מאז שאנחנו ילדים קטנים, אנחנו לומדים על הסכנות הטמונות בחשמל. רובנו אמנם לא מבינים לעומק כיצד מופק חשמל או מה ההבדל בין זרם ישיר לזרם חילופין, אך כולנו יודעים שעם מתח גבוה לא מתעסקים ושחשמל ומים לא מסתדרים ביניהם. החשש מפני התחשמלות הוא טבעי ומובן, ולמרבה הצער, הוא מוביל לא אחת לדעות קדומות ואמונות שגויות בקרב הציבור הרחב.
כך לדוגמה, בעשור האחרון, תחום האנרגיה הסולארית בישראל נהנה מתנופה חסרת תקדים. הפקת חשמל תוך ניצול אנרגיית השמש, מאפשרת לנו להפחית את התלות בתחנות כוח פחמיות, לנצל שטחים שאינם בשימוש ולהפיק רווחים מרשימים באופן פסיבי לחלוטין. למרות כל זה, החשש מונע מרבים ליהנות משפע היתרונות הגלומים במערכות הסולאריות.
הגדלת התפוקה והגמישות של מערכות אנרגיה סולארית
כשמדברים על מערכות להפקת אנרגיה סולארית לא ניתן שלא להזכיר את אחד הפיתוחים המשמעותיים בתחום שהובילו להגברת התפוקה של המערכות הפוטו-וולטאיות, האופטימייזר מבית SolarEdge, חברה ישראלית הנחשבת לאחת מיצרניות הממירים הסולאריים המובילות בעולם.
בין השאר, האופטימייזרים מאפשרים לשלוט על המערכות הסולאריות ברמת הפאנל הבודד ומספקים מידע שוטף על רמת התפקוד של כל פאנל ופאנל במערכת באמצעות מערכת שליטה ובקרה מבוססת ענן. האופטימייזרים דואגים למצות את ההספק המקסימלי מכל פאנל וליהנות מגמישות מרבית בתכנון המערכת. הודות לכל זה, ההספק הכללי של המערכת לא מושפע מהפאנל בעל הביצועים החלשים ביותר, וזאת בניגוד למערכות המסורתיות, שלא כוללות אופטימייזרים.
לוקחים את הבטיחות לשלב הבא
חשוב להבין שכל עוד מערכת להפקת אנרגיה סולארית נמצאת בפעולה, עובר זרם חשמלי בכבלים המקשרים בין הרכיבים השונים ושכל עוד השמש זורחת, הפאנלים הסולאריים ממשיכים לייצר אנרגיה במתח גבוה, גם אם הם מנותקים מהממיר הסולארי. במערכות סולאריות מסורתיות, אין אפשרות להוריד את המתח בפאנלים הסולאריים, מה שמעמיד את אנשי התחזוקה, המתקינים וצוותי הכיבוי, בסכנה ממשית להתחשמלות.
היום, מערכות להפקת אנרגיה סולארית משתמשות במנגנון SafeDC מבית SolarEdge שבאמצעותו ניתן ליהנות מרמת בטיחות גבוהה במיוחד. זאת כיוון שהמנגנון המתקדם יגרום למערכת להוריד את מתח היציאה מהאופטימייזר ל-1V בתגובה לנפילת התקשורת בין האופטימייזר לממיר, וכן כאשר הטמפרטורה של הפאנל מגיעה ל-85 מעלות, למניעת שרפות. כל זה מתרחש באופן אוטומטי לחלוטין וללא מגע יד אדם. המשמעות היא שכבר לא צריך להמתין לזיהוי הסכנה על ידי גורם אנושי ולבזבז זמן יקר שכן המערכת מסוגלת להוריד את המתח באופן עצמאי.
המנגנון שמסייע ללוחמי האש במקרה של שרפה
חשוב גם להדגיש ש-SafeDC מאפשר להוריד את המתח במהירות אדירה לא רק באופן אוטומטי, אלא גם באופן יזום בהתאם לצורך. בשל כך במקרה של שרפה בבניין למשל, לוחמי האש יכולים להוריד את המתח לרמה בטיחותית, המאפשרת להם להתיז מים או חומרים כימיים שונים מבלי להסתכן בהתחשמלות. למעשה נכון להיום אין כלל אפשרות להתיז חומרים כאלו ואחרים לכיוון מבנה שעולה באש, כל עוד המערכת שמותקנת על הגג, ממשיכה לייצר מתח גבוה.
הבטיחות המשופרת שמאפיינת את הטכנולוגיה של SolarEdge, מעניקה למערכות של החברה הישראלית יתרון משמעותי בשוק המערכות הפוטו-וולטאיות. עדות לכך ניתן למצוא בעובדה שהטכנולוגיה של SolarEdge נמצאת בשימוש במערכות סולאריות המותקנות בכל רחבי העולם על גגות של מבנים רגישים הדורשים התייחסות מיוחדת כמו גגות של בתי ספר, תחנות דלק, בתי חולים ועוד.
בדיוק כך ניתן גם לראות מערכות סולאריות הכוללות את מנגנון הבטיחות SafeDC, מותקנות על גבי מצופים במאגרי מים ובריכות דגים בכל רחבי הארץ.
התיכון האמריקאי שהפך לתחנת כוח
בית הספר התיכון "אדיסון" שבמיניאפוליס, הוא בין בתי הספר האמריקאיים שהצטרפו למהפכת האנרגיה הירוקה: בחצר בית הספר התיכון הוקמה סככה עצומה, עליה הותקנו פאנלים להפקת אנרגיה סולארית. הסככה שולבה בגינה קהילתית שמתוחזקת על ידי התלמידים ומדי פעם נערכים אירועים ברחבה שמתחת לסככה, המספקת צל בזמן שהיא מפיקה אנרגיה. בנוסף הותקנו פאנלים סולאריים על גג בית הספר, כשסך הכול המערכת מפיקה עבור בית הספר למעלה מ-600,000 קוט"ש מדי שנה.
הנוכחות של המערכת בחיי היומיום של התלמידים, מאפשרת להם להיחשף לתחום האנרגיה הסולארית ולהכיר אותו מקרוב, כשהודות לאופטימייזרים של SolarEdge, הן התלמידים והן צוות ההוראה יכולים לעקוב אחרי ביצועי המערכת בזמן אמת.
בית החולים שהפסיק לחשוש והתחיל לייצר חשמל
בדומה לבתי ספר, גם בתי חולים הם גופים שבהם נדרשת זהירות יתרה ולכן זה לא מפתיע שמנהלי בתי חולים נרתעים מהאפשרות של התקנת מערכות המייצרות מתח גבוה על גגות המבנים שבאחריותם. אך גם במקרה הזה, פתרון בטיחות הייחודי SafeDC, מוכיח את עצמו פעם אחר פעם.
לדוגמה, בבית החולים הצרפתי HPNP שבפריז, הותקנה כבר לפני קרוב לעשור מערכת המורכבת מעשרות פאנלים סולאריים ומשתרעת על שטח של 650 מ"ר. המערכת הותקנה על גג מחלקת הדיאליזה של בית החולים ומפיקה מדי שנה 1,000 קוט"ש על כל מ"ר.
כשהאפשרות להקים את המערכת עלתה לראשונה, הנהלת בית החולים היססה להתקדם עם היוזמה, בעיקר בשל החשש משריפות והתחשמלויות. כשנחשפה לפתרון ה-SafeDC, החליטה לתת אור ירוק לפרויקט. כיום, בתום יותר מעשור שלם של חשמל ירוק לחלוטין ואפס תקריות בטיחותיות, אין ספק שההחלטה הייתה מוצלחת מאוד.
סע לשלום, הבטיחות בפנים
נכון להיום, המערכות של SolarEdge עומדות בסטנדרטים הגבוהים ביותר ובתקני הבטיחות המחמירים ביותר באירופה ובארה"ב, לרבות ה-NEC2017 ו-NEC2014 האמריקאיים. מנגנוני הבטיחות מוטמעים במערכת ומהווים חלק בלתי נפרד ממנה.
אם לא די בכל זה, נציין עוד שהיכולת לנטר את פעילות המערכת ברמת הפאנל הבודד, מאפשרת לבעלי המערכת לזהות תקלות נקודתיות המצריכות התערבות של צוותי התחזוקה ובאופן הזה, ניתן לחסוך זמן רב על איתור הפאנל התקול ולהימנע מבזבוז משאבים שלא לצורך על טיפול בתקלות זניחות.
אז מה היה לנו שם?
הודות לפיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך כמו האופטימייזרים המצוידים במנגנון SafeDC והממירים החכמים שמסוגלים לאתר קשתות חשמליות ולכבות את עצמם באופן אוטומטי, ניתן להתקין מערכות סולאריות שמתאפיינות ברמת בטיחות גבוהה במיוחד. לכן חברות מובילות לניהול פרויקטים הכוללים התקנה של מערכות פוטו-וולטאיות, בוחרים בטכנולוגיה המתקדמת של חברת SolarEdge, על אחת כמה וכמה כשמדובר בהתקנה על גגות של מבנים הדורשים זהירות יתרה כמו תחנות דלק, בתי ספר ובתי חולים.
השנה הציב שר האנרגיה יובל שטייניץ תכנית חדשה להגדלת היקף ייצור החשמל מאנרגיות מחדשות לרמה של 30 אחוז מסך יכולת הייצור בעשר השנים הקרובות. יתכן מאוד ששדרוג הבטיחות ושיפור התפוקה, בשילוב עם הטכנולוגיה של SolarEdge, יובילו להקמה של יותר ויותר מערכות פוטו-וולטאיות בישראל בעשור הקרוב. כולנו תקווה שהיעד יושג תוך פחות מעשר שנים ושיעד שאפתני יותר אך מציאותי לא פחות, יחליף אותו בעתיד הקרוב. נמשיך לעדכן בנושא.
מעוניינים בפרטים נוספים? היכנסו