה גלובאליות הפועלות בהצלחה בשוק העולמי.
"בתחילת העשור דובר על כך שאחת מחולשותיו של היזם הישראלי היא נמהרותו, למכור בעוד שבתום העשור מסתמן כי היזם הישראלי בטוח בעצמו מאי פעם ומוכן לצעוד דרך ארוכה בטרם יקבל החלטה. מנגד, לא ניתן להתעלם מהעובדה כי השווי שאליו טיפסו רבות מחברות הטכנולוגיה מעלה לא מעט סימני שאלה. לכך מצטרפת מגמה שעוד מוקדם להבין את השלכותיה, לפיה חלה ירידה דווקא בהיקף הגיוסים בחברות הזנק בשלבים מוקדמים, ומעל לכל אלה עדיין מרחפת עננת האי וודאות לגבי המגמות העתידיות הצפויות לנו בכלכלה העולמית".